Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Comwell-kæden frygtede, at hybridmøder ville spise en stor bid af deres forretning, men kunder foretrækker i stor udstrækning, at alle mødes fysisk. Foto: Comwell 

Det fysiske møde er stærkest til pingpong

Corona åbnede vores øjne for, at meget kan ordnes online, og i kølvandet på pandemien er det blevet normalt at afklare stort og småt med et Teams-møde. Det er nemt og hurtigt. Men der er også noget, der går tabt.

Det kan de mærke hos Comwell. De investerede i løsninger, så de kunne afvikle hybridmøder, så deltagerne selv kunne bestemme, om de ville være med fysisk eller online. Men i dag er interessen for den slags møder meget begrænset, fortæller hotelkædens kommercielle direktør Michael Hansen. For aldrig har de haft så travlt.

Noget handler om, at der har været et opsparet behov, men det er også gået op for virksomhederne, at de mangler dialogen og diskussionerne, der blomstrer bedre på et fysisk møde.

Samtidig er virksomhederne blevet klar over, at kaffepauserne i foyeren også er vigtige. Der er med andre ord stor værdi i, at mødedeltagerne pingponger, lyder konklusionen.

Samtidig kommer den kommercielle direktør med tre bud på, hvad der - måske - kan ramme konference-industrien på den lidt længere bane.

Men selv om hybridmødet ikke fylder hos Comwell, så kan det i nogle sammenhænge fungere rigtig godt. Det har de oplevet hos Sydbank, der for nylig holdt et hybridmøde under overskriften "Ledelse i krisetider".

Her var folk med online fra 12 lokationer, så gør man det "rigtigt", kan mødeformen kombinere de bedste elementer fra klassiske konferencer og webinarer, lyder det fra Søren Hansen Reumert, der er områdedirektør for kommunikation og marketing i Sydbank.

- Men man må ikke begynde at tro, man kan lave gruppearbejde på tværs af de 12 lokationer. Det vil aldrig fungere, pointerer områdedirektøren i en artikel, vi har hentet hos vores søster-medie, Erhvervsliv Odense.

God læselyst.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
- Onlinemøder fungerer godt som envejskommunikation. Men du får ikke mange spørgsmål. Du får ikke spørgsmål og dialog, siger Michael Hansen, der er kommerciel direktør hos Comwell. Foto: Claus Lillevang/Comwell

De gammeldags møder slår hybridmøder, når tingene skal vendes og drejes

Når vi taler envejskommunikation, så kan det være fint at ordne ting online, og fred være med at nogle sidder fysisk samlet et sted. Men de digitale muligheder har ikke betydet, at man har sagt farvel til det fysiske møde. I Comwell-kæden har de haft rygende travlt i 2022 med møder og konferencer.

- Vi har aldrig haft så travlt. Så kan vi diskutere, om der er et opsparet behov, og om vi ser en ketchup-effekt. Det er givetvis en del af svaret. Men jeg oplever samtidig, at mange virksomheder under corona har fundet ud af, at Teams-møder kan nogle ting rigtig godt, men der er også noget, som den slags møder ikke er gode til. Det betyder, at virksomhederne er blevet mere bevidste om, hvornår man holder digitale møder og rent fysiske møder, siger Michael Hansen, der er kommerciel direktør i Comwell-kæden.

Den store kæde oplever, at virksomhederne har fået øjnene op for, at når der er brug for dialog og pingpong, så er det meget bedre at mødes fysisk. Og så er der alle de andre ekstragevinster. Det betyder, at når kunderne tager fat i Comwell, så tager de i høj grad udgangspunkt i deres behov. Tidligere var de afgørende parametre pris, sted og ledige datoer.

Corona satte en turbo på online-møder hos blandt andet Comwell, der investerede i udstyr til hybrid-møder. Selvfølgelig skulle kæden med på vognen, og samtidig frygtede de, at det kunne skære en stor luns af omsætningen. Men i dag er interessen for hybridmøder meget begrænset, og hybridmøder er dårlige, hvis man vil have medarbejderne til at "pingponge."

Corona-pandemien var en booster for online-møder, og mens der blev åbent op, så trængte hybridmøder sig på. Mens nogle mødtes fysisk, så var andre var med online.

Comwell-kæden var derfor hurtig til at få fat i udstyr, så de kunne afvikle hybridmøder. Men interessen var relativ kortvarig. Når virksomhederne er på udkig efter dialog, så er det svært online, siger Michael Hansen, der er kommerciel direktør i Comwell-kæden, der er ejet af Kolding-familien Christiansen, der også står bag bilkoncernen Nic. Christiansen Gruppen.

Virksomhederne har samtidig fundet ud af, at pauserne og det uformelle er vigtigt. Når folk mødes, så er der fokus på den sociale interaktion. Man er blevet mere bevidst om, hvorfor folk mødes.

Michael Hansen, kommerciel direktør i Comwell

- Når vi sammenligner med under corona, så er hybridmøder stort set ikke eksisterende. Tilbuddet blev flittigt brugt på et tidspunkt, og kunderne betalte ekstra for den her service. Men efter at alt er åbent op, så har vi ganske få forespørgsler på hybridmøder, siger Michael Hansen.

Mere bevidste om hvorfor man mødes

Det er ikke fordi, at kunderne selv har fundet deres egne hybride løsninger frem fra skuffen, lyder hans vurdering, og lige nu kan hotelkæden konstatere, at mængden af fysiske møder er eksploderet.

- Vi har aldrig haft så travlt. Så kan vi diskutere, om der er et opsparet behov, og om vi ser en ketchup-effekt. Det er givetvis en del af svaret. Men jeg oplever samtidig, at mange virksomheder under corona har fundet ud af, at Teams-møder kan nogle ting rigtig godt, men der er også noget, som den slags møder ikke er gode til. Det betyder, at virksomhederne er blevet mere bevidste om, hvornår man holder digitale møder og rent fysiske møder, siger Michael Hansen.

Det betyder også, at når kunderne tager fat i Comwell, så tager de i høj grad udgangspunkt i deres behov. Tidligere var det afgørende parameter pris, sted og ledige datoer.

- Virksomhederne har samtidig fundet ud af, at pauserne og det uformelle er vigtigt. Når folk mødes, så er der fokus på den sociale interaktion. Man er blevet mere bevidst om, hvorfor folk mødes, siger Michael Hansen.

Onlinemøder er bedst til envejskommunikation

Virksomheder vælger de fysiske møder, når der skal formidles viden, der samtidig lægger op til, at deltagerne bidrager med kommentarer og dialog. Når der er flere end fire-fem-seks stykker i mødeindkaldelsen, så foretrækker mange virksomhederne det fysiske møde.

- Teams-møder er gode, når der er et overskueligt antal mødedeltagere, og det kan også fungere, når der er en eller to talere, eller der er er tale om envejskommunikation. Men hvis du vil have noget interaktion, og folk skal interagere med hinanden, eller der er noget gruppearbejde og pingpong, så er det fysiske møde meget bedre. Vores oplevelse har været, at dem som er med online, at de ofte ender med at være ret passive, hvis der er dialog i lokalet, siger Michael Hansen.

Når mange virksomheder foretrækker det fysiske møde, så kan det også spille en rolle, at på de fleste danske arbejdspladser er der en meget flad struktur, og det betyder, at vi er vant til snakke, drøfte og udfordre hinanden, og det sværere at gøre online.

- Onlinemøder fungerer godt som envejskommunikation. Men du får ikke mange spørgsmål, siger Michael Hansen.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hvordan mødes vi i fremtiden?

Interessen for hybridmøder har efter pandemien vist sig at være markant lavere hos Comwell-kæden, end de frygtede. Men tingene udvikler sig konstant, og her er tre potentielle udfordringer og scenarier, som Comwell-kæden ser i fremtiden ifølge Michael Hansen, der er kommerciel direktør i Comwell.

Metaverset er med på scenen

- Der er meget røre omkring Metauniverset og alt det, som handler om den virtuelle verden. Facebook satser jo stort der, og man kan opleve shows med en 3D-version af Michael Jackson på scenen. Vi har set et teater i London, hvor det er digitale avatarer af ABBA-medlemmerne , som giver koncert på scenen.

- Hvordan det vil ramme konferencemarkedet, det er godt spørgsmål. Det kunne være, at du samler en ledergruppe et sted i Danmark, mens en foredragsholder fra USA bliver hentet ind digitalt. Det vil føles, som om han står på scenen. Det tror jeg, at vi vil se i fremtiden.

- Vi skal ikke udvikle løsningen, men vi skal være klar til at investere i den teknologi, når markedet er modent, så vi kan afvikle den type møder. Jeg tror, det er noget, der vil komme, men vi taler 5-10 år ude i fremtiden.

Virksomheder nedskalerer og lejer mødelokaler

- Vi oplever, at nogle af de store corporate-virksomheder downsizer deres hovedkvarter. Det kommer af, at de ansatte ikke skal møde på arbejde hver dag. I stedet arbejder de ansatte hjemme to eller tre dage om ugen.

- Det betyder, at flere deler et skrivebord, og det går også ud over mængden af mødelokaler. Det betyder, at når de ansatte så endelig skal mødes, det kan være en gang i måneden eller kvartalet, så søger de ud på hoteller og konferencesteder som vores. 

- Vi har et konkret eksempel med et advokatkontor, der skal bygge et nyt hovedkontor, og de har skåret antallet af mødelokaler ned til et minimum. I stedet for tomme mødelokaler, så vil de hellere anvende pladsen til at ansætte yderligere en advokat, og så er det bedre og billigere at leje et mødelokale hos os.

- Vi ser antræk til det, men vi skal mindst fem år frem, før den nye måde at bygge hovedkontorer for alvor slår igennem.

Vil de digitalt indfødte mødes?

- De årgange, der er født i den digitale tidsalder, har et andet mindset. Mange af vores kunder foretrækker fortsat den fysiske relation, men når de unge generationer bliver voksne, så står vi overfor en anden udfordring. De kommunikerer jo fuldt ud digitalt. Mine to teenagedrenge fortæller, at de er sammen med deres kammerater, når de mødes digitalt. 

- De behøver ikke være fysisk sammen for at have den oplevelse. Når de har siddet inde på deres værelse en halv dag, så fortæller de mig, at de har været sammen med deres venner.

Sydbank kan selv stille med værter til den lokale del af hybridmøderne, men ekspertise med den tekniske studiedel har banken købt sig til, forklarer Søren Hansen Reumert, områdedirektør for kommunikation og marketing i Sydbank. PR-foto: Sydbank

Med den rette planlægning er hybridmøder det bedste af to verdener: Man skal kende begrænsningerne

Hybridmøder, hvor en forbindelse til et studie eller lignende transmitteres til lokationer rundt omkring, var en smart måde at undgå at ramme forsamlingsloftet under epidemien.
 
Det er et koncept, Sydbank har taget til sig, og senest har banken arrangeret konferencen "Ledelse i krisetider", hvor man fra et centralt studie sendte ud til 12 lokationer rundt i landet.

- Man tager de bedste ting fra de inspirerende, store taler fra scenen og det bedste ved mindre møder, så du har nærhed og kan opbygge relationer med dem, du sidder sammen med, siger Søren Hansen Reumert, områdedirektør for kommunikation og marketing i Sydbank.

Et godt hybridmøde kræver en masse planlægning. De lokale værter skal have en stram køreplan at følge, sendingen fra studiet skal være fejlfri.
 
- Først og fremmest skal der være styr på teknikken. Der er ikke noget mere træls end at sidde til et møde, man har glædet sig til at høre, og så er billedet eller lyden dårlig, siger Søren Reumert Hansen og forklarer, at Sydbank har ordnet den del ved at leje et professionelt studie.

Har du brug for at blive klædt på til, hvordan du stabler et hybridmøde på benene, bør du læse hele artiklen.

Søren Hansen Reumert, områdedirektør for kommunikation og marketing i Sydbank, fortæller her, hvordan banken griber hybridmøder an. Gør man det rigtigt, kan mødeformen kombinere de bedste elementer fra klassiske konferencer og webinarer.

MØDEFORM: En krise er en stærk motor for innovation, og mange ting, vi gjorde af nød under epidemien, fortsætter vi med at gøre af sund fornuft.

En af de ting er hybridmøder. Mødeformen ligger et sted mellem oplæg for et større, fysisk tilstedeværende publikum og et rent digitalt webinar, og det var en smart måde at holde sig under forsamlingsloftet.

Men selvom loftet er ophævet, har Sydbank valgt at gøre brug af hybridmøder, når banken holder konference under overskriften "Ledelse i krisetider".

- Det er et format, der både er mere praktisk og måske også mere miljøvenligt, fordi man ikke skal køre langt for at deltage, siger Søren Hansen Reumert, områdedirektør for kommunikation og marketing i Sydbank.

Han har stablet hybridmødet på benene, hvor Sydbank transmitterer en livesending fra et studie i København ud til 12 lokationer rundt om i landet.

De store linjer og det konkrete

Til konferencen får man eksempelvis gode råd til it-sikkerhed, en økonomisk vejrudsigt og personlige fortællinger fra blandt andre Steen Brødbæk fra esbjergensiske Semco Maritime.

- Du kan se og lytte til erfaringer fra stærke folk, der har stået i store kriser, samtidig med du sidder i et relativt lokalt miljø. Erfaringerne og viden kombinerer vi så med risikokompasset, siger Søren Hansen Reumert.

Risikokompasset er et værktøj, Sydbank har udviklet, som ledere og virksomhedsejere kan bruge til at afdække de risici, deres virksomheder står over for.

- På den måde tager vi det fra de helt store linjer til helt konkret at snakke om, hvad det betyder for dig, siger Søren Hansen Reumert.

Kend begrænsningerne

Selvom hybrideventet er et stærkt format, skal man kende dets begrænsninger, så man ikke ender med et format, der har alle ulemperne ved Teams-møder og fysiske oplæg uden nogen af fordelene.

- Vi har set, at det er en dårlig kombination både at have tilskuere i salen og lokalt. Dem, der sidder i salen, har en anden adgang til eksempelvis at stille spørgsmål, og det fungerer ikke godt. Derfor har vi ingen publikummer i studiet, så alle modtagerne har samme vilkår og kanal til at stille spørgsmål, forklarer Søren Hansen Reumert.

Samtidig skal man udnytte, at man har samlet folk fysisk, så de kan snakke hen over bordet, dele erfaringer og nå frem til gode pointer.

- Men man må ikke begynde at tro, man kan lave gruppearbejde på tværs af de 12 lokationer. Det vil aldrig fungere, pointerer områdedirektøren.

Formår man at udnytte hybridkonceptet til fulde, får man til gengæld et event, der kombinerer det bedste af det fysiske og digitale.

- Vi kunne godt have afholdt det som en klassisk konference for 500 mennesker, men hybridformatet kan noget, jeg synes, er bedre. Man tager de bedste ting fra de inspirerende, store taler fra scenen og det bedste ved mindre møder, så du har nærhed og kan opbygge relationer med dem, du sidder sammen med, siger Søren Hansen Reumert.

Hav styr på planlægningen

Succesen af dit hybridevent kommer til at afhænge af, om du formår at engagere dine deltagere.

Derfor er det enormt vigtigt, at det hele spiller.

- Planlægning, planlægning, planlægning. Der skal være styr på alt. Først og fremmest skal der være styr på teknikken. Der er ikke noget mere træls end at sidde til et møde, man har glædet sig til at høre, og så er billedet eller lyden dårlig. Derfor skal der være styr på det både i studiet og der, hvor deltagerne sidder, siger Søren Hansen Reumert.

For at slippe for den hovedpine har Sydbank lejet sig ind hos et studie, der tager sig af alt det tekniske.

De billigste studier kan lejes for 20.000 kroner, så man behøver ikke være en landsdækkende bank for at holde et hybridmøde. I det her tilfælde har Sydbank lejet sig ind i et studie, der er et prisniveau højere oppe.

Sydbanks egne folk er værter lokalt, hvilket banken har hobevis af erfaring med.

Hybridmøder tilføjer dog lidt ekstra til den rolle, fordi værterne både skal facilitere den nære samtale blandt deltagerne, samtidig med de styrer slagets gang, så mødet flyder ubesværet mellem det lokale og det distancerede studie.

- Igen handler det om planlægning, for værterne skal have en ret præcis køreplan for, hvad der skal ske lokalt. Det kræver relativ minutiøs planlægning af hele programmet fra start til slut, siger Søren Hansen Reumert.

Udvikler videre på formatet

Det er ikke det første hybridmøde, Sydbank afholder, men de andre har ikke været så store som dette i forhold til længden af programmet og antallet af lokationer, der sendes til.

Sydbank kommer helt sikkert til at lave flere møder af den slags.

- Vi udvikler videre på formatet. Vi er i gang med at bygge vores eget studie, så vi kan lave nogle af de ting her selv. Men igen, skal det være rigtig high-end, vil vi stadig leje et studie. Vi kender vores begrænsninger, siger Søren Hansen Reumert.

Opbremsning i byggeriet, stor fødevarevirksomhed fik plus og spildevand skal forvandles til drikkevand

Her får du tre udvalgte nyheder fra virksomhederne i Trekantområdet.

Familieejede virksomhed ramt af opbremsning i byggebranche

Alfix blev grundlagt i 1963 af Hans Carstensen Toft. Virksomheden er fortsat på familiens hænder i dag, hvor Anders Bertelsen Toft er direktør. Foto: Alfix

Det var særligt boomet i byggebranchen, der betød, at den familieejede virksomhed Alfix sidste år kunne løfte sit resultat før skat med 36 procent til godt 38 millioner kroner - et klart rekordår. Kolding-virksomheden fremstiller blandt andet spartelmasse, fliseklæb og facadepuds.

Men - for der er et stort men - den vilde vækst i byggebranchen er som bekendt bremset gevaldigt op. Krigen i Ukraine, stigende råvarepriser og buldrende inflation lægger en dæmper på byggelysten og dermed forventningerne til den nærmeste fremtid hos Alfix.

- Det er ufatteligt svært at spå om fremtiden lige nu. Der kommer så mange nyheder om inflationsbilledet og forbrugertillid, under corona handlede det om råvareknaphed, nu kommer der nok en periode med opbremsning eller nedgang, men det er svært at spå om, hvordan det helt kommer til at blive og påvirke os, siger direktør Anders Bertelsen Toft og fortæller, at Alfix allerede nu oplever opbremsningen i byggebranchen. Læs mere i JydskeVestkysten.

Stor fødevarevirksomhed fik plus igen

Danespo har hovedkvarter på Dyrskuevej i Give, hvor man hele tiden udvikler og tester nye kartoffelsorter. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Give-virksomheden Danespo kommer ud af det seneste regnskabsår med et resultat, der er 12 millioner kroner bedre end sidste år. Selvom stigende produktionsomkostninger og inflationen kan påvirke det kommende år, forudser virksomhedens ledelse et endnu større overskud i det kommende år. Læs mere i Vejle Amts Folkeblad

Spildevand skal forvandles til drikkevand

Det nye anlæg har siden 20. august stået nær hovedporten ved Crossbridge Energy i Fredericia. Her er det blevet testet, og dataene er positive. Foto: Torben Øllegaard Sørensen

Et nyt anlæg, som ved hjælp af solens stråler kan destillere både spildevand og saltvand og dermed bringe brugbart vand nemt og effektivt ud til virksomheder og landsbyer, bliver lige nu testet hos Crossbridge Energy.

Det er virksomheden Alpha-E ApS, der har fået lov til at sætte anlægget op hos Crossbridge Energy.  Det patenterede anlæg, der er baseret på solenergi, kan producere bæredygtig energi til fremstilling af rent drikkevand, termisk procesenergi, køling og rensning af spildevand. Læs mere i Fredericia Dagblad.