De gammeldags møder slår hybridmøder, når tingene skal vendes og drejes
Når vi taler envejskommunikation, så kan det være fint at ordne ting online, og fred være med at nogle sidder fysisk samlet et sted. Men de digitale muligheder har ikke betydet, at man har sagt farvel til det fysiske møde. I Comwell-kæden har de haft rygende travlt i 2022 med møder og konferencer.
- Vi har aldrig haft så travlt. Så kan vi diskutere, om der er et opsparet behov, og om vi ser en ketchup-effekt. Det er givetvis en del af svaret. Men jeg oplever samtidig, at mange virksomheder under corona har fundet ud af, at Teams-møder kan nogle ting rigtig godt, men der er også noget, som den slags møder ikke er gode til. Det betyder, at virksomhederne er blevet mere bevidste om, hvornår man holder digitale møder og rent fysiske møder, siger Michael Hansen, der er kommerciel direktør i Comwell-kæden.
Den store kæde oplever, at virksomhederne har fået øjnene op for, at når der er brug for dialog og pingpong, så er det meget bedre at mødes fysisk. Og så er der alle de andre ekstragevinster. Det betyder, at når kunderne tager fat i Comwell, så tager de i høj grad udgangspunkt i deres behov. Tidligere var de afgørende parametre pris, sted og ledige datoer.
Corona-pandemien var en booster for online-møder, og mens der blev åbent op, så trængte hybridmøder sig på. Mens nogle mødtes fysisk, så var andre var med online.
Comwell-kæden var derfor hurtig til at få fat i udstyr, så de kunne afvikle hybridmøder. Men interessen var relativ kortvarig. Når virksomhederne er på udkig efter dialog, så er det svært online, siger Michael Hansen, der er kommerciel direktør i Comwell-kæden, der er ejet af Kolding-familien Christiansen, der også står bag bilkoncernen Nic. Christiansen Gruppen.
Michael Hansen, kommerciel direktør i ComwellVirksomhederne har samtidig fundet ud af, at pauserne og det uformelle er vigtigt. Når folk mødes, så er der fokus på den sociale interaktion. Man er blevet mere bevidst om, hvorfor folk mødes.
- Når vi sammenligner med under corona, så er hybridmøder stort set ikke eksisterende. Tilbuddet blev flittigt brugt på et tidspunkt, og kunderne betalte ekstra for den her service. Men efter at alt er åbent op, så har vi ganske få forespørgsler på hybridmøder, siger Michael Hansen.
Mere bevidste om hvorfor man mødes
Det er ikke fordi, at kunderne selv har fundet deres egne hybride løsninger frem fra skuffen, lyder hans vurdering, og lige nu kan hotelkæden konstatere, at mængden af fysiske møder er eksploderet.
- Vi har aldrig haft så travlt. Så kan vi diskutere, om der er et opsparet behov, og om vi ser en ketchup-effekt. Det er givetvis en del af svaret. Men jeg oplever samtidig, at mange virksomheder under corona har fundet ud af, at Teams-møder kan nogle ting rigtig godt, men der er også noget, som den slags møder ikke er gode til. Det betyder, at virksomhederne er blevet mere bevidste om, hvornår man holder digitale møder og rent fysiske møder, siger Michael Hansen.
Det betyder også, at når kunderne tager fat i Comwell, så tager de i høj grad udgangspunkt i deres behov. Tidligere var det afgørende parameter pris, sted og ledige datoer.
- Virksomhederne har samtidig fundet ud af, at pauserne og det uformelle er vigtigt. Når folk mødes, så er der fokus på den sociale interaktion. Man er blevet mere bevidst om, hvorfor folk mødes, siger Michael Hansen.
Onlinemøder er bedst til envejskommunikation
Virksomheder vælger de fysiske møder, når der skal formidles viden, der samtidig lægger op til, at deltagerne bidrager med kommentarer og dialog. Når der er flere end fire-fem-seks stykker i mødeindkaldelsen, så foretrækker mange virksomhederne det fysiske møde.
- Teams-møder er gode, når der er et overskueligt antal mødedeltagere, og det kan også fungere, når der er en eller to talere, eller der er er tale om envejskommunikation. Men hvis du vil have noget interaktion, og folk skal interagere med hinanden, eller der er noget gruppearbejde og pingpong, så er det fysiske møde meget bedre. Vores oplevelse har været, at dem som er med online, at de ofte ender med at være ret passive, hvis der er dialog i lokalet, siger Michael Hansen.
Når mange virksomheder foretrækker det fysiske møde, så kan det også spille en rolle, at på de fleste danske arbejdspladser er der en meget flad struktur, og det betyder, at vi er vant til snakke, drøfte og udfordre hinanden, og det sværere at gøre online.
- Onlinemøder fungerer godt som envejskommunikation. Men du får ikke mange spørgsmål, siger Michael Hansen.