Omstilling handler om konkurrencekraft: Ingen omstiller for "sine grønne øjnes skyld"
Når dansk industri skal holde fast i konkurrencekraften, så kræver det, at den bliver endnu mere grøn. Det er konklusionen hos direktøren for Trekantområdet Danmark, Morten Rettig, efter organisationen netop har afviklet Industriens Dag, hvor der var fokus på det grønne.
- Den grundlæggende pointe er, at grøn omstilling og konkurrencekraft er to sider af samme mønt. Det er ikke noget, man gør for sine grønne øjnes skyld. Det er også fordi, det styrker ens konkurrencekraft som virksomhed. Du skal være foran. Der var en, der formulerede det sådan, at det altid er en god idé at være foran bølgen. I stedet for at kæmpe mod bølgen, siger Morten Rettig, der bemærkede, at det var hele vejen rundt, at virksomhederne har fokus rettet mod det grønne.
Det kan kriserne – der nærmest står i kø – ikke ændre på. Kriserne forstærker faktisk behovet for at styrke konkurrencekraften og skrue ned for energiforbruget.
- Diskussionen kom selvfølgelig også op på baggrund af snakken om recession. Hvad med krigen i Ukraine og forsyningskrise og så videre. Sætter det ikke grøn omstilling på standby? Men uanset hvem man talte med, så var der enighed om, at det ikke ville ske. Det kunne faktisk være med til at accelerere behovet for den grønne omstilling, siger Morten Rettig.
GRØN OMSTILLING: Når kriserne nærmest vælter oveni hinanden, så kan det være nærliggende at slutte, at den grønne omstilling blev skubbet lidt i baggrunden. Men det er ikke den oplevelse som direktør i Trekantområdet Danmark, Morten Rettig, står med efter Industriens Dag, der blev afviklet i sidste uge.
Det er Trekantområdet Danmark, der er tovholder på dagen, hvor der er spot på områdets industrivirksomheder, og i år var fokus rettet mod den grønne omstilling. Den dagsorden rykker sig ikke trods kriser.
- Diskussionen kom selvfølgelig også op på baggrund af snakken om recession. Hvad med krigen i Ukraine og forsyningskrise og så videre? Sætter det ikke grøn omstilling på standby? Men uanset hvem man talte med, så var der enighed om, at det ikke ville ske. Det kunne faktisk være med til at accelerere behovet for den grønne omstilling, siger Morten Rettig.
Morten Rettig, direktør i Trekantområdet DanmarkDen grundlæggende pointe er, at grøn omstilling og konkurrencekraft er to sider af samme mønt. Den er ikke noget, man kun gør for sine grønne øjnes skyld.
Virksomhederne skal altså ikke overbevises ifølge direktøren, der godt kan se, at det umiddelbart kan virke lidt overraskende. Men det mest opsigtsvækkende var faktisk, at det var så markant, at alle virksomheder tilkendegav, at kriserne ikke ændre retningen.
- Den grundlæggende pointe er, at grøn omstilling og konkurrencekraft er to sider af samme mønt. Det er ikke noget, man kun gør for sine grønne øjnes skyld. Det er også fordi, det styrker ens konkurrencekraft som virksomhed. Du skal være foran. Der var en, der formulerede det sådan, at det altid er en god idé at være foran bølgen. I stedet for at kæmpe mod bølgen, siger Morten Rettig.
Kriserne presser på for at tænke grønt
For nogle virksomheder kan krisen faktisk være med til at fremskynde omstillingen, og her handler det særligt om de høje energipriser, der kan presse på for at få mere grønne løsninger.
- Med de energipriser vi ser, så er der behov for løsninger, der ikke kræver så meget energi. Mange af de virksomheder, der var med på dagen, er som udgangspunkt optaget af det grønne, men nu bliver omstillingen bare helt nødvendig. Mange kan ikke arbejde videre med de nuværende energipriser, siger Morten Rettig.
Der var derfor ingen af virksomhederne eller organisationerne på Industriens Dag, der satte spørgsmålstegn ved dagsordenen, og den intensitet og styrke, der er brug for at investere i den grønne omstilling.
- Nu har vi været igennem en valgkamp, hvor vi har fået italesat krisen. Men forståelsen i mange virksomheder er, at vi ikke kommer igennem krisen. Der er permanent krise. De forskellige kriser ser forskellige ud, men der er kriser af forskellig karakter hele tiden, siger Morten Rettig og fortsætter:
- Fremtiden er mere usikker. Men uanset krise så er der behov for at kigge på den grønne omstilling. Behovet for omstillingen bliver faktisk kun større, og de kommercielle muligheder vil være meget store. Så godt nok er udgangspunktet pessimistisk. Der er mange kriser, men pointen er, at det ikke er forbigående, og derfor er der grund til en optimistisk tilgang, når vi kigger bredt på dansk erhvervsliv, og særligt hvis man kommer med på den grønne omstilling, siger Morten Rettig.
Presset bliver kun stærkere
Virksomhederne har derfor en klar bevidsthed om, at de skal arbejde i en mere grøn retning, lyder det fra Morten Rettig, og derfor kan de lige så godt selv sætte retningen.
- Virksomhederne ved, at det kommer som kundekrav, som statslige krav og krav fra EU, at de skal arbejde med den grønne omstilling. Virksomhederne ved godt, at det er bedre at være aktive nu, end når det er helt afgørende nødvendigt. Det betyder, at du er lidt foran, og du giver virksomheden en fordel, siger Morten Rettig, der peger på to centrale ting, der gør, at virksomhederne skal tænke grønt. Det er de store virksomheder og krav fra EU.
- De helt store virksomheder, der er en del af de store "værdikæder", presser i den her retning. Det er spillere inden for vindmølleindustrien. Det er grossister og de store inden for detailhandlen. De store børsnoterede selskab skal jo også allerede afrapportere i forhold til bæredygtighed. Det presser ned ad, og der er skrappe krav om dokumentation og forbedringer. De bliver presset og ikke mindst i Trekantområdet, hvor der er mange underleverandører, siger Morten Rettig.
Det betyder, at der er mange små og mellemstore virksomheder, der lige nu skal sætte ord og tal på, hvordan der arbejder med den grønne omstilling.
- Den "store" ting er, at der kommer skrappe EU-krav for alle virksomheder med over 250 ansatte. De skal til at dokumentere mange ting i forhold til bæredygtighed. Så kravene fra myndigheder presser også på. Godt nok taler vi om, at forbrugerne vil kræve grøn omstilling, men presset er der allerede, siger Morten Rettig.