Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Fremtiden er mere usikker. Men uanset krise så er der behov for at kigge på den grønne omstilling. Behovet for omstillingen bliver faktisk kun større, og de kommercielle muligheder vil være meget store, siger Morten Rettig, der er direktør i Trekantområdet Danmark. Foto: Jonas Ahlstrøm / Trekantområdet Danmark

Kriser i bundter kan ikke standse grøn omstilling

Mens vi hopper fra krise til krise, så må det gå ud over den grønne omstilling i industrien. Det kan næsten ikke være anderledes. Øh, nej. Det er i hvert fald ikke den oplevelse, som de står tilbage med hos Trekantområdet Danmark efter, at de har afviklet Industriens Dag.

Den grønne bølge kommer, og kommer du ikke med – eller lidt foran – bølgen, så mister du konkurrencekraft.  Det er der ikke "råd" til, og slet ikke når krisen kradser, lyder det fra direktøren i Trekantområdet Danmark Morten Rettig.

Der er vi også fremme ved en anden pointe, som direktøren tager med sig fra dagen i selskab med virksomheder og organisationer. Virksomhederne forventer ikke, at krisen pludselig er væk.

Der har sneget sig en krisebevidsthed ind hos de fleste virksomheder, og de forventer ikke, at kriserne pludselig fordufter, og derfor er der heller ikke plads til at ignorere den grønne omstilling.

God læselyst.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
- Med de energipriser vi ser, så er der behov for løsninger, der ikke kræver så meget energi. Mange af de virksomheder, der var med på dagen, er som udgangspunkt optaget af det grønne, men nu bliver omstillingen bare helt nødvendig, siger direktøren i Trekantområdet Danmark Morten Rettig. Foto: Jonas Ahlstrøm/Trekantområdet Danmark

Omstilling handler om konkurrencekraft: Ingen omstiller for "sine grønne øjnes skyld"

Når dansk industri skal holde fast i konkurrencekraften, så kræver det, at den bliver endnu mere grøn. Det er konklusionen hos direktøren for Trekantområdet Danmark, Morten Rettig, efter organisationen netop har afviklet Industriens Dag, hvor der var fokus på det grønne.

- Den grundlæggende pointe er, at grøn omstilling og konkurrencekraft er to sider af samme mønt. Det er ikke noget, man gør for sine grønne øjnes skyld. Det er også fordi, det styrker ens konkurrencekraft som virksomhed. Du skal være foran. Der var en, der formulerede det sådan, at det altid er en god idé at være foran bølgen. I stedet for at kæmpe mod bølgen, siger Morten Rettig, der bemærkede, at det var hele vejen rundt, at virksomhederne har fokus rettet mod det grønne.

Det kan kriserne – der nærmest står i kø – ikke ændre på. Kriserne forstærker faktisk behovet for at styrke konkurrencekraften og skrue ned for energiforbruget.

- Diskussionen kom selvfølgelig også op på baggrund af snakken om recession. Hvad med krigen i Ukraine og forsyningskrise og så videre. Sætter det ikke grøn omstilling på standby? Men uanset hvem man talte med, så var der enighed om, at det ikke ville ske. Det kunne faktisk være med til at accelerere behovet for den grønne omstilling, siger Morten Rettig.

Selvom kriserne står i kø, så kan det ikke bremse den grønne bølge. Faktisk skubber energikrisen på i den rigtige retning. - Den grundlæggende pointe er, at grøn omstilling og konkurrencekraft er to sider af samme mønt, lyder det på bagkant af Industriens Dag.

GRØN OMSTILLING: Når kriserne nærmest vælter oveni hinanden, så kan det være nærliggende at slutte, at den grønne omstilling blev skubbet lidt i baggrunden. Men det er ikke den oplevelse som direktør i Trekantområdet Danmark, Morten Rettig, står med efter Industriens Dag, der blev afviklet i sidste uge.

Det er Trekantområdet Danmark, der er tovholder på dagen, hvor der er spot på områdets industrivirksomheder, og i år var fokus rettet mod den grønne omstilling. Den dagsorden rykker sig ikke trods kriser.

- Diskussionen kom selvfølgelig også op på baggrund af snakken om recession. Hvad med krigen i Ukraine og forsyningskrise og så videre? Sætter det ikke grøn omstilling på standby? Men uanset hvem man talte med, så var der enighed om, at det ikke ville ske. Det kunne faktisk være med til at accelerere behovet for den grønne omstilling, siger Morten Rettig.

Den grundlæggende pointe er, at grøn omstilling og konkurrencekraft er to sider af samme mønt. Den er ikke noget, man kun gør for sine grønne øjnes skyld.

Morten Rettig, direktør i Trekantområdet Danmark

Virksomhederne skal altså ikke overbevises ifølge direktøren, der godt kan se, at det umiddelbart kan virke lidt overraskende. Men det mest opsigtsvækkende var faktisk, at det var så markant, at alle virksomheder tilkendegav, at kriserne ikke ændre retningen.

- Den grundlæggende pointe er, at grøn omstilling og konkurrencekraft er to sider af samme mønt. Det er ikke noget, man kun gør for sine grønne øjnes skyld. Det er også fordi, det styrker ens konkurrencekraft som virksomhed. Du skal være foran. Der var en, der formulerede det sådan, at det altid er en god idé at være foran bølgen. I stedet for at kæmpe mod bølgen, siger Morten Rettig.

Kriserne presser på for at tænke grønt

For nogle virksomheder kan krisen faktisk være med til at fremskynde omstillingen, og her handler det særligt om de høje energipriser, der kan presse på for at få mere grønne løsninger.

- Med de energipriser vi ser, så er der behov for løsninger, der ikke kræver så meget energi. Mange af de virksomheder, der var med på dagen, er som udgangspunkt optaget af det grønne, men nu bliver omstillingen bare helt nødvendig. Mange kan ikke arbejde videre med de nuværende energipriser, siger Morten Rettig.

Der var derfor ingen af virksomhederne eller organisationerne på Industriens Dag, der satte spørgsmålstegn ved dagsordenen, og den intensitet og styrke, der er brug for at investere i den grønne omstilling.

- Nu har vi været igennem en valgkamp, hvor vi har fået italesat krisen. Men forståelsen i mange virksomheder er, at vi ikke kommer igennem krisen. Der er permanent krise. De forskellige kriser ser forskellige ud, men der er kriser af forskellig karakter hele tiden, siger Morten Rettig og fortsætter:

- Fremtiden er mere usikker. Men uanset krise så er der behov for at kigge på den grønne omstilling. Behovet for omstillingen bliver faktisk kun større, og de kommercielle muligheder vil være meget store. Så godt nok er udgangspunktet pessimistisk. Der er mange kriser, men pointen er, at det ikke er forbigående, og derfor er der grund til en optimistisk tilgang, når vi kigger bredt på dansk erhvervsliv, og særligt hvis man kommer med på den grønne omstilling, siger Morten Rettig.

Presset bliver kun stærkere

Virksomhederne har derfor en klar bevidsthed om, at de skal arbejde i en mere grøn retning, lyder det fra Morten Rettig, og derfor kan de lige så godt selv sætte retningen.

- Virksomhederne ved, at det kommer som kundekrav, som statslige krav og krav fra EU, at de skal arbejde med den grønne omstilling. Virksomhederne ved godt, at det er bedre at være aktive nu, end når det er helt afgørende nødvendigt. Det betyder, at du er lidt foran, og du giver virksomheden en fordel, siger Morten Rettig, der peger på to centrale ting, der gør, at virksomhederne skal tænke grønt. Det er de store virksomheder og krav fra EU.

- De helt store virksomheder, der er en del af de store "værdikæder", presser i den her retning. Det er spillere inden for vindmølleindustrien. Det er grossister og de store inden for detailhandlen. De store børsnoterede selskab skal jo også allerede afrapportere i forhold til bæredygtighed. Det presser ned ad, og der er skrappe krav om dokumentation og forbedringer. De bliver presset og ikke mindst i Trekantområdet, hvor der er mange underleverandører, siger Morten Rettig.

Det betyder, at der er mange små og mellemstore virksomheder, der lige nu skal sætte ord og tal på, hvordan der arbejder med den grønne omstilling.

- Den "store" ting er, at der kommer skrappe EU-krav for alle virksomheder med over 250 ansatte. De skal til at dokumentere mange ting i forhold til bæredygtighed. Så kravene fra myndigheder presser også på. Godt nok taler vi om, at forbrugerne vil kræve grøn omstilling, men presset er der allerede, siger Morten Rettig.

- Hvis man skal lykkes med den grønne omstilling, så er ledelse på både direktions- og bestyrelsesniveau altafgørende. Det stiller nye krav, når du som ledelse skal have alle med, siger Morten Rettig, der er direktør i Trekantområdet Danmark. Arkivfoto: Mette Mørk

Grøn omstilling i tre punkter: Er du med på vognen?

Det er ikke nødvendigt at "proppe" noget grønt ned i hovedet på danske virksomheder – krise eller ej. Det grønne er et afgørende konkurrenceparameter, lyder det fra direktøren i Trekantområdet Danmark, efter de netop har afviklet Industriens Dag.

- Det var meget tydeligt, at industrien køber ind på den grønne dagsorden. Det var meget markant, og det grønne kobler ind i mange af de eksisterende dagsordener i øvrigt, der handler om arbejdskraft, innovation og ledelse, siger Morten Rettig, der fremhæver tre punkter, der er afgørende for, at den grønne omstilling lykkes.

1. Brug for grønne hænder

Der er brug for arbejdskraft til den grønne omstilling, og der er behov for nye kompetencer, der skal styrke omstillingen. Der er lavet mange analyser og prognoser, men det kræver 40.000-50.000 årsværk frem til 2030 i forhold til nogle af de store projekter med energiøer og infrastruktur. Det er store tal.

Samtidig er der brug for den ”almindelige omstilling” i industrivirksomhederne. Derfor er udfordringen ikke kun flere hænder, men de nuværende hænder skal kunne noget andet. Det handler om, hvordan du får alle til at være opmærksomme på, hvor der muligheder for optimering.

2. Ledelsen skal have alle med

Hvis man skal lykkes med den grønne omstilling, så er ledelse på både direktions- og bestyrelsesniveau altafgørende. Det stiller nye krav, når du som ledelse skal have alle med. 

Du skal have fremdyrket en optimeringskultur blandt medarbejderne. Det handler også om, hvordan man kan arbejde med forretningsmodellen, så man tjener penge på at være mere bæredygtig. Du skal ikke tænke bæredygtighed som noget, du kobler på bagefter, men noget der skal integreres i forretningen.

3. Det grønne kræver nye løsninger

Dagsordenen med grøn omstilling kobler ind i ambitionen om mere innovation og ny teknologi. Skal du lave bæredygtig forretningsudvikling, så vil det næsten altid kræve et eller andet innovationsprojekt. Det gælder i forhold til produkt og processer, så du bruger mindre energi hele vejen rundt. 

Det kræver innovation at være grøn, og det hænger ofte sammen med digitalisering. Du kan næsten ikke adskille de to ting. Du er nødt til at have data for at kunne arbejde grønt. Du skal have data på hele værdikæden, både i forhold til dig selv, men også de processer, der ligger uden for virksomheden.

Priser til digital brugtvognsforhandler og virksomhed, der hjælper med at sætte ord på de svære samtaler

Her får du tre udvalgte nyheder fra virksomhederne i Trekantområdet.

Digital brugtvognsforhandler fik hæder

Juryformand Morten Koch (t.v) fra Vækstfonden, EY-partner Michael Anker, årets syd- og sønderjyske EY Entrepreneur Of The Year, Jesper Ratza, CEO, Auction Group og områdedirektør i Danske Bank, Niels Erikstrup Mortensen. Foto: Mikkel Hansen/Skovdal Nordic

Brugtvognshandleren har måske et blakket ry, men når det kommer til at skabe vækst har Jesper Ratza, manden bag Auction Group i Vejle, taget branchen for køb og salg af brugte biler i den digitale tidsalder til et nyt og globalt niveau.

Og derfor er Jesper Ratza årets regionsvinder i EY Entrepreneur Of The Year 2022 i Syd- og Sønderjylland. Kåringen fandt meget apropos sted i det helt rigtige miljø for vinderen - nemlig hos P. Christensen Mercedes Benz i Kolding, dog er de fleste modeller her af den nye slags. Læs mere i Vejle Amts Folkeblad.

Læringsunivers om "den svære" samtale fik Inspirationsprisen

Lena Boel og Mads hansen fik Inspirationsprisen, der er uddelt af Erhverv+. Arkivfoto: Ib Sørensen

Vi skal tale om det svære. Det er udgangspunktet for Lena Boel og Mads Hansen, der er stiftere af det digitale læringsunivers Cocuura. I forbindelse med kåringen af EY Entrepreneur Of The Year i Syd- og Sønderjylland, fik de Inspirationsprisen ved regionskåringen i Kolding. 

Makkerparret har begge selv stået i situationen med kræft helt inde på livet og oplevet, hvordan deres egen sygdom påvirkede relationerne på arbejdspladsen. Nu hjælper de andre virksomheder med at skabe en åben og ærlig kultur, hvor alle tør tale om alt det, der er svært. Begge medstiftere var naturligvis glade for prisen kan du læse på Lena Boels og Mads Hansens LinkedIn-profil.

Succesfirma fra Fredericia opkøbt af konkurrent

De tre stifere af 3Tech Automation; Henrik Jürgensen, Søren Krogh Pedersen og Bo Rubæk Hansen, har drevet firmaet i fællesskab alle årene. Foto: 3Tech Automation

Det rådgivende ingeniørfirma 3Tech Automation,  som blandt andet har udviklet smart energiovervågning til Carlsberg, er blevet opkøbt af stor ny nordisk spiller på software-området. 

Fredericia-virksomheden er blevet opkøbt af den mindre end ét år gamle, nordiske software-gruppe Nordic Automation Partner. 

Den lokale rådgivende ingeniør- og softwarevirksomhed, der har 22 ansatte, har sit hovedkontor på Lumbyesvej 27, og firmaet forsætter sin drift under det nye ejerskab. Læs mere i Fredericia Dagblad.