Flad struktur og fleksibilitet skal tiltrække 100 højtuddannede
ARBEJDSKRAFT: Der har i mange år været rift om ingeniører, og der er ikke noget, der tyder på, at efterspørgslen pludselig skulle falde. Tværtimod set i lyset af behovet for nye, grønne løsninger.
Men selv om ingeniører er en meget eftertragtet "vare", så har Cowi en ambition om at øge antallet af ingeniører på kontorerne i Vejle og Esbjerg til arbejdet med at understøtte den grønne omstilling i området.
I forbindelse med at Ane Leth netop er blevet udpeget til regionsdirektør lød det, at virksomheden i Syddanmark forventer at øge arbejdsstyrken med omkring 100 nye ingeniører i de kommende to-tre år. Det lyder ambitiøst, og det er ambitiøst, lyder det fra Ane Leth, som Erhvervsliv Trekanten har sat stævne for at få hendes "opskrift" på, hvordan man lykkes med den opgave.
Ane Leth
- Ane Leth, der er uddannet ingeniør fra Aarhus, blev i 2008 ansat som studentermedhjælper på Cowi-kontoret i Aarhus.
- Som nyuddannet blev hun fastansat i Cowi.
- I tre år fra 2013 til 2016 var hun ansat på Aarhus Universitet, hvor hun underviste kommende ingeniører, der har fokus på infrastruktur.
- I juni afsluttede hun en MBA fra BSS Aarhus Universitet.
- Grundlæggende handler det om at fortsætte det gode arbejde, som vi allerede har sat i gang. Det skal være rart at være her, og vi skal være synlige i markedet og en attraktiv arbejdsplads, siger Ane Leth, der de kommende år skal være ansigtet udadtil i området.
- Folk skal vide, at vi ligger her. I dag er det ikke nok, at der står Cowi uden på bygningen, siger Ane Leth, der her kommer med en række bud på, hvordan de vil arbejde med få fat i gruppen af attraktive medarbejdere.
1. Det sociale er vigtigt
Kigger man bagud, så har Cowi gode kort på hånden, når det handler om at skabe en attraktiv arbejdsplads.
I 2022 toppede virksomheden listen som den mest attraktive arbejdsplads inden for ingeniør-feltet i en undersøgelse lavet af Universum.
- Vi skal være attraktive i forhold til det faglige, men også det sociale miljø. Helt lavpraktisk skal det være godt at være her. Du skal være glad for at komme ind ad døren, og det skal vi fortælle andre ude i byen. Det er jo ofte de ansatte, der har et netværk i miljøet, som kan hjælpe os, når vi skal ansætte, siger Ane Leth.
2. Et stærkt fagligt miljø tiltrækker
Det faglige miljø spiller en afgørende rolle, når Cowi skal have fat i så mange specialister.
- Du skal sidde sammen med nogen, du kan sparre med. Det gælder i forhold til din egen udvikling, men også i forhold til, at du trives i dagligdagen, siger Ane Leth og tilføjer, at i den sammenhæng betyder det noget, at du har et godt miks af ansatte.
- Der skal være nogle seniorspecialister, der har en masse faglig ballast og så nogle yngre, der kan komme med nogle nye input, måske fra universitetet. Det er altid godt med nye øjne på tingene. Seniorerne vil jo også gerne med på det nye, og udviklingen går bare meget hurtigt omkring digitale løsninger, siger Ane Leth.
3. En flad struktur er et plus
Den nyudnævnte regionsdirektør peger på en flad struktur som et vigtigt element, når Cowi skal gøre sig attraktiv for ingeniører i Syddanmark. Cowi dækker området med kontorer i Vejle og Esbjerg, hvor der sidder henholdsvis cirka 150 og cirka 50 medarbejdere.
- Der er storrumskontorer alle steder, og alle sidder sammen. Det betyder, at din nærmeste leder kan sidde ved siden af dig, så det er let at komme i kontakt med lederen. Det betyder også, at du som leder og chef nemmere kan høre, hvad der foregår og fornemme stemningen, siger Ane Leth.
- Selvfølgelig er der også nogle bagsider ved storrumskontorer, men jeg synes, det er en fordel, at vi hører, hvad der foregår omkring os. Fagligt og socialt er det især vigtigt, når du er ung og nyuddannet. Du lærer meget af at høre, hvad de andre taler om. Det er også nemmere at spørge om hjælp, når du sidder ved siden af hinanden, end hvis du skal gå ind og banke på døren til et kontor, siger Ane Leth.
4. Fleksibilitet er helt afgørende
Derudover er de vigtigt, at Cowi er en fleksibel arbejdsplads, der giver mulighed for, at arbejds- og familielivet finder en balance. Corona-pandemien viste, at arbejdsdagen for kontoransatte kan indrettes på en ny måde, og fleksibiliteten er kommet for at blive.
- Den fleksible arbejdsplads er vigtig for mange. Jeg vil gerne have, at folk kommer ind på kontoret, og det er netop i forhold til den faglige sparring. Det er bare sværere at ringe op til seniorspecialisten, der sidder derhjemme. Jeg synes, at det giver en bedre dynamik fagligt og socialt, hvis folk kommer ind på kontoret. Men selvfølgelig må du gerne arbejde derhjemme et par dage om ugen, siger Ane Leth.
5. Projekterne skal være grønne
De unge går i høj grad efter fleksibilitet på arbejdsmarkedet og de grønne projekter. Og i forhold til det grønne, så er det ikke bare floskler.
- De unge går i høj grad efter konkrete og grønne projekter, som de synes er spændende. Jeg er ret sikker på, at vi vil se færre 40-års jubilæer i fremtiden. Og så må det gerne være store projekter, men de skal være grønne. De unge vil gøre en forskel for planeten, siger Ane Leth.
Samtidig gælder det om, at Cowi tidligt gør opmærksom på sig selv i forhold til de studerende på universiteterne.
- Vi har også et ansvar for at lære unge studerende op. Men det handler også om at få fat i studerende, så de bliver hængende hos os, siger Ane Leth.