Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

350 marketingsfolk har netop været samlet til SEOday i Kolding, og særligt kunstig intelligens var et varmt emne. Foto: Maria Tuxen Hedegaard

Løft synligheden online

Den gamle traver inden for marketing gælder fortsat: Content is king, og kan du kombinere det med kunstig intelligens, står du godt, når du vil være synlig på nettet.

Det gælder, hvis du vil have fat i slutbrugeren. Men det gælder også for virksomheder, der handler business to business.

- De fleste af os bruger Google dagligt. Der er undersøgelser, der viser, at op mod 71 procent af alle B2B-indkøbere starter deres kunderejse på Google. Det vil sige, at de har et eller andet behov, og så går de online som det første, siger Andreas Bach-Laursen, uddannelsesleder på IBA Erhvervsakademi Kolding, som er tovholder på SEOday, der er arrangeret af marketingbureauet s360 og erhvervsakademiet.

Erhvervsliv Trekanten har talt med tovholderen om, hvordan man udnytter blandt andet kunstig intelligens for at blive mere synlig på nettet.

God fornøjelse.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
- Jeg tror, at kunstig intelligens er noget alle inden for SEO og marketing kommer til at forholde sig til, uanset, hvad du tænker om mulighederne, siger Andreas Bach-Laursen, der er lektor og uddannelsesleder på IBA Erhvervsakademi Kolding. Foto: Maria Tuxen Hedegaard

Ny teknologi kan give virksomheden mere synlighed

De kreative sjæle i marketingafdelingen behøver ikke frygte, at de bliver kørt over af kunstig intelligens, der bliver integreret i marketingafdelingen.

Men de skal forberede sig på, at de har fået en ny "kollega", der kan hjælpe med at effektivisere arbejdsprocesser og optimere indhold. Sådan lyder det fra Andreas Bach-Laursen, der er lektor og uddannelsesleder på IBA Erhvervsakademi Kolding, som sammen med s360 står bag den årlige SEOday.

Der er alt umulig grund til at forholde sig kritisk til kunstig intelligens, og det vil kræve en indsats at få værdi og synlighed ud af teknologien. Omvendt er der ikke tvivl om, at det kan give en fordel, hvis virksomhederne forstår at udnytte teknologien. 

- Men generelt vil jeg sige, at vi skal bruge vores menneskelige kreativitet til at lave noget, som adskiller sig fra det, som alle konkurrenterne gør. Og det kan vi gøre på baggrund af nogle grundige og dybe analyser, hvor man udnytter kunstig intelligens, siger Andreas Bach-Laursen.

350 marketingsfolk har netop været samlet til SEOday i Kolding, hvor oplægsholdere fra ind- og udland gav deres bud på, hvordan virksomheder bliver lidt mere synlige på Google, og selvfølgelig – fristes man til at sige – så er kunstig intelligens hot lige nu.

Har du været på Google i dag? Sandsynligvis, og søgemaskinens store dominans betyder, at det er afgørende, at din virksomhed ligger i toppen, hvis dine kunder skal finde din virksomhed. Og skal du fortsat være med i "toppen", skal du overveje om det er nu, at du prøver kræfter med kunstig intelligens.

- Der er naturligvis forskellige holdninger til, hvordan kunstig intelligens kan bruges. Men helt traditionelt så er marketingfolk og SEO-folk meget omstillingsparate, fordi tingene hele tiden udvikler sig, og Googles algoritme hele tiden ændrer sig. Mit indtryk er, at mange SEO-folk også er meget åbne for det her nye værktøj. Men det bliver selvfølgelig diskuteret. Kommer det til at overtage jobbet? siger Andreas Bach-Laursen, der er lektor og uddannelsesleder på IBA Erhvervsakademi Kolding.


Generelt vil jeg sige, at vi skal bruge vores menneskelige kreativitet til at lave noget, som adskiller sig fra det, som alle konkurrenterne gør.

Andreas Bach-Laursen, lektor og uddannelsesleder på IBA

Han har i flere år stået som tovholder på SEO-konferencen, som akademiet arrangerer sammen med bureauet s360, og i år var det kunstig intelligens i alle afskygninger, der løb med mest opmærksomhed, og både muligheder og begrænsninger blev vendt og drejet.

- Kunstig intelligens bliver ofte sammenlignet med en lommeregner. Da den kom frem, var folk stærkt bekymret for, at nu kunne folk ikke lave hovedregning mere. Men en lommeregner er jo ikke bedre end det input, den får. Og hvis ikke man forstår outputtet, så den jo ikke meget værd. På samme måde ser jeg egentlig kunstig intelligens. Det er et spørgsmål om, at man skal lære at bruge det, før det skaber værdi, og man skal selvfølgelig forholde sig kritisk til outputtet, siger Andreas Bach-Laursen.

Den nye lommeregner

Kunstig intelligens kan bruges til utrolig mange forskellige ting, eksempelvis hjælpe med at lave billede- og produktbeskrivelser. Det kan bruges til at lave indhold, finde de bedste søgeord, og hjælpe med at analysere, hvordan konkurrenter arbejder med SEO og onlinemarketing.

- I forhold til for eksempel billedbeskrivelser har vi set eksempler på, at kunstig intelligens kan beskrive 15.000 produkter på ganske kort tid. Det er en opgave, der kunne tage uger, hvis du gør det manuelt. Her kan det blive et enormt stærkt værktøj, hvis du ved, hvordan du udnytter kunstig intelligens, siger Andreas Bach-Laursen.

Men samtidig skal man også være på vagt, og bevidst om at man skal bruge den nye lommeregner med omtanke, siger Andreas Bach-Laursen, der trækker et eksempel frem fra en af oplægsholderne på SEOday.

Han bad ChatGPT liste de 10 mest populære dyr er i verden. Derefter spurgte han, hvilke af de dyr, der taler bedst engelsk. Svaret var en skildpadde.

- Rent rationelt så ved vi jo godt, at det ikke giver mening, hverken at stille spørgsmålet eller selve svaret, der måske er baseret på en analyse af litteratur, tegneserier og film. Det er et eksempel på, at kunstig intelligens ikke er bedre end det input, vi kommer med. Selvfølgelig skal vi forholde os kritisk til outputtet. Der er ikke tvivl om, at det er helt afgørende, hvordan man får integreret kunstig intelligens, sige Andreas Bach-Laursen.

Kan give et forspring

Men for Andreas Bach-Laursen er der ikke tvivl om, at kunstig intelligens får vidtrækkende konsekvenser, og det gælder ikke kun i forhold til SEO og marketing. Det vil kunne bruges i mange brancher.

- Generelt vil jeg sige, at vi skal bruge vores menneskelige kreativitet til at lave noget, som adskiller sig fra det, som alle konkurrenterne gør. Og det kan vi gøre på baggrund af nogle grundige og dybe analyser, hvor man udnytter kunstig intelligens, siger Andreas Bach-Laursen, der er overbevist om, at SEO-branchen ret hurtigt vil forstå at udnytte mulighederne.

- Jeg tror, at kunstig intelligens er noget alle inden for SEO og marketing kommer til at forholde sig til, uanset, hvad du tænker om mulighederne. Det kan være skræmmende at tænke på, hvad det kan føre til, men vi bliver nødt til at forholde os til det, og vi kan lige så godt prøve at omfavne det, og så sige, hvad kan vi få ud af det, hvordan kan vi bruge det på en konstruktiv måde i vores virksomhed. For hvis vi ikke gør det, så gør konkurrenterne, siger Andreas Bach-Laursen og fortsætter:

- Dem, der kan udnytte det, bliver hurtigere, mere effektive, billigere og mere konkurrencedygtige i det lange løb, siger Andreas Bach-Laursen.

71 procent af alle B2B-indkøbere starter deres kunderejse på Google. Foto: Maria Tuxen Hedegaard

3 trends om digital synlighed, du bør kende

Hvad er det hotte, når vi taler SEO? Efter et døgn, hvor 350 SEO-specialister fandt vejen til SEOday, kommer tovholder Andreas Bach-Laursen med tre bud på, hvad der fylder, når det gælder SEO og marketing.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

1. "Content is king" holder stadigvæk

- Du skal lave noget værdiskabende indhold for de brugere, der kommer til dig. Du kan ikke bare tænke i produkter og salgsbudskaber. Du er nødt til at lave noget værdiskabende content.

- Sælger du vandrestøvler, så skal du måske lave blogindlæg om vandreture. Hvordan forbereder du en tur? Det er ikke direkte relateret til dit produkt, men det virker. Det gamle udsagn "Content is king" holder stadigvæk. Og det bliver kun vigtigere og vigtigere, fordi konkurrencen på content bliver skarpere og skarpere. Laver du content, som folk gider engagere sig i, så sender du nogle signaler til Google, som bliver belønnet. Du får plus i forhold til algoritmen.

2. Kunstig intelligens er ikke kun for de få

- Kunstig intelligens var det helt store tema på SEOday, og her er der virkelig sket rigtig meget på de sidste halve år, og det er blandt andet efter, vi har set ChatGPT. Og Google er jo også gået ind i det. Teknologien er blevet meget synlig og tilgængelig. 

- Kunstig intelligens er ikke kun forbeholdt eksperterne og de store virksomheder, og det flytter lige pludselig noget ved måden, som det kan bruges på i forhold til marketing, og der blev talt meget om, hvordan det kommer til at påvirke SEO-branchen.

3. Du kan ikke nøjes med et kundebesøg

- B2B-virksomheder skal op i gear, når det gælder markedsføring online. Mange virksomheder har gjort, som de plejer. De har typisk startet Volvoen og besøgt kunden. Men de nye generationer stiller nogle andre krav til den digitale verden. 

- Det skal ses i lyset af, at 71 procent af alle B2B-indkøbere starter deres kunderejse på Google, og de trends vi ser i B2C bevæger sig over i B2B. Nye generationer kommer ud på arbejdspladserne, og det betyder, at man inden for B2B bliver nødt til at oppe sig digitalt i forhold til at skabe en god brugeroplevelse online.

Virksomhed vil etablere produktion, lokal whisky hædret og erhvervsmand skyder penge i StartupBoost

Her får du tre udvalgte nyheder fra virksomheder i Fredericia, Kolding og Vejle.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Energivirksomhed har plan om at bygge fabrik

Det er på nabogrunden til raffinaderiet i Fredericia, at Recraft Energy vil placere både hovedkvarter og produktion. Foto: Søren Gylling

Der bliver en ekstra flamme at holde øje med fra Egeskovvej i Fredercia, hvis virksomheden Recraft Energy A/S får ja til at etablere et anlæg til kemisk genanvendelse af plastaffald, skriver Fredericia Dagblad.

Virksomheden vil i samme forbindelse flytte hovedkvarteret til Fredericia. Recraft kommer til at dele skel med raffinaderiet Crossbridge Energy, og den såkaldte syngas fra Recraft Energy kan sendes via rørledning direkte til raffinaderiets energianlæg.

Erhvervsmand skyder to mio. kroner i StartupBoost

Jørgen Schou bliver ny medinvestorer i Koldings svar på Løvens Hule, StartupBoost, der hjælper iværksættervirksomheder med både kapital og rådgivning. Foto: Søren Gylling

Tre nye investorer skyder tilsammen 2,4 millioner kroner i StartupBoost, der tilbyder lokale startup-virksomheder både kapital og forretningsudvikling. Heraf står Jørgen Schou, der står bag blandt andet Schou Company, for de to af millionerne, skriver JydskeVestkysten

- Det er vigtigt med et godt iværksættermiljø og en hjælpende hånd på vejen, der kan motivere iværksætteren ekstra, udtaler Jørgen Schou i en pressemeddelelse fra Business Kolding, der var fødselshjælper på StartupBoost i 2017.

Lokal whisky i fornemt selskab

En Fary Lochan-whisky har nu modtaget en guldmedalje fra et New Yorker-panel. Foto: FrameWorkers.dk

Fary Lochan Destilleri i Farre har for nylig modtaget nyheden om, at en af deres whiskyer er kåret til at være blandt verdens bedste. Den har nemlig vundet guld i kategorien "The Fifty Best World Whisky" af et panel af eksperter i New York, skiver Vejle Amts Folkeblad

DM Greenkeeping kåret som året virksomhed 2022 i Kolding. Foto: Søren Gylling  

Rundt i Trekantområdet

Ta' med en hurtig tur rundt til Trekantområdets virksomheder. Her er, hvad vi i øvrigt har samlet op til dig fra andre medier siden sidst.

Alfa Laval, der har en stor afdeling i Kolding, er blevet godkendt af Science Based Targets initiative. Indsatsen skal hjælpe i en transformationen frem mod netto-nuludledning, forklarer virksomheden i en pressemeddelelse.

To store kapital­fonde fortsætter det gigantisk slagsmål om, hvad der skete i forbindelse med salget af Gram Equipment 2018. Beskyldningerne fyger mellem kapitalfondene FSN og Procuritas, der mødtes første gang i retten onsdag, skriver dagbladet Børsen.

Fremover bliver det Meny-skilte, som kommer til at pryde Liva Stormarkeds facader i de to supermarkeder i Kolding. Fra 1 maj overtager Dagrofa nemlig den familieejede supermarkedskæde, som har budt de handlende koldingensere indenfor siden 1968, skriver JydskeVestkysten.

Det blev virksomheden DM Greenkeeping, som løb med titlen som årets virksomhed 2022 kåret af Koldings erhvervsliv torsdag aften, skriver JydskeVestkysten. Virksomheden er på lidt over to år vokset fra tre ansatte til 300.