Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Centrum Pæle i Vejle har netop fået DI Trekantområdets Initiativpris 2022. Arkivfoto: Mette Mørk

Fra god gerning til forretning

Det er det lange, seje træk på den grønne front, der nu slår igennem hos Centrum Pæle, der producerer piloteringspæle til byggeri.

For godt 10 år siden tog virksomheden de første grønne skridt, og firmaet har blandt andet udviklet energipæle, der kan udnytte jordvarme.

- Det er først inden for det sidste halve år, hvor der er nogen, der for alvor er begyndt at interessere sig for produktet, siger Jacob Thorhauge, der er administrerende direktør i virksomheden, der netop har fået DI Trekantområdets Initiativpris 2022, blandt andet for deres arbejde med energipælene.

Pointen er, at det tager tid at komme med på den grønne vogn, men det er afgørende at komme med på vognen nu.

- Du skal tro på, at det er det rigtige at gøre, og at du godt kan være både produktiv og økonomisk bevidst og bæredygtig på samme tid. Der er ikke noget quickfix, og det er ikke nok at skifte til LED-pærer. Det er kun en dråbe i havet. Men det vigtigste er, at man går i gang. Du skal starte et eller andet sted. Det vigtigste er at gøre noget nu, siger Jacob Thorhauge.

God læsning.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Centrum Pæle har arbejdet med grønne løsninger i mere end 10 år. - Du skal tro på, at det er det rigtige at gøre, og at du godt kan være både produktiv og økonomisk bevidst og bæredygtig på samme tid. Der er ikke noget quickfix, og det er ikke nok at skifte LED-pærer, siger administrerende direktør Jacob Thorhauge. Foto: Michelle Madsen

Langvarigt grønt fokus giver opmærksomhed nu: Det vigtigste er at gøre noget

Ingen bliver grøn og bæredygtig hen over natten, og hvis du samtidig er i en branche, der er lidt konservativ, så kræver det tålmodighed. Men det vedvarende fokus betyder, at Centrum Pæle netop har fået DI Trekantområdets Initiativpris 2022.

- Min erfaring er, at det kræver tålmodighed og vedholdenhed at arbejde med det grønne, lyder det fra Jacob Thorhauge, der er administrerende direktør i Vejle-virksomheden, der udvikler energipæle, der kan udnytte jordvarme, og som beskæftiger omkring 65 medarbejdere.

- Det handler om at tænke det grønne ind i alle processer. Det gælder, når vi investerer i nye løsninger og maskiner. Vi har ikke sat os ned og sagt, at nu skal vi tage en grøn beslutning og sat en bestemt pose penge af. Det er noget, vi har arbejdet ind i virksomheden de sidste mange år. Det, tror jeg, er en vigtig pointe. Det er ikke noget, man bare lige fikser, siger Jacob Thorhauge.

Ingen bliver grøn og bæredygtig på et splitsekund, og hvis du samtidig er i en branche, der er lidt konservativ, så kræver det tålmodighed.

Hos Centrum Pæle, der leverer piloteringspæle, har de haft det grønne med i bagagen i de seneste 10-12 år, men det er først inden for de seneste år, at kunderne og omverdenen for alvor har fået øjnene op for deres grønne løsninger. Men det vedvarende fokus betyder, at virksomheden netop har fået DI Trekantområdets Initiativpris 2022.

Det er først inden for det sidste halve år, hvor der er nogen, der for alvor er begyndt at interessere sig for produktet.

Jacob Thorhauge, administrerende direktør i Centrum Pæle

Den grønne bevægelse blev sat i gang, da virksomheden meldte sig ind i Green Network, og særligt inden for de seneste tre-fire år har arbejdet taget fart. Der er LED-pærer over det hele, internt på pladsen bruger man biodiesel, og snart bliver naturgas erstattet med fjernvarme. Derudover er en ny type beton på vej, der betyder, at virksomheden kan reducere CO2-udledningen med cirka otte procent.

Centrum Pæle

Centrum Pæle blev etableret i 1965 på virksomhedens nuværende adresse i Vejle med det primære formål at producere piloteringspæle. Virksomheden producerer pælene på deres egetudviklede robotanlæg. 

I dag er der ca. 65 ansatte på fabrikken, som udover produktionen af pæle og pælekoblinger også er beskæftiget med udvikling af moderne og automatiseret produktionsudstyr.

Men det var særligt de såkaldte energipæle, der ved hjælp af jordvarmeteknologi kan udnytte jordens varme, som DI fremhævede, da virksomheden fik prisen.

- Det handler om at tænke det grønne ind i alle processer. Det gælder, når vi investerer i nye løsninger og maskiner. Vi har ikke sat os ned og sagt, at nu skal vi tage en grøn beslutning og sat en bestemt pose penge af. Det er noget, vi har arbejdet ind i virksomheden de sidste mange år. Det tror jeg, er en vigtig pointe. Det er ikke noget, man bare lige fikser, siger Jacob Thorhauge, der er administrerende direktør i virksomheden i Vejle, der i dag beskæftiger omkring 65 medarbejdere.

De lavthængende frugter

Direktøren startede som salgschef, blev derefter salgsdirektør, og sidste år udnævnt til direktør, og han har altså været med stort set fra starten af den "grønne" rejse, der blev sat i søen af den tidligere direktør. Dengang var det et spørgsmål om at gøre tingene på en anden og mere miljøbevidst måde, mere end det var en egentlig strategisk beslutning om at spare CO2.

- Dengang handlede det mere om, at vi måske kunne gøre tingene på en måde, som både var miljøbevidst og samtidigt økonomisk fornuftigt. Men det var ikke koblet sammen med CO2. Det handlede mere om at spare på energien og at skåne naturen mest muligt, siger Jacob Thorhauge.

Virksomheden startede med de lavthængende frugter, og det handler blandt andet om at udskifte LED-pærer løbende, og for fem-seks år siden begyndte de at arbejde intensivt med energipælene, hvor man udnytter, at pælene kommer langt ned i jorden, hvor temperaturen konstant ligger på cirka otte grader.

Initiativprisen

Initiativprisen uddeles som en hyldest til virkelysten, kreativiteten og skabertrangen blandt de mindre og mellemstore virksomheder i DI's medlemskreds. Fokus er på innovation og nye løsninger, der er skabt til en verden præget af forandring og usikkerhed med stigende materialepriser, usikre globale forsyningskæder og mangel på medarbejdere.

Vinderen af Initiativprisen 2022 i Trekantområdet dyster senere på året mod Initiativprisvindere fra DI’s øvrige 17 regionalforeninger om den landsdækkende Initiativpris, som uddeles i foråret 2023.

Jordvarmen kan både bruges til at opvarme og nedkøle bygninger, og selv om de har arbejdet med løsninger i snart 20 år, så var det et ph.d.-projekt, hvor der blev sat tal på, der var med til at sætte skub i forretningsområdet.

Det er teknologi, som Centrum Pæle håber, at de kan udnytte i blandt andet forbindelse med udbygningen af bydelen Ny Rosborg i Vejle, hvor man håber at kunne lave en større projekt, så det bliver en slags fællesløsning for området i stedet for sololøsninger.

- Det vil være interessant at lave et større system, der er koblet sammen. For eksempel kunne der være et parkeringshus, der slet ikke bruger noget energi, men som bare giver noget energi til systemet. Kontorbygninger bruger mest energi i løbet af dagen, og boliger om morgenen og aftenen, så hvis man koblede det sammen, så kunne man skabe en god helhedsløsning, siger Jacob Thorhauge.

Du skal selv tro på det

Direktøren er naturligvis glad for skulderklappet fra DI, men samtidig er han godt klar over, at det fortsat kræver hårdt arbejde at komme ud over rampen med for eksempel energipælene.

- Det kræver tålmodighed og vedholdenhed at arbejde med det grønne. Vi ved godt, at vi har fat i noget, og det er det rigtige at tænke grønt. Men jeg synes også, det har vist sig, at det tager meget lang tid at ændre tingene. Fra man søsætter en tanke, til at man får det omsat til et produkt og vi kan se resultater, så går der lang tid. Vi har arbejdet med energipælen i mange, mange år. Det er først inden for det sidste halve år, hvor der er nogen, der for alvor er begyndt at interessere sig for produktet, siger Jacob Thorhauge.

Det forhindrer dog ikke at virksomheden fortsætter i den retning, og hvis kan skal opsamle, hvad han har lært, når det kommer til den grønne omstilling, så lyder det sådan her:

- Du skal tro på, at det er det rigtige at gøre, og at du godt kan være både produktiv og økonomisk bevidst og bæredygtig på samme tid. Der er ikke noget quickfix, og det er ikke nok at skifte LED-pærer. Det er kun en dråbe i havet. Men det vigtigste er, at man går i gang. Du skal starte et eller andet sted. Det vigtigste er at gøre noget nu, siger Jacob Thorhauge.

Hastighed er et af steder, hvor man kan udfordre tingene. Det gælder i forhold til projektering og udførsel, når vi taler den grønne dagsorden. Det vil være en gevinst, hvis man fik lidt mere tid, er min vurdering, siger Jacob Thorhauge. Arkivfoto: Mette Mørk

Til- og fravalg af det grønne kan skubbe til konservativ byggebranche: - Hastighed er et af steder, hvor man kan udfordre tingene

I forhold til den grønne dagsorden er der noget at hente ved at sætte tempoet ned, når det gælder om at fremme de grønne løsninger. Samtidig kan til- og fravalg af de grønne muligheder gøre det synligt for bygherren, at den grønne omstilling koster.

Det er ikke entreprenørerne, der presser på for grønne løsninger. Men det vil komme, lyder vurderingen fra Jacob Thorhauge, der er administrerende direktør i Centrum Pæle, der leverer piloteringspæle til entreprenører.

- Vores kunder, der er entreprenører, vil fremover mærke et helt andet pres fra bygherrerne, som blandt andet er de store pensionskasser. De vil kræve grønne løsninger, men det er en konservativ branche. Det er også et tungt og stort apparat, der skal skubbes i en anden retning, siger Jacob Thorhauge, der er administrerende direktør i Centrum Pæle.

Grundlæggende er han dog ikke i tvivl om, at kunderne på den lange bane vil efterspørge produkter, hvor man har arbejdet med at nedbringe CO2-udledningen.

- Der er vi så heldige, at vi står med blandt andet energipæle, hvor vi har arbejdet med bæredygtighed, og med en helt ny cementtype kan vi reducere virksomhedens samlede CO2 udslip med otte procent. Vi vil faktisk være i stand til at levere det, som kunder nærmest ikke ved, at de gerne vil have, siger Jacob Thorhauge.

Ifølge direktøren kan ambitionen om at arbejde mere grønt nås ved at sætte tempoet lidt ned og give kunderne mulighed for selv at til- og fravælge de grønne løsninger.

Grønne løsninger kan til- og fravælges

Når Centrum Pæle leverer en ordre, så skal der være en EDP (Environmental Product Declaration) eller miljødeklaration på produkterne, og den del kan måske fylde mere i tilbuddene, når de i fremtiden sender tilbud ud til entreprenører.

- Så kan kunden selv til- og fravælge, hvad de vil prioritere. Og bygherren kan bestemme, hvad de vil betale i forhold til bæredygtighed. Kunden kan også selv vælge, om vores pæle skal leveres med en lastbil, der kører på biodiesel. Det vil betyde, at CO2-udledningen falder, men prisen vil stige, siger Jacob Thorhauge.

Langsommere og grønnere

Der vil også være nogle grønne gevinster, hvis branchen kiggede på hastigheden. Centrum Pæle kan spare på den mængde cement, der skal i betonpælene, hvis pælene får mulighed for at tørre længere tid ude på byggepladsen. Det vil spare CO2-udledning, og prisen vil måske endda være lidt billigere.

- Byggebranchen har altid haft fokus på pris og hastighed. Alting skal være billigere, og det skal gå hurtigere. Pris vil altid være vigtig, det siger sig selv, og hastighed er vigtigt for dem, der har investeret. Når de har lagt penge på bordet, så skal det gå stærkt. Men hastighed er et af steder, hvor man kan udfordre tingene. Det gælder i forhold til projektering og udførsel, når vi taler den grønne dagsorden. Det vil være en gevinst, hvis man fik lidt mere tid, er min vurdering, siger Jacob Thorhauge.

I fremtiden kan Dan Cake få endnu mere plads til at producere og opbevare de forskellige produkter, hvis de beslutter at udvide fabrikken i Give. Arkivfoto: Mette Mørk

Sushi-kæde fik stort overskud, Dan Cake overvejer at udvide og direktør får konkurskarantæne

Her får du fire udvalgte nyheder fra virksomhederne i Trekantområdet.

Dan Cake overvejer at udvide fabrikken

Dan Cakes omsætning er steget med 40 procent på fem år. Derfor kan virksomheden snart komme til at mangle plads. Arkivfoto: Mette Mørk

Voksende produktion og begrænset lagerplads får nu Dan Cake til at overveje en udvidelse. Derfor har kageproducenten indsendt visualiseringer af et muligt højlager ved virksomhedens hovedkvarter på Hjortsvangen i Give til Vejle Kommune.

Udvidelsesplanerne er dog fortsat på et meget tidligt stadie, understreger Dan Cakes administrerende direktør, Klaus Eskildsen. Læs mere i Vejle Amts Folkeblad.

Rå fisk og ris får millionerne til at rulle ind

Hos Atami Sushi kan man spise sushi ad libitum, og det har vist sig at være et populært koncept. Arkivfoto: Søren Gylling

På fem år har sushi-restauranten Atami Sushi udviklet sig til en mindre kæde, der for nylig kunne præsentere et rekordoverskud på 8,7 millioner kroner før skat. Foreløbig er der fem restauranter i kæden, og flere er på vej, siger ejeren Zenghui Lin. Læs mere i JydskeVestkysten

Mejeri siger farvel til gas

Det kræver masser af energi at forvandle tonsvis af mælk til spiseklare oste på Arlas mejeri i Taulov. Nu skal energien komme fra fjernvarme frem for naturgas. Arkivfoto: Mette Mørk

Via en knap 500 meter lang rørledning skal Arlas ostemejeri i Taulov tilføres kogende fjernvarmevand. Dermed kan Arla slukke delvist for naturgassen, og i et hug begrænses CO2-udledningen med 37 procent.

Trekantområdets Varmetransmissionsselskab I/S (TVIS) er klar til at investere over 10 millioner kroner i projektet. Læs mere i Fredericia Dagblad

Direktør i skandaleombrust Vejle-selskab får konkurskarantæne

Tidligere direktør i Waturu, Toke Reedtz, er nu pålagt konkurskarantæne.  Arkivfoto

Den tidligere direktør i Vejle-selskabet Waturu ApS Toke Reedtz har handlet så groft uansvarligt som direktør, at han nu er blevet pålagt to års konkurskarantæne af skifteretten ved Retten i Kolding.

Det betyder, at Toke Reedtz i to år ikke må stå i spidsen for eller deltage i ledelsen af eksempelvis aktieselskaber og anpartsselskaber. Det var kuratoren fra Codex Advokater, der bestyrer konkursboet efter Waturu ApS, der indstillede Toke Reedtz til konkurskarantæne. Læs mere i Vejle Amts Folkeblad

Vores anbefalinger til dig 💡

Her får du vores bedste anbefalinger i de seneste nyhedsbreve på tværs af Erhvervsliv-universet.

Den fynske robot-investor Thomas Visti peger på, at et knapt så investeringslystigt investor-miljø også har sine fordele. Det betyder nemlig, at fremadrettet vil det kun være de gode virksomheder, som får kapital og overlever.

Apropos investeringer vil et nyt, lokalt selskab - Vestpol Invest - have flere til at investere i it-startups i Esbjerg. Det handler blandt andet om at styrke udviklingen på Vestkysten.

Anne Katrine Matthiesen, partner og trendekspert i det aarhusianske ecommerce-bureau Vertica har samlet 10 trends med tilhørende 30 eksempler, som e-handlere anno 2023 bør kende. Du kan læse hele listen her.

Og i Randers har Brian Knudsen fra familievirksomheden Fårup Betonindustri A/S valgt at træde et skridt til siden ved at skifte CEO-posten ud med titlen som udviklingsdirektør og bestyrelsesformand for at kunne bruge endnu flere timer på den teknologiske udvikling og innovation, han brænder mest for.