Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

På Danfoss Campus Kolding har hverken ledere eller medarbejdere faste pladser. Til gengæld er der en baristia på arbejde hele dagen til at servicere de 350 ansatte og deres gæster. Foto: Danfoss

God kaffe hjælper med at rekruttere

De 350 ansatte på Danfoss' nye kontor nyder helt sikkert, at de har fået en barista i kantinen. Men det er ikke kun for at score lidt billige point, at der er gourmetkaffe i kantinen hele dagen.

Det handler om at kunne rekruttere de rigtige og skabe nogle rammer, der matcher fremtidens arbejdsplads. Det handler om, at de ansatte mødes på tværs og deler deres erfaringer. Det skaber bare en anden "snak", når man lige står og venter på, at mælkeskummet får den rigtige konsistens.

Hele nybyggeriet er nemlig skabt, så de ansatte i høj grad møder hinanden på tværs af divisioner og arbejdsopgaver. Her er for eksempel ingen faste arbejdspladser, og hvornår de møder ind, det styrer de selvfølgelig selv. Men når de så har fundet en arbejdsstation, så er der god kaffe i koppen.

I dagens nyhedsbrev fortæller Kristian Strand, der er direktør for køling om, hvorfor der er en barista i kantinen hele dagen og flydende arbejdspladser. I sidste ende er det nye hus skabt for at lave en attraktiv arbejdsplads, så Danfoss får fat i talenterne og kan fastholde dem.

Og inden du selv henter kaffen i automaten, kan du få et indblik i, hvordan en af landets største virksomheder har indrettet fremtidens arbejdsplads.

Det er fortsat gratis at tilmelde sig nyhedsbrevet fra Erhvervsliv Trekanten. Du kan også følge os på Linkedin.

God fornøjelse med læsningen.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Jonas Fusager og Cecilia Stenshøj, der er recruitment partnere i Bankdata, som er Fredericia Kommunes største private arbejdsplads, har travlt med at ansætte it-specialister: Foto: Bankdata

Nyt fra virksomhederne i Trekanten

Bankdata ansætter it-specialister i et hæsblæsende tempo. I løbet af 2021 har virksomheden ansat 230 medarbejdere, og i dag arbejder der mere end 800 medarbejdere i Bankdata. I årets tre første måneder er der ansat yderligere 59 nye medarbejdere.

Entreprenørfirma CJ A/S, der har hovedkontor i Fredericia, har fået ny topchef.  Efter et  længere tilløb har Jonathan Smetana sat sig i direktørstolen. Selskabet har passeret 400 millioner kroner i omsætning og har mere end 170 medarbejdere på syv lokationer i landet.

Kolding-virksomheden Alfix har vundet en pris til Byggeriets Klimapriser. Virksomheden, der producerer byggematerialer, vandt miljøprisen for deres ambitiøse arbejde med miljø og arbejdsmiljø.

Her kommer vi rundt om virksomhederne i Trekanten.

Bankdata har ansat 230 nye kolleger på ét år

Bankdata havde foden på speederen i 2021, og det høje tempo fortsætter i 2022. Sidste år blev der ansat 230 nye kollegaer, og i løbet af årets tre første måneder er 59 nye medarbejdere mødt ind på Bankdatas kontorer.

Arbejdsgiverne skriger på arbejdskraft, og prognoser peger på, at det kun vil blive sværere at besætte it-stillingerne i de kommende år, lyder det i en pressemeddelelse fra Bankdata. Men hos en af landets største it-virksomheder, Bankdata, er der godt gang i jobsamtalerne. Det kan Jonas Fusager og Cecilia Stenshøj skrive under på. De er recruitment partnere i it-virksomheden, som er Fredericia Kommunes største private arbejdsplads.

De to HR-medarbejdere var med til at besætte mere end 230 stillinger i 2021. Dermed voksede Bankdata, som udvikler IT til finanssektoren, til mere end 800 medarbejdere ved årets udgang.

Jonas Fusager fortæller, at det er blevet sværere at få nye medarbejdere ombord. Samtidig valgte 97 medarbejdere at sige farvel til Bankdata i 2021. Men selv om virksomhederne i it-branchen har brug for flere hoveder, end markedet kan tilbyde, lykkedes Bankdata med at hente de nødvendige kræfter.

- Jeg har været i Bankdata i to år, og vi har endnu ikke måttet opgive at besætte en stilling. Vi lykkedes simpelthen med det hele. Men processerne tager som regel længere tid, og det kræver mere af organisationen og HR-afdelingen, forklarer Jonas Fusager, som suppleres af Cecilia Stenshøj.

- Vi er blevet langt mere proaktive, når vi rekrutterer. I dag bruger vi flere ressourcer på at finde, kontakte og gå i dialog med lige netop de profiler, vi gerne vil have til Bankdata, fortæller hun.

Toplederskifte hos entreprenør er nu ført ud i livet

Den hidtidige topchef Hans Jørgen Ebbesen (th) bytter formelt rolle og titel med Jonathan Smetana, der længe har været udset og annonceret som koncernens nye CEO. Foto: CJ A/S

Jonathan Smetana er ny CEO og bytter nu endegyldigt rolle med firmagrundlægger og medaktionær Hans Jørgen Ebbesen i et længe planlagt generationsskifte hos den Fredericia-baserede entreprenør CJ A/S.

- Det er et vigtigt signal til omverden og alle vore medarbejdere, at vi både har fremtiden men også kontinuitet for øje ved at have planlagt vores ledelsesmæssige generationsskifte i god tid, og jeg har haft god tid til lære om positionen fra Hans Jørgen, siger Jonathan Smetana, 38 år og bosat i Århus med sin kone og to børn.

Han er på sit 10. år i virksomheden og er kontinuerligt steget i graderne. Han blev for 8 år siden også medejer og indtager altså nu toplederrollen i den ekspansive entreprenørvirksomhed.

Medgrundlægger og branchekoryfæet Hans Jørgen Ebbesen overtager rollen som vice i CJ A/S og har ikke planlagt sin tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet endnu.

Kolding-firma vandt miljøpris

Et bredt udsnit af den danske byggebranche var samlet, da Danske Byggecentre i sidste uge var vært ved overrækkelsen af Byggeriets Klimapriser 2022 i Vandværket i København. Formålet med prisuddelingen er at hylde innovative produkter og løsninger i byggeriet samt øge kendskabet til klimavenlige byggematerialer.

Kolding-virksomheden Alfix vandt prisen for deres ambitiøse arbejde med miljø og arbejdsmiljø. Hos Alfix har de gjort FN’s verdensmål til en aktiv del af vækststrategien, implementeret 60 nye EPD’er (Environmental Product Declaration) og udvidet fabrikken med et DGNB-certificeret distributionscenter.

På Danfoss Campus Kolding har de 350 ingen faste pladser: - Vi var også fleksible inden corona, men pandemien har betydet, at vi har taget fleksibilitet til et nyt niveau, siger Kristian Strand, der er chef for køling. Foto: Carsten Grubach 

Danfoss' nye kontor: Ingen faste pladser og en barista i kantinen

Når Danfoss skal have fat i nye medarbejdere, vil de gerne placere jobsamtalerne i deres nye byggeri Kolding. For selv om Danfoss har flotte kontorer andre steder, så sætter Kolding lige nu "standarden" for, hvordan Danfoss vil indrette arbejdspladsen - eller skal vi sige arbejdslivet.

- Når vi har jobinterview, så holder vi dem bevidst i Kolding. Her kan vi vise dem, at det er sådan, vi vil gøre det, siger Kristian Strand, der chef for køling i Danfoss. Der er ingen faste pladser for de 350 på stedet, og det gælder også for cheferne.

Til gengæld vrimler det med mødelokaler. Der er et drivhus i gården, hvis man trænger til luftforandring, og der er områder til fokus og små "telefonbokse".

- Jeg er ret sikker på, at den fleksibilitet, som byggeriet lægger op til, betyder, at vi ikke skal have diskussioner om, hvordan man arbejder. Skal vi være hjemme eller på kontoret er ikke så interessant. Vi skal have en fleksibel arbejdsplads. Og tilbagemeldingerne er gode. Medarbejderne er stolte over det, og viser det gerne frem. Her er rart og moderne, siger Kristian Strand, der er sikker på, at de nye rammer kan hjælpe med til at tiltrække talenter.

- Det er heller ikke tilfældigt, at det ligger i Kolding. Det ligger centralt. Der er meget talent i Trekantområdet. Der kan vi trække fra et stort opland, siger Kristan Strand.

350 ansatte i Danfoss har fået fast base i det nyeste Danfoss Campus Kolding, der lige nu sætter standarden for, hvordan milliardkoncernen vil indrette fremtidens kontor. - Vi har også flotte kontorer andre steder, men det her er fremtiden, siger direktøren for køling.

Byggeri: Hvad med at holde mødet i drivhuset, og skulle vi lige smutte forbi baristaen inden? Danfoss sætter nye standarder for, hvordan man indretter kontoret med deres campus i Kolding, som netop er blevet officielt indviet.

- Jeg kan ikke måle det allerede nu, men jeg er sikker på, at vi har lettere ved at få folk, og lettere ved at fastholde dem, fordi vi her har nogle moderne rammer, siger Kristian Strand, der er chef for køling, og det som Danfoss kalder president for refrigeration and A/C controls.

Kolding-kontoret er skabt med afsæt i "Future Ways of Working", der er et designkoncept, som Danfoss selv har udviklet, som skal understøtte samarbejde, videndeling, mangfoldige arbejdsmåder, diversitet og inklusion. Og hvad betyder det så i praksis, når man ser på nybyggeriet?

De ansatte – og det gælder også cheferne – har ingen faste arbejdspladser og skal ikke møde ind hver dag. Til gengæld kan de koble computeren på med ét stik, når de møder ind. De ansatte har skab til deres personlige ting, der er telefonbokse og hele 41 forskellige mødelokaler. Der er fokusrum, hvor du skal være stille. Der er "sociale områder", loungeområde, et væksthus i gården og en petanque-bane.

- Fællesnævneren er fleksibilitet. Vi var også fleksible inden corona, men pandemien har betydet, at vi har taget fleksibilitet til et nyt niveau, siger Kristian Strand.

- Jeg er ret sikker på, at den fleksibilitet, som byggeriet lægger op til, betyder, at vi ikke skal have diskussioner om, hvordan man arbejder. Skal vi være hjemme eller på kontoret er ikke så interessant. Vi skal have en fleksibel arbejdsplads. Og tilbagemeldingerne er gode. Medarbejderne er stolte over det, og viser det gerne frem. Her er rart og moderne, siger Kristian Strand, der er sikker på, at de nye rammer kan hjælpe med til at tiltrække talenter.

Fællesnævneren er fleksibilitet. Vi var også fleksible inden corona, men pandemien har betydet, at vi har taget fleksibilitet til et nyt niveau,

Kristian Strand, direktør for køling i Danfoss

- Når vi har jobinterview, så holder vi dem bevidst i Kolding. Her kan vi vise dem, at det er sådan vi vil gøre det. Vi har også flotte kontorer andre steder, men det her er fremtiden, siger Kristian Strand.

Har sparet cirka 35 millioner kroner

Allerede inden corona var medarbejderne meget selvkørende, men det nye byggeri tager udviklingen til næste niveau. Havde man holdt fast i den gamle tankegang med faste pladser skulle Danfoss have bygget 2000 kvadratmeter mere, og på den konto har Danfoss sparet omkring 35 millioner kroner og derudover udgifter til driften.

Danfoss Campus Kolding

Danfoss Campus Kolding blev officielt indviet i sidste uge, hvor blandt andet ejer Jørgen Mads Clausen, deltog. De første medarbejdere begyndte af arbejde på Danfoss Campus Kolding i januar.

Den nye campus er skabt for at samle alle Danfoss-lokationer i Trekantområdet. Danfoss havde i forvejen kontor på Marsvej, men derudover er der flyttet funktionærer fra Vejle-afdelingen og den nu lukkede fabrik på Albuen. Det nye campus er på cirka 8000 kvadratmeter.

Alle arbejdspladser har det samme it-udstyr. Der er en stor buet skærm, og der ét stik, der skal tilsluttes.

Danfoss har bygget det nye kontor, så der er plads til 100 mand mere på en etage, der endnu ikke er taget i brug. Danfoss har en forventning om, at Kolding bliver et af de steder, hvor de fremover kommer til ekspandere.

- Baggrunden for, at vi kan gøre det her, er, at vi har lavet nogle studier af, hvordan vi udnytter arbejdspladserne, og de studier viste, at vi ikke udnyttede pladserne særlig godt. Mange af vores folk har mange møder. De er ude ved kunder, og så er de på rejse. Og vi er mange, der ikke fysisk sidder det samme sted hele tiden, siger Kristian Strand.

Det kræver derimod, at når de ansatte så mødes, at de har rammerne til at arbejde "moderne".

- Det vigtigste er at skabe nogle fora til at mødes på arbejdspladsen. Hvis du skal innovere og udvikle og få nye ideer, så er det bedst, at du er fysisk sammen. For ja, du kan meget på Teams, men innovationskraften falder, når du sidder online. Der er derimod en masse ting, der sagtens kan køre online. Du skal finde den rigtige balance, siger Kristian Strand, der samtidig fremhæver, at der er tale om et campus.

Det understreger, at det er forskellige dele – divisioner – der findes under det samme tag.

- Vi har skabt nogle rammer, der gør, at folk får kontakt med andre, end de normalt ville sidde med til dagligt. Vi har lavet "home zones" til for eksempel ingeniører, finansfolk og HR-folk. Du arbejder selvfølgelig sammen med kolleger i din division og segment, men her har du også mulighed for at møde andre og blive inspireret. Det skal åbne folks øjne, så de bliver bedre til at arbejde på tværs, siger Kristian Strand.

Kræver tilvænning

Selvfølgelig er der også dem, der lige skal vænne sig til de nye tider. Den ”fysiske” barriere er skåret væk efter, at alle ansatte har fået en computer, der med ét stik forbinder de ansatte til systemet. Men for nogle kræver det lidt tilvænning.

- Der er nogle, som gerne vil sidde det samme sted hver dag. Men vi arbejder hele tiden med det. Vi har blandt andet haft en change manager på projektet, som har snakket med folk for at gøre dem klar og sikre, at vi hører deres ønsker. Det handler meget om tryghed og at vide, hvor du skal sidde. Folk kan godt lide at have ting omkring sig. Men det har vi gjort op med her. Jeg har heller ingen ringbind og papir. Jeg har kun enkelte små sedler ellers ligger alt i skyen, siger Kristian Strand.

Direktøren er ikke i tvivl om, at det er et stærkt kort at have på hånden, når det gælder rekruttering, at Kolding-kontoret er blevet indrettet efter principper i ”Future Ways of Working”.

- Der er mange udfordringer for alle virksomheder, men en af dem handler om at tiltrække dygtige folk, og så selvfølgeligt fastholde dem. Folk vil gerne arbejde med det, vi laver. Det taler ind i den grønne dagsorden med at nedbringe CO2. Men du skal både have de spændende opgaver og de gode rammer. Derfor er det vigtigt, hvordan vi indretter os. Men det er heller ikke tilfældigt, at det ligger i Kolding. Det ligger centralt. Der er meget talent i Trekantområdet. Der kan vi trække fra et stort opland, siger Kristan Strand.

Det daglige trækplaster er den store fælleskantine. Her har medarbejderne deres egen kaffebar med barista, hvor de kan holde mere uformelle møder. Foto: Danfoss

Fire konkrete tiltag: Sådan ser fremtidens arbejdsplads ud

På Danfoss Campus Kolding har hverken ledere eller medarbejdere faste pladser, og der er heller ikke noget, der hedder "faste mødelokaler". Medarbejderne kan i stedet vælge at sætte sig i et af de to drivhuse i atriumgården. Der er ingen enkeltmandskontorer men masser af såkaldte "telefonbokse" til individuelle onlinemøder.

Campus Kolding er skabt på baggrund af "Future Ways of Working", der er et designkoncept udviklet af Danfoss, som skal understøtte samarbejde, videndeling, mangfoldige arbejdsmåder og inklusion. Her præsenteres fire konkrete tiltag, der skal understøtte, hvordan de arbejder hos Danfoss i fremtiden.

1) Fra morgen til ud på eftermiddagen er der en barista på vagt og klar til at servere en frisk- og hjemmebrygget kop kaffe. Danfoss har allerede en barista i hovedkontoret i Nordborg, og det har vist sig at være et godt knudepunkt, hvor folk mødes på kryds og tværs.

2) Danfoss vil gerne have at det meste af arbejdet foregår i "skyen", så for at skubbe i den retning har man sløjfet papirkurvene på det nye kontor. Der er printere på stedet, men når man skal smide papir ud, så man bevæge sig hen til en sorteringsstationen.

3) Ingen medarbejdere har faste pladser på det nye kontor. Det betyder, at der ikke er brug for så mange arbejdsstationer. Ved at ændre måden kolleger arbejder og samarbejder på, har Danfoss kunnet reducere byggeriet med 2000 kvadratmeter.

4) Tidligere var det ikke unormalt, at ansatte spiste frokost ved deres arbejdsstation, men fordi ingen har faste pladser, har man besluttet, at ingen spiser ved skrivebordet. Enten spiser man i caféområderne eller kantinen, og man opfordres til ikke altid at sætte sig det samme sted.

Erhvervsliv Trekanten giver dig her indsigt i fire konkrete tiltag, der gør Danfoss' nye kontor i Kolding til fremtidens arbejdsplads.

ARBEJDSLIV: I sidste uge åbnede dørene officielt til Danfoss Campus Kolding, hvor 350 medarbejdere har deres daglige gang. Danfoss har indrettet bygningen efter designkonceptet ”Future Ways of Working”. Her fortæller chef for køling, Kristian Strand, om, hvordan arbejdsdagen er indrettet i den nye campus i Kolding.

Indretningen af arbejdspladserne og mødekulturen er gennemtænkt ned til den mindste bæredygtige detalje, så byggeriet på Marsvej i Kolding kan bidrage til Danfoss Groups mål om globalt at være CO2-neutral i 2030. Foto. Danfoss

Barista hjælper snakken på vej

- Det er ikke kun for at være smart og populær, at vi har fået en barista. Erfaringerne fra Nordborg er bare rigtig gode. Folk sætter pris på god kaffe, og det betyder også, at folk tager et møde i cafeen, og de møder hinanden på kryds og tværs. Du mødes på en anden måde, og det virker også godt, når vi har kunder og leverandører på besøg.

Papirkurven er væk

- Vi prøver at undgå for meget papir i den nye campus i Kolding. Det betyder, at vi ikke har papirkurve ved skrivebordene. Vi har selvfølgelig printere, og jeg er selv 57 år, og jeg kan godt lide at læse på papir, hvis det er lang tekst, som jeg skal lave noter til. Men udgangspunktet er, at vi arbejder i skyen. Og har du noget affald, så skal du hen til sorteringsstationen.

Ingen faste pladser

- Der er ingen ansatte på kontoret i Kolding, der har en fast plads. Vi kan kun gøre det, fordi vi kan måle belægningsgraden. Indretningen kræver, at alle har respekt for, at vi arbejder i et storrum. Man skal respektere, at der sidder andre og arbejder, og skal man tale længe, så kan man jo hurtigt booke et mødelokale.

Du spiser ikke ved skrivebordet

- Vi har lavet det, vi kalder nogle ”ground rules” sammen med medarbejderne. Det betyder blandt andet, at fordi du ikke har en fast plads, så spiser du ikke ved skrivebordet. Alle ansatte skal spise i et af caféområderne eller i kantinen.

- Det gælder også, når der er kage. Så mødes man i et af spiseområderne, det betyder også, at vi tvinger folk ud af deres områder, og der bliver skabt noget liv på tværs af afdelingerne.