Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Vi forventer ikke, at folk hænger i gardinerne til fredagsbaren, slet ikke. Men vi forventer, at folk ser det som mere end "bare" et arbejde, og du tager et medejerskab for den rejse, vi er på, siger Jonas Kjemtrup, der er direktør og medstifter af MuteBox. Pressefoto: Mutebox/Jacob Almtoft

Det skal være sjovt, hvis folk skal performe

Det er ikke nok, at det faglige er på plads, hvis du søger en stilling hos vækstvirksomheden MuteBox. Du skal også bidrage socialt. Står virksomheden med et par kvalificerede kandidater, så bliver det udslagsgivende, hvordan man klarer julefrokost-testen. Vil man gerne sidde ved siden af kandidaten, når der kommer snaps og sild på bordet?

Virksomheden skal vokse voldsomt de kommende år, og derfor er det vigtigt, at folk ikke ”bare” ser det som et job, fortæller direktør og medstifter Jonas Kjemtrup, og det fremgår også tydeligt af stillingsopslagene, at de ansatte skal bidrage ”socialt”.

De store ambitioner betyder, at han ved, at der kommer udfordringer, og de kommer hurtigt, og når de skal løses, er det vigtigt, at folk i virksomheden kender hinanden på kryds og tværs.

Det var også et af argumenterne for, at virksomheden i slutningen af 2021 inviterede alle ansatte med til Spanien. Der var tid til pool, padel og hyggesnak, mens de kiggede på strategien.

Den slags "arbejdsferier" er set før, og der ikke noget, som tyder på, at fremtidens virksomheder kan skrue ned for den sociale del, hvis du spørger direktøren i MuteBox. Særligt de unge har store forventninger til det sociale element.

- De vil ikke være på en arbejdsplads, hvor det ikke er sjovt at gå på arbejde. Der kan selvfølgelig være perioder, hvor man er udfordret, naturligvis, sådan vil det altid være. Men i det lange løb skal vi have det sjovt sammen. Det er nødt til at være sjovt, når vi går på arbejde, siger Jonas Kjemtrup.

Er du en af vores nye læsere, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her.

Det er fortsat gratis at tilmelde sig. Du kan også følge os på LinkedIn.

God fornøjelse med læsningen.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Jørgen Bøgh Overgaard overtog i september 2021 direktørstolen hos Moveero, der beskæftiger cirka 350 ansatte på fabrikken i Nagbøl ved Lunderskov. Pressefoto

Nyt fra virksomhederne i Trekanten

Fælgfabrikken Moveero tredobler resultatet til 55 millioner kroner. Forventningerne til 2022 er dog mere kølige, da virksomheden er påvirket af mangel på medarbejdere og prisstigninger på stål og energi.

Brødre har gennemført generationsskifte og satser nu udelukkende på kaviar. Virksomheden Lyksvad sælger primært til eksklusive restauranter som blandt andet Lyst i Vejle. 

Kolding-virksomheden Ecooking er blandt finalisterne, når der torsdag bliver uddelt E-handelspriser. Det er Dansk Erhverv, som står bag prisuddelingen.

Her kommer vi rundt om virksomhederne i Trekanten.

Fabrik med 350 ansatte fik godt resultat

Der er sat fuld damp under kedlerne hos fælgfabrikken Moveero i Nagbøl ved Lunderskov, og det har sat sit tydelige aftryk i virksomhedens nyligt offentliggjorte regnskab, skriver JydskeVestkysten.

Moveero, det tidligere GKN Wheels, har nemlig tredoblet årets resultat fra 18 millioner kroner efter skat i 2020 til 55 millioner kroner i 2021. Omsætningen i virksomheden er da også vokset til 729 millioner kroner mod 534 millioner kroner i 2020.

Det glæder Jørgen Bøgh Overgaard, der siden september 2021 har været administrerende direktør i virksomheden med godt 350 ansatte.

- Vi er rigtig fint tilfredse med resultatet. Jeg er startet en ny rejse med det nye selskab, hvor vi er ved at udvikle det fra good til great. Det er ikke en turn around, men vi vil bare gøre det endnu bedre,  siger Jørgen Bøgh Overgaard, som ser store udfordringer forude.

Det handler blandt andet om, at der er rift om medarbejdere og voldsomme prisstigninger.

- Vi er inde i en fuldstændig vanvittig situation lige nu. Priserne på stål er steget voldsomt. Krigen i Ukraine påvirker os på flere måder - på stål og på energi. Vi har et stort gasforbrug på 1,3 millioner kubikmeter gas om året, og det er klart, at det påvirker os voldsomt med de prisstigninger, vi ser. Vi bruger 17 millioner kwh strøm, det er temmelig meget, så alene det er en udfordring, og vi sidder lige nu og sender rigtig mange prisstigninger videre til kunderne, siger Jørgen Bøgh Overgaard.

Den tyske kapitalfond Aurelius købte i november 2020 det daværende GKN Wheels og lavede i den forbindelse også navneskiftet til Moveero.

Brødre satser på kaviar

Brødrene Kristian Hjort Lebech Larsen og Jakob Højkær Hjort Larsen har på få år slået navnet Lyksvad fast i den danske restaurantionsbranche, fordi de som de eneste laver dansk kaviar, skriver JydskeVestkysten.

Oprindeligt blev fiskefarmen etableret af brødrenes far, Mogens Højkær Larsen, der i sin tid satsede på ål, men da brødrene formelt overtog forretningen i 2020, skulle det være slut. De to brødre ville i stedet satse udelukkende på kaviar produceret på fiskefarmen.

- Vi har mærket en øget efterspørgsel de senere år, dog afbrudt af coronakrisen, som ramte restauranterne rimelig hårdt, og dermed også et produkt som vores. Men dele af 2021 og 2022 har været nogle rigtig gode perioder, så vi er også nødt til at øge vores bestand af stør for at følge med, fortæller Kristian Hjort Lebech Larsen, der står bag Lyksvad sammen med sin  bror Jakob.

Lyksvad sælger med få undtagelser alene til restauranter i Danmark og har dermed ikke det store salg til privatkunder. Iblandt kunderne finder man i stedet flere Michelin-restauranter, som eksempelvis Restaurant Lyst i Vejle. I Kolding leverer Lyksvad kaviar til Den Hvide Hest.

Ecooking er med i finale om E-handelsprisen

Ecooking er med i opløbet, når Dansk Erhverv på torsdag hylder nogle af de bedste inden for E-handel.

Ecooking er med i finalen i kategorien "Bedste B2C-virksomhed med online omsætning under 100 millioner kroner". De øvrige kandidater i den kategori er About Vintage, Freetrailer, Roccamore og Son of a Tailor.

Der er i alt 12 kategorier i 2022. Et indstillingsudvalg vælger fem finalister i hver kategori, som hver især skal præsentere deres virksomhed eller case for en jury, som udvælger årets vindere.

- Der kan selvfølgelig være perioder, hvor man er udfordret, naturligvis, sådan vil det altid være. Men i det lange løb skal vi have det sjovt sammen. Det er nødt til at være sjovt, når vi går på arbejde, siger Jonas Kjemtrup, der er direktør og medstifter af MuteBox. Foto: Mette Mørk

Vækstfirma går efter tredobling: Folk skal føle, at de er en del af noget sjovt

Du skal investere lidt af selv, hvis du vil med ud over stepperne med MuteBox. Virksomheden, der sælger "stilhed" til storrumskontorer, kræver nemlig, at de ansatte også bidrager socialt, når de er på arbejde.

- Der er også plads til dem, der går tidligt og tager en alkoholfri øl. Det er helt i orden. Men vi skal komme hinanden ved. Det er ikke fredagsbaren, der definerer, om du er social. Det er lige så meget i hverdagen, siger Jonas Kjemtrup, der er direktør og medstifter af MuteBox.

Virksomheden har i år allerede ansat en håndfuld nye medarbejdere, og allerede i stillingsannoncerne fremgår det tydeligt, at det ikke er nok, at man bidrager fagligt. Det handler blandt andet om at skabe en fed arbejdsplads. Det er nemmere at finde løsninger, når folk kender hinanden, forklarer direktøren.

- Vi skal vækste og have meget fart på, og vi ved, at høj fart betyder nye udfordringer. Men vi skal bare løse de udfordringer sammen, og det er meget nemmere at løse en opgave i et team, når du kender dine kollegaer. Derfor fylder det sociale element meget, når vi skal ansætte, siger Jonas Kjemtrup.

Det nytter ikke noget, at det kun er det faglige, der er på plads, når du skal vækste en virksomhed. Det sociale element er også afgørende, fortæller Jonas Kjemtrup, der medstifter af MuteBox.

Rekruttering: MuteBox vokser, og de vokser hurtigt lige nu. Derfor ved de, at der helt sikkert vil opstå problemer - det, som direktør og medstifter Jonas Kjemtrup kalder ”udfordringer”. Netop derfor er det ekstra vigtigt, at medarbejderne ikke kun bidrager fagligt.

- Vi vil gerne skabe en fed arbejdsplads, og det er også godt for forretningen. Det kræver, at du kender dem, du arbejder sammen med, for det er nemmere at løse udfordringer, når man kender hinanden, siger Jonas Kjemtrup.

MuteBox, der sælger telebokse og ”stillerum” til kontorer, blev landskendt i januar 2020, hvor virksomheden fik en investering af iværksætter Jesper Buch i tv-programmet Løvens Hule, og ambitionerne er fortsat store.

Vi har brug for meget tidligt at få lavet en forventningsafstemning, hvor vi siger, at vi har en arbejdsplads, hvor vi vil hinanden. Vi må ikke sidde i hvert vores hjørne

Jonas Kjemtrup, direktør og medstifter af MuteBox

Omsætningen skal tredobles i år. De 15 ansatte, der var med fra årets start, har allerede fået en håndfuld nye kollegaer, og der skal efter planen ansættes en håndfuld mere i år. Men potentielle ansøgere skal ikke ulejlige sig med at søge, hvis de ikke også bidrager socialt.

- Vi skal vækste og have meget fart på, og vi ved, at høj fart betyder nye udfordringer. Men vi skal bare løse de udfordringer sammen, og det er meget nemmere at løse en opgave i et team, når du kender dine kollegaer. Derfor fylder det sociale element meget, når vi skal ansætte, siger Jonas Kjemtrup.

- Vi har brug for meget tidligt at få lavet en forventningsafstemning, hvor vi siger, at vi har en arbejdsplads, hvor vi vil hinanden. Vi må ikke sidde i hvert vores hjørne, siger Jonas Kjemtrup.

Tur til Spanien

Mens Erhvervsliv Trekanten er på besøg bliver der gjort klar til en af de tilbagevendende "samlinger", hvor folk fra alle lokationer kommer til hovedkontoret i Vejle, og det glider så over i noget mere socialt. Der er linet up med en slush ice-automat og palmer.

Kort om MuteBox

  • MuteBox er en dansk designvirksomhed, der leverer møderum og telefonbokse til brug i åbne kontorlandskaber og storrumskontorer.
  • Mutebox produceres i Danmark.
  • Tilbage i 2019 tog handelsskolelærer Thomas Keller fat i sin elev Jonas Kjemtrup med en idé om at udvikle en moderne telefonboks til brug i åbne kontorlandskaber.
  • Efter mange måneders hårdt slid senere præsenterede de to et færdigt produkt i tv-programmet Løvens Hule, hvor investor Jesper Buch så potentialet og investerede i makkerparret og virksomheden.

- Vi forventer ikke, at folk hænger i gardinerne til fredagsbaren, slet ikke. Men vi forventer, at folk ser det som mere end "bare" et arbejde, og du tager et medejerskab for den rejse, vi er på. Der er også plads til dem, der går tidligt og tager en alkoholfri øl. Det er helt i orden. Men vi skal komme hinanden ved. Det er ikke fredagsbaren, der definerer, om du er social. Det er lige så meget i hverdagen, siger Jonas Kjemtrup.

Et andet eksempel på, at sociale bliver prioriteret, er fra november, hvor man inviterede alle ansatte med til Spanien på et arbejdsophold for blandt andet at styrke sammenholdet.

- Vi ville gerne udvikle på nogle af de ting, vi ikke har tid til i hverdagen, og så ville vi gerne skabe en forståelse af de forskellige ting, som vi sidder med rundt omkring. Der var minimalt fokus på drift, men fokus på udvikling og det sociale samvær. Sådan noget vil vi gerne investere i. Folk skal føle, at de er en del af noget sjovt, siger Jonas Kjemtrup.

Leger samarbejde ind

Det giver bare en anden snak på kryds og tværs i virksomheden, når man har ligget ved poolen, været på padelbanen og gået en tur langs vandet, lyder argumentet.

- Der var et program, så det var bestemt ikke ferie, men det var et afbræk i hverdagen, hvor vi arbejdede med noget sjovt og forsøgte at "lege" det ind, siger Jonas Kjemtrup, der er sikker på, at det er en gevinst for forretningen, at de ansatte også giver lidt af sig selv.

- Respekten for hinanden vokser, når vi kender hinanden. Det giver også et større ejerskab i forhold til det, vi skal løfte sammen, siger Jonas Kjemtrup.

Vi tror på "givers gain"

For stifteren har det været helt naturligt, at det sociale element skal spille en hovedrolle i dagligdagen. Og han er sikker på, at mange de unge på arbejdsmarkedet ikke vil studse over, at det sociale element bliver fremhævet i jobannoncerne.

- Det er naturligt for de unge. De vil ikke være på en arbejdsplads, hvor det ikke er sjovt at gå på arbejde. Der kan selvfølgelig være perioder, hvor man er udfordret, naturligvis, sådan vil det altid være. Men i det lange løb skal vi have det sjovt sammen.

- Det er nødt til at være sjovt, når vi går på arbejde. Det er en forudsætning for, at medarbejderne kan performe, som de skal. Så set med mine øjne kræver det en holistisk tilgang, hvis folk skal performe. Vi er forbi det sted, hvor du møder klokken 8.00 og går klokken 16.00, og du bare skal være effektiv i det tidsrum, siger Jonas Kjemtrup.

- Vi tror på givers gain. Når vi giver, så får vi noget. Vi er forbi punktet med mikromanagement, og ingen, der vil give et sekund ekstra. Så når vi ansætter, så handler ikke om, hvorvidt folk gider. Det handler om kemi. Jeg har jo ikke en uddannelse inden for eksempelvis økonomi, så når jeg er med til jobsamtaler, så er det ikke for at se på det faglige. Jeg ser på, om personen passer ind i kulturen, siger Jonas Kjemtrup.

Det sociale elementer fylder meget, når Inge Marie Hjort ansætter folk hos MuteBox. - Det betyder, at hverdagen bare glider nemmere, hvis du får en ind, der passer ind i kulturen og er åben, siger Inge Marie Hjort. Foto: Henrik Kruse

Nyansat driftsdirektør skal holde fast i den fede energi

- Vi ansætter kun typer, der er åbne. Kemien betyder rigtig meget. Vi siger, at vi ansætter personer og ikke kompetencer. Det er den vej, at det skal vende, siger Inge Marie Hjort, der for tre måneder fik stillingen som COO i MuteBox.

Hun er 40 år og dermed blandt de ældste i vækstvirksomheden, som skal vokse kraftigt de kommende år, og hun bliver et omdrejningspunkt, når virksomheden skal ud og finde nye medarbejdere, der er med på, at de både skal bidrage fagligt og socialt. De to ting skal følges ad, og særligt når du sidder i en mindre virksomhed, lyder det fra den nye COO.

- Det betyder, at hverdagen bare glider nemmere, hvis du får en ind, der passer ind i kulturen og er åben. For der vil opstå problemer og udfordringer, og de er bare nemmere at løse, hvis du godt kan lide at være sammen med dem, der skal hjælpe dig. Det er nemmere at løse ting sammen i et team, siger Inge Marie Hjort.

Vil du gerne sidde ved siden af personen til årets julefrokost? Det er et af de spørgsmål, som er med til at afgøre, hvem der kommer med på holdet hos vækstvirksomheden MuteBox.

Rekruttering: Det er ungdommeligt, præget vækst, og der er mod på tingene hos Mutebox. Sådan lyder det fra Inge Marie Hjort, der er blandt den håndfuld ansatte hos Mutebox, der er blevet ansat i år.

Her tre måneder efter, at hun er startet som virksomhedens COO, er hun fortsat tosset med "den fede energi", og for hende er det helt naturligt, at det sociale element bliver fremhævet og efterspurgt, når virksomheden søger folk.

Som nyudnævnt COO er det hende, der kommer til at præge og sætte kursen, og det bliver fortsat med fokus på, at ansatte hos Mutebox også skal bidrage socialt.

- Vi ansætter kun typer, der er åbne. Kemien betyder rigtig meget. Vi siger, at vi ansætter personer og ikke kompetencer. Det er den vej, at det skal vende, siger Inge Marie Hjort.

Løser tingene sammen

Hun er netop vendt hjem til Østjylland, efter hun i mange år har haft ledende stillinger i reklamebranchen i København.

- I dag læser jeg stort set ikke ansøgninger. Det gjorde jeg, da jeg var en ung leder, siger Inge Marie Hjort, der er 40 år, og dermed tilhører den "ældre" gruppe af medarbejdere hos MuteBox.

Vi ansætter kun typer, der er åbne. Kemien betyder rigtig meget. Vi siger, at vi ansætter personer og ikke kompetencer. Det er den vej, at det skal vende.

Inge Marie Hjort, COO i MuteBox

- Nu ser jeg primært på CV'et, og er det på plads, så vil hellere drikke en kop kaffe for at finde ud af, om energien er der. Er lysten der? Er det en, du har lyst til at sidde ved siden af til julefrokosten, spørger Inge Marie Hjort, der bruger julefrokost-testen, når de står med et felt af to-tre gode kandidater.

- Det betyder, at hverdagen bare glider nemmere, hvis du får en ind, der passer ind i kulturen og er åben. For der vil opstå problemer og udfordringer, og de er bare nemmere at løse, hvis du godt kan lide at være sammen med dem, der skal hjælpe dig. Det er nemmere at løse ting sammen i et team, siger Inge Marie Hjort.

Farvel mikro-management

Sammen med resten af ledelsesteamet er det nu hendes opgave at sætte strukturen på virksomheden, så Mutebox er klar til ekspansionen uden for Danmark.

- Jeg skal være med til at finde de unge talenter, der er fagligt dygtige, men som også vil det sociale. De to ting skal følges ad, og det er vigtigt, hvis du vil have folk til at tage ejerskab. Sådan skal det være i en mindre virksomhed, siger Inge Marie Hjort, der godt kan lide energien i, at direktør og medstifter Jonas Kjemtrup er med hver dag.

- Det er lidt nyt, at min chef er 22 år og har gået på gymnasiet med vores marketingdirektør. Det skulle jeg da lige få til at falde på plads. Men de er bare megaskarpe. De uddelegerer og giver alle ansvar og udviser tillid i en grad, som jeg sjældent har set. Og når du viser mennesker tillid, så løber de med bolden. Der er ikke noget mikro-management her. Det betyder, at du tvinger folk til at tænke selv, når du giver dem ansvar, siger Inge Marie Hjort.