Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Kan der komme noget godt ud af strømsvigt?

Der er ingen, der savner pandemiens nedlukninger, sygdom og restriktioner. På samme måde er der ikke noget godt at sige om strømsvigt, og at myndighederne arbejder med scenarier, hvor de skal lukke ned for strømmen i udvalgte områder.

Men skal man finde noget positivt ved covid-19, så var det, at mange virksomheder meget hurtigt blev meget mere digitale. Strømsvigt - og endda bare risikoen - har muligheden for at gøre noget godt for den grønne omstilling. Men her taler vi altså på den lidt længere bane. Sådan lyder det fra Alis Sindbjerg Hinrichsen, der er specialist i supply chain.

- Under corona kunne du se, at pandemien satte skub i digitaliseringen. De ting, der skulle tage tre år, blev pludselig gennemført på en uge under corona. Noget lignende vil vi nu se på energiområdet, hvor vi oplever en voldsom disruption, og pludselig går det op for os, at der ikke bare er uendelige ressourcer til rådighed. Mangel på ressourcer slår os til hjørne, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen.

I dagens nyhedsbrev skal vi også forbi Green Transformation Summit, som Danske Bank afholdt for nylig, hvor de satte fokus på den grønne omstilling. Her kan du blive klogere på, hvad omstillingen stiller af krav til virksomheden, ledere og medarbejdere.

En af pointerne er, at opgaven med bæredygtighed ikke kun er en opgave for lederen i hjørnekontoret.

God fornøjelse.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
- Jeg er vant til at arbejde med transformationer i virksomheder og forandringsledelse. Der er altid en vej, men det kræver noget innovation, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen, der er specialist i supply chain. Privatfoto

Strømafbrydelser kan kickstarte grøn dagsorden: Det kræver, at du bygger meget robuste virksomheder

På den ultrakorte bane kan virksomheder ikke undvære strøm, og det vil presse virksomhederne voldsomt.

- Producerer du brød, så mister du to timer effektiv produktionstid. Og så er du nødt til at skrue op for priserne, men er det noget, vi oplever hver dag, så er scenariet jo helt anderledes, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen, der i mange år har arbejdet med at optimere forsyningskæder i virksomheder.

Set fra hendes perspektiv er ambitionen at skabe konkurrencedygtige virksomheder, og det handler i høj grad om at kunne klare forstyrrelser som for eksempel et strømsvigt. Udfordringer af den type kan kickstarte den grønne omstilling, som er helt nødvendig.

- Grundlæggende kan du sige, at virksomheder ikke er bæredygtige, hvis de ikke skaber profit. Det er fortsat forudsætningen. Det kan ikke være anderledes. Men måske er profit ikke den eneste måde at opgøre værdi. Jeg tror ikke, at den måde, vi i fremtiden måler en virksomheds succes på, kun bliver på profit. Der kommer andre begreber, hvilke er lidt uklare, men det handler om at skabe en bæredygtig forretning, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen.

Alene udsigten til, at Danmark kan blive ramt af strømafbrydelser burde få virksomhederne til at ændre deres mentale modeller. - Vi er vant til at styre virksomheder efter efterspørgsel. Men det er ikke sikkert, at verden hænger sådan sammen mere, lyder det fra Alis Sindbjerg Hinrichsen, der er specialist i supply chain.

På den meget korte bane er der ikke noget godt at sige om strømafbrydelser. Men på den lange bane kan alene risikoen for, at der ikke er strøm til virksomheden være medvirkende til at sætte gang i en mere bæredygtig forretning.

Sådan lyder det fra Alis Sindbjerg Hinrichsen, der i mange år har arbejdet med at optimere og rådgive omkring forsyningskæder.

- Under corona kunne du se, at pandemien satte skub i digitaliseringen. De ting, der skulle tage tre år, blev pludselig gennemført på en uge under corona. Noget lignende vil vi nu se på energiområdet, hvor vi oplever en voldsom disruption, og pludselig går det op for os, at der ikke bare er uendelige ressourcer til rådighed. Mangel på ressourcer slår os til hjørne, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen.

Men helt aktuelt er der ikke meget positivt i forhold til, at strømmen – måske – pludselig er væk.

- Når vi taler på den ultrakorte bane, så kan virksomheder jo ikke undvære strøm. Du kan måske tilrettelægge noget af arbejdet efter, hvornår el er billigst, men det er meget svært i praksis. Så nej, du kan ikke undvære strøm, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen og fortsætter:

- Producerer du brød, så mister du to timer effektiv produktionstid. Så er du nødt til at skrue op for priserne, men er det noget, vi oplever hver dag, så er scenariet jo helt anderledes, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen.

Profit får selskab af flere begreber

Hvis landet bliver ramt af strømafbrydelser, kan det være startskuddet til, at mange flere virksomheder får øjnene op for udfordringer med energiforsyninger, og dermed også klimadagsordenen.

- Nu har vi blindt bare brugt energiressourcer, som var der uudtømmelige ressourcer. Det holder ikke, så kigger vi på den længere bane, kan det her hjælpe os med at tænke anderledes i forhold til energi og ressourcer helt generelt, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen.

Hun har i flere år arbejdet i Optilon, hvor hun har haft fokus på at optimere forsyningskæder, og nu hun er netop skiftet til Lego, hvor hun skal arbejde med blandt andet bæredygtighed og digitalisering i workplace solutions og operations.

Derudover underviser hun på erhvervsakademiet i Kolding i uddannelsen "Bæredygtige Forretningsmodeller". Her udtaler hun sig som privatperson, og med et udgangspunkt i at skabe konkurrencedygtige virksomheder - og det handler i høj grad om at kunne klare forstyrrelser.

- Vi kan se, hvor lidt der egentlig skal til for at forstyrre forsyningskæderne. Det kan være et skib, der sætter sig på tværs i en kanal og til nu, hvor der måske pludselig ikke er strøm, eller nogen springer en gasledning et sted. Det kræver, at du bygger nogle robuste virksomheder, der kan håndtere, at verden meget hurtig kan forandre sig, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen.

For virksomhederne kræver det, at de hurtigt kan tilpasse sig produktionen, men på den lidt længere bane bør det få virksomheder til at se på, hvordan de indretter sig.

- Grundlæggende kan du sige, at virksomheder ikke er bæredygtige, hvis de ikke skaber profit. Det er fortsat forudsætningen. Det kan ikke være anderledes. Men måske er profit ikke den eneste måde at opgøre værdi. Jeg tror ikke, at den måde, vi i fremtiden måler en virksomheds succes på, kun bliver på profit. Der kommer andre begreber, hvilke er lidt uklare, men det handler om at skabe en bæredygtig forretning, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen.

Tag et kig i maskinrummet på Teslaen

Ingen havde forestillet sig, at der pludselig kunne opstå usikkerhed omkring, at der er strøm i stikkontakten, så der er tale om store forandringer, og det stiller store krav til virksomhederne. Det gælder både medarbejdere og ledelse, der skal forstå, at den logik, der gjaldt i går, ikke gælder længere.

- Vi er vant til at styre virksomheder efter efterspørgsel. Men det er ikke sikkert, at verden hænger sådan sammen mere. Tidligere ville virksomheden gerne afsætte x-antal produkter. Men pludselig er der begrænsninger på råvarer og energi, der kræver, at de mentale modeller bliver lavet om, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen.

- Du er nødt til at kigge ned i virksomhedens maskinrum. Jeg sammenligner det med at kigge ned i kølerhjelmen på en Tesla. Det er noget andet end en gammel Fiat 500. Det er sådan, en bil har set ud i mange år. Det er den øvelse, vi skal i gang med. Men vi nødt til se, hvad der ligger i en Tesla, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen, der grundlæggende er optimistisk.

Både når det gælder klimaet og virksomhedernes evner til at omstille sig.

- Jeg er vant til at arbejde med transformationer i virksomheder og forandringsledelse. Der er altid en vej, men det kræver noget innovation, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen og fortsætter:

- Vi kan ikke gøre, som vi gjorde i går set i relation til klimaet. Det går ikke, og samtidig brænder jeg for, at vi fortsat har nogle gode jobs og et godt samfund. Men det kræver, at vi er på forkant og kigger på dynamikkerne og driver et mere bæredygtigt samfund. Men jeg er optimistisk, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen.

Under den igangværende energisituation kan det give endnu bedre mening at sætte fart på den grønne omstilling, for det betyder blandt andet et reduceret energiforbrug. Hvordan du gør det, og hvad du skal være opmærksom på, kan du læse om i denne artikel. Arkivfoto: Michael Bager

Grøn omstilling til næste niveau: - Man kan ikke drive det her fra hjørnekontoret

Danske Bank holdt for nylig Green Transformation Summit, hvor flere prominente skikkelser i dansk erhvervsliv holdt oplæg om den grønne omstilling.
 
Du får nogle af de vigtigste pointer fra dagen her.
 
Bodil Ismiris, administrerende direktør for Lederne, pointerede, at en stor del af ansvaret for den grønne omstilling hviler på virksomhedsledelsernes skuldre.
 
Cecilia Bonefeld-Dahl, generaldirektør i Digital Europe, slog et slag for, at virksomheder bliver endnu bedre til at udveksle data med hinanden, fordi det gavner digitaliseringen, som er en uhyre væsentlig driver for den grønne omstilling.
 
Nicoline Olesen, partner og strategisk rådgiver i virksomheden Märk, understregede, at man ikke længere kan sætte lighedstegn mellem bæredygtighed og grøn omstilling. Bæredygtighed er nemlig meget mere, så det er op til hver enkelte virksomhed at klarlægge, hvordan man vil bidrage til et mere bæredygtigt samfund.
 
De tre oplægsholdere delte også gode råd, som du får med, hvis du læser hele artiklen.

Her får du inspiration til, hvordan din egen virksomhed kan løfte arbejdet med den grønne omstilling og bæredygtighed til det næste niveau.

BÆREDYGTIGHED: Danske Bank afholdt for nyligt Green Transformation Summit, hvor banken satte fokus på den grønne omstilling.

Her kunne man fra seks danske byer, heriblandt Kolding, følge med i en livetransmission med indslag fra ledere og chefer, der kunne fortælle om offentligt-privat samarbejde, digitaliseringens rolle i den grønne omstilling og bæredygtig ledelse.

Her får du et sammenkog af de vigtigste pointer fra dagen, så du får en bedre idé om, hvordan det ser ud med den grønne omstilling og bæredygtighed generelt i det store billede.

Pointer kommer fra Bodil Ismiris, administrerende direktør i Lederne, Cecilia Bonefeld-Dahl, generaldirektør i Digital Europe, og Nicoline Olesen, parter og strategisk rådgiver i Märk.

Bæredygtig ledelse og hvordan man får alle med på rejsen

Bodil Nordestgaard Ismiris, administrerende direktør i Lederne. PR-foto: Lederne

I en tid, hvor bottom up ledelse er meget populært, virker det måske paradoksalt, når Bodil Ismiris, administrerende direktør i Lederne, siger, at den grønne omstilling i høj grad skal starte hos ledelsen.

- Sådan er det med alle de dagsordener, vi gerne vil have, skal tages alvorligt. De skal være på topledelsens absolutte højeste niveau på agendaen. Det er helt afgørende, for det har betydning for, hvordan man sætter ambitionsniveauet hele vejen ned i organisationen, siger Bodil Ismiris.

Ledelsens opgaver bliver herefter at få medarbejderne med på omstillingen, for det er i de lag, den praktiske implementering finder sted.

- Man kan ikke drive det her fra hjørnekontoret, alle skal med. Det handler om at få sat et team på tværs af organisationen, som kan arbejde dedikeret med den grønne omstilling. Det kan være svært, hvis man er en lille virksomhed, men der er ikke rigtig en vej udenom. Man skal dedikere ressourcer til det, slår Bodil Ismiris fast.

Det skyldes i høj grad, at presset for at være en del af den grønne omstilling stiger og stiger. Både fra kunder, samarbejdspartnere og myndigheder.

Sidstnævnte kommer blandt andet fra EU-direktiver, der i fremtiden vil stille krav til virksomheder med mere end 500 ansatte.

Selvom ens egen virksomhed ikke falder i den kategori, giver det god mening at have styr på lovgivningen, for det kommer indirekte til at påvirke også mindre virksomheder. Mange store virksomheder har nemlig lagt bæredygtighedsstrategier, hvor de stiller krav til deres underleverandører, som ofte er SMV'er.

Derfor giver det god mening at have en bæredygtighedsansvarlig medarbejder, eller at rekruttere bestyrelsesmedlemmer, som har styr på bæredygtighed og grøn omstilling.

Digitalisering er en driver for den grønne omstilling

Cecilia Bonefeld-Dahl er generaldirektør for Digital Europe. PR-foto: Digital Europe

Digitale teknologier er den største driver inden for den grønne transformation.

Det mener Cecilia Bonefeld-Dahl, som er generaldirektør i EU-organisationen Digital Europe.

Organisationen repræsenterer omkring 42.000 virksomheder i hele Europa inden for traditionel it, fremstillingsindustri, sundhedssektoren og den finansielle sektor.

For at digitaliseringen for alvor skal batte i forhold til grøn omstilling, skal der i høj grad udveksles data mellem virksomheder i såkaldte data spaces.

- Italien, Polen og Tyskland har haft succes med at gå sammen om at lave et data space inden for fremstillingsindustrien, hvor produktionsvirksomheder deler data, som kan optimere produktionernes energiforbrug. Virksomhederne har i gennemsnit været i stand til at bringe deres CO2-udledning ned med 10 procent inden for 12 måneder. Det er kæmpestort spring fremad for dem, og de fortsætter rejsen herfra, fortæller Cecilia Bonefeld-Dahl.

Derfor bliver det enormt vigtigt i fremtiden, at man er i stand til at indsamle og dele sin egen data.

Ligesom man bør have medarbejdere, der er dedikerede til den grønne omstilling, bør man have folk eller samarbejdspartnere, der har styr på EU's datalovgivning, inden man går i gang med at bruge data.

Derefter kan man gå i gang med at kigge på det data, man har, hvordan det kan bruges til at bringe energiforbruget ned, og hvordan man kan gøre data tilgængelig for ens kunder.

- Her er det en god idé at tænke i økosystemer i stedet for konkurrence, så du ikke kun fokuserer på dem, der sidder lige omkring dig. Der er mange dygtige mennesker i verden, der ved noget om det her i andre virksomheder, så indgå samarbejder med dem og få dem eventuelt med i jeres bestyrelse, siger Cecilia Bonefeld-Dahl.

Når du er klogere på, hvad du vil investere i, skal du ofte bruge kapital fra bankerne, men de er heldigvis blevet opmærksomme på, at løn til grønne investeringer er vigtige.

- Vi ser på markederne for grøn teknologi, at de boomer, og det kommer til at fortsætte. Tænk skala, tænk stort, og tænk ud af boksen. Find mennesker, der ikke sidder i din virksomhed i dag, som kan hjælpe dig med at arbejde på nye måder, understreger Cecilia Bonefeld-Dahl.

Bæredygtighed er ikke kun miljømæssig ansvarlighed

Nicoline Olesen, Partner / Strategisk rådgiver i Märk – Ansvarlighed & bæredygtighed, branding. PR-foto: Stine Heilmann

Nicoline Olesen er partner og strategisk rådgiver i virksomheden Märk, hvor hun hjælper virksomheder inden for ansvarlighed, bæredygtighed og branding.

Hendes første pointe er, at vi skal holde op med at sætte lighedstegn mellem bæredygtighed og grøn omstilling. For bæredygtighed er i virkeligheden meget bredt favnende og indeholder også ansvarlighed over for medarbejdere og samfundet.

- Vi er nødt til at forstå, hvad bæredygtighed og ansvarlig betyder i den enkelte virksomhed, fordi for nogle virksomheder giver det mere mening at fokusere på social impact i stedet for det grønne. Bliver virksomhederne ikke dygtige til det, kommer den grønne omstilling ikke til at skabe værdi, og så kommer vi til at løbe efter noget, som bare er endnu et stresselement i hverdagen, pointerer Nicoline Olesen.

Det kan virke uoverkommeligt at komme i gang med at formulere sin bæredygtighedsstrategi, og der findes ikke en guide, der passer til alle virksomheder.

Et sted at starte er med sine kerneværdier, som bør danne grundlaget i ens bæredygtighedsstrategi. Det sikrer, at strategien fører vækst med sig, samt at medarbejderne køber ind på strategien, så den kan leve i virksomhedens hverdag.

Helt konkret skal man se på det område, hvor ens virksomhed sætter det største aftryk. For produktionsvirksomheder kan det meget vel være forbrug, men for mange virksomheder vil det sociale aftryk fylde mere end det grønne.

I øvrigt skal man være villig til at indgå samarbejder om at få udarbejdet rapporter om ens aftryk, så man har konkret data at arbejde ud fra, for den opgave kan langt de fleste virksomheder ikke løfte alene.

Nicoline Olesens erfaring er også, at de virksomheder, der er længst fremme, ikke kun måler virksomheden og medarbejdernes succes ud fra økonomi.

- Hvis man begynder at kigge på andre nøgletal end de økonomiske, sker der noget, for når det kommer til stykket, er vi alle sammen mere tilbøjelige til at gøre ting, hvis vi bliver målt på det. Så det handler om, at lederne får medarbejderne med fra start af og får skabt de rette strukturer til at måle succes på flere bundlinjer, siger Nicoline Olesen.

I forhold til kommunikation kan det forretningsmæssigt være smart at tale højt om sine bæredygtige tiltag.

Men man kan skubbe langt mere til den bæredygtige udvikling i samfundet, hvis man tør tale højt om de dilemmaer, man som virksomheder møder.

- Det kan være ubehageligt, for det betyder, at vi tit skal tale højt om tiltag, uden vi ved, om de virker. Men vi skal turde tale højt om det og dele det. Det inspirerer andre og fører til diskussioner om, hvorfor vi gør det, og dem skal vi have, for det her handler også om en omstilling i vores hoveder. Vi skal ændre vores opfattelser af, hvad det gode samfund er, siger Nicoline Olesen.

Hendes bedste råd til at komme godt i gang med omstillingen til mere bæredygtighed er, at man husker sig selv på, hvorfor man rent faktisk gør det.

- Vi gør det for hinandens, vores børns og verdens skyld. Når man finder sin vej i det, bliver man motiveret og inspireret af det. Så gå til det med en nysgerrighed. Der er ikke nogen eksperter, og ingen skal kunne alt. Gå til det med glæde i stedet for en idé om, at man gør det, fordi det skal gøres, siger Nicoline Olesen.

Virksomhederne står nærmest i kø for at komme til Fredericia. Det presser vejnettet, og nu vil kommunen analysere situationen nærmere. Foto: Peter Leth-Larsen/ Scanpix Ritzau

Nyt logistikcenter på vej, kæmpeprojekt får længere snor, og vækst giver trængsel

Her får du tre udvalgte nyheder fra virksomhederne i Trekantområdet.

Fredericia får endnu et stort logistikcenter

DFDS har i mange år nu haft fragtruter fra Fredericia til Klaipeda i Litauen. Nu køber rederiet også et meget stort stykke jord i Fredericia til et logistik- og fragtcenter. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen. 

Rederi-giganten DFDS har netop købt 109.227 kvadratmeter erhvervsjord i Dronningens Kvarter ved Fredericia. Det skriver DFDS og sælgeren, Fredericia Kommune, i en pressemeddelelse.

På arealet skal der bygges et lager- og logistikcenter, men det er endnu for tidligt at sige, hvornår spaden stikkes i jorden, hvor stort det bliver, eller hvor mange arbejdspladser det medfører. Det oplyser DFDS’ kommunikationschef, Nicole Seroff, til Fredericia Dagblad. Læs mere i Fredericia Dagblad

Kæmpe boligprojekt får ekstra snor

Det er her på Holmsminde-parkeringspladsen, at byggeriet af det planlagte midtbykvarter Kolding Å ifølge planen skal starte. Nu har både A.P. Ejendomme og Kolding Kommune et år mere at løbe på i håb om, at det nuværende overophedede prisniveau normaliserer sig. Arkivfoto: Ludvig Dittmann

Et stort flertal i Kolding Byråd har nu givet A.P. Ejendomme en frist på et ekstra år, indtil selskabet skal træffe sin endelige beslutning om at overtage de store parkeringspladser på Riberdyb og Holmsminde og gå i gang med at realisere den længe planlagte bydel Kolding Å med blandt andet 360 boliger og to store kommunalt opførte parkeringshuse.

Det er på grund af Ukraine-krigen og de rødglødende priser, der gør, at kommunen nu giver projektudviklerne en chance for at se situationen an, før de forpligter sig endeligt.

- De har allerede brugt rigtig mange penge på udvikling af området. Og vi hjælper ikke kun A.P. Ejendomme, vi hjælper også os selv, fordi Kolding Kommune også skal ud at hente priser hjem på et parkeringshus. Så det her er bare en ordentlig måde at behandle en samarbejdspartner på, siger borgmester Knud Erik Langhoff (K). Læs mere i JydskeVestkysten

Buldrende erhvervsfremgang giver klumper i trafikken

Virksomhederne står nærmest i kø for at komme til Fredericia, og det fører til propper på landevejene og motorvejen. Foto: Kim Haugaard /Ritzau  Scanpix

I de seneste år er det lykkedes Fredericia at lokke den ene virksomhed efter den anden til at etablere sig i kommunen. Ikke mindst i Taulov, hvor Danmark C-området er blevet noget nær et fluepapir for især transport- og logistik-virksomheder. 

Udviklingen er nu nået til et niveau, hvor der er brug for at få overblik over situationen. Det erkendte byrådet i det seneste budgetforlig, som seks af syv partier netop har indgået. Byrådet har sat en halv million kroner af til at sammenfatte udviklingen, udfordringen, planer og løsningsmodeller. Ikke kun for Danmark C, men også for havneområdet, nordbyen og vestbyen. Læs mere i Fredericia Dagblad