Strømafbrydelser kan kickstarte grøn dagsorden: Det kræver, at du bygger meget robuste virksomheder
På den ultrakorte bane kan virksomheder ikke undvære strøm, og det vil presse virksomhederne voldsomt.
- Producerer du brød, så mister du to timer effektiv produktionstid. Og så er du nødt til at skrue op for priserne, men er det noget, vi oplever hver dag, så er scenariet jo helt anderledes, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen, der i mange år har arbejdet med at optimere forsyningskæder i virksomheder.
Set fra hendes perspektiv er ambitionen at skabe konkurrencedygtige virksomheder, og det handler i høj grad om at kunne klare forstyrrelser som for eksempel et strømsvigt. Udfordringer af den type kan kickstarte den grønne omstilling, som er helt nødvendig.
- Grundlæggende kan du sige, at virksomheder ikke er bæredygtige, hvis de ikke skaber profit. Det er fortsat forudsætningen. Det kan ikke være anderledes. Men måske er profit ikke den eneste måde at opgøre værdi. Jeg tror ikke, at den måde, vi i fremtiden måler en virksomheds succes på, kun bliver på profit. Der kommer andre begreber, hvilke er lidt uklare, men det handler om at skabe en bæredygtig forretning, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen.
På den meget korte bane er der ikke noget godt at sige om strømafbrydelser. Men på den lange bane kan alene risikoen for, at der ikke er strøm til virksomheden være medvirkende til at sætte gang i en mere bæredygtig forretning.
Sådan lyder det fra Alis Sindbjerg Hinrichsen, der i mange år har arbejdet med at optimere og rådgive omkring forsyningskæder.
- Under corona kunne du se, at pandemien satte skub i digitaliseringen. De ting, der skulle tage tre år, blev pludselig gennemført på en uge under corona. Noget lignende vil vi nu se på energiområdet, hvor vi oplever en voldsom disruption, og pludselig går det op for os, at der ikke bare er uendelige ressourcer til rådighed. Mangel på ressourcer slår os til hjørne, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen.
Men helt aktuelt er der ikke meget positivt i forhold til, at strømmen – måske – pludselig er væk.
- Når vi taler på den ultrakorte bane, så kan virksomheder jo ikke undvære strøm. Du kan måske tilrettelægge noget af arbejdet efter, hvornår el er billigst, men det er meget svært i praksis. Så nej, du kan ikke undvære strøm, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen og fortsætter:
- Producerer du brød, så mister du to timer effektiv produktionstid. Så er du nødt til at skrue op for priserne, men er det noget, vi oplever hver dag, så er scenariet jo helt anderledes, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen.
Profit får selskab af flere begreber
Hvis landet bliver ramt af strømafbrydelser, kan det være startskuddet til, at mange flere virksomheder får øjnene op for udfordringer med energiforsyninger, og dermed også klimadagsordenen.
- Nu har vi blindt bare brugt energiressourcer, som var der uudtømmelige ressourcer. Det holder ikke, så kigger vi på den længere bane, kan det her hjælpe os med at tænke anderledes i forhold til energi og ressourcer helt generelt, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen.
Hun har i flere år arbejdet i Optilon, hvor hun har haft fokus på at optimere forsyningskæder, og nu hun er netop skiftet til Lego, hvor hun skal arbejde med blandt andet bæredygtighed og digitalisering i workplace solutions og operations.
Derudover underviser hun på erhvervsakademiet i Kolding i uddannelsen "Bæredygtige Forretningsmodeller". Her udtaler hun sig som privatperson, og med et udgangspunkt i at skabe konkurrencedygtige virksomheder - og det handler i høj grad om at kunne klare forstyrrelser.
- Vi kan se, hvor lidt der egentlig skal til for at forstyrre forsyningskæderne. Det kan være et skib, der sætter sig på tværs i en kanal og til nu, hvor der måske pludselig ikke er strøm, eller nogen springer en gasledning et sted. Det kræver, at du bygger nogle robuste virksomheder, der kan håndtere, at verden meget hurtig kan forandre sig, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen.
For virksomhederne kræver det, at de hurtigt kan tilpasse sig produktionen, men på den lidt længere bane bør det få virksomheder til at se på, hvordan de indretter sig.
- Grundlæggende kan du sige, at virksomheder ikke er bæredygtige, hvis de ikke skaber profit. Det er fortsat forudsætningen. Det kan ikke være anderledes. Men måske er profit ikke den eneste måde at opgøre værdi. Jeg tror ikke, at den måde, vi i fremtiden måler en virksomheds succes på, kun bliver på profit. Der kommer andre begreber, hvilke er lidt uklare, men det handler om at skabe en bæredygtig forretning, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen.
Tag et kig i maskinrummet på Teslaen
Ingen havde forestillet sig, at der pludselig kunne opstå usikkerhed omkring, at der er strøm i stikkontakten, så der er tale om store forandringer, og det stiller store krav til virksomhederne. Det gælder både medarbejdere og ledelse, der skal forstå, at den logik, der gjaldt i går, ikke gælder længere.
- Vi er vant til at styre virksomheder efter efterspørgsel. Men det er ikke sikkert, at verden hænger sådan sammen mere. Tidligere ville virksomheden gerne afsætte x-antal produkter. Men pludselig er der begrænsninger på råvarer og energi, der kræver, at de mentale modeller bliver lavet om, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen.
- Du er nødt til at kigge ned i virksomhedens maskinrum. Jeg sammenligner det med at kigge ned i kølerhjelmen på en Tesla. Det er noget andet end en gammel Fiat 500. Det er sådan, en bil har set ud i mange år. Det er den øvelse, vi skal i gang med. Men vi nødt til se, hvad der ligger i en Tesla, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen, der grundlæggende er optimistisk.
Både når det gælder klimaet og virksomhedernes evner til at omstille sig.
- Jeg er vant til at arbejde med transformationer i virksomheder og forandringsledelse. Der er altid en vej, men det kræver noget innovation, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen og fortsætter:
- Vi kan ikke gøre, som vi gjorde i går set i relation til klimaet. Det går ikke, og samtidig brænder jeg for, at vi fortsat har nogle gode jobs og et godt samfund. Men det kræver, at vi er på forkant og kigger på dynamikkerne og driver et mere bæredygtigt samfund. Men jeg er optimistisk, siger Alis Sindbjerg Hinrichsen.