Undgå at grøn marketing bliver sort snak: Greenwashing er ikke det eneste, der er farligt
Når du vil ud med dine grønne budskaber, så er der to meget simple regler. Du skal være ærlig og konkret – og så alt med måde. Det er budskabet fra direktøren i Tribe Media, Benjamin Bosman Knutsson Eg. Marketingbureauet har specialiseret sig i grøn marketing.
De gode råd gælder uanset, om du er en lille startup med en håndfuld ansatte eller en global koncern, og dermed lægger bureauet sig op ad en kvikguide, som Forbrugerombudsmanden publicerede ved årsskiftet.
- Generelt skelner du mellem generelle og konkrete udsagn, når vi taler grøn marketing. Det generelle lyder, ”at vores miljøprodukter er 100 procent miljørigtige”. Det er en vag formulering, og det er meget farligt at sige. Du skal have certificeringer fra tredje part, og det er en dum strategi.
- Du skal i stedet være konkret. Du skal sige, at produktet er lavet af genbrugsplastik, eller vi har brugt genbrugstæppe. Du "bruger" ikke det grønne - du fortæller, hvad du gør. Det er en langtidsholdbar strategi, og det gælder for alle typer virksomheder, siger Benjamin Bosman Knutsson Eg, og tilføjer, at "ærlighed" bare altid er en god strategi.
- Hvis du følger rådet med at kommunikere ærligt og konkret, så ved du, at du kan kommunikere. Det er nøglen - og så alt med måde, siger Benjamin Bosman Knutsson Eg.
Marketing: Du skal for alt i verden undgå greenwashing, hvor du kommer for højt op på den grønne hest. Men det er kun en del af pakken, når du skal kommunikere grønt.
Greenhushing – hvor du tier stille - er mindst lige så skadeligt. Samtidig skal du styrer uden om "green fatigue", hvor alt og alle bliver fjerne i blikket, når det grønne igen er i fokus.
Det digitale marketingbureau Tribe Media gik for tre år siden ned ad den grønne vej, og i dag hjælper de virksomheder med at styre uden om de største fejl, når de vil kommunikere grønt. Ifølge direktøren er det i princippet meget enkelt, hvad du skal gøre for at undgå greenwashing, og undgå at blive udmattet af "at høre om det grønne lort hele tiden".
Benjamin Bosman Knutsson Eg, direktør i Tribe MediaHvis du skubber produkter ud, der ikke er gode for planeten, så har vi et problem. Jeg havde i hvert fald et problem.
Kommunikationen skal være ærlig og konkret – og så alt med måde. Og de gode råd gælder uanset om du er en lille startup med en håndfuld ansatte eller en global koncern, og dermed lægger bureau sig op ad en kvikguide, som Forbrugerombudsmanden publicerede ved årsskiftet.
- Generelt skelner du mellem generelle og konkrete udsagn, når vi taler grøn marketing. Det generelle lyder, ”at vores miljøprodukter er 100 procent miljørigtige”. Det er en vag formulering, og det er meget farligt at sige. Du skal have certificeringer fra tredje part, og det er en dum strategi.
- Du skal i stedet være konkret. Du skal sige, at produktet er lavet af genbrugsplastik, eller vi har brugt genbrugstæppe. Du "bruger" ikke det grønne - du fortæller, hvad du gør. Det er en langtidsholdbar strategi, og det gælder for alle typer virksomheder, siger direktør Benjamin Bosman Knutsson Eg, og tilføjer, at "ærlighed" bare altid er en god strategi.
- Men ved at være ærlig, så ligger der også det i, at du fortæller om det, som ikke er så godt endnu. Tør du gøre det, så er du nået meget langt. Kombinerer du det med at være konkret, så undgår du at blive fanget i greenwashing i 100 procent af tilfældene, siger Benjamin Bosman Knutsson Eg.
Hushing er farligere end washing
Typisk vil folk forbinde grøn marketing med noget greenwashing. Men i takt med at den grønne dagsorden kommer ind i alle virksomheder, så vil de fleste opdage, at der er mange andre hensyn, blandt andet green fatigue og greenhushing, der dækker over, at virksomheden kører træt i det grønne, og at virksomheder undlader at fortælle om de grønne initiativer.
- Green fatigue dækker over, at man selv, de ansatte og kunder er udmattet af at høre om det grønne lort hele tiden. Det er faktisk farligt, hvis man kan sige det. Jeg vil faktisk påstå, at det er lige så farligt som greenwashing.
- Ved greenwashing kommer der en reaktion med det samme. Gør du noget skidt, så får du en bøde og en reaktion. Green fatigue kommer snigende. Det er ikke noget, du selv ser, siger Benjamin Bosman Knutsson Eg.
Om Tribe Media
- Tribe Media har specialiseret sig i grøn marketing og blev stiftet af Benjamin Bosman Knutsson Eg, da han læste international virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet.
- Der er nu lidt mere end en håndfuld ansatte i bureauet, der har fokus på digital marketing.
- Bureauet er ved at formulere en milepælsplan, der skal beskrive deres egne grønne tiltag. Som et eksempel på at de selv har fokus på det grønne, vil bureauet inden for de kommende år slette ordet affald fra deres ordbog og i stedet kalde det ressourcer.
- I dag er alle møbler på kontoret – undtagen billedrammer – genbrugsmøbler.
Det er ikke nok bare at lægge en grøn strategi, for du risikerer stadigvæk at blive træt af at høre om det.
- I sidste ende går det ud over salg og fastholdelse af de ansatte. Og fordi det kommer snigende, så opdager du det ikke før, det er for sent. En vigtig del af løsningen handler om, at du skal være konkret i det, du kommunikerer, og du behøver altså ikke slå på det grønne. Du skal bare vise, hvad du gør af grønne ting, siger Benjamin Bosman Knutsson Eg.
Skru ned for alle dine buzzword
En kedelig effekt af green fatigue hænger sammen med begrebet greenhushing, hvor virksomhederne med vilje holder på de grønne historier, og igen kan det hjælpe, at virksomheden ikke sovser alt ind i en grøn fortælling.
- Hvis du følger rådet med at kommunikere ærligt og konkret, så ved du, at du kan kommunikere. Det er nøglen - og så alt med måde, siger Benjamin Bosman Knutsson Eg, der som eksempel på mådehold bruger et bæredygtigt tøjmærke, hvor de fuldstændig har droppet alt det grønne for at undgå, at kunderne blev træt af de grønne signaler.
- Det er efter min smag lidt for meget. Du skal finde balancen. Det er også noget, som vi selv mærker internt på bureauet. Det grønne fylder utrolig meget for os. Det er det, vi bruger vores udviklingstid på. Men som mennesker er vi på udkig efter originalitet og det nye. Vi kan ikke lide klicheer, og vi bliver trætte af at høre om det samme igen og igen. Sådan er vores natur, siger Benjamin Bosman Knutsson Eg.
- Hvis du hele tiden bruger de grønne buzzword, så bliver du udmattet. Det handler om at finde en balancegang. Men det er farligt at blive ramt at greenhushing. Bæredygtighedsekspert Steffen Max Høgh har sagt det på en god måde. Han siger, at greenwashing er ulovligt. Greenhushing er bare decideret dumt. Hvis du ikke tør tale om de gode ting, du gør, selv om du kan, så går du glip af en masse gode effekter, siger Benjamin Bosman Knutsson Eg.
Vil gøre en forskel
Direktøren er i dag helt overbevist om, at grøn marketing bliver en stor ting de kommende år, når alle skal med på den grønne vogn, det gælder i forhold til klima, miljø og biodiversitet. Direktøren regner faktisk med at tage bureauet på en vækstrejse de næste 1-3 år, og nogle af kunderne bliver andre bureauer.
- Det er jo vores konkurrenter, men vi vil faktisk gerne uddanne de andre bureauer og skabe nogle flere konkurrenter til os selv. Vi ser det sådan, at vi umuligt at nå at hjælpe alle virksomheder i Danmark. Vi har brug for, at der kommer flere med på vognen. Det lyder lidt skørt, at vi skaber vores egen konkurrenter, men det er del af vores værdisæt, at vi rent faktisk vil gøre en forskel, siger Benjamin Bosman Knutsson Eg.
Dermed er vi også tæt på at fange direktørens drivkraft. Når kunderne kommer ind ad døren, så er der ikke krav om, at de skal være særligt grønne. Men kunderne skal være indstillet på at blive skubbet i den grønne retning.
- For tre år siden fik jeg det, vi kunne kalde en identitetskrise i forhold til almindelig marketing. Det var skruen uden ende, følte jeg, og der var ikke rigtig noget formål med det. Skulle jeg sige farvel og læse noget andet? Eller skulle jeg blive og fikse det. Jeg valgte det sidste for at se, om der også er en forretning i det, siger Benjamin Bosman Knutsson Eg og fortsætter:
- Jeg var træt at skubbe noget ud, der ikke gjorde noget godt, og som ikke blev købt uden marketing. Det er jo et af problemerne med marketing, det er utroligt effektivt. Men hvis du skubber produkter ud, der ikke er gode for planeten, så har vi et problem. Jeg havde i hvert fald et problem, siger Benjamin Bosman Knutsson Eg.