Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Hvis du følger rådet med at kommunikere ærligt og konkret, så ved du, at du kan kommunikere. Det er nøglen - og så alt med måde, siger Benjamin Bosman Knutsson Eg, der er direktør i Tribe Media, der har fokus på grøn marketing. Foto: Tribe Media

Gider du ikke høre mere om grøn omstilling? - Læs med her!

Hvis du er ved at køre lidt træt i, at alt handler om bæredygtighed, så er du nok ikke helt alene, og det samme gælder for kunderne.

Samtidig er der ikke tvivl om, at den grønne dagsorden vil og skal fylde mere de kommende år. I dagens nyhedsbrev kan du blive lidt klogere på, hvordan du kommunikerer dine grønne budskaber.

Erhvervsliv Trekanten har været på besøg hos marketingbureauet Tribe Media, der har specialiseret sig i grøn marketing. De kender faldgruberne, og selv om greenwashing er et vigtigt emne, så er der mange andre ting, der også skal med i ligningen, når man vil kommunikere grønt.

Det handler blandt andet om greenhushing, hvor virksomheder undlader at fortælle om de gode ting, og at virksomheder skal undgå at køre træt i den grønne dagsorden. Her er et af de gode råd, at virksomhederne skal være meget konkrete, når de kommunikerer om de grønne tiltag.

Drop de meget svulstige overskrift, og du behøver ikke slå på, at konkrete produkter er grønne og bæredygtige. På den måde undgår du også, at alle bliver trætte af at høre om guld og grønne skove.

I dagens nyhedsbrev har vi samlet nogle af pointerne i en liste, så du i punktform får et overblik over, hvad du skal være opmærksom på, når du skal i gang med grøn marketing eller vil skrue op for blusset.

Er du en af vores nye læsere, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her.

Det er fortsat gratis at tilmelde sig. Du kan også følge os på LinkedIn.

God fornøjelse.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Det digitale marketingbureau Tribe Media gik for tre år siden ned ad den grønne vej, og har specialiseret sig i grøn marketing, fortæller direktør  Benjamin Bosman Knutsson Eg. Foto: Tribe Media

Undgå at grøn marketing bliver sort snak: Greenwashing er ikke det eneste, der er farligt

Når du vil ud med dine grønne budskaber, så er der to meget simple regler. Du skal være ærlig og konkret – og så alt med måde. Det er budskabet fra direktøren i Tribe Media, Benjamin Bosman Knutsson Eg. Marketingbureauet har specialiseret sig i grøn marketing.

De gode råd gælder uanset, om du er en lille startup med en håndfuld ansatte eller en global koncern, og dermed lægger bureauet sig op ad en kvikguide, som Forbrugerombudsmanden publicerede ved årsskiftet.

- Generelt skelner du mellem generelle og konkrete udsagn, når vi taler grøn marketing. Det generelle lyder, ”at vores miljøprodukter er 100 procent miljørigtige”. Det er en vag formulering, og det er meget farligt at sige. Du skal have certificeringer fra tredje part, og det er en dum strategi.

- Du skal i stedet være konkret. Du skal sige, at produktet er lavet af genbrugsplastik, eller vi har brugt genbrugstæppe. Du "bruger" ikke det grønne - du fortæller, hvad du gør. Det er en langtidsholdbar strategi, og det gælder for alle typer virksomheder, siger Benjamin Bosman Knutsson Eg, og tilføjer, at "ærlighed" bare altid er en god strategi.

- Hvis du følger rådet med at kommunikere ærligt og konkret, så ved du, at du kan kommunikere. Det er nøglen - og så alt med måde, siger Benjamin Bosman Knutsson Eg.

Lige nu er det en niche, som Tribe Media dyrker, når de taler grøn marketing. Men det vil blive mainstream at tænke i de baner, lyder det fra direktøren, der samtidig kommer med et indspark til, hvordan man styrer uden om at blive træt af de grønne budskaber.

Marketing: Du skal for alt i verden undgå greenwashing, hvor du kommer for højt op på den grønne hest. Men det er kun en del af pakken, når du skal kommunikere grønt.

Greenhushing – hvor du tier stille - er mindst lige så skadeligt. Samtidig skal du styrer uden om "green fatigue", hvor alt og alle bliver fjerne i blikket, når det grønne igen er i fokus.

Det digitale marketingbureau Tribe Media gik for tre år siden ned ad den grønne vej, og i dag hjælper de virksomheder med at styre uden om de største fejl, når de vil kommunikere grønt. Ifølge direktøren er det i princippet meget enkelt, hvad du skal gøre for at undgå greenwashing, og undgå at blive udmattet af "at høre om det grønne lort hele tiden".

Hvis du skubber produkter ud, der ikke er gode for planeten, så har vi et problem. Jeg havde i hvert fald et problem.

Benjamin Bosman Knutsson Eg, direktør i Tribe Media

Kommunikationen skal være ærlig og konkret – og så alt med måde. Og de gode råd gælder uanset om du er en lille startup med en håndfuld ansatte eller en global koncern, og dermed lægger bureau sig op ad en kvikguide, som Forbrugerombudsmanden publicerede ved årsskiftet.

- Generelt skelner du mellem generelle og konkrete udsagn, når vi taler grøn marketing. Det generelle lyder, ”at vores miljøprodukter er 100 procent miljørigtige”. Det er en vag formulering, og det er meget farligt at sige. Du skal have certificeringer fra tredje part, og det er en dum strategi.

- Du skal i stedet være konkret. Du skal sige, at produktet er lavet af genbrugsplastik, eller vi har brugt genbrugstæppe. Du "bruger" ikke det grønne - du fortæller, hvad du gør. Det er en langtidsholdbar strategi, og det gælder for alle typer virksomheder, siger direktør Benjamin Bosman Knutsson Eg, og tilføjer, at "ærlighed" bare altid er en god strategi.

- Men ved at være ærlig, så ligger der også det i, at du fortæller om det, som ikke er så godt endnu. Tør du gøre det, så er du nået meget langt. Kombinerer du det med at være konkret, så undgår du at blive fanget i greenwashing i 100 procent af tilfældene, siger Benjamin Bosman Knutsson Eg.

Hushing er farligere end washing

Typisk vil folk forbinde grøn marketing med noget greenwashing. Men i takt med at den grønne dagsorden kommer ind i alle virksomheder, så vil de fleste opdage, at der er mange andre hensyn, blandt andet green fatigue og greenhushing, der dækker over, at virksomheden kører træt i det grønne, og at virksomheder undlader at fortælle om de grønne initiativer.

- Green fatigue dækker over, at man selv, de ansatte og kunder er udmattet af at høre om det grønne lort hele tiden. Det er faktisk farligt, hvis man kan sige det. Jeg vil faktisk påstå, at det er lige så farligt som greenwashing.

- Ved greenwashing kommer der en reaktion med det samme. Gør du noget skidt, så får du en bøde og en reaktion. Green fatigue kommer snigende. Det er ikke noget, du selv ser, siger Benjamin Bosman Knutsson Eg.

Om Tribe Media

  • Tribe Media har specialiseret sig i grøn marketing og blev stiftet af Benjamin Bosman Knutsson Eg, da han læste international virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet.
  • Der er nu lidt mere end en håndfuld ansatte i bureauet, der har fokus på digital marketing.
  • Bureauet er ved at formulere en milepælsplan, der skal beskrive deres egne grønne tiltag. Som et eksempel på at de selv har fokus på det grønne, vil bureauet inden for de kommende år slette ordet affald fra deres ordbog og i stedet kalde det ressourcer.
  • I dag er alle møbler på kontoret – undtagen billedrammer – genbrugsmøbler.

Det er ikke nok bare at lægge en grøn strategi, for du risikerer stadigvæk at blive træt af at høre om det.

- I sidste ende går det ud over salg og fastholdelse af de ansatte. Og fordi det kommer snigende, så opdager du det ikke før, det er for sent. En vigtig del af løsningen handler om, at du skal være konkret i det, du kommunikerer, og du behøver altså ikke slå på det grønne. Du skal bare vise, hvad du gør af grønne ting, siger Benjamin Bosman Knutsson Eg.

Skru ned for alle dine buzzword

En kedelig effekt af green fatigue hænger sammen med begrebet greenhushing, hvor virksomhederne med vilje holder på de grønne historier, og igen kan det hjælpe, at virksomheden ikke sovser alt ind i en grøn fortælling.

- Hvis du følger rådet med at kommunikere ærligt og konkret, så ved du, at du kan kommunikere. Det er nøglen - og så alt med måde, siger Benjamin Bosman Knutsson Eg, der som eksempel på mådehold bruger et bæredygtigt tøjmærke, hvor de fuldstændig har droppet alt det grønne for at undgå, at kunderne blev træt af de grønne signaler.

- Det er efter min smag lidt for meget. Du skal finde balancen. Det er også noget, som vi selv mærker internt på bureauet. Det grønne fylder utrolig meget for os. Det er det, vi bruger vores udviklingstid på. Men som mennesker er vi på udkig efter originalitet og det nye. Vi kan ikke lide klicheer, og vi bliver trætte af at høre om det samme igen og igen. Sådan er vores natur, siger Benjamin Bosman Knutsson Eg.

- Hvis du hele tiden bruger de grønne buzzword, så bliver du udmattet. Det handler om at finde en balancegang. Men det er farligt at blive ramt at greenhushing. Bæredygtighedsekspert Steffen Max Høgh har sagt det på en god måde. Han siger, at greenwashing er ulovligt. Greenhushing er bare decideret dumt. Hvis du ikke tør tale om de gode ting, du gør, selv om du kan, så går du glip af en masse gode effekter, siger Benjamin Bosman Knutsson Eg.

Vil gøre en forskel

Direktøren er i dag helt overbevist om, at grøn marketing bliver en stor ting de kommende år, når alle skal med på den grønne vogn, det gælder i forhold til klima, miljø og biodiversitet. Direktøren regner faktisk med at tage bureauet på en vækstrejse de næste 1-3 år, og nogle af kunderne bliver andre bureauer.

- Det er jo vores konkurrenter, men vi vil faktisk gerne uddanne de andre bureauer og skabe nogle flere konkurrenter til os selv. Vi ser det sådan, at vi umuligt at nå at hjælpe alle virksomheder i Danmark. Vi har brug for, at der kommer flere med på vognen. Det lyder lidt skørt, at vi skaber vores egen konkurrenter, men det er del af vores værdisæt, at vi rent faktisk vil gøre en forskel, siger Benjamin Bosman Knutsson Eg.

Dermed er vi også tæt på at fange direktørens drivkraft. Når kunderne kommer ind ad døren, så er der ikke krav om, at de skal være særligt grønne. Men kunderne skal være indstillet på at blive skubbet i den grønne retning.

- For tre år siden fik jeg det, vi kunne kalde en identitetskrise i forhold til almindelig marketing. Det var skruen uden ende, følte jeg, og der var ikke rigtig noget formål med det. Skulle jeg sige farvel og læse noget andet? Eller skulle jeg blive og fikse det. Jeg valgte det sidste for at se, om der også er en forretning i det, siger Benjamin Bosman Knutsson Eg og fortsætter:

- Jeg var træt at skubbe noget ud, der ikke gjorde noget godt, og som ikke blev købt uden marketing. Det er jo et af problemerne med marketing, det er utroligt effektivt. Men hvis du skubber produkter ud, der ikke er gode for planeten, så har vi et problem. Jeg havde i hvert fald et problem, siger Benjamin Bosman Knutsson Eg.

- Hvis du hele tiden bruger de grønne buzzword, så bliver du udmattet, lyder det fra Benjamin Bosman Knutsson Eg, der er direktør i Tribe Media. Foto: Tribe Media

Grøn marketing vinder frem: Fire pointer, der er gode at tage med

Den grønne dagsorden er kommet for at blive, så når virksomheden skal ud med de grønne budskaber, er det en god idé at skrue lidt ned for antallet af buzzwords. Modtageren af budskabet kører simpelthen træt i den grønne salgstale.

Sådan lyder et af de gode råd fra Benjamin Bosman Knutsson Eg, der er direktøren i Tribe Media. Det digitale bureau har specialiseret sig i grøn marketing, og her deler han et par af de pointer, som bureauet har med ud til de kunder, der vil skrue op for den grønne markedsføring.

1) Greenwashing er kun del af udfordringen

2) Undgå at køre træt i det grønne

3) Reklamer gør ingen grønne

4) Du skal altid være ærlig

Det behøver ikke være så kompliceret at kommunikere grønt, lyder det fra direktøren i Tribe Media, Benjamin Bosman Knutsson Eg. Overordnet handler det om ærlig, transparent og effektiv kommunikation om de grønne tiltag, og kogt helt ned handler det om at være konkret og ærlig. Her kan du i punktform orientere dig i nogle af de begreber, som fylder inden for grøn marketing.

Marketing: Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt din virksomhed skal forholde sig til grøn marketing.

Det er et spørgsmål om hvordan og hvornår, hvis du spørger direktøren i Tribe Media, Benjamin Bosman Knutsson Eg, der har specialiseret sig i grøn marketing. Her har vi i overskriftsform samlet nogle pointer omkring grøn marketing.

1) Greenwashing er kun del af udfordringen

Når du siger "grøn marketing", så vil de fleste forbinde det med noget, der handler om greenwashing, og noget du gerne vil undgå. Men frygten for greenwashing er kun en del at det at arbejde med grøn marketing.

Greenhushing, hvor du undlader at fortælle om grønne tiltag, er et vigtigt begreb.

2) Undgå at køre træt i det grønne

Hvis du hele tiden bruger grønne buzzwords, så bliver du udmattet. Men det er en balancegang.

Der er opstået et begreb, der hedder green fatigue, og dækker over at alle – dig selv, ansatte og kunder – bliver trætte af at høre om det grønne.

Derfor skal du kommunikere meget konkret om dine tiltag, og du behøver ikke fremhæve, at de er grønne.

3) Reklamer gør ingen grønne

Vi hjælper dem, der er i gang, og dem som gerne vil i gang. Men vi er jo ikke eksperter i bæredygtighed, selv om vi ved meget om bæredygtighed.

Vi samarbejder med en række eksperter, så vi kan lede vores kunder i deres retning, og så kommer de forhåbentlig tilbage, når de skal kommunikere, hvilken rejse de skal ud på.

Vi er ikke eksperter i bæredygtighed, men vi er eksperter i grøn marketing.

4) Du skal altid være ærlig

Forestil dig en virksomhed der har nogle produkter, der svarer til én procent af virksomhedens portefølje. De andre 99 procent er fuldstændig sorte. I jeres kommunikation taler I kun om den ene procent, og hvor grønt det er.

Er det greenwashing? De fleste siger ja. Men det er det ikke. 

Virksomheden siger ikke noget, der ikke er sandt. Den vælger at tale om det, de vil.

Men er det etisk forsvarligt? Nej. Og det vil ofte give bagslag at gøre noget lignende.

Vær ærlig. Sig at det fylder én procent, men I gerne vil mere i den retning, og at I ikke er i mål.

Bestseller udvider virksomhedens logistikcenter i Taulov og øger lagerkapaciteten til 85.000 kvadratmeter. Foto: Taulov Dry Port

Nyt fra virksomhederne i Trekanten

Bestseller får et kæmpe lejemål i Taulov. Modekoncernen udvider markant og får 85.000 kvadratmeter lagerkapacitet. Det er et af de største enkeltstående logistiklejemål i Danmark.

Good Food Group taber millioner. Det er efterdønningerne af corona, der har ramt den vejlensiske fødevare-koncern hårdt. Og nu har krigen i Ukraine afskåret Vejle-virksomheden fra to vigtige varer.

Den tyske autogrossist WM SE vil ind på det danske marked og bygger lager med kontor i Kolding. Nu søger virksomheden en række nye medarbejdere.

Raffinaderi i Fredericia reagerer på Putins trusler, og i løbet af få uger kommer der andet brændstof end russisk naturgas i kedlerne.

Her kommer vi rundt om virksomhederne i Trekantområdet.

Bestseller udvider i Taulov

Den danske modekoncern Bestseller indgår en strategisk aftale med Taulov Dry Port om en markant udvidelse af virksomhedens logistikcenter i Taulov ved Fredericia, som siden starten af 2021 har været et centralt knudepunkt for modekoncernens danske logistikaktiviteter.

Med udvidelsen på 60.000 kvadratmeter nyopførte lagerenheder kan Bestseller se frem til fra foråret 2023 at udvide deres logistikcenter til en samlet lagerkapacitet på mere end 85.000 kvadratmeter. Taulov Dry Port bliver dermed et strategisk vigtigt logistikknudepunkt for modevirksomheden, skriver Fredericia Dagblad.

Med udvidelsen får Bestseller dermed ét af Danmarks største enkeltstående logistiklejemål på over 85.000 kvadratmeter moderne højlager.

Good Food Group fik igen røde tal

For andet år i streg har fødevarekoncernen Good Food Group røde tal i regnskabet. Selskabet, der står bag fødevaremærker som Svansø og Jakobsen, kom ud af 2021 med et underskud på fem millioner kroner, viser det for nyligt offentliggjorte regnskab. Sidste år lød underskuddet på 3,5 millioner kroner efter skat, skriver Vejle Amts Folkeblad.

Underskuddet skyldes ifølge koncernledelsen den internationale markedssituation efter corona, hvor priserne på råvarer og transportomkostninger er steget markant. Det har især ramt Good Food Groups forretning, fortæller Jørgen Dirksen, bestyrelsesformand og midlertidig administrerende direktør i Good Food Group.

- Vores omsætning har holdt sig meget godt, men vi har haft ekstra omkostninger for over 100 millioner kroner. Vi har sendt en del videre til vores kunder, men vi har ikke fået alt med, og det har ramt bundlinjen, siger Jørgen Dirksen.

Ruslands invasion af Ukraine lægger endnu et økonomisk pres på Vejle-virksomheden.  Virksomheden havde blandt andet en produktion af honning i Ukraine.

- Igen er det en tsunami af omkostninger, der vælter ind over os. Dette er anderledes end den første bølge i 2021. Vi lider som andre under stigende energipriser. Vi har også haft en produktion af marmeladeglas i Ukraine. Når det pludseligt tages ud af markedet, har vi haft svært ved at skaffe glas. Lige meget hvad vi gjorde, blev glassene dyrere, siger Jørgen Dirksen.

International autogrossist bygger i Kolding

Entreprenørmaskinerne er gået i gang på Marsvej 1B, som ligger i industriområdet nord for Kolding.

Til november åbner den internationale grossist med autodele, WM SE, nemlig sin første afdeling i Danmark, og den kommer til at ligge i Kolding. Læs mere i JydskeVestkysten.

3300 nye kvadratmeter skal stå klar og kommer til at indeholde både lager, vareudlevering og kontorer for 12-13 medarbejdere. WM Autodele, som den danske del af den tyske koncern kommer til at hedde, vil ind på markedet for reservedele, tilbehør, dæk, værktøj og værkstedsudstyr til autobranchen.

Ser på alternativer til russisk gas

Det er kun tre år siden, at der blev installeret to nye kedler på raffinaderiet på Egeskovvej til at køre på naturgas, skriver Fredericia Dagblad.

De to kedler skulle erstatte gamle kedler, der havde brugt raffinaderigas som brændsel. Dengang virkede det som en fornuftig beslutning, det gør det ikke i dag.

Raffinaderiet er i lighed med 40 andre industrivirksomheder i Danmark på listen over de, der bliver ramt, hvis der lukkes for russisk naturgas i kølvandet på Ukraine-krigen. Crossbridge Energy, der driver raffinaderiet i Fredericia, er nu gået i tænkeboks for at erstatte den russiske gas.

- Det kræver lige et par ting, før vi kan gøre det i praksis. Det vil kunne gøres indenfor en overskuelig tidsramme. Vi håber, at det kan ske i løbet af få uger, siger Torben Sørensen, der er pressechef i Crossbridge Energy.