Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Det er seks år siden, at jeg har haft kræft, og når du er gennem noget, der er så frygteligt, så synes jeg også, at jeg skal kunne "lukrere" på det, siger Rasmus Pedersen, der er medstifter af Lumant. Foto: Henrik Kruse

Hvad er dit why?

At forfølge sine drømme og få mest ud af hver dag.

Det er iværksætteren Rasmus Pedersens 'why', som han for nylig fortalte ærligt om i et opslag på Linkedin. Opslaget satte gang i kommentarsporet, og han fik mere end 3000 likes.

Som 22-årig fik han besked om, at han havde kræft, og i to uger levede han i den overbevisning, at livet havde fået en udløbsdato, som han kunne skimte i horisonten. Der lovede han sig selv, at hvis han overlevede, så ville han gøre alt for at leve op til sit 'why', som han har taget til sig i både sit private og professionelle liv.

Han er medstifter af Lumant, der er en markedsplads for onlinekurser, og sygdomsforløbet betyder, at på de værste dage forsøger han at huske de ord, som han sagde til sig selv. Og målt på reaktionerne på Linkedin, så er det noget, der har skabt genklang, at han ærligt fortalte om sin sygdom og sluttede opslaget med at spørge: Hvad er dit why?

Du kan i dagens nyhedsbrev også blive klogere på, hvordan din virksomhed kan skabe gode ringe i vandet på netop Linkedin. Her handler det om hjælpe virksomheden med at stå stærkt i billedet, og du får en håndfuld råd til, hvordan du står bedre på det sociale medie, når du skal tiltrække kandidater.

De gode råd har vi denne gang hentet hos vores søstermedie, Erhvervsliv Odense.

God fornøjelse.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
- Du vil gerne se personen bag. Derfor synes jeg, at det var relevant, at jeg delte min historie om kræft, og hvordan jeg bruger det i mit professionelle liv, siger Rasmus Pedersen. Foto: Henrik Kruse

Iværksætter skrev ærligt om kræft på Linkedin: Jeg skylder mig selv at forfølge drømmen

- Overlægens melding var klar. Du har en tumor på 16 centimeter i diameter på tværs af brystet. 24 kemobehandlinger og 30 strålebehandlinger senere blev jeg heldigvis erklæret kræftfri. Kroppen var svag, håret var længe væk - men fuck det, jeg var i live. Hvorfor fortæller jeg dig det her?

Rasmus Pedersen gik til benet, da han for nylig lagde et opslag op på Linkedin, hvor han fortalte om sin kræftsygdom med et håb om, at andre også ville forfølge deres drømme.

- Jeg synes, at det var unfair, at jeg blev ramt. Men det er kun fair, at jeg "bruger" det i dag, og måske kan jeg inspirere andre med min historie, siger Rasmus Pedersen.

Rasmus Pedersen, medskifter af Lumant i Vejle, fandt sit 'why', da han som 22-årig pludselig stod på kanten af livet med en kræftdom hængende over hovedet.

I to uger var Rasmus Pedersen overbevist om, at kræftdiagnosen betød, at han som 22-årig skulle dø af kræft. Det satte sig dybe spor, og det betyder noget for den måde, han angriber sit professionelle liv.

Når Rasmus Pedersen kigger sig i spejlet, inden han går i seng, så spørger han nogle gange sig selv, om han er på rette vej. Gør han det, han drømmer om. Har han gjort det godt i dag?

- Nogle gange må jeg bare sige, at svaret er nej. Men så prøver jeg i morgen, siger Rasmus Pedersen, der medstifter og medarbejder af Lumant.

It-virksomheden er en markedsplads for onlinekurser, og ambitionerne i den lille Vejle-virksomhed er kæmpestore. Først skal flere danskere bruge e-learning. Derefter skal platformen ud over landets grænser. Men selv om drømmene er store, så er det de mere personlige "drømme", der driver ham ud af sengen.

Jeg synes, at det var unfair, at jeg blev ramt. Men det er kun fair, at jeg "bruger" det i dag, og måske kan jeg inspirere andre med min historie.

Rasmus Pedersen, medstifter og medejer af Lumant

- Det er seks år siden, at jeg har haft kræft, og når du er gennem noget, der er så frygteligt, så synes jeg også, at jeg skal kunne "lukrere" på det. Jeg skal have noget godt ud af det. Jeg synes, at det var unfair, at jeg blev ramt. Men det er kun fair, at jeg "bruger" det i dag, og måske kan jeg inspirere andre med min historie, siger Rasmus Pedersen.

Det er et par uger siden, at han lagde et opslag op på Linkedin, hvor han fortalte om sin sygdom, og hvad det har betydet personligt og for hans arbejdsliv.

- Da jeg blev ramt af kræft, der sagde jeg til mig selv - og jeg sagde det højt, mens jeg kiggede ind i spejlet - at jeg hver dag skal forsøge at få det bedste ud af mit liv. Jeg vil ikke falde ned i fælden med at gå på arbejde, videre til pensionen og så dø. Det er ikke sådan, jeg vil leve livet. Jeg skylder mig selv at forfølge mine drømme, og jeg tager det meget alvorligt. Jeg skylder mig selv at få det bedste ud af hver dag, og det lærte jeg - heldigvis – tidligt, siger Rasmus Pedersen.

Gør mit bedste

Han var 22 år, da man fandt en byld i brystet, efter han i halvt år havde gået og hostet. Den lille byld viste sig at være en tumor, der fyldte som en pandekage på 16 centimeter. I starten troede lægerne, at det var et sarkom, hvilket er en meget alvorlig kræftform, men lav chance for at overleve. Lægerne var 99 procent sikre.

- Men de skulle være helt sikre. Den besked gik jeg hjem med. Du har større "chance" for dø end at leve. Det var i den periode, at jeg sagde til mig selv, at jeg skulle have det bedste ud af hver dag. Men efter 14 dage var beskeden, at det kun var lymfekræft, og her er succesraten meget bedre, og får mit vedkommende meget høj. Det gav mig håb, og jeg fik hurtigt modet tilbage, siger Rasmus Pedersen.

- Som mange har skrevet til mig, så er det ærgerligt, at jeg skulle helt derud, hvor jeg troede, at jeg skulle dø for at få mit "why". Men sådan tror jeg, at mange mennesker er indrettet, siger Rasmus Pedersen. Foto: Henrik Kruse

Oplevelsen har haft stor betydning for den måde, som han i dag driver forretningen på, og diagnosen betyder, at han i dag har valgt at gå ”all in” på livet som iværksætter.

- Det har betydet meget for mit mindset. Vi har nogle opgaver, som vi skal fikse. Det er meget simpelt, og jeg tror på "course and effect". Du skal lægge noget arbejde i tingene, for at få noget ud af det.

- Det mindset tror jeg ikke, at jeg havde haft uden min oplevelse. Jeg havde i hvert fald ikke arbejdet lige så hårdt uden den oplevelse. Det betyder så ikke, at jeg er dygtig til at drive en forretning. Det ved jeg først om fire år. Men jeg ved, at jeg hver dag forsøger at gøre mit bedste, siger Rasmus Pedersen.

Vil ikke være den "trælse"

Det er halvandet år siden, at han loggede på Linkedin første gang, og han har tidligere fået en del opmærksomhed med et indlæg, hvor han opfordrede til ikke at presse hinanden ned i kasser og forvente, at alle skal gå samme vej. Men opslaget med kræftsygdommen kom endnu længere ud. Mere end 3000, der er stødt på opslaget, har liket.

- Jeg oplever, at LinkedIn ikke kun er hardcore business og et sted, hvor du kun fortæller, hvad du har opnået professionelt. Det handler også om mennesket bag og det mindset, du kommer med, og hvordan du kan bruge det inden for business. Det er i hvert fald min oplevelse. Du vil gerne se personen bag.

- Derfor synes jeg, at det var relevant, at jeg delte min historie om kræft, og hvordan jeg bruger det i mit professionelle liv. Det betyder meget for mig og forretningen, at jeg kender mit "why", siger Rasmus Pedersen, der naturligvis er glad for alle reaktionerne.

- Som mange har skrevet til mig, så er det ærgerligt, at jeg skulle helt derud, hvor jeg troede, at jeg skulle dø for at få mit "why". Men sådan tror jeg, at mange mennesker er indrettet. Nu ved jeg, at jeg er nødt til at følge min egen vej. Jeg har brug for stor frihed. Jeg har det svært, når nogle bestemmer, hvornår jeg skal møde, spise frokost og gå hjem. Det kan jeg ikke. Så bliver jeg træls at være sammen med, og det vil jeg ikke være, siger Rasmus Pedersen.

Jesper Dalhus har et Linkedin-certifikat og bruger det selv flittigt i sit arbejde med rekruttering. Han har fem gode råd til dig om, hvordan din virksomhed får mest ud af det sociale medie. Foto: Mathias Banke

Brug Linkedin til at nå de gode kandidater: - Talenterne kender deres værd

REKRUTTERING: Der er kamp om arbejdskraften, og hvis virksomheder vil tiltrække de gode talenter, skal de skille sig ud.

Selvfølgelig skal man stå stærkt på det faglige, men man må også erkende, at mange af ens konkurrenter nok også er dygtige til deres arbejde, og så er man nødt til at vise, hvad man ellers har at byde på.

- Vi bruger så meget af vores tid på arbejde. Er det ikke et fedt sted at være, skal der ikke meget til, før man overvejer at finde noget andet, siger rekrutteringsspecialist Jesper Dalhus.

Jesper Dalhus råder virksomheder til at benytte Linkedin flittigt, hvis de vil gøre det nemmere for dem selv at skaffe de dygtige folk. Her deler han fem råd til, hvordan du kan gribe det an.

1. Skab et godt employer brand

- Virksomheder, der gerne vil tiltrække de rigtige talenter, skal skabe et godt employer brand.

- En god måde at gøre det på er at få tilfredse medarbejdere til at fortælle, hvorfor det er fedt at være ansat i virksomheden. Det kan man gøre via video, hvor medarbejderen fortæller, hvorfor det er godt at være ansat.

- Har man ikke et godt employer brand, så begynd at arbejd på det. Det er aldrig for sent.

2. Giv et godt indtryk af din virksomhed til samtalen

- Rul den røde løber ud og giv kandidaterne en god oplevelse til rekrutteringssamtalen. Det er der, de danner sig et indtryk af virksomheden. Føler kandidaten, at han eller hun sidder i et forhør, går kandidaten derfra med en dårlig oplevelse.

- Det er også employer branding, for hvis kandidaten ikke fik jobbet i første omgang, søger han eller hun måske næste gang, virksomheden slår et job op, hvis oplevelsen var god første gang.

3. Fortæl om medarbejdernes muligheder

- Tidligere var det nok med en kantineordning og gratis kaffe, men i dag skal der mere til for at holde på talenterne, for de kender deres værd. Kommer de ind i et job, hvor de ikke ser en mulighed for at udvikle sig, vælger de virksomheden fra.

- Igen kan du bruge dine medarbejdere til at fortælle om, hvilke muligheder man får i din virksomhed. Det kan være en medarbejder, der startede som sælger, blev produktchef og endte som salgschef. Der er rigtig mange, som efterspørger udvikling. Lav en video om den rejse og brug den, når du søger nye medarbejdere. Det sælger mange flere billetter frem for, at ledelsen går ud og siger det.

4. Del din vision

- Drop opslag på sociale medier såsom "Nu har vi ansat Per" eller " vi har købt en ny varebil". Det er kedeligt, så mit råd er, at man i stedet laver opslag, der bunder i din virksomheds vision.

- Jeg har haft samtaler med kandidater, der har valgt at søge stillinger hos virksomheder ud fra, hvad virksomhederne lægger op på deres Linkedin-sider. Laver man eksempelvis opslag om miljø og grønne tiltag, kan kandidaten se, at der er et værdimatch, og så står kandidaten klar, når der bliver slået et job op.

- Sidder man som nyt talent og skal søge job, skal man vælge mellem mange virksomheder, som i store træk svarer til hinanden. Men kan man spejle sig i en virksomheds vision, vælger man den frem for de andre.

5. Lav opslag løbende

- Post løbende på Linkedin, for det handler om at være top of mind hos kandidaterne. Det kan ikke nytte noget, at man har lavet ét opslag under et Linkedin-kursus, for så er ens virksomhed ikke den første, de dygtige kandidater tænker på.

- Det behøver ikke være fagligt. Det kan være et opslag fra din virksomheds sommerarrangement, som giver et billede af et fedt team, der laver ting sammen socialt, og det er en måde at adskille sig på. 

- Du kan også lave din virksomheds Linkedin-side til sted, man finder gode råd, idéer og andet brugbar information. Hvis et stort hotel skal tiltrække medarbejdere, kan man eksempelvis have dagens eller månedens opskrift på sin side.

Energikrisen betyder, at Kolding Storcenter har besluttet at sænke temperaturen og skære markant ned på julebelysningen. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Storcenter skruer ned for varmen, fjernvarmeekspert har rygende travlt, og brændeovne er snart udsolgte

Her kan du læse korte nyheder om profiler, begivenheder og regnskaber i Trekantsområdet.

Kolding Storcenter skruer ned for varmen

Kolding Storcenter har besluttet at skrue ned for temperaturen for at spare på elforbruget. Også julebelysningen nedtones. Foto: Søren Gylling Ritzau/Scanpix

Fremover bliver det en køligere fornøjelse at gøre sine indkøb i Kolding Storcenter. Centermanager i Kolding Storcenter, Carsten Lindblad, fortæller til JydskeVestkysten, at man fra mandag har sænket temperaturen til omkring 19 grader i stedet for de tidligere 21-22 grader. 

Beslutningen kommer i kølvandet på regeringens anbefalinger om at spare på energien både som forbruger, men især i de offentlige bygninger. Og selvom anbefalingen altså ikke er rettet mod de private virksomheder, så følger Kolding Storcenter trop.

- Vi gør det her alene for at reducere anvendelsen af energi mest muligt, så vi kan bidrage til den samlede energibesparelse. Det har man en forpligtigelse til, synes jeg. Og så giver det os en tro på, at vi kan holde vores el-udgifter nede i et fornuftigt leje, siger Carsten Lindblad.

Nystartet energifirma har fået vanvittigt travlt

Virksomheden "& Green Project" arbejder med omstilling fra for eksempel naturgas til fjernvarme i mindre byer. Stig Caspersen er direktør. Foto: Mads Dalegaard

For tre år siden var "& Green Project" blot et sideprojekt for Stig Caspersen fra Daugård og hans kompagnon. I dag er virksomheden vokset til 10 ansatte og har rygende travlt, for fjernvarme er pludselig blevet noget, alle skal have, skriver Vejle Amts Folkeblad.

Det er Energikrisen, der er opstået som følge af krigen i Ukraine, der gør, at gaskunder i hobetal vil have fjernvarme.  Virksomheden hjælper varmeværker, projektudviklere og almindelige borgere med at gennemføre varmeprojekter. 

Alle brændeovne er snart solgt

Energikrisen har fyret rigtig godt op under salget af brændeovne, men det er en ambivalent oplevelse, fortæller Claus Brandenhoff, der ejer Kolding Pejsecenter. Den store interesse kommer, fordi mange kunder er desperate for at få fingrene i en billigere varmekilde, fortæller Claus Brandenhoff. Foto: Søren Gylling

De høje energipriser betyder, at nogle kunder nærmest er helt desperate, når de kommer til Kolding Pejsecenter, fortæller ejer Claus Brandenhoff. Og nu er der snart udsolgt, fortæller han til JydskeVestkysten. I de 23 år, han har solgt brændeovne, har han aldrig oplevet noget lignende.

- Efterspørgslen er steget massivt. Nu er der næsten udsolgt, så hvis man skal bruge en brændeovn, så skal det snart være, siger han og føjer til:

- Lige nu er de fleste kunder dem, der har gasfyr, og som oplever, at regningen lige har fået et nøk op - igen. De er nærmest helt desperate, siger Claus Brandenhoff.