Iværksætter skrev ærligt om kræft på Linkedin: Jeg skylder mig selv at forfølge drømmen
- Overlægens melding var klar. Du har en tumor på 16 centimeter i diameter på tværs af brystet. 24 kemobehandlinger og 30 strålebehandlinger senere blev jeg heldigvis erklæret kræftfri. Kroppen var svag, håret var længe væk - men fuck det, jeg var i live. Hvorfor fortæller jeg dig det her?
Rasmus Pedersen gik til benet, da han for nylig lagde et opslag op på Linkedin, hvor han fortalte om sin kræftsygdom med et håb om, at andre også ville forfølge deres drømme.
- Jeg synes, at det var unfair, at jeg blev ramt. Men det er kun fair, at jeg "bruger" det i dag, og måske kan jeg inspirere andre med min historie, siger Rasmus Pedersen.
I to uger var Rasmus Pedersen overbevist om, at kræftdiagnosen betød, at han som 22-årig skulle dø af kræft. Det satte sig dybe spor, og det betyder noget for den måde, han angriber sit professionelle liv.
Når Rasmus Pedersen kigger sig i spejlet, inden han går i seng, så spørger han nogle gange sig selv, om han er på rette vej. Gør han det, han drømmer om. Har han gjort det godt i dag?
- Nogle gange må jeg bare sige, at svaret er nej. Men så prøver jeg i morgen, siger Rasmus Pedersen, der medstifter og medarbejder af Lumant.
It-virksomheden er en markedsplads for onlinekurser, og ambitionerne i den lille Vejle-virksomhed er kæmpestore. Først skal flere danskere bruge e-learning. Derefter skal platformen ud over landets grænser. Men selv om drømmene er store, så er det de mere personlige "drømme", der driver ham ud af sengen.
Rasmus Pedersen, medstifter og medejer af LumantJeg synes, at det var unfair, at jeg blev ramt. Men det er kun fair, at jeg "bruger" det i dag, og måske kan jeg inspirere andre med min historie.
- Det er seks år siden, at jeg har haft kræft, og når du er gennem noget, der er så frygteligt, så synes jeg også, at jeg skal kunne "lukrere" på det. Jeg skal have noget godt ud af det. Jeg synes, at det var unfair, at jeg blev ramt. Men det er kun fair, at jeg "bruger" det i dag, og måske kan jeg inspirere andre med min historie, siger Rasmus Pedersen.
Det er et par uger siden, at han lagde et opslag op på Linkedin, hvor han fortalte om sin sygdom, og hvad det har betydet personligt og for hans arbejdsliv.
- Da jeg blev ramt af kræft, der sagde jeg til mig selv - og jeg sagde det højt, mens jeg kiggede ind i spejlet - at jeg hver dag skal forsøge at få det bedste ud af mit liv. Jeg vil ikke falde ned i fælden med at gå på arbejde, videre til pensionen og så dø. Det er ikke sådan, jeg vil leve livet. Jeg skylder mig selv at forfølge mine drømme, og jeg tager det meget alvorligt. Jeg skylder mig selv at få det bedste ud af hver dag, og det lærte jeg - heldigvis – tidligt, siger Rasmus Pedersen.
Gør mit bedste
Han var 22 år, da man fandt en byld i brystet, efter han i halvt år havde gået og hostet. Den lille byld viste sig at være en tumor, der fyldte som en pandekage på 16 centimeter. I starten troede lægerne, at det var et sarkom, hvilket er en meget alvorlig kræftform, men lav chance for at overleve. Lægerne var 99 procent sikre.
- Men de skulle være helt sikre. Den besked gik jeg hjem med. Du har større "chance" for dø end at leve. Det var i den periode, at jeg sagde til mig selv, at jeg skulle have det bedste ud af hver dag. Men efter 14 dage var beskeden, at det kun var lymfekræft, og her er succesraten meget bedre, og får mit vedkommende meget høj. Det gav mig håb, og jeg fik hurtigt modet tilbage, siger Rasmus Pedersen.
Oplevelsen har haft stor betydning for den måde, som han i dag driver forretningen på, og diagnosen betyder, at han i dag har valgt at gå ”all in” på livet som iværksætter.
- Det har betydet meget for mit mindset. Vi har nogle opgaver, som vi skal fikse. Det er meget simpelt, og jeg tror på "course and effect". Du skal lægge noget arbejde i tingene, for at få noget ud af det.
- Det mindset tror jeg ikke, at jeg havde haft uden min oplevelse. Jeg havde i hvert fald ikke arbejdet lige så hårdt uden den oplevelse. Det betyder så ikke, at jeg er dygtig til at drive en forretning. Det ved jeg først om fire år. Men jeg ved, at jeg hver dag forsøger at gøre mit bedste, siger Rasmus Pedersen.
Vil ikke være den "trælse"
Det er halvandet år siden, at han loggede på Linkedin første gang, og han har tidligere fået en del opmærksomhed med et indlæg, hvor han opfordrede til ikke at presse hinanden ned i kasser og forvente, at alle skal gå samme vej. Men opslaget med kræftsygdommen kom endnu længere ud. Mere end 3000, der er stødt på opslaget, har liket.
- Jeg oplever, at LinkedIn ikke kun er hardcore business og et sted, hvor du kun fortæller, hvad du har opnået professionelt. Det handler også om mennesket bag og det mindset, du kommer med, og hvordan du kan bruge det inden for business. Det er i hvert fald min oplevelse. Du vil gerne se personen bag.
- Derfor synes jeg, at det var relevant, at jeg delte min historie om kræft, og hvordan jeg bruger det i mit professionelle liv. Det betyder meget for mig og forretningen, at jeg kender mit "why", siger Rasmus Pedersen, der naturligvis er glad for alle reaktionerne.
- Som mange har skrevet til mig, så er det ærgerligt, at jeg skulle helt derud, hvor jeg troede, at jeg skulle dø for at få mit "why". Men sådan tror jeg, at mange mennesker er indrettet. Nu ved jeg, at jeg er nødt til at følge min egen vej. Jeg har brug for stor frihed. Jeg har det svært, når nogle bestemmer, hvornår jeg skal møde, spise frokost og gå hjem. Det kan jeg ikke. Så bliver jeg træls at være sammen med, og det vil jeg ikke være, siger Rasmus Pedersen.