Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Vi er nødt til at tage en flyver, og det sviner. Derfor har vi lavet et samarbejde med Goodwings, fortæller direktør i Global Evolution, Morten Bugge. Foto: Henrik Kruse 

Book forretningsturen med grøn samvittighed

Når det kun er en meget lille del af Global Evolutions forretning, der ligger i Danmark, så kan man ikke undgå at flyve. Forretningen kredser omkring investeringer i udviklingslande, hvor de ansatte har brug for med egne øjne at se, hvad der er op og ned.

Men samtidig har investeringsfirmaet en ambition om at være mere bæredygtig. Det er to størrelser, der er svære at forene, men gennem flere år har Kolding-virksomheden forsøgt at finde en slags balance, hvor de klimakompenserer for alt det, de ”sviner”.

Ordet "syndsforladelse" klinger forkert, fortæller direktør og medejer Morten Bugge. Men det er bedre at gøre noget, end slet ikke at bidrage til klimaløsningen.

I dagens nyhedsbrev kan du læse, hvordan investeringsfirmaet blandt andet kompenserer for deres CO2-aftryk. Global Evolution har et samarbejde med Goodwings, hvor de automatisk betaler for at klimareducere, deres CO2-belastning.

Det fungerer ligesom Hotels.com, når du booker rejsen, men her kompenserer du får dit forbrug gennem såkaldte klimakreditter, hvor du reducere CO2-belastningen et sted i verden. Så skal du til London og køre i bil til Billund Lufthavn og med taxa til hotellet, så koster rejsen lidt over 300 kilo CO2. Det svarer til cirka 50 kroner.

God fornøjelse. 

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
De ansatte hos Global Evolution klimakompenserer, når de er på forretningstur, fortæller direktør og medejer Morten Bugge. - Kigger du på en businesstur, så koster det her kun en promille ekstra af det samlede budget. I det perspektiv er merudgiften meget begrænset, siger direktøren. Foto: Henrik Kruse 

Forretningsrejsen er blevet grøn hos investeringsfirma: Alle dråber tæller

Tidligere gik de efter rabatter og bonuspoint, når de bookede forretningsrejser. Nu får de ansatte hos Global Evolution hjælp til at tælle, hvor mange kilo CO2 de udleder på turen. Derefter bliver der automatisk købt certificerede klimakreditter, der svarer til rejsens klimabelastning.

- Det lyder lidt højstemt, men det handler i sidste ende om at redde verden. Vi er nødt til alle at gøre noget. Vi kan jo bare se på vores egen sommer i Danmark, der har været varm, siger Morten Bugge, der er direktør i investeringsfirmaet Global Evolution, som primært investerer i udviklingslande.

Ekstraprisen for at klimakompensere er minimal i forhold til det samlede budget for deres forretningsrejser, forklarer direktøren, men det gør noget ved mindsettet, at de tæller, hvor mange kilo CO2 de udleder.

- Det påvirker vores tanke-processer. Vi kan også bedre forstå kunderne, når vi har samme bekymringer omkring klimaet, og grundlæggende kan vi se, at vi er bedre til at investere, hvis vi samtidig tænker på de grønne aspekter, siger Morten Bugge.

Investeringsfirmaet Global Evolution bliver hele tiden grønnere. Det gælder i det helt store perspektiv og i det små. Helt konkret betyder det, at i stedet for at samle bonuspoint på bookingportaler, så er firmaet gået grønt og tæller vægten af CO2, når de ansatte er på forretningsrejser.

Det er ikke nok bare at tale med chefen for centralbanken eller finansministeren, hvis du står og skal investere mange millioner i et udviklingsland.

- Det er noget andet at stå i landet. Derfor er vi nødt til at rejse ud, fortæller direktør og medejer af Global Evolution Morten Bugge.

Kunderne hos Global Evolution tæller store internationale pensionskasser, virksomheder og private kunder, der gennem Global Evolution får hjælp til at placere deres investeringer i primært udviklingslande. Det betyder, at direktøren selv – og mange de ansatte – godt kender turen til Billund.


Vi kan også bedre forstå kunderne, når vi har samme bekymringer omkring klimaet, og grundlæggende kan vi se, at vi er bedre til at investere, hvis vi samtidig tænker på de grønne aspekter.

Morten Bugge, direktør og medejer af Global Evolution

- Vi er nødt til at tage en flyver, og det sviner. Derfor har vi lavet et samarbejde med Goodwings. Det fungerer som Expedia og Hotels.com, men her bliver din udledning også beregnet. Det gælder turen til lufthavnen, flyveturen og turen hjem igen. Det samlede CO2-aftryk bliver beregnet og kompenseret som en del af prisen, siger Morten Bugge.

Koster kun en promille

Det er tre år siden, at virksomheden satte det i søen og i system og tegnede et abonnement hos Goodwings. I dag bliver alle forretningsrejser booket genne portalen, der sætter tal på, hvad den enkelte del af rejsen koster i CO2, og derefter sørger platformen for at købe certificerede klimakreditter, der svarer til rejsens klimabelastning.

Global Evolution

  • Global Evolution er stiftet af de tidligere bankfolk Morten Bugge og Søren Rump og har specialiseret sig i investeringer i obligationer fra udviklingslande. Investorerne er blandt andet store europæiske pensionskasser
  • Global Evolution, der har hovedkvarter i Kolding, beskæftiger cirka 70 ansatte og har blandt andet kontorer London, New York, Luxembourg, Schweiz og Singapore.
  • I 2018 købte det amerikanske investeringsselskab Conning 49 procent af Global Evolution, der i forbindelse med handlen blev værdsat til 1,2 mia. kroner. I dag ejer Conning 69 procent af Global Evolution.

- Det lyder lidt højstemt, men det handler i sidste ende om at redde verden. Vi er nødt til alle at gøre noget. Vi kan jo bare se på vores egen sommer i Danmark, der har været varm, siger Morten Bugge, der samtidig understreger, at den juridiske chef vil sige, at han skal passe på med at være for skråsikker uden af have egentlig dokumentation for de grønne gevinster.

- Men vi gør det bedste, vi kan. Alternativet er, at vi fik rabatter og en gratis overnatning, hvis vi købte overnatninger gennem de traditionelle portaler. Men grundlæggende er det ikke prisen, der er afgørende for os. Kigger du på en businesstur, så koster det her kun en promille ekstra af det samlede budget. I det perspektiv er merudgiften meget begrænset. Det er mere mindsettet, der er vigtigt, siger Morten Bugge.

- Det påvirker vores tanke-processer. Vi kan også bedre forstå kunderne, når vi har samme bekymringer omkring klimaet, og grundlæggende kan vi se, at vi er bedre til at investere, hvis vi samtidig tænker på de grønne aspekter, siger Morten Bugge.

Alle dråber tæller

Direktøren understreger, at virksomheden er påpasselig med at overdrive deres grønne profil, og det at flyve grønnere er kun en lille del af løsningen.

- Under corona har vi set, at vi kan løse mange ting online. Jeg tror også, at mange har oplevet, at de ikke nødvendigvis skal flyve afsted i alle ferier, og at nogle møder godt kan klares online, siger Morten Bugge, der understreger, at selv små dråber gør en forskel.

- Det starter i det små. Du kan hurtigt overbevise dig selv om, at det er ligegyldigt, at du for eksempel køber en plasticpose mere eller mindre. Kineserne forurener jo 100 gange mere. En ekstra plasticpose er jo ikke en gang en dråbe i havet. Men vi bliver nødt til at starte et sted. Vi gør noget med vores rejser. Vi klimakompenserer for vores kontorer, og vi præger kunderne i den rigtige retning i forhold til vores investeringer, siger Morten Bugge.

- Vi klimakompenserer for vores kontorer, og vi præger kunderne i den rigtige retning i forhold til vores investeringer, siger Morten Bugge. Foto: Henrik Kruse

Her er 4 elementer til en mere grøn forretning

Global Evolution arbejder med den grønne dagsorden på flere forskellige niveauer. Her sætter direktør og medejer. Morten Bugge, ord på nogle af de felter, der er en del af den grønne omstilling i investeringsfirmaet, som primært arbejder i udviklingslande.

1. Forretningsrejser bliver målt i forhold til CO2

Global Evolution har tegnet et abonnement på Goodwings, der beregner CO2-belastningen for rejsen og gennem certificerede løsninger hjælper med at trække CO2 ud af atmosfæren.

Den danske rejse-platform Goodwings har for nylig hentet nye penge til sin vækstrejse, som det fremgik af en artikel på Finans.dk i august, hvor direktør Christian Møller-Holst fortalte, at antallet af kunder er fordoblet i 2022.

- Tidligere talte vi mest til direktørens hjerte. Nu taler vi til hjernen og tegnebogen. Virksomhederne bliver nødt til at sætte tal på deres udledninger, og der er også en stigende forventning om, at de forholder sig til, hvad de gør ved det, fortalte Christian Møller-Holst til Finans.dk

2. Virksomheden kompenserer sit aftryk med skov

Global Evolution har fået lavet en beregning på deres globale CO2-aftryk i forhold til deres seks lokationer, og for at kompensere har virksomheden købt certificeret skov i Uruguay, der skal trække CO2 ud af atmosfæren.

- Vi kan få et ret præcist svar fra Ewii i forhold til vores strømforbrug. Men hvad med alt det data, der ligger oppe i skyen. Hvad er vores CO2 dér? Det kan vi ikke få et klart svar fra Microsoft på, og vi har mange services i skyen. Derfor har vi så sagt, at det tal vi har fundet, det fordobler vi. Det er for at lave en slags buffer, indtil vi kan lave en helt nøjagtig beregning, siger Morten Bugge.

3. Kunderne presser på for en grønnere verden

Global Evolution oplever, at kunderne presser på for at fremme en grønnere og mere bæredygtig dagsorden.

- Vi har mange kunder, hvor vi skal regne på CO2-aftrykket i forhold til investeringerne. Det gælder tons af CO2 og intensitet, og de fleste vil have, at der sker en udvikling. Men vi må også sige, at vi en del år fortsat er afhængige af olie og gas. Det er nok for tidligt at være meget sort-hvid i det her spørgsmål, og det er svært sige, at du ikke investerer i en virksomhed, der bruger olie et eller andet sted i kæden, siger Morten Bugge, der efterlyser nogle standarder på tværs af landegrænser.

4. Hvad er den bedste investering?

Global Evolution investerer i udviklingslandene og cirka to tredjedel af alle råmaterialer kommer netop fra de lande. Men hvad er egentlig den bedste investering i forhold til den grønne omstilling? Der er brug for, at man får nogle fælles rammer, når man taler grønne investeringer, lyder det fra Morten Bugge. FN har bidraget med nogle løsninger, men der er brug for fælles fodslag.

- Isoleret set er det jo godt, at du kører på el og ikke udleder diesel. Men det koster også at komme fra dieselbiler til elbiler. Man skal i hvert fald være forsigtige med at hævde, at man er grøn. Ja, det er fint nok med en elbil, men hvor meget koster det at trække det kobolt op af undergrunden i Afrika, som skal bruges i elbilen. Jeg tror, at regnestykket bliver negativt i forhold til en dieselbil, siger Morten Bugge.

Men lige nu handler det om at skubbe tingene i den rigtige retning og ikke brænde kul af som om, at der ikke var en "i morgen".

- Men vi er nødt til at være tålmodige, og vi kan præge tingene i den rigtige retning sammen med andre investorer, Verdensbanken og Valutafonden, så vi har samme agenda. Vi kan lægge et venligt pres på tingene. Det kræver tålmodighed, og samtidig er der ikke tvivl om, at det i dag er en bedre business-case for os, når vi har de miljømæssige aspekter med, siger Morten Bugge.

Planerne om at udvide og renovere Kolding Stadion er rykket nærmere, efter byrådet har besluttet at give tilsagn om et tilskud på 33,5 millioner kroner: PR-foto 

Kæmpebyggeri retter til efter prisstigninger, 33 mio. kroner til stadion og Zleep Hotels har ansat chefen

Her kan du læse korte nyheder om profiler, begivenheder og regnskaber i Trekantsområdet.

Byggeri på Posthusgrunden skal optimeres

Inflationen buldrer derudad, og den rammer også priserne på byggematerialer og energi. Sådan har det været i en længere periode, og det påvirker også det omdiskuterede byggeprojekt på Posthusgrunden midt i Vejle.

Grundens ejer, udviklingsselskabet NPV, har tidligere meldt ud, at man gik efter en byggestart efter sommerferien 2022. Men byggeriet går ikke i gang i år, og man kigger også på, om man kan ændre ting i selv byggeriet, forklarer partner og direktør Kim Lang Sørensen til Vejle Amts Folkeblad.

- Vi er som mange andre udfordret af prisstigningerne på byggematerialer og energi, og derfor gennemfører vi nu en optimering af projektet, fortæller Kim Lang Sørensen.

Kommune vil bruge 33 mio. kroner til nyt stadion

Formanden for Kolding IF Fodbold og samtidig en af de seks investorer, der vil give 60 mio. kr. til et nyt stadionbyggeri, Claus Holm-Søberg, er overordentlig glad for, at et bredt flertal i Kolding Byråd nu har givet tilsagn om kommunal støtte til stadionbyggeriet på 33,5 millioner kroner. Arkivfoto: Casper Vagner Christensen

Et stort flertal i Kolding Byråd er i forbindelse med budgetforliget for 2023 blevet enige om at sætte 33,5 millioner kommunale kroner af som bidrag til den omfattende renovering og udvidelse af Kolding Stadion - og på sigt et helt nyt stadion. Det er et projekt, fodboldklubben har arbejdet for gennem flere år, hvor seks investorer er parat til at investerer 60 millioner kroner i et nyt stadion.

- Jeg synes bare, det er helt fantastisk, og det giver os en sikkerhed for, at vi kan komme videre. Nu kender vi også betingelserne og kan arbejde videre med aftalegrundlaget. Men jeg må også sige det ærligt - at jeg kan næsten ikke tro det, før det er der, siger Claus Holm-Søberg, der er formand for Kolding IF og en af de seks investorer. Læs mere i JydskeVestkysten.

Nu er der sat navn på hotelchefen for Zleep Hotels

Vibeke Wonsbeck Filsø er ny hotelchef på Zleep Hotels, der til november åbner på Havneøen i Vejle. PR-foto

Til november tilføjer Zleep Hotels endnu et hotel til kædens efterhånden store portefølje. Hotellet, der får adresse på Havneøen i Vejle, skal ledes af en erfaren person i branchen, nemlig Vibeke Wonsbeck Filsø, der har kendskab til både lokalområde, erhvervsliv og Vejles turisme, skriver Vejle Amts Folkeblad.

- Jeg har et mål om at drive et hotel, der sitrer af personlig service, hjemlig hygge og glade medarbejdere, og som del af en professionel hotelkæde med et internationalt bagland føler jeg mig godt rustet til at kunne realisere dette, siger hun i en pressemeddelelse om sit nye job.