9 hurtige til it-chef Bo Florin: Jeg vil helst spille med i Premier League
Dygtige kollegaer og stort engagement. Det er nogle af de ting, som får Bo Florin til at brænde for sit arbejde.
- Der er ikke en dag, hvor jeg ikke lærer noget nyt. Det driver mig. Generelt så bliver jeg nemt optaget af at være sammen med folk, der har engagement og commitment. Det fanger mig og inspirerer mig. Og som leder handler det så om at sætte holdet. Det er her, jeg kan bidrage, siger Bo Florin.
I artiklen svarer Bo Florin på 9 hurtige spørgsmål om alt fra de sværeste beslutninger til det bedste ved at være leder. Og så giver han sit bud på et godt karriereråd.
- Du skal være et sted, hvor du har mulighed for at udvikle dig. Jeg skal selv være i bevægelse, og det skal gå fremad. Samtidig skal du mærke, hvad der er din drivkraft. Hvad motiverer dig til at tage opgaver – og også de svære opgaver? Jeg kan selv lide, at tingene er svære. Men grundlæggende skal tingene føles rigtige.
LEDELSE: Det er godt en måned siden, at Bo Florin havde første arbejdsdag som driftsdirektør i Bankdata. Dermed er han tilbage i en virksomhed, hvor it er hovedproduktet. Tidligere har han været i Danske Bank og Vestas, og han kommer fra en stilling hos Würth i Kolding, hvor han har været med til at digitalisere forretningen.
Om Bo Florin
- Bo Florin er oprindeligt fra Randers og uddannet EDB-assistent - nøjagtigt som forgængeren Lene Weldum. Derudover har han blandt andet en HD i organisation fra Aarhus BSS.
- Han er fra 1963 og bor i Aarhus med sin kone, Bente Torp, der er psykolog. Han har to udeboende børn på 28 og 24 år.
- I fritiden vil han gerne spille golf, men det er en tidskrævende sport, så det bliver til lidt for få timer på banen. Derudover følger han aktivt med i sønnens fodboldkarriere. Han spiller i Kolding IF, der spiller i 2. division.
Bankdatas nye driftsdirektør er tidligere anfører og forsvarsgeneral i Randers Freja - i dag en del af Randers FC - og tiden på grønsværen har med hans egne ord givet han noget stamina, der gør, at han ikke har noget imod, at tingene er svære.
1. Hvad er din vigtigste arbejdsopgave lige nu?
- Det er ret simpelt. Vi har 1,6 millioner private kunder og 187.000 erhvervskunder, og de må ikke mærke, at der er kommet en ny, der er ansvarlig for driften hos Bankdata. Nu skal jeg ind i motoren, der kører med en høj hastighed og en stabil volumen. Det kræver en stejl læringskurve, men jeg synes, det er sjovt, og jeg brænder for det.
- Men det er klart, at der mange indtryk lige nu. Det gælder i forhold til det ledelsesmæssige. Det gælder i forhold til ansatte og kunder. Bankdata opererer i en kompleks virkelighed, men det trives jeg med.
2. Hvem er din vigtigste sparringspartner?
- Det er meget nemt. Det er Lene Weldum, der er min forgænger, og jeg er privilegeret ved, at hun er her til udgangen af juni. Det er sjældent, at man får den mulighed i den her type job. Men min sparring med Lene Weldum gør en forskel. Hun er en utømmelig vidensbank efter, at hun har været her i plus 30 år og 25 år som it-leder. Hun er seniortopleder inden for it i Danmark, og derfor nyder jeg jo gavn af alt, hvad hun kan bidrage med.
- Det betyder, at jeg får ro. Hun kan fortsat hjælpe med den daglige produktion, og de opgaver som jeg nok skal komme efter. Så kan jeg fokusere mine kræfter på de ting, der ligger længere ud i fremtiden.
3. Hvad er det bedste ved at være leder?
- For mig handler det om at have indflydelse og kunne sætte en retning og et ambitionsniveau for virksomheden. Jeg kan også godt lide, at jeg står på mål for det, som jeg beslutter. Det giver mig noget, når vi kommer i mål med det, vi har planlagt. Du rammer sjældent 100 procent spot on. Der er altid noget, der skal tilpasses, og den proces kan jeg godt lide at være en del af.
- Jeg kan også bare godt lide at skabe værdi og vækst. Det kan være for vores pengeinstitutter, for medarbejdere eller slutkunden. Og nogle gange handler det også bare om at gøre tingene bedre. Det er den dagsorden, som jeg har arbejdet med i 30 år. I begyndelsen hed det noget med edb, nu hedder det it og digitalisering. Mit felt er jo teknologi- og forretningsudvikling, og vi skal bruge teknologien til at løfte forretningen til et nyt niveau.
4. Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig?
- Der skal jeg tilbage til 2010, hvor jeg startede i Vestas som udviklingschef i deres it-afdeling. Der blev jeg hentet ind for at bidrage til at vækste it-afdelingen fra dengang 850 ansatte til 1250. Men efter to dage hos Vestas blev jeg kaldt ind til min direktør og fik at vide, at krisen har ramt hele branchen og Vestas. Så om 14 dage skulle jeg afskedige den første gruppe af medarbejdere.
- Det var en helt anden opgave end det, der var stillet i udsigt, så jeg fik tilbudt, at vi kunne skilles, og jeg ville få en pæn anerkendelsen med. De forstod godt, hvis jeg ville takke nej, da forudsætningerne havde ændret sig.
- Men jeg blev. Som jeg sagde til direktøren, så er det en af de vigtigste og væsentligste ledelsesopgaver, vi stod overfor. Så det ville jeg gerne være en del af. Men det var et hårdt forløb.
- I stedet for at vokse til 1250, så var der 250 it-ansatte, da jeg forlod Vestas. Vi leverede mere it, men nu var det med underleverandører i stedet for. Det lærte jeg meget af. Det var meget dygtige medarbejdere, der blev afskediget. Jeg sover næsten altid godt om natten, uanset hvilke beslutninger jeg står overfor. Men lige dengang havde jeg uro i maven. Det skulle gøres ordentligt, så folk kom videre. Men det var meget ekstremt og intensivt.
5. Hvor meget arbejder du?
- Jeg arbejder rigtig meget, men jeg tæller ikke timerne. Det minder lidt om, da jeg spillede fodbold. Det var også en ”hobby”, som jeg brændte for. Jeg brænder for ledelse i kombination med teknologisk forretningsudvikling.
- Så jeg betragter det ikke som et arbejde. Det lyder måske lidt tosset. Men sådan har jeg det. Jeg glæder mig altid til at møde ind på kontoret, for det giver mig så meget at være sammen med kollegaerne.
6. Hvad er det bedste ved dit job?
- Det bedste er at være sammen med mine fantastisk dygtige kollegaer. Der er ikke en dag, hvor jeg ikke lærer noget nyt. Det driver mig. Generelt bliver jeg nemt optaget af at være sammen med folk, der har engagement og commitment. Det fanger mig og inspirerer mig. Og som leder handler det så om at sætte holdet. Det er her, jeg kan bidrage.
7. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?
- Det var en svær periode i Vestas, hvor vi skulle afskedige så mange folk. Det må aldrig blive en rutine, og der skal du udvise empati. Folk gjorde et godt stykke arbejde, men på grund af virksomhedens situation kunne de ikke blive.
8. Hvad er dit bedste karriereråd?
- Du skal være et sted, hvor du har mulighed for at udvikle dig. Jeg skal selv være i bevægelse, og det skal gå fremad. Samtidig skal du mærke efter, hvad der er din drivkraft. Hvad motiverer dig til at tage opgaver – og også de svære opgaver? Jeg kan selv lide, at tingene er svære. Men grundlæggende skal tingene føles rigtige.
9. Hvad er det næste mål for dig og virksomheden?
- Bankdata har en mission og strategi, som jeg er hyret ind til at være med til at løfte. Det er det korte svar. Men jeg vil helst spille med i Premier League. Man skal være ambitiøs, og det skal vi også som virksomhed. Vi skal være den foretrukne partner for den danske banksektor. Vi skal være best in class, og det har vi alle forudsætninger for at blive, og på nogle områder er vi allerede de bedste.
- Samtidig skal vi hele tiden kigge på, hvordan vi organiserer os. Det handler om vores evne til at rekruttere it-medarbejdere. Der kan du ikke organisere dig helt klassisk. Du er nødt til at kigge på det, vi kalder ”DevOps”, hvor du kigger på udvikling og drift samtidig. Det er nødvendigt for at tiltrække og fastholde medarbejdere. Kampen om de bedste it-folk i Danmark – og på europæiske plan - bliver skarpere og skarpere.