Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- I fodbold og i virksomheder bidrager du med forskellige elementer, og det er det fedeste at være en del af, siger Bo Florin, der 1. maj  tiltrådte som ny driftsdirektør i Bankdata. Foto: Bankdata

It-chefen bruger erfaringen fra topfodbold

Hvordan kan du bruge erfaringen som anfører på et elitefodboldhold, som ny driftsdirektør i it-virksomheden Bankdata? Det kan du blive lidt klogere på i dagens nyhedsbrev, hvor vi har interviewet Bo Florin, der fra 1. maj er blevet en del af topledelsen i den store virksomhed, der har base i Fredericia.

Erhvervsliv Trekanten har stillet den nye direktør ”9 hurtige”, hvor han blandt andet sætter nogle ord på, hvad der har været den sværeste udfordring som leder, og hvorfor han synes, det er interessant at være leder. Og så fortæller han om, hvorfor man godt kan sammenligne fodbold og erhvervsliv.

- Det er ikke i alle sammenhænge, at du kan bruge analogien. Men det kan du godt i vores type virksomhed. I Bankdata er vi et team, der løser opgaverne. Du skal have forskellige personligheder til at spille sammen, og vi skal give dem de bedste forudsætninger for at fungere sammen for at skabe det, vi drømmer om, siger Bo Florin.

Kan du lide dagens nyhedsbrev, og er du endnu ikke abonnent, så gør som hundredvis af virksomheder i Trekanten: Tilmeld dig vores nyhedsbrev her og følg os på LinkedIn.

God fornøjelse.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
- Vi skal være best in class, og det har vi alle forudsætninger for at blive, og på nogle områder er vi allerede de bedste, siger Bo Florin, der er ny driftsdirektør i Bankdata, der har "hjemmebane" i Fredericia. Foto: Bankdata

9 hurtige til it-chef Bo Florin: Jeg vil helst spille med i Premier League

Dygtige kollegaer og stort engagement. Det er nogle af de ting, som får Bo Florin til at brænde for sit arbejde.

- Der er ikke en dag, hvor jeg ikke lærer noget nyt. Det driver mig. Generelt så bliver jeg nemt optaget af at være sammen med folk, der har engagement og commitment. Det fanger mig og inspirerer mig. Og som leder handler det så om at sætte holdet. Det er her, jeg kan bidrage, siger Bo Florin.

I artiklen svarer Bo Florin på 9 hurtige spørgsmål om alt fra de sværeste beslutninger til det bedste ved at være leder. Og så giver han sit bud på et godt karriereråd.

- Du skal være et sted, hvor du har mulighed for at udvikle dig. Jeg skal selv være i bevægelse, og det skal gå fremad. Samtidig skal du mærke, hvad der er din drivkraft. Hvad motiverer dig til at tage opgaver – og også de svære opgaver? Jeg kan selv lide, at tingene er svære. Men grundlæggende skal tingene føles rigtige.

Find et sted, hvor du kan udvikle dig og sæt barren højt. Sådan lyder det fra Bo Florin, der er ny driftsdirektør hos Bankdata, som har hovedkontor i Fredericia. Her svarer han på ”ni hurtige”, hvor vi kommer forbi det sværeste øjeblikke i karrieren som leder, og så fortæller han, hvorfor han godt kan lide at være leder.

LEDELSE: Det er godt en måned siden, at Bo Florin havde første arbejdsdag som driftsdirektør i Bankdata. Dermed er han tilbage i en virksomhed, hvor it er hovedproduktet. Tidligere har han været i Danske Bank og Vestas, og han kommer fra en stilling hos Würth i Kolding, hvor han har været med til at digitalisere forretningen.

Om Bo Florin

  • Bo Florin er oprindeligt fra Randers og uddannet EDB-assistent - nøjagtigt som forgængeren Lene Weldum. Derudover har han blandt andet en HD i organisation fra Aarhus BSS. 
  • Han er fra 1963 og bor i Aarhus med sin kone, Bente Torp, der er psykolog. Han har to udeboende børn på 28 og 24 år. 
  • I fritiden vil han gerne spille golf, men det er en tidskrævende sport, så det bliver til lidt for få timer på banen. Derudover følger han aktivt med i sønnens fodboldkarriere. Han spiller i Kolding IF, der spiller i 2. division.

Bankdatas nye driftsdirektør er tidligere anfører og forsvarsgeneral i Randers Freja - i dag en del af Randers FC - og tiden på grønsværen har med hans egne ord givet han noget stamina, der gør, at han ikke har noget imod, at tingene er svære.

1. Hvad er din vigtigste arbejdsopgave lige nu?

- Det er ret simpelt. Vi har 1,6 millioner private kunder og 187.000 erhvervskunder, og de må ikke mærke, at der er kommet en ny, der er ansvarlig for driften hos Bankdata. Nu skal jeg ind i motoren, der kører med en høj hastighed og en stabil volumen. Det kræver en stejl læringskurve, men jeg synes, det er sjovt, og jeg brænder for det. 

- Men det er klart, at der mange indtryk lige nu. Det gælder i forhold til det ledelsesmæssige. Det gælder i forhold til ansatte og kunder. Bankdata opererer i en kompleks virkelighed, men det trives jeg med.

2. Hvem er din vigtigste sparringspartner?

- Det er meget nemt. Det er Lene Weldum, der er min forgænger, og jeg er privilegeret ved, at hun er her til udgangen af juni. Det er sjældent, at man får den mulighed i den her type job. Men min sparring med Lene Weldum gør en forskel. Hun er en utømmelig vidensbank efter, at hun har været her i plus 30 år og 25 år som it-leder. Hun er seniortopleder inden for it i Danmark, og derfor nyder jeg jo gavn af alt, hvad hun kan bidrage med. 

- Det betyder, at jeg får ro. Hun kan fortsat hjælpe med den daglige produktion, og de opgaver som jeg nok skal komme efter. Så kan jeg fokusere mine kræfter på de ting, der ligger længere ud i fremtiden.

3. Hvad er det bedste ved at være leder?

- For mig handler det om at have indflydelse og kunne sætte en retning og et ambitionsniveau for virksomheden. Jeg kan også godt lide, at jeg står på mål for det, som jeg beslutter. Det giver mig noget, når vi kommer i mål med det, vi har planlagt. Du rammer sjældent 100 procent spot on. Der er altid noget, der skal tilpasses, og den proces kan jeg godt lide at være en del af.

- Jeg kan også bare godt lide at skabe værdi og vækst. Det kan være for vores pengeinstitutter, for medarbejdere eller slutkunden. Og nogle gange handler det også bare om at gøre tingene bedre. Det er den dagsorden, som jeg har arbejdet med i 30 år. I begyndelsen hed det noget med edb, nu hedder det it og digitalisering. Mit felt er jo teknologi- og forretningsudvikling, og vi skal bruge teknologien til at løfte forretningen til et nyt niveau.

4. Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig?

- Der skal jeg tilbage til 2010, hvor jeg startede i Vestas som udviklingschef i deres it-afdeling. Der blev jeg hentet ind for at bidrage til at vækste it-afdelingen fra dengang 850 ansatte til 1250. Men efter to dage hos Vestas blev jeg kaldt ind til min direktør og fik at vide, at krisen har ramt hele branchen og Vestas. Så om 14 dage skulle jeg afskedige den første gruppe af medarbejdere. 

- Det var en helt anden opgave end det, der var stillet i udsigt, så jeg fik tilbudt, at vi kunne skilles, og jeg ville få en pæn anerkendelsen med. De forstod godt, hvis jeg ville takke nej, da forudsætningerne havde ændret sig. 

- Men jeg blev. Som jeg sagde til direktøren, så er det en af de vigtigste og væsentligste ledelsesopgaver, vi stod overfor. Så det ville jeg gerne være en del af. Men det var et hårdt forløb. 

- I stedet for at vokse til 1250, så var der 250 it-ansatte, da jeg forlod Vestas. Vi leverede mere it, men nu var det med underleverandører i stedet for. Det lærte jeg meget af. Det var meget dygtige medarbejdere, der blev afskediget. Jeg sover næsten altid godt om natten, uanset hvilke beslutninger jeg står overfor. Men lige dengang havde jeg uro i maven. Det skulle gøres ordentligt, så folk kom videre. Men det var meget ekstremt og intensivt.

5. Hvor meget arbejder du?

- Jeg arbejder rigtig meget, men jeg tæller ikke timerne. Det minder lidt om, da jeg spillede fodbold. Det var også en ”hobby”, som jeg brændte for. Jeg brænder for ledelse i kombination med teknologisk forretningsudvikling. 

- Så jeg betragter det ikke som et arbejde. Det lyder måske lidt tosset. Men sådan har jeg det. Jeg glæder mig altid til at møde ind på kontoret, for det giver mig så meget at være sammen med kollegaerne.

6. Hvad er det bedste ved dit job?

- Det bedste er at være sammen med mine fantastisk dygtige kollegaer. Der er ikke en dag, hvor jeg ikke lærer noget nyt. Det driver mig. Generelt bliver jeg nemt optaget af at være sammen med folk, der har engagement og commitment. Det fanger mig og inspirerer mig. Og som leder handler det så om at sætte holdet. Det er her, jeg kan bidrage.

7. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?

- Det var en svær periode i Vestas, hvor vi skulle afskedige så mange folk. Det må aldrig blive en rutine, og der skal du udvise empati. Folk gjorde et godt stykke arbejde, men på grund af virksomhedens situation kunne de ikke blive.

8. Hvad er dit bedste karriereråd?

- Du skal være et sted, hvor du har mulighed for at udvikle dig. Jeg skal selv være i bevægelse, og det skal gå fremad. Samtidig skal du mærke efter, hvad der er din drivkraft. Hvad motiverer dig til at tage opgaver – og også de svære opgaver? Jeg kan selv lide, at tingene er svære. Men grundlæggende skal tingene føles rigtige.

9. Hvad er det næste mål for dig og virksomheden?

- Bankdata har en mission og strategi, som jeg er hyret ind til at være med til at løfte. Det er det korte svar. Men jeg vil helst spille med i Premier League. Man skal være ambitiøs, og det skal vi også som virksomhed. Vi skal være den foretrukne partner for den danske banksektor. Vi skal være best in class, og det har vi alle forudsætninger for at blive, og på nogle områder er vi allerede de bedste. 

- Samtidig skal vi hele tiden kigge på, hvordan vi organiserer os. Det handler om vores evne til at rekruttere it-medarbejdere. Der kan du ikke organisere dig helt klassisk. Du er nødt til at kigge på det, vi kalder ”DevOps”, hvor du kigger på udvikling og drift samtidig. Det er nødvendigt for at tiltrække og fastholde medarbejdere. Kampen om de bedste it-folk i Danmark – og på europæiske plan - bliver skarpere og skarpere.

- Mit DNA er præget af min tid i fodbold. Teamet er det vigtigste. Det skal alle være overbevist om, ellers vinder du ikke. At fejre en succes med et fællesskab, hvor alle har bidraget, det er det største, siger Bo Florin. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Ny it-direktør kommer med et stærkt ”vi” fra grønsværen

I to sæsoner styrede Bo Florin forsvaret som anfører for Randers Freja - i dag Randers FC - og tiden på fodboldbanen har lært ham, hvordan man får et hold til at spille sammen. Det kan han bruge som leder i dag, hvor han netop er tiltrådt som ny driftsdirektør i Bankdata.

- Typisk vil du forsøge at rekruttere folk, der minder om dig selv. Men det er vigtigt, at du også har folk med, der har de rigtige personligheder i kombination med det faglige. Vi skal komplementere hinanden. Du kan godt få en venstrefodet til at spille højre kant. I hvert fald lidt af kampen. Men spørgsmålet er, om det er god ting hele tiden? siger Bo Florin, der i dag ofte bruger analogien mellem fodbold og erhvervsliv.

- Det er ikke i alle sammenhænge, at du kan bruge analogien. Men det kan du godt i vores type virksomhed. I Bankdata er vi et team, der løser opgaverne. Du skal have forskellige personligheder til at spille sammen, og vi skal give dem de bedste forudsætninger for at fungere sammen for at skabe det, vi drømmer om. Sådan er det også på fodboldbanen, siger Bo Florin.

Bankdatas nye driftsdirektør, Bo Florin, er tidligere anfører og forsvarsgeneral på Randers' bedste fodboldhold, og selv om det er mange år siden, at han sparkede bolden væk fra farezonen, så kan han fortsat hente inspiration fra fodboldens verden som leder.

LEDELSE: Det blev til to sæsoner i landets bedste liga for Bo Florin. Dengang hed det 1. division og holdet Randers Freja.

Mens støvlerne for længst er lagt på hylden, så har han taget mange ting med fra grønsværen, og analogien mellem fodbold og erhvervsliv er ikke helt skæv. Det er særligt det fælles "vi", der kan gøre en forskel.

- Tennisspilleren Holger Rune kan kun bebrejde sig selv, når det går godt og skidt. Men i fodbold og i virksomheder, der bidrager du med forskellige elementer, og det er det fedeste at være en del af, siger Bo Florin, der 1. maj tiltrådte som nye driftsdirektør i Bankdata, og han kommer med hans egne ord med et DNA, der er præget af fodbold, og at teamet er det vigtigste.

- Det er ikke i alle sammenhænge, at du kan bruge analogien. Men det kan du godt i vores type virksomhed. I Bankdata er vi et team, der løser opgaverne. Du skal have forskellige personligheder til at spille sammen, og vi skal give dem de bedste forudsætninger for at fungere sammen for at skabe det, vi drømmer om. Sådan er det også på fodboldbanen, siger Bo Florin, der efter en måned, hvor han har været rundt og hilse på, kan mærke, at han er kommet til en virksomhed, der allerede har et meget stærkt "vi".

Hold fast i strategien

Erfaringerne fra fodboldens verden har påvirket den måde, han som leder optræder på, blandt andet i forhold til rekruttering.

- Typisk vil du forsøge at rekruttere folk, der minder om dig selv. Men det er vigtigt, at du også har folk med, der har de rigtige personligheder i kombination med det faglige. Vi skal komplementere hinanden. Du kan godt få en venstrefodet til at spille højre kant. I hvert fald lidt af kampen. Men spørgsmålet er, om det er god ting hele tiden?

- Der er også nogle, der fungerer godt i forsvaret. Nogle har måske en lidt større risikoprofil, og de skal måske spille lidt længere fremme på banen, siger Bo Florin, der som driftsdirektør ser sig selv som en forsvarsspiller.

- Jeg skal ikke være særlig risikovillig. Jeg skal sørge for, at der ikke går mål ind. Men helt generelt må man bare sige, at teams er flydende, og du rammer nok aldrig idealmodellen helt rent. Men hvis tingene ikke fungerer, så er det en ledelsesopgave at gribe ind, siger Bo Florin.

Det er dog langt fra alt fra grønsværen, der kan bruges i erhvervslivet. Når det gælder om at holde fast i strategien, så kniber det nogle gange gevaldigt i fodboldverdenen.

- Sporten kan lære noget af erhvervslivet i forhold til at tænke langsigtet. Det synes jeg, det ser ud til, at min gamle klub gør. Det har været et langt sejt træk, siger Bo Florin, og det handler om at turde stå fast og ikke vakle, selvom resultaterne ikke kommer så hurtigt som forventet.

- Det ser du jo hos store hæderkronede klubber. De vakler, når de får modgang, og nu roder de rundt nede i 2. division. Det er ganske få klubber, der bliver ledet med et fast fokus på strategien, og i fodboldklubber bliver det meget tydeligt, hvis du vakler. Det spreder sig lynhurtigt til spillertruppen, siger Bo Florin.

STB Byg flyttede i 2018 ind i det nybyggede domicil ud til motorvej E45. Onsdag indgav virksomheden, der har omkring 100 ansatte, konkursbegæring. Arkivfoto: Mette Mørk

3 korte nyheder fra erhvervslivet i Trekanten

Stort byggefirma med base i Vejle har indgivet konkursbegæring. Det er et nederlag i en voldgiftssag, der vælter virksomhederne STB Byg A/S og STB Håndværk A/S, der kan koste 100 medarbejdere deres job.

Frasalg af polsk afdeling for 110 millioner kroner holdt bundlinjetallene sorte hos DSV Prime Cargo fra Kolding.

Dansk Emballage har vokseværk. Vamdrup-virksomheden har nu købt nabogrund på 48.000 kvadratmeter og søger en stribe nye medarbejdere.

Her kan du læse korte nyheder om profiler, begivenheder og regnskaber i Trekanten.

Stort byggefirma har indgivet konkursbegæring

Byggefirmaerne STB Byg A/S og STB Håndværk A/S indgav onsdag konkursbegæring. Det oplyste virksomhederne, der beskæftiger omkring 100 ansatte, onsdag aften. Ifølge direktør og ejer Jan Olesen skyldes konkursbegæringen en nylig voldgiftskendelse i en entreprisesag fra 2017, skriver Vejle Amts Folkeblad.

- Det er en voldgiftsag fra det midtjyske, der drejede sig om en tvist om udbudsmaterialet. Vi havde forventet et væsentligt bedre udfald af den sag, men i stedet fik vi en afgørelse, der koster os et to-cifret millionbeløb. Det tog livet af os, siger Jan Olesen, der overtog ejerskabet af virksomheden i 1986 efter sin far, der grundlagde firmaet i 1956.

Jan Olesen har været eneejer af STB Byg og STB Håndværk, siden han i begyndelsen af 2022 købte den tidligere direktør og medejer ud af de to selskaber.

Frasalg gav 110 millioner i kassen

DSV Prime Cargo ud af 2021 med et resultat på 87 millioner kroner, skriver JydskeVestkysten.

Logistikvirksomheden Prime Cargo har i flere år været et kendt og førende navn inden for e-handel og såkaldt fashion logistics og beskæftiger rundt regnet 450 medarbejdere sammenlagt fordelt på tre terminaler i Kolding og terminaler i Hammelev og Vejen. Virksomheden blev opkøbt af speditør-giganten DSV i december 2020.

Resultatet af den primære drift faldt med godt 36 millioner kroner, hvilket betød et underskud på 27,8 millioner kroner. Men i forbindelse med et frasalg af samtlige aktier i DSV Prime Cargo Poland Sp. Z.o.o. hentede selskabet over 110 millioner kroner i land.

Netop det negative resultat på driften på godt 27,8 millioner kroner skyldtes det, som DSV Prime Cargo selv kalder for "omstruktureringsomkostninger". Når den administrerende direktør skal uddybe den formulering i regnskabet, svarer han:

- Der er primært tale om en opgradering og integration af systemer til DSV standard, lyder det kortfattet i et skriftligt svar til JydskeVestkysten.

Dansk Emballage køber grund på 48.000 kvadratmeter

Virksomheden Dansk Emballage har travlt med at rengøre og bygge industriemballage i Vamdrup, og nu skal lokalt ressource-center genanvende plastdele på stedet. Det kræver nye medarbejdere, skriver JydskeVestkysten.

Samtidig er pladsen blevet for trang i Vamdrup, og derfor har Dansk Emballage været på jagt efter flere kvadratmeter.  Konkret har virksomheden købt nabogrunden Industrivej, som åbner op for 48.000 nye kvadratmeter, som Dansk Emballage kan boltre sig på. Grunden har tidligere været ejet af Erhvervsparken Kongaaen Vamdrup Aps, som Allan Johansen og Claus Vilfred Johansen Eland sad på.

Med udvidelsen og en støt stigende efterspørgsel efter palletanke står virksomheden allerede nu og mangler to til tre ansatte, som skal servicere og rengøre dem. Hertil forventer direktøren, at der skal op mod ti nye medarbejdere til, når ressource-centret indvies.