Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

C2IT Digital vil primært have fokus på de udfordringer, der findes i SMV-markedet, fortæller bestyrelsesformand og partner i C2IT Digital, Carsten Sixhøi. Foto: C2IT

Digitaliseringen ruller, og nu skal de små med

Der er bliver talt meget om digitalisering. Og med god grund. For ingen virksomhed - stor som lille - kommer uden om at se på, hvor man kan få hjælp af teknologien. Det gælder også, hvis du bare er 10 ansatte.

Sådan lyder det fra Carsten Sixhøi, der er administrerende direktør i it-virksomheden C2IT Group, der nu har udvidet forretning med et nyt ben, C2IT Digital, hvor formålet er at rådgive små og mellemstore virksomheder på deres digitale rejse.

Det er ikke altid, at digitalisering handler om at opdatere et it-system. Det handler om at blive mere effektiv og konkurrencedygtig  – blandt andet på grund af den store mangel på arbejdskraft.

Fordi du har en mindre maskinfabrik eller en god handelsvirksomhed, så er det ikke sikkert, at du har en god forståelse for, hvordan man kan udnytte data, kontorrobotter og sætter strøm til forretningen. Det er her, C2IT har set et marked.

De store virksomheder er allerede i gang. Men de små og mellemstore virksomheder mangler et sted at gå hen, lyder det fra direktøren, som samtidig opfordrer virksomhederne til at se nærmere på den støtte, de kan få fra det offentlige gennem SMW Digital.

Her kan virksomheder få 100.000 støttekroner til at komme i gang, og det understreger, at staten gerne ser, at de små og mellemstore virksomheder skruer op for digitaliseringen.

I dagens nyhedsbrev har vi også fat i transportvirksomheden Alpi Danmark. De har travlt, lyder det fra deres projektchef, men de er nødt til at komme med på toget med digitalisering - for det stopper ikke.

Kan du lide dagens nyhedsbrev, og er du endnu ikke abonnent, så gør som hundredvis af virksomheder i Trekanten. Tilmeld dig vores nyhedsbrev her, og  følg os på Linkedin.

God læselyst.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
C2IT Digital udspringer af et samarbejde mellem trekløveret; Carsten Sixhøi (tv), Laura Vilsbæk og Johannes Tange Jørgensen, og formålet med selskabet er at rådgive små og mellemstore virksomheder på deres digitale rejse. Foto: C2IT Digital

Digitalisering skal ned i harehøjde: Det gælder konkurrenceevnen

Hvis du har en fin maskinforretning, så er det ikke sikkert, at du er helt opdateret på det sidste nye inden for kontorrobotter. Og bare fordi du er dygtig til at lave møbler, så er det ikke sikkert, at du har set mulighederne i at udnytte data fra produktionen.

Det har fået it-virksomheden C2IT Group til at stifte selskabet C2IT Digital, der er målrettet de små og mellemstore virksomheder. Bag står Carsten Sixhøi, Johannes Tange Jørgensen, og Laura Vilsbæk, som er stifter og ejer af virksomheden Nyibestyrelsen og selv aktiv i en række bestyrelser.

Trekløveret har lang erfaring med SMV-markedet og ved, hvilke behov og udfordringer, der typisk findes i disse virksomheder.

- Produktionsvirksomheder er dygtig til det, de gør. Men når de skal se på, hvilke muligheder teknologien giver, så er kompetencerne ikke til stede. Hvordan skal de vide, hvad avanceret data analytics eller IoT kan gøre for dem. Det er i oversættelsen mellem forretningen og de teknologiske muligheder, der altid mangler kompetencer, siger Carsten Sixhøi, der henviser til en rapport fra blandt andet Erhvervsstyrelsen, der viser, at de små og mellemstore virksomheder også er klar over, at der skal strøm på forretningen.

- Virksomhederne i det segment ved, at digitalisering er vigtigt, det kan vi se af flere undersøgelser, og de ved, at der skal sættes penge af til det. Men de ved ikke, hvordan de skal gribe opgaven an, siger Carsten Sixhøi.

It-virksomheden C2IT Group har oprettet et selvstændigt selskab for at hjælpe rygraden i dansk erhvervsliv – de små og mellemstore virksomheder - med at digitalisere. - Vi går efter dem, der ikke har en it-direktør, men hvor opgaven ligger på direktørens eget bord, siger Carsten Sixhøi, der er bestyrelsesformand i C2IT Digital.

DIGITALISERING: Når der skal sættes strøm til forretningen i de små og mellemstore virksomheder, så er det ikke kun et spørgsmål om at gøre tingene lidt smartere.

- Det handler om deres konkurrenceevne, siger Carsten Sixhøi, der er administrerende direktør i C2IT Group og bestyrelsesformand for C2IT Digital, der netop har set dagens lys.

Formålet med selskabet er at rådgive små og mellemstore virksomheder på deres digitale rejse, hvor man ikke nødvendigvis vil sælge en ny it-løsning, men hvor man i højere grad kigger på, hvordan man udnytter data.

- Virksomhederne i det segment ved, at digitalisering er vigtigt, det kan vi se af flere undersøgelser, og de ved, at der skal sættes penge af til det. Men de ved ikke, hvordan de skal gribe opgaven an, siger Carsten Sixhøi.

Ifølge direktøren er der flere steder at gå hen, hvis du arbejder i nogle af landets største virksomheder, men i forhold til rygraden i dansk erhvervsliv, de små og mellemstore virksomheder, så er der ikke mange tilbud.

Om C2IT

  • C2IT Digital udspringer af et samarbejde mellem trekløveret: Carsten Sixhøi, Johannes Tange Jørgensen, som er henholdsvis CEO og CCO i C2IT Group, samt Laura Vilsbæk, som er stifter og ejer af virksomheden Nyibestyrelsen og selv aktiv i en række bestyrelser og advisory boards.
  • C2IT Digital kommer til at udgøre det femte ben i C2IT Groups forretning, der i forvejen består af konsulenthuset People-IT, softwarevirksomheden IT-Kartellet, investeringsselskabet C2IT Greenhouse og Microsoft Dynamics virksomheden C2IT.
  • C2IT Digital rådgiver SMV’er i deres digitale rejse.

- Det er supersvært, hvis man som producent eller en mindre virksomhed ikke har arbejdet med det. Hvad betyder IoT (internet of things) og data analytics egentlig for din virksomhed. Hvordan udnytter du kontorobotter bedst? Det er en udfordring, og det er derfor, at vi har startet det, siger Carsten Sixhøi.

- I toppen af markedet har vi McKinsey, Bain Digital, Boston Digital. Det er meget store konsulenthuse, og kendetegnene for dem er, at de arbejder med de største kunder i Danmark og i hele verden. Der findes ikke nogen til mellemarkedet. Jeg kan ikke nævne én konkurrent, hvis vi ikke taler om enkeltmandsvirksomheder eller konsulenter, siger Carsten Sixhøi.

IT skal oversættes

C2IT Digital har derfor en ambition om at tage digitaliseringen ned i harehøjde, så alle forstår, hvad de går ind til.

- Der er en tendens til, at det bliver meget flyvsk, når vi taler digitalisering. Når et af de store konsulenthuse laver en rapport til en stor virksomhed, så er det meget akademisk og tungt. Men det er ikke det, de har brug for ude ved maskinfabrikken. De har brug for nogle, der kan sætte sig til bordet, og hjælpe med at lave en konkret plan, siger Carsten Sixhøi.

Der er en stor bevidsthed om, at de er brug for digitalisering. Det var der allerede før corona, og det er blevet endnu "værre" efter corona.

Carsten Sixhøi, partner i C2IT Digital

Her handler det om at forstå forretningen. Kunden kommer måske med et ønske om at lave en ny it-løsning, men måske er det ikke der, at den store gevinst ligger. For at digitalisere kan det være vejen frem at sætte de klassiske it-løsninger på pause.

- Produktionsvirksomheder er dygtig til det de gør. Men når de skal se på, hvilke muligheder teknologien giver, så er kompetencerne ikke til stede. Hvordan skal de vide, hvad avanceret data analytics eller IoT kan gøre for dem. Det er i oversættelsen mellem forretningen og de teknologiske muligheder, der altid mangler kompetencer, siger Carsten Sixhøi, der henviser til en rapport fra blandt andet Erhvervsstyrelsen, der viser, at de små og mellemstore virksomheder også er klar over, at der skal strøm på forretningen.

- Der er en stor bevidsthed om, at de er brug for digitalisering. Det var der allerede før corona, og det er blevet endnu "værre" efter corona. Det har fået digitalisering til at blive et vigtigt parameter. Så det er et hungrende marked, siger Carsten Sixhøi.

Samtidig kan krigen i Ukraine skubbe yderligere i retning af mere digitalisering, når virksomhederne trækker noget af produktionen hjem til Danmark.

- En del virksomheder går efter noget leveringssikkerheder i lyset af corona og Ukraine. Det betyder, at det er dyrere danske medarbejdere, der skal løse flere opgaver. Så virksomhederne er nødt til at gøre noget andet, hvis de vil være konkurrencedygtige. Der er kun et svar på den udfordring. Det er at blive mere effektive, og det er her digitalisering kommer ind, siger Carsten Sixhøi.

Støttekroner fra det offentlige

For at sætte skub i udviklingen har det offentlige lavet en pulje, der hedder SMV Digital, og de små og mellemstore virksomheder kan søge 100.000 kroner i konsulenthjælp til at sætte skub i digitaliseringen.

- Man vil gerne skubbe gang i digitaliseringen af netop den del af erhvervslivet, så det fortsat er konkurrencedygtigt. Så vi hjælper gerne med at søge pengene, og med 100.000 kroner så er du godt i gang, hvis du skal beskrive den digitale rejse, siger Carsten Sixhøi, der ser puljen som en kærkommen håndsrækning.

- Det er en god mulighed, men pengene er brugt bare du ringer til et af de store konsulenthuse, så der er nødt til at være nogle, der kan tale om det her i harehøjde. Vi skal så langt ned på jorden, som vi kan, og vi har nogle meget erfarne folk med på holdet, siger Carsten Sixhøi.

- Mange steder mangler der tid og ressourcer, og mange oplever, at det er uoverskueligt at se på digitalisering. Det var også der, vi stod. Men det er så vigtigt på den lidt længere bane, siger Jens Salling, der er projektchef i Alpi Danmark: Foto: Alpi Danmark

Alpi har skåret digitaliseringen op i bidder: Den her rejse stopper ikke

Når transportvirksomheden Alpi har skruet op for digitaliseringen, så handler det blandt andet om, at kampen om arbejdskraft er benhård, og så kommer det ud fra en erkendelse af, at digitaliseringen er kommet for at blive.

- Mange steder mangler der tid og ressourcer, og mange oplever, at det er uoverskueligt at se på digitalisering. Det var også der, vi stod. Men det er så vigtigt på den lidt længere bane. Mulighederne er i dag så store med data og digitalisering. Digitaliseringsrejsen vil ikke gå væk. Den er kommet for at blive. Derfor skal elefanten skæres op i nogle mindre stykker, hvor du får nogle gevinster undervejs, siger Jens Salling, der er projektchef i transportvirksomheden Alpi Danmark.

- Vi skal gøre os mindre skrøbelige i forhold til et arbejdsmarked, hvor der er lav arbejdsløshed. Vi er nødt til at se efter alternative løsninger, når vi skal opretholde vores serviceniveau. Vi skal blandt andet se på kontorrobotter. Det hjælper os med at skalere forretningen, når vi bringer teknologien mere i spil, siger Jens Salling.

Transportvirksomheden Alpi Danmark er en mellemstor virksomhed, og har derfor brug for sparring udefra, når det kommer til digitalisering . Og der er ingen vej uden om, at de skal være mere digitale, lyder det fra projektchefen.

Digitalisering: Det kan meget hurtigt blive meget flyvsk, når talen falder på digitalisering. Samtidig er der travlt med at få forretningen til at rulle. Men der er ingen vej uden om at digitalisere forretningen, fortæller Jens Salling, der er projektchef i transportvirksomheden Alpi Danmark.

- Helt lavpraktisk handler det om arbejdskraft på alle niveauer. Vi kan ikke skaffe ansatte nok, og når vi skal have flere kunder i butikken, så er vi nødt til at skalere og frigøre nogle ressourcer, siger Jens Salling, der er chef for alle de store projekter i Alpi, der har hovedkontor i Herning og afdelinger i blandt andet Kolding.

Digitaliseringsrejsen vil ikke gå væk. Den er kommet for at blive. Derfor skal elefanten skæres op i nogle mindre stykker, hvor du få nogle gevinster undervejs.

Jens Salling, projektchef i Alpi Danmark

- Vi skal gøre os mindre skrøbelige i forhold til et arbejdsmarked, hvor der er lav arbejdsløshed. Vi er nødt til at se efter alternative løsninger, når vi skal opretholde vores serviceniveau. Vi skal blandt andet se kontorrobotter. Det hjælper os med at skalere forretningen, når vi bringer teknologien mere i spil, siger Jens Salling, der endnu ikke har facitlisten over, hvad der kan digitaliseres. Men manuelle opgaver, hvor man skal flytte data fra et sted til et andet, er ”udsat”.

- Lønnen er simpelthen for høj i Danmark til den slags. Der skal vi udnytte robotterne, så vi er konkurrencedygtige, siger Jens Salling.

Her kan alle være med

Generelt er data blevet en vigtig del af forretningen. Det gælder både i forhold til de øgede krav fra myndighederne, men også hvordan Alpi udnytter data, og her har virksomheden fået hjælp af C2IT Digital til at få styr på processerne.

- Vi har ikke en størrelse, så vi selv har de interne ressourcer til at styre sådan en proces. Men er det en it-opgave eller administrationsopgave? Er det en driftsopgave? Her har vi kigget rundt i markedet for at finde nogen, der kunne hjælpe, siger Jens Salling, der fremhæver C2IT Digitals evne til at trække tingene ned på et niveau, hvor alle kan være med.

- Deres store force er set fra mit perspektiv, at de skaber digitalisering i et sprog alle kan forstå. Og samtidig er de i stand til at bryde ting ned i elementer. Der er mange delmål, hvor vi i processen høster frugterne. De er gode til at vise, hvad det går ud på, siger Jens Salling.

- De kan udfordre i forhold til driften, men også i forhold til vores it. Digitalisering er både it og drift, der skal bindes sammen. Det er de gode til at binde sammen, siger Jens Salling.

Digitalisering er kommet for at blive

Foreløbig har C2IT Digital hjulpet Alpi Danmark med at beskrive deres processer i detaljer. Næste skridt er så at se på, hvad der kan ændres, og her er det en gevinst, at det er en neutral part, der rådgiver og samtidig har en bredere erfaring med digitalisering, forklarer projektchefen.

- Vi har brug for kompetencer for at digitalisere, og de kompetencer vi selv har internt, har brug for sparring på et højt niveau fra nogle, der ved, hvad der sker på feltet, siger Jens Salling, der samtidig oplever, at først corona og nu krigen i Ukraine er med til at skubbe digitaliseringen i gang, selv om der er travlt med at holde forretningen i gang.

- Mange steder mangler der tid og ressourcer, og mange oplever, at det er uoverskueligt at se på digitalisering. Det var også der, vi stod. Men det er så vigtigt på den lidt længere bane. Mulighederne er i dag så store med data og digitalisering. Digitaliseringsrejsen vil ikke gå væk. Den er kommet for at blive. Derfor skal elefanten skæres op i nogle mindre stykker, hvor du få nogle gevinster undervejs, siger Jens Salling.

Lallemands kommende domicilbyggeri på 11.000 kvadratmeter placeres i Taulov Dry Port, hvor der er adgang til havn, bane og vejnettet. Foto: Taulov Dry Port

Tre erhvervsnyheder fra Trekanten

Lallemand Denmark etablerer nyt domicil i Taulov Dry Port. Virksomhedens nye domicil i Danmark vil dække 11.000 kvadratmeter, når det står færdig i 2024.

Nagel Group A/S, der er en af  Skandinaviens største transportvirksomheder, havde flere placeringer i spil til nyt distributionscenter, før valget faldt på Vejle Nord. 

Robotfirmaet Lead Robotics dropper Vejle og bliver en del af det voksende 3D-miljø i Kolding.

Her kan du læse korte nyheder om profiler, begivenheder og regnskaber fra Trekanten.

Lallemand Denmark udvider i Danmark

Én af verdens førende virksomheder inden for udvikling, produktion og salg af gær og specialingredienser til fødevareindustrien etablerer nyt domicil i Taulov Dry Port.

Lallemand Denmark A/S har siden 2001 haft dansk salgskontor, pakkeri og lager i Fredericia. Med et kommende nyt domicil i Taulov Dry Port fremtidssikrer Lallemand sine faciliteter til de kommende års vækst, lyder det i en pressemeddelelse fra Taulov Dry Port.

Den globale virksomhed Lallemand, med internationalt hovedkontor i Canada, og samlet set 4.500 medarbejdere fordelt på fabrikker og kontorer i hele verden, har siden 2001 haft salgskontor, pakkeri og lager i Fredericia med 36 medarbejdere.

Taulov Dry Port har gennem længere tid arbejdet på at finde en optimal domicilløsning til Lallemand. Opførelsen af det 11.000 kvadratmeter store domicil i 12,5 meters højde til Lallemand bliver samtidig startskuddet til de kommende års udvidelser af Taulov Dry Port.

- Vores nuværende rammer giver os desværre ikke mulighed for yderligere ekspansion, så derfor har vi igennem længere tid overvejet flere muligheder. Beslutningen om at placere vores nye salgskontor, pakkeri og lager i Taulov Dry Port skal ses i lyset af de store fordele, der ligger i den centrale beliggenhed tæt på motorvejen. Vi har dagligt 8-12 lastbiler, som leverer og afhenter produkter fra vores lager, så det er absolut en fordel, at vi nu kommer tættere på motorvejsnettet samtidig med, at trafikken dermed flyttes ud af byen, udtaler Anita Grotkær, der er site manager.

Lallemands nye domicil er klar til indflytning primo 2024.

Nagel Group udvider i Vejle

Nagel Group A/S, der er en af Skandinaviens største transportvirksomheder med speciale i distribution af fødevarer på køl eller frys, udvider sine aktiviteter i transportcenteret Exxit 59.

Den tyskejede virksomhed lejer sig allerede i dag ind på transportcentret, men forventer i begyndelsen af 2023 at flytte ind i et nyopført byggeri, der kommer til at fungere som distributionscenter og gøre Vejle til center for virksomhedens distribution til de nordiske lande, skriver Vejle Amts Folkeblad.

- Vi lejer os ind på en 86.000 kvadratmeter stor grund, hvor Exxit 59 opfører et anlæg til os, som vi så har indgået en langtidskontrakt på. Der bliver 19.000 palle-pladser - det vil sige, at der kan placeres 19.000 euro-paller ved siden af hinanden - i det 12 meter høje varehus og 50 porte til lastbiler, fortæller direktør Ole Brødsgaard om byggeriet, der får BCA Auto Auktion som nabo til den ene side og det kommende RessourceCenter Vejle til den anden side.

Virksomheden, der har cirka 130 faciliteter rundt i Europa, overvejede flere placeringer af det nye anlæg.

- Vi var ret grundige i vores udvælgelse af Vejle Nord til vores udvidelse. Vi kiggede blandt andet på Kolding Syd, Fredericia og Vejle Syd. Vi overvejede seriøst Vejle Syd, men en række faktorer gjorde, at vi endte med at vælge Vejle Nord. Det spillede ind, at vi i forvejen lejer os ind i transportcentret, hvor vi har omkring 8.000 kvadratmeter i dag - dem beholder vi i øvrigt, når det nye anlæg står færdigt. Derudover spillede det også ind på vores beslutning, at der er flere fødevarevirksomheder i området i forvejen, fortæller Ole Brødsgaard.

Robot-firma flytter til Kolding

Robot-virksomheden Lead Robotics flytter fra Vejle til Kolding, og flytningen kommer til at betyde et tæt samarbejde med IBA Nexttech, som i forvejen er leverandør af 3D-printede værktøjer til de robotarme, virksomheden importerer fra Kina, skriver JydskeVestkysten.

Lead Robotics får adresse i samme bygning i Trindholmsgade, hvor også IBA Nexttech har en maskinpark inden for 3D-print.

- Vi har i flere år haft et tæt samarbejde med IBA Nexttech og vil gerne være en del af det miljø, som knytter sig til huset, udtaler André Nørgaard, som er salgschef hos Lead Robotics.

- Vi har selv brug for nyuddannede, som har en forståelse for brugen af 3D-print i industrien, og derfor vil vi også gerne bidrage til undervisningen og miljøet hos IBA Nexttech. Samtidig er det et hus, som får mange erhvervskunder på besøg, og det er et netværk, der også er attraktivt for os at blive en del af, siger André Nørgaard.