Digitalisering skal ned i harehøjde: Det gælder konkurrenceevnen
Hvis du har en fin maskinforretning, så er det ikke sikkert, at du er helt opdateret på det sidste nye inden for kontorrobotter. Og bare fordi du er dygtig til at lave møbler, så er det ikke sikkert, at du har set mulighederne i at udnytte data fra produktionen.
Det har fået it-virksomheden C2IT Group til at stifte selskabet C2IT Digital, der er målrettet de små og mellemstore virksomheder. Bag står Carsten Sixhøi, Johannes Tange Jørgensen, og Laura Vilsbæk, som er stifter og ejer af virksomheden Nyibestyrelsen og selv aktiv i en række bestyrelser.
Trekløveret har lang erfaring med SMV-markedet og ved, hvilke behov og udfordringer, der typisk findes i disse virksomheder.
- Produktionsvirksomheder er dygtig til det, de gør. Men når de skal se på, hvilke muligheder teknologien giver, så er kompetencerne ikke til stede. Hvordan skal de vide, hvad avanceret data analytics eller IoT kan gøre for dem. Det er i oversættelsen mellem forretningen og de teknologiske muligheder, der altid mangler kompetencer, siger Carsten Sixhøi, der henviser til en rapport fra blandt andet Erhvervsstyrelsen, der viser, at de små og mellemstore virksomheder også er klar over, at der skal strøm på forretningen.
- Virksomhederne i det segment ved, at digitalisering er vigtigt, det kan vi se af flere undersøgelser, og de ved, at der skal sættes penge af til det. Men de ved ikke, hvordan de skal gribe opgaven an, siger Carsten Sixhøi.
DIGITALISERING: Når der skal sættes strøm til forretningen i de små og mellemstore virksomheder, så er det ikke kun et spørgsmål om at gøre tingene lidt smartere.
- Det handler om deres konkurrenceevne, siger Carsten Sixhøi, der er administrerende direktør i C2IT Group og bestyrelsesformand for C2IT Digital, der netop har set dagens lys.
Formålet med selskabet er at rådgive små og mellemstore virksomheder på deres digitale rejse, hvor man ikke nødvendigvis vil sælge en ny it-løsning, men hvor man i højere grad kigger på, hvordan man udnytter data.
- Virksomhederne i det segment ved, at digitalisering er vigtigt, det kan vi se af flere undersøgelser, og de ved, at der skal sættes penge af til det. Men de ved ikke, hvordan de skal gribe opgaven an, siger Carsten Sixhøi.
Ifølge direktøren er der flere steder at gå hen, hvis du arbejder i nogle af landets største virksomheder, men i forhold til rygraden i dansk erhvervsliv, de små og mellemstore virksomheder, så er der ikke mange tilbud.
Om C2IT
- C2IT Digital udspringer af et samarbejde mellem trekløveret: Carsten Sixhøi, Johannes Tange Jørgensen, som er henholdsvis CEO og CCO i C2IT Group, samt Laura Vilsbæk, som er stifter og ejer af virksomheden Nyibestyrelsen og selv aktiv i en række bestyrelser og advisory boards.
- C2IT Digital kommer til at udgøre det femte ben i C2IT Groups forretning, der i forvejen består af konsulenthuset People-IT, softwarevirksomheden IT-Kartellet, investeringsselskabet C2IT Greenhouse og Microsoft Dynamics virksomheden C2IT.
- C2IT Digital rådgiver SMV’er i deres digitale rejse.
- Det er supersvært, hvis man som producent eller en mindre virksomhed ikke har arbejdet med det. Hvad betyder IoT (internet of things) og data analytics egentlig for din virksomhed. Hvordan udnytter du kontorobotter bedst? Det er en udfordring, og det er derfor, at vi har startet det, siger Carsten Sixhøi.
- I toppen af markedet har vi McKinsey, Bain Digital, Boston Digital. Det er meget store konsulenthuse, og kendetegnene for dem er, at de arbejder med de største kunder i Danmark og i hele verden. Der findes ikke nogen til mellemarkedet. Jeg kan ikke nævne én konkurrent, hvis vi ikke taler om enkeltmandsvirksomheder eller konsulenter, siger Carsten Sixhøi.
IT skal oversættes
C2IT Digital har derfor en ambition om at tage digitaliseringen ned i harehøjde, så alle forstår, hvad de går ind til.
- Der er en tendens til, at det bliver meget flyvsk, når vi taler digitalisering. Når et af de store konsulenthuse laver en rapport til en stor virksomhed, så er det meget akademisk og tungt. Men det er ikke det, de har brug for ude ved maskinfabrikken. De har brug for nogle, der kan sætte sig til bordet, og hjælpe med at lave en konkret plan, siger Carsten Sixhøi.
Carsten Sixhøi, partner i C2IT DigitalDer er en stor bevidsthed om, at de er brug for digitalisering. Det var der allerede før corona, og det er blevet endnu "værre" efter corona.
Her handler det om at forstå forretningen. Kunden kommer måske med et ønske om at lave en ny it-løsning, men måske er det ikke der, at den store gevinst ligger. For at digitalisere kan det være vejen frem at sætte de klassiske it-løsninger på pause.
- Produktionsvirksomheder er dygtig til det de gør. Men når de skal se på, hvilke muligheder teknologien giver, så er kompetencerne ikke til stede. Hvordan skal de vide, hvad avanceret data analytics eller IoT kan gøre for dem. Det er i oversættelsen mellem forretningen og de teknologiske muligheder, der altid mangler kompetencer, siger Carsten Sixhøi, der henviser til en rapport fra blandt andet Erhvervsstyrelsen, der viser, at de små og mellemstore virksomheder også er klar over, at der skal strøm på forretningen.
- Der er en stor bevidsthed om, at de er brug for digitalisering. Det var der allerede før corona, og det er blevet endnu "værre" efter corona. Det har fået digitalisering til at blive et vigtigt parameter. Så det er et hungrende marked, siger Carsten Sixhøi.
Samtidig kan krigen i Ukraine skubbe yderligere i retning af mere digitalisering, når virksomhederne trækker noget af produktionen hjem til Danmark.
- En del virksomheder går efter noget leveringssikkerheder i lyset af corona og Ukraine. Det betyder, at det er dyrere danske medarbejdere, der skal løse flere opgaver. Så virksomhederne er nødt til at gøre noget andet, hvis de vil være konkurrencedygtige. Der er kun et svar på den udfordring. Det er at blive mere effektive, og det er her digitalisering kommer ind, siger Carsten Sixhøi.
Støttekroner fra det offentlige
For at sætte skub i udviklingen har det offentlige lavet en pulje, der hedder SMV Digital, og de små og mellemstore virksomheder kan søge 100.000 kroner i konsulenthjælp til at sætte skub i digitaliseringen.
- Man vil gerne skubbe gang i digitaliseringen af netop den del af erhvervslivet, så det fortsat er konkurrencedygtigt. Så vi hjælper gerne med at søge pengene, og med 100.000 kroner så er du godt i gang, hvis du skal beskrive den digitale rejse, siger Carsten Sixhøi, der ser puljen som en kærkommen håndsrækning.
- Det er en god mulighed, men pengene er brugt bare du ringer til et af de store konsulenthuse, så der er nødt til at være nogle, der kan tale om det her i harehøjde. Vi skal så langt ned på jorden, som vi kan, og vi har nogle meget erfarne folk med på holdet, siger Carsten Sixhøi.