Konkurs skabte et stærkt værdisæt og modet til at sige nej til forretning
Det kan være meget fristende at sige ja til en ny ordre. Særligt når man ved, at man i princippet godt kan levere. Men efter Milestone Company opstod af asken efter konkursen i Fipo Group, så blev det et nej til de store detailkæder, hvis de ville købe andet end strømper, nylon, lingeri eller undertøj.
- Vi aftalte fra starten, at vi skulle sige nej til ting, som vi måske godt kunne løfte, men som lå uden for vores fokus. Det øvede vi os meget i det første halve år. Det er svært i en fase, hvor du gerne vil bygge noget nyt op, og du skal have gang i hjulene, siger Heidi Jepsen Frederiksen, der er udviklingschef i Milestone Company.
Både udviklingschefen og den administrerende direktør, Alex Bendtsen, var ansat i Fipo Group, da konkursen ramte, og det lærte dem, at der ikke er noget "bare". Makkerparret havde selv set, hvor galt det kunne gå, hvis man kom til at sige ja til for meget.
- Du har en leverandør, der kan levere, og kunden siger, at de skal "bare" lige det her. Men det er aldrig "bare lige". Der findes ikke noget, der er "bare lige" inden for tekstiler. Kravene til kvalitet, certificeringer og CSR stiger og bliver mere og mere komplekse. Så du kan ikke bare lige køre noget igennem. Men når du er ovre hurdlen med, at du ikke bare siger ja, så anerkender kunderne også vores beslutning. De ved, at vi er fokuseret, når vi siger ja til noget, siger Alex Bendtsen.
Der var mange ting på hylderne hos Fipo Group, da selskabet i 2018 gik konkurs. Selskabet, der solgte tekstiler til store kæder i Europa, havde i mange år en blomstrende forretning, men de sidste år inden det gik galt, var der kommet for mange ting på hylderne.
Så da køberen af konkursboet skulle bygge en ny forretning op, skulle der fokuseres, fortæller direktør Alex Bendtsen, der står i spidsen for Milestone. I dag er der fokus på strømper, nylon, lingeri og undertøj.
- Det var vigtigt for os, at vi byggede op omkring det, som vi er dygtige til. En del af udfordringen var nok, at man ville for meget på engang i Fipo Group. Derfor har nerven i Milestone fra dag ét været, at vi vil være dygtige til det, vi laver. Vi vil være eksperter, siger Alex Bendtsen.
Konkursboet efter Fipo Group blev købt af tekstilvirksomheden NOC Holding, som blandt andet driver Contrast Company og Red Green i Aarhus. Derudover er Alex Bendtsen og udviklingschef Heidi Jepsen Frederiksen medejere af firmaet Milestone Company, som blev stiftet efter købet af det konkursramte Fipo Group.
Både Alex Bendtsen og Heidi Jepsen Frederiksen var ansat i Fipo Group, da selskabet gik konkurs, og blev efterfølgende kontaktet af NOC Holdings ejere med henblik på at skabe en ny virksomhed.
Der er ikke noget, der er "bare"
I dag har de opbygget en virksomhed med 18 medarbejdere i Kolding og seks ansatte på virksomhedens kontor i Kina, hvor størstedelen af produktionen ligger i dag.
- Vi aftalte fra starten, at vi skulle sige nej til ting, som vi måske godt kunne løfte, men som lå uden for vores fokus. Det øvede vi os meget i det første halve år. Det er svært i en fase, hvor du gerne vil bygge noget nyt op, og du skal have gang i hjulene, siger Heidi Jepsen Frederiksen.
Alex Bendtsen, direktør Milestone CompanyVi brugte en del energi på at forklare, at vi var noget andet. Det var vigtigt at træde ud af skyggen, og det italesatte vi for mange kunder, og vi sagde også nej til priser, som man i Fipo Group ville have sagt ja til
Men makkerparret havde selv set, hvor galt det kunne gå, hvis man kom til at sige ja til for meget, og så har de lært, at der ikke er noget "bare".
- Du har en leverandør, der kan levere, og kunden siger, at de skal "bare" lige det her. Men det er aldrig "bare lige". Der findes ikke noget, der er "bare lige" inden for tekstiler. Kravene til kvalitet, certificeringer og CSR stiger og bliver mere og mere komplekse. Så du kan ikke bare lige køre noget igennem. Men når du er ovre hurdlen med, at du ikke bare siger ja, så anerkender kunderne også vores beslutning. De ved, at vi er fokuseret, når vi siger ja til noget, siger Alex Bendtsen.
Skabt på stærke værdier
Erfaringerne fra konkursen har også betydet, at virksomheden er bygget på nogle klare værdier, og det opstod ud fra af et helt naturligt ønske om, at man ville skabe noget andet. På en måde blev det endnu vigtigere at definere, hvad man stod for, så man ikke lignede det tidligere Fipo Group. Det gjaldt både i forhold til kunder og internt for medarbejderne.
- Vi brugte en del energi på at forklare, at vi var noget andet. Det var vigtigt at træde ud af skyggen, og det italesatte vi for mange kunder, og vi sagde også nej til priser, som man i Fipo Group ville have sagt ja til, siger Alex Bendtsen.
I dag har virksomheden samlet deres værdier i ordet "Drive", der står for: develop, responibility, innovate, value partnership og experts.
- Vi bruger faktisk værdisættet. Når vi for eksempel har udviklet noget nyt til en bh, så kan der være en kollega, der melder det ”nye” ind til ”ugens sejre” under d, som står for develop. Det fejrer vi på vores morgenmøde, vi har hver fredag. Eller når vi få at vide, at vi igen har leveret til tiden, så markerer vi det ved at fremhæve "value partnership". Hver af vores små som store sejre bliver kategoriseret under en kategori, og jeg vil faktisk sige, at vi i det daglige bruger vores værdier som en slags rettesnor, men det er selvfølgelig noget, som vi hele tiden skal arbejde med, siger Heidi Jepsen Frederiksen.
Som et helt konkret eksempel på, hvad de har gjort anderledes i måden at arbejde på, fremhæver hun også, at de i dag har samlet lager og administration i samme bygning for at styrke samarbejdet og flowet afdelingerne imellem, hvilket har givet meget positive resultater.
- Det kan hurtigt blive for nemt at sige, at det må de fikse på lageret. Eller omvendt. Det undgår vi ved at samle tingene. Og vi sidder også i det samme storrum, og det betyder, at vi hjælper hinanden med at løse tingene. Vi er et hold, og det er nærmest et krav fra medarbejderne, at vi skal sidde i samme storrum, siger Heidi Jepsen Frederiksen.