App sætter sejleren i kontakt med den lokale helt
Ny app forbinder sejlere, der har brug for en hjælpende hånd, med mekanikere. Det kan være både professionelle og amatører, der mod betaling er klar til at hjælpe på søen. Appen har været på markedet i et par måneder, og nu gælder det - som med alle andre platformsløsninger - at få mange brugere til at koble sig på. Jo flere der er på "løsningen", jo bedre er det for alle.
- Med Just Eat og lignende platforme er det hurtigt at se, hvad der er i nærheden, og du linker til dem og betaler direkte. Vi er lidt det samme. Det er convenience, og det at have noget at vælge imellem, der er det vigtigste, siger Klaus Østergaard, der sammen med tre andre står bag appen, som de lige nu satser på at rulle ud i Middelhavet, Storbritannien, Danmark og Sverige. Men i princippet dækker appen hele kloden.
- Der går jo ikke to sekunder, når jeg fortæller om appen, før sejlerne går i gang med at fortælle en anekdote om, hvordan de engang har ligget et sted, hvor de havde brug for hjælp. Så var de inde tre steder, før de fik hjælp. Den slags hører vi hele tiden, siger Klaus Østergaard.
PLATFORMSØKONOMI: Allerede inden sejleren lægger til kaj på den græske ø eller i Vejle Havn, kan sejleren undersøge, om der er hjælp at hente i havnen. Ny dansk app til sejlerfolket gør, at sejlere, der har noget, der skal fikses, selv kan finde "mekanikeren".
Med appen i hånden kan sejlere finde professionelle folk i havnen, men også andre sejlere, der er så skrappe, at de tilbyder deres hjælp. Sejleren kan sende en forespørgsel direkte til mekanikeren – det som de kalder en Repair Hero. Alternativt kan sejleren, hvis man har god tid, lægge opgaven ud på markedspladsen for at se, om der er nogen, der vil tilbyde deres hjælp.
- I dag tager du typisk ind i havnen, og så begynder du at spørge. Det er lidt tilfældigt, hvem du møder. Hvem kender de, som de kan henvise til? siger direktør Klaus Østergaard, der fortæller, at der i dag er omkring 1.000 brugere på appen efter et par måneder.
Men potentialet er kæmpestort og dækker i princippet hele verden. I første omgang er der fokus på Middelhavet, Storbritannien, Sverige og Danmark, og de foreløbige tilbagemeldinger har været gode, når han har været rundt på blandt andet de danske havne.
- Der går jo ikke to sekunder, når jeg fortæller om appen, før sejlerne går i gang med at fortælle en anekdote om, hvor de engang har ligget et sted, hvor de havde brug for hjælp. Så var de inde tre steder, før de fik hjælp. Den slags hører vi hele tiden, siger Klaus Østergaard.
Appen linker folk sammen
Ideen til appen opstod i et "samarbejde" mellem Thomas Keller, der blandt andet er medstifter af Mutebox, og Jesper Riber, der står bag River Online. Derudover er også Tommy Mikkelsen, der er direktør i Trelleborg Marine Systems Denmark, og Klaus Østergaard, der blandt andet har været direktør i Ohmatex, med i selskabet.
Thomas Keller og Jesper Riber var sammen ude at sejle sidste år, hvor Jesper Riber skulle have sin båd hjem fra Middelhavet, og det var på den tur, de undfangede ideen på baggrund af deres egne erfaringer.
- Det er særligt Jesper Ribers egne oplevelser i flere år, der baner vejen for appen. Når der er noget, der knækker, eller man gerne lave en eller anden forbedring, så er det en udfordring at få det lavet, når du er langt hjemmefra. De savnede en måde at linke folk, siger Klaus Østergaard.
Men appen i hånden kan sejlere beskrive problemet med ord og billeder, og derefter "forespørge" en reparatør.
- Der er altid noget, der skal rengøres, smøres og fikses. Og nogen kan noget selv, men det er de færreste, der selv kan ordne alt, og når du står i en fremmed havn, så er spørgsmålet, hvem kan hjælpe? Her har vi samlet løsningen et sted. Du kan selv søge en reparatør, der har registreret sig i appen i området, og forespørge på prisen. Så deler du din "opgave", der kan indeholde tekst og billede. Du kan også nemt dele opgaven til flere, og så får du et tilbud, du kan acceptere eller afvise, og det hele foregår via appen, siger Klaus Østergaard.
Just Eat for sejlerfolket
For Navipair gælder det nu om at få mange brugere koblet på platformen, og forretningen opstår, når man får koblet en betalingsmodel på appen, så sejleren kan betaler reparatøren direkte via appen. Her vil Navipair så tager kommission af beløbet. Derudover vil man tilføre en række premium features, der vil kræve et abonnement.
- Men alt det gør vi først, når vi føler, at volumen er så stor, at vores tilbud skaber værdi for bådejeren og Repair Heroes. Det som skal få appen til at vokse, er "convenience" på et marked, der dækker hele verden, siger Klaus Østergaard.
Derudover har man tanker om at udbygge appen med en markedsplads for køb og salg, og det skal være et sted, hvor du samler alt data omkring båden, så det bliver en slags logbog.
- Det er sådan lidt ligesom Just Eat. Vi viser, hvad der er muligheder. Hvem kan hjælpe og hvem er tilgængelige? Valget er dit. Med Just Eat og lignende platforme er det hurtig at se, hvad er der i nærheden, og du linker til dem og betaler direkte. Vi er lidt det samme. Det er convenience, og det at have noget at vælge imellem det er det vigtigste, siger Klaus Østergaard.