Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Det føles faktisk som om, at vi har et ansvar. Vi har fundet noget, der virker i laboratoriet. Der følger en forpligtigelse med. Vi har et ansvar for at få det her til at lykkes, fordi vi arbejder med en løsning, der kan hjælpe med et gigantisk problem, siger Ditte Højland, der er medstifter af Textile Change. Foto: Henrik Kruse

Er du klar til at give afkald på en god løn?

Svaret på spørgsmålet har ikke været vanskeligt for de tre stiftere af Textile Change. Af hensyn til klimaet og miljøet er svaret ja. De har faktisk ikke noget valg.

De var færdiguddannede ingeniører for halvandet år siden, og under studiet havde de i laboratoriet succes med at adskille blandingstekstiler, så materialerne kunne bruges til at producere nyt tøj.

- Det vil være svært for mig at tage imod 45.000 kroner om måned som fastansat, og så lade det her ligge. Det kan jeg ikke, siger Ditte Højland, der er en af medstifterne af iværksættervirksomheden, der har base i Vejle.

De tre stiftere har selvfølgelig medstuderende, der er gået ud fra universitetet og fået en god løn i en virksomhed, hvor bæredygtighed ikke er det afgørende, men det siger alligevel noget om en tendens, at bæredygtighed fylder meget for de yngre generationer.

Ditte Højland er 30 år, og ifølge hende er "de unge" endnu mere optaget af det grønne. Næste generation vil selvfølgelig gerne have løn og et job. Men det er ikke for enhver pris. Det er måske værd at have i baghovedet, når man skal rekruttere unge.

I dagens nyhedsbrev fortæller vi også om, at virksomheden er blandt kandidaterne til prisen som Årets Klimaiværksætter, og hvad det betyder, at de får synlighed ved at være med i feltet af grønne frontløbere.

God fornøjelse.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Textile Change arbejder med at genbruge tøj, og medstifter og direktør Ditte Højland  føler, at hun har et ansvar for at skabe en bæredygtig forretning, der kan hjælpe med at genbruge tøj. Foto: Henrik Kruse

Startup er bygget på idealisme: Vi har et ansvar for, at det her lykkes

Medstifter af Textile Change, Ditte Højland, har det fint med, at iværksætter-firmaet kun kan udbetale hende en løn, der er et ”godt stykke under markedsvilkårene”. Men sådan må det være, når man har fundet en løsning, hvor man bidrage til at mindske CO2-belastningen ved at kunne genbruge det slidte tøj.

- Det her er bare så vigtigt, og i bund og grund er vi meget idealistiske. Både os tre, der grundlagde firmaet, men det gælder også for dem, vi har fået ind. Fælles for alle er, at vi synes, det her er vigtigt, og at det giver os mening at arbejde med det her. Perspektivet er kæmpe stort, men det er ikke kun for egen vindings skyld, siger Ditte Højland.

Inden hun skiftede til at læse bioteknologi på Aarhus Universitet, var hun studerende på en designskole og drømte om at designe tøj. Men miljøproblemer i tøjindustrien og belastningen af CO2-regnskabet fik hende til at skifte bane.

- Jeg kunne ikke være et sted, hvor man ikke gik mere op i problemerne. Dengang blev vi præsenteret for de massive problemer. Men løsningerne var der ikke, og jeg kunne ikke navigere i at være designer i det miljø, siger Ditte Højland.

Det er ikke pengene, der motiverer stifterne af Textile Change, der arbejder med genbrug af tøj. - Det her er bare så vigtigt, og i bund og grund er vi meget idealistiske, siger Ditte Højland, der er medstifter af virksomheden, der har base i Vejle.

Som nyuddannet ingeniør var det i teorien oplagt at gå efter en god løn og en fast stilling. Men for trekløveret, der har stiftet Textile Change, så var det ikke aktuelt at sende en ansøgning, da de for cirka halvandet år siden var færdige med at læse bioteknologi på Ingeniørhøjskolen i Aarhus.

Under studierne fandt de en løsning til at separere blandingstekstiler med henblik på genbrug, så nu er de "forpligtiget" på at arbejde videre med konceptet, siger direktør og medstifter Ditte Højland.

- Det føles faktisk som om, at vi har et ansvar. Vi har fundet noget, der virker i laboratoriet. Der følger en forpligtigelse med. Vi har et ansvar for at få det her til at lykkes, fordi vi arbejder med en løsning, der kan hjælpe med et gigantisk problem, siger Ditte Højland.

Lige nu går vil til en løn, der er godt stykke under markedsvilkårene. Vi kan give os selv løn, men vi er ikke i nærheden af det, som vores medstuderende får i løn, der hvor de er ansat.

Ditte Højland, medstifter af Textile Change

Problemet er, at tekstilbranchen på verdensplan står for udledningen af mellem 8-10 procent af alt CO2, og det er samtidig blandt verdens mest forurenende industrier. Trekløveret har fundet en metode til at adskille blandingsstoffer, af blandt andet bomuld og polyester. Først bliver sokker, kjoler og bukser hakket til fnuller, og derefter udsat for en række kemiske processer, så man står med materialer, der kan genbruges.

- Det vil være svært for mig at tage imod 45.000 kroner om måned som fastansat, og så lade det her ligge. Det kan jeg ikke, siger Ditte Højland.

- Lige nu går vil til en løn, der er godt stykke under markedsvilkårene. Vi kan give os selv løn, men vi er ikke i nærheden af det, som vores medstuderende får i løn, der hvor de er ansat. Vi har givet afkald på en god løn lige nu, men så kan der ligge en gevinst længere fremme, måske, siger Ditte Højland.

Mange arbejdstimer i laboratoriet

Virksomheden springer ud af en opgave på studiet, hvor Ditte Højlund sammen med Simon Rossen og Emma Hostrup dykkede ned i mulighederne for kemisk at adskille blandingstekstiler, for at kunne genbruge materialerne igen.

Eksperimenterne var så lovende, at virksomheden i dag har fået midler fra blandt andet Innovationsfonden og Miljøministeriet såkaldte MUDP-program (Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationprogram).

- Når vi har kunnet arbejde så intensivt, så hænger det sammen med, at vi var studerende, og ikke skulle have en løn. For det har krævet stædighed, og vi har tit haft vores hoved andre steder end ved forelæsningerne, siger Ditte Højland, men det kunne ikke være anderledes.

- Det her er bare så vigtigt, og i bund og grund er vi meget idealistiske. Både os tre, der grundlagde firmaet, men det gælder også for dem, vi har fået ind. Fælles for alle er, at vi synes, det her er vigtigt, og at det giver os mening, at arbejde med det her. Perspektivet er kæmpe stort, men det er ikke kun for egen vindingsskyld, siger Ditte Højland.

De yngre er mere idealistiske

Grundlæggende handler det om, at hun kan medvirke til at skabe nogle løsninger, der kan hjælpe med at skabe en lidt bedre jord.

- Før jeg læste til ingeniør, læste jeg på et studie i fashion design i 2013. Men bæredygtighed var ikke noget, der fyldte særlig meget. Det var med til, at jeg skiftede retning, siger Ditte Højland, der er 30 år.

- Jeg kunne ikke være et sted, hvor man ikke gik mere op i det. Dengang blev vi præsenteret for de massive problemer. Men løsningerne var der ikke, og jeg kunne ikke navigere i at være designer i det miljø. Så ville jeg heller være en del af løsningen. Heldigvis arbejder designskolerne meget mere med problemstillingerne i dag, men det fyldte for lidt for mig dengang, siger Ditte Højland, der oplever, at særligt yngre er helt på linje med hende.

- Folk i tyverne og yngre er endnu mere optaget af det her end mig. De har et helt andet fokus, siger Ditte Højland. Og af sammen grund har virksomheden ikke udfordringer med at rekruttere, også selv om firmaet ikke er lønførende.

- De ansatte skal ikke betale for, at vi er idealister. De skal have en ordentlig løn, men helt automatisk så tiltrækker vi folk, der kan se meningen med det her arbejde, siger Ditte Højland.

Textile Change har udviklet en metode til at adskille blandingstekstiler, så man genbruge materialerne. - Vi håber, at vi kan håndtere 100.000 tons, når vi når 2027, siger medstifter Ditte Højland. Foto: Henrik Kruse 

Synlighed kan give lidt medvind: Vi skal hele tiden holde os varme

Det er de færreste virksomheder, der vil sige, at de mangler konkurrenter. Men sådan er det med Textile Change og Ditte Højland. Arbejdet med at genbruge brugte blandingstekstiler skal løses på en eller anden måde.

- Vi er på vej med en løsning, men når du kigger på verdensplan, så er vi jo langt fra en løsning. Der er skræmmende få, der arbejder med noget lignende. Vi mangler faktisk konkurrenter, siger Ditte Højland.

Textile Change er derfor glade for, at de er en af seks kandidater til prisen som Årets Klimaiværksætter på årets Klimafolkemøde, der starter i Middelfart i dag.

- Den barske virkelighed er, at vi har en ret stram tidsplan og budget. Så hvis vi skulle vinde, så vil pengene gå til at optimere processen. Det vil også give os større synlighed, for vi er også ude at kigge efter private investorer, og skal ud at finde en større finansiering til det første store, kommercielle anlæg. Der taler vi om et pænt tocifret millionbeløb, siger Ditte Højland.

Textile Change bukker og takker for den synlighed, der følger med efter, at Vejle-virksomheden er blandt seks kandidater til prisen som Årets Klimaiværksætter. Omtale i den her stil er altid en fordel, siger medstifter og direktør Ditte Højland.

IVÆRKSÆTTERI: På verdensplan er der hvert år cirka 93 millioner tons tekstil, der skal skrottes. Men i stedet for at smide det på lossepladsen eller brænde det af for at udnytte energien, så skal det genanvendes. Det er et krav fra EU i 2025. Men løsningen mangler. Endnu.

Så udfordringen er kolossal, og der brug for at rette søgelyset mod tekstiler, siger Ditte Højland, der er direktør og medstifter af Vejle-virksomheden, der har fundet en metode til at adskille blandingsstoffer, så materialet kan genbruges.

Nu er virksomheden i spil som Årets Klimaiværksætter på årets Klimafolkemøde, når Middelfart Sparekasse for tredje gange uddeler prisen, hvor der følger 250.000 kroner med.

Textile Change

Virksomheden har udviklet en metode til at adskille blandingstekstiler, så man bagefter står med for eksempel rester efter bomuld og polyester, der kan genbruges til nyt tøj.

EU’s affaldsrammedirektiv, der gælder fra 2025, kræver at tekstiler indsamles separat. I dag brænder du det brugte tøj for at udnytte energien eller det bliver smidt på lossepladser.

- Bare det at vi er i spil til prisen, ser jeg som en anerkendelse af, at det her er et meget stort problem, siger Ditte Højland og fortsætter:

- Omtale i den her stil er altid en fordel. Det er altid godt, at der er andre, der synes, at det er interessant. Vi skal hele tiden holde os varme. Der har været stort fokus på området de seneste år, men både plast og emballage "fylder" også, og vi synes, at vi skal bevare fokus på tekstiler. Vi står med et kæmpe problem. Vi er på vej med en løsning, men når du kigger på verdensplan, så er vi jo langt fra en løsning. Det er skræmmende få, der arbejder med noget lignende. Vi mangler faktisk konkurrenter, siger Ditte Højland.

Leder efter investorer

Virksomheden forventer, at de sætter gang i det helt store testanlæg i 2024, hvor de kan separere tøj med blandingstekstiler efter en mekanisk og kemisk proces.

- Vi håber, at vi kan håndtere 100.000 tons, når vi når 2027. Så i forhold til 93 millioner tons, så er vi fortsat en dråbe i havet. Men når vi kommer op i den skala, så vil der være en fornuftig forretning i det. Det er det, vi skyder efter, og så kigger vi også på patentansøgninger. Vi kigger også på nogle licens-modeller. Kun vi være med i noget teknologi-salg? Vi vil jo gerne have det her bredt ud, siger Ditte Højland.

Virksomheden er som sagt en af seks kandidater til prisen som Årets Klimaiværksætter, og nu krydser de fingre for at gå hele vejen. Men selve nomineringen kan også gøre en forskel.


Vi kan bruge det hele. Vi har fået finansiering gennem forskellige puljer, men der opstår hele tiden noget nyt i laboratoriet, hvor vi kunne optimere tingene.

Ditte Højland, medstifter af Textile Change

- Vi kan bruge det hele. Vi har fået finansiering gennem forskellige puljer, men der opstår hele tiden noget nyt i laboratoriet, hvor vi kunne optimere tingene. Men vi tit nødt til at skære ind til benet, fordi budgettet er låst. Men vi kan se, at vi kunne få en bedre proces, hvis der var lidt mere luft i økonomien, siger Ditte Højland.

Med flere midler til rådighed kunne de komme endnu længere i deres arbejde med at sænke CO2-belastningen og energiforbruget i processen, så man fik endnu mere ud af de gamle klude.

- Den barske virkelighed er, at vi har en ret stram tidsplan og budget. Så hvis vi skulle vinde, så vil pengene gå til at optimere processen. Det vil også give os større synlighed, for vi er også ude at kigge efter private investorer, og skal ud at finde en større finansiering til det første store, kommercielle anlæg. Der taler vi om et pænt tocifret millionbeløb, siger Ditte Højland.


Havneselskab klar til stor investering i PtX, pakkedistributør med rekordomsætning og entreprenør får ny afdeling

Her kan du læse korte nyheder om profiler, begivenheder og regnskaber i Trekantsområdet.

Logistikgigant lander resultat tæt på 300 mio. kroner

GLS i Danmark har slået sin egen omsætningsrekord, men indtjeningsmæssigt er de en anelse under resultatet fra sidste år. Foto: Søren Gylling Ritzau / Scanpix

Selv om omsætningen hos GLS Danmark slog rekord i det nyeste regnskab, er overskuddet en smule under året før. Dog holder virksomheden fast i en medarbejderstab på over 1100 og udbygger sin egenkapital betragteligt, skriver JydskeVestkysten.

Virksomheden kunne tirsdag offentliggøre sit regnskab for perioden 1. april 2021 til 31. marts 2022, og det viser et resultat på 293,7 millioner kroner før skat. Det er en lille nedgang i forhold til perioden før, hvor GLS kunne hente over 300 millioner kroner hjem.

Havneselskab vil investere i PtX infrastruktur

Havneselskabet  ADP A/S vil etablere datterselskabet ADP Energy Infrastructure A/S, der skal bane vej for at skabe en infrastruktur for PtX-teknologi, lagring og fangst af CO2. Illustration: ADP A/S

ADP A/S etablerer datterselskabet ADP Energy Infrastructure A/S og styrker sine markedsorienterede indsatser i udvikling af central infrastruktur til gavn for Danmarks grønne omstilling.

Selskabet regner med at investere mere end 1 mia. kroner frem mod 2030 i den nye infrastruktur, skriver selskabet i en pressemeddelelse. Selskabet vil bidrage til at udvikle Fredericia og Trekantområdets infrastruktur til fremtidens knudepunkt for PtX, CO2-fangst og -lagring samt produktion af grønne brændstoffer.

Vejen frem mod at skabe et knudepunkt for fremtidens PtX og CO2-fangst og -lagring skal ifølge selskabet  ske i partnerskaber og gennem sektorintegration mellem Trekantområdets aktører som Crossbridge Energy, Billund Lufthavn, Ørsted, Everfuel, TVIS, Nature Energy, Triangle Energy Alliance samt kommunerne i Trekantområdet.

Fremadstormende entreprenør udvider med ny afdeling

En af de store opgaver for entreprenørvirksomheden CJ er at være hovedentreprenør på den nye brintfabrik på Ydre Ringvej i Fredericia. Foto: Søren Gylling

Den fredericianske entreprenørvirksomhed CJ er vokset støt de seneste år. Sidste år nåede virksomheden således en rekordomsætning på knap 424 millioner kroner. Nu udvider virksomheden med en ny afdeling, som skal beskæftige sig med montage af betonelementer til bolig- og erhvervsbyggeri, skriver Fredericia Dagblad.

- Det gør vi for at spille os stærkere indenfor byggeriet, så vi har en ekstra vare at tilbyde vores allerede eksisterende kunder, siger Jonathan Smetana, som er administrerende direktør i CJ.

Direktøren ser store synergier i at udføre montage af betonelementer, da virksomhedens egne folk allerede udfører jord-, kloak- og betonarbejde.