Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Det gav ny energi at skifte branche, fortæller Piet Klein, der er administrerende direktør i Flammen. - Når jeg kigger tilbage, så synes jeg selv, at det er fedt, at jeg tog skridtet. Det har været meget berigende, og jeg er faktisk taknemmelig for, at jeg fik muligheden i en anden branche, siger Piet Klein. Foto: Henrik Kruse

Ny branche giver ny energi

Piet Klein havde brug for nye græsgange, og det fandt han hos Restaurant Flammen. Efter 20 år i retail hoppede han i 2019 til stillingen som administrerende direktør i den landsdækkende kæde med den store buffet.

Det har givet ny energi at komme ind i en ny forretning, hvor han ikke vidste, hvad en fadøl skal koste, og hvor han med egne ord var "spejlblank" på nogle punkter. Genstarten betød, at han var nødt til at lære nyt og kunne stille de "dumme" spørgsmål.

- Flammen havde brug for at få nogle andre øjne på forretningen. Du kan godt stirre dig blind på nogle ting og ende med "sådan har vi altid gjort". Det er nemt at falde ned i. Friske øjne giver noget. Omvendt har der også været ting, hvor jeg var spejlblank, siger Piet Klein.

Topchefen svarer også  på "9 hurtige", hvor han blandt andet fortæller om, hvad der er det bedste ved at være chef, og om nogle af sværeste beslutninger han har taget som leder.

God læselyst. 

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Piet Klein er glad for, at han fik mulighed for at skifte retail ud med restaurationsbranchen. - Det er en fascinerende branche. Der er liv, og der er vin og mad, og når andre lukker, så åbner vi, siger Piet Klein. Foto: Henrik Kruse 

Skift til ny branche gav energi: Jeg er taknemmelig for at få chancen

Det er ikke så vigtigt, om du sælger en sofa, et par jeans eller et måltid mad. Grundlæggende handler det om at få kunden i butikken. Men det giver ny energi at skifte branche, fortæller Piet Klein, der i 2019 blev hentet ind som ny direktør i restaurantkæden Flammen.

I bund og grund handler det om at give folk en god oplevelse. Du skal sikre, at de kommer igen og samtidig tjene en lille skilling på det. Hvad du sælger, er ikke afgørende, siger Piet Klein.

På det personlige plan har det været en gevinst at komme ind i en branche, hvor han ikke havde arbejdet før.

- Det har været spændende, inspirerende og fornyende at skifte branche. Jeg vil ikke gå så vidt som at sige, at jeg var kørt fast i retail. Jeg kunne nemt være blevet. Men jeg manglede nok, at der skete noget nyt, siger Piet Klein.

Kunder blev til gæster, da Piet Klein blev administrerende direktør i Restaurant Flammen i 2019. I dag er han taknemmelig for, at han fik muligheden for at skifte branche - også selv om han på nogle punkter var "spejlblank".

KARRIERE: Der skulle ske noget nyt. I mere end 20 år havde Piet Klein arbejdet inden for retail. Han startede som butikschef i Jysk, steg hurtigt i graderne og havde på tidspunkt 120-140 rejsedage om året i den internationale koncern. Han har også været en smut forbi Levi’s og været ansvarlig for Ilva-kæden.

Men da han blev kontaktet af en headhunter, der var på udkig efter en topchef til Flammen, så lyttede han. Det er han glad for i dag, og han vil klart anbefale at skifte branche.

- Det har været spændende, inspirerende og fornyende at skifte branche. Jeg vil ikke gå så vidt som at sige, at jeg var kørt fast i retail. Jeg kunne nemt være blevet. Men jeg manglede nok, at der skete noget nyt, siger Piet Klein, der i begyndelsen af 2019 blev hentet ind som administrerende direktør i Flammen.


Flammen havde brug for at få nogle andre øjnene på forretningen. Du kan godt stirre dig blind på nogle ting og ende med "sådan har vi altid gjort". Det er nemt at falde ned i.

Piet Klein, administrerende direktør i Flammen

Han kunne fortsat arbejde med hans spidskompetence: Kunderejsen. Det blev nu til en gæsterejse, men det handler fortsat om at "åbne en dør" og levere en god oplevelse. I den nye branche bliver kunderne bare hængende lidt længere tid.

- Når jeg kigger tilbage, så synes jeg selv, at det er fedt, at jeg tog skridtet. Det har været meget berigende, og jeg er faktisk taknemmelig for, at jeg fik muligheden i en anden branche, siger Piet Klein.

Friske øjnene på forretningen

På ganske kort tid havde restauranten udvidet antallet af restauranter, og ejerfamilien havde brug for en direktør, der havde erfaring med at drive en kæde.

- Flammen havde brug for at få nogle andre øjnene på forretningen. Du kan godt stirre dig blind på nogle ting og ende med "sådan har vi altid gjort". Det er nemt at falde ned i. Friske øjne giver noget. Omvendt har der også været ting, hvor jeg var spejlblank. Jeg er ikke kok, og vidste jo ikke så meget om mad på det tidspunkt, siger Piet Klein.

Opgaven var at bygge en organisation, der kunne understøtte driften af en voksende kæde og samtidig arbejde strategisk, og i dag er der skiftet ud på stort set alle poster på hovedkontoret i Kolding for at stille det stærkeste hold til at drive en kæde.

- I den proces er det i bund og grund ligegyldigt, hvad du sælger. Skal du sælge jeans, sofaer eller mad? I bund og grund handler det om at gøre det attraktivt at få folk ind i butikken eller restauranten, og give dem en god oplevelse. Du skal sikre, at de kommer igen og samtidig tjene en lille skilling på det. Hvad du sælger, er ikke afgørende, siger Piet Klein.

Ikke plads til en offday

Men selv om mekanismerne i bund og grund er de samme, så er der alligevel små forskelle. I retail kom der en vare ind på hylden, der skulle sælges. I restaurationsbranchen producerer du hver dag.

- Du skal selvfølgelig altid kende din forretning til bunds. Jeg vidste ikke, hvad bruttoavancen på fadøl skulle være. Men det var der andre kloge mennesker, der vidste noget om, så selvfølgelig er der forskel på at sælge en sofa og drive en restaurant. Værtskabet er en vigtig ting på restauranten, og der skal vi ramme rent. Der er nogle forventninger til det at gå på restaurant, og de bliver bare større og større hele tiden. Du forventer, servicen er i orden. Der skal være rent, pænt, og maden skal smage godt, siger Piet Klein.

Og så er der ikke plads til en svipser, og det stiller høje krav, når kunden ikke kun "investerer" i maden, men også bruger i gennemsnit halvanden time på restauranterne.

- Du kan faktisk ikke have en dårlige dag i restaurationsbranchen. Hver gæst har en forventning om, at de skal have en god oplevelse, når de er ude at spise, og der er hurtig afregning, hvis de er skuffet. I retail kan du godt tillade dig at have en offday, hvor du går lidt rundt på lageret. Her skal du være på, siger Piet Klein.

Fascinerende branche

I dag oplever han, at det er længe siden, at han skiftede branche. Det er ikke noget, han tænker over hver dag. Men han er fortsat glad for den energi, der præger branchen.

- Det er en branche, som altid har fascineret mig lidt. Hvem har ikke siddet en sen aften med et glas rødvin sammen med vennerne og talt om, hvad livet skal bruges til, hvor det er kommet op, at man drømmer om en lille restaurant eller café? Drømmen er sjældent så stor, at man realiserer den. Men det er en fascinerende branche. Der er liv, og der er vin og mad, og når andre lukker, så åbner vi, siger Piet Klein, der også sætter pris på, at tingene er blevet lidt "mindre".

For selv om restaurant Flammen fylder godt i Danmark og har 900 medarbejdere, så det en mindre virksomheden end Jysk, hvor han startede karrieren.

- Jeg startede på et tidspunkt i Jysk, hvor Lars Larsen fortsat sad for bordenden, og vi holdt møder i hans hus i Silkeborg. Det var meget nede på jorden. Nu er det en milliard-virksomhed, men jeg synes også, at det er rart at komme tilbage til noget mindre. Der er ikke langt fra tanke til handling i Flammen, siger Piet Klein.

- Når du er passioneret omkring noget, så vil du gerne lægge nogle timer i det. Jeg elsker mit arbejde og virksomheden. Men du skal lægge nogle timer, når du sidder for bordenden, og nu åbner vi jo først klokken 17.00, og det betyder, at der også er aftenopgaver. Jeg skal vide, hvad der sker ude i motorrummet. PR-foto

9 hurtige til Piet Klein: Få dig en mentor - det råd kunne jeg godt have brugt for 20 år siden

Få fat i en, du kan sparre med. Sådan lyder det fra Piet Klein, der er topchef i Flammen, på spørgsmålet, om han har et godt karriereråd.

Erhvervsliv Trekanten har stillet "9 hurtige" spørgsmål til direktøren i den store kæde med 17 restauranter og 900 ansatte.

- Hvis jeg kigger 20 år tilbage og skulle give mig selv et råd, så ville jeg sige, at jeg skulle få en mentor. Det kunne jeg godt have brugt for 20 år siden. Du behøver ikke kalde det en mentor, men det skal være en, hvor du kan stikke hovedet indenfor og få et godt råd, siger Piet Klein.

Han svarer også på, hvor meget han arbejder, og hvad der er det bedste ved jobbet.

LEDELSE: Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig, og hvem er din vigtigste sparringspartnere? Sådan lyder tre af i alt ni spørgsmål til Piet Klein, der er administrerende direktør i Restaurant Flammen. Siden starten af 2019 har han stået i spidsen for kæden, der har hovedkontor i Kolding.

Pandemien betød, at alt blev kastet op i luften, fortæller direktøren. De to år med nedlukninger og restriktioner var meget voldsomme, og så fortæller han, hvilket råd han ville have givet sig selv som 20-årig, hvis han kunne spole tiden tilbage.

1. Hvad er den vigtigste arbejdsopgave lige nu?

- Vi står et godt sted. Vi er kommet igennem de sidste to et halvt års helvede med corona, hvor vi også har tabt en masse penge. Nu er vi ved at være back on track i forhold til vores indtjeningsevne, og vi ved, at vi har en berettigelse i markedet. Nu kan vi igen begynde at arbejde strategisk og langsigtet.

2. Hvem er din vigtigste sparringspartnere?

- Jeg arbejder selvfølgelig tæt sammen med ejerne. Ejerfamilien er jo min bestyrelse. De er meget vigtige, og så har jeg selvfølgelig min ledergruppe. Men så har jeg også nogle eksternt, som jeg bruger. Det kan være folk, som jeg har arbejdet sammen med tidligere. De er supervigtige at have. Det er altid godt med inspiration udefra.

3. Hvad er det bedste ved at være leder?

- Det er, at du kan arbejde tæt sammen i et team og så eksekvere. Tilfredsstillelsen ved at skabe resultater sammen er det fedeste. Det er fedt at stå i spidsen, når tingene lykkes. Den følelse er virkelig god. Jeg er ekstremt konkurrencemindet og går meget op i resultater. Nogen vil måske sige for meget. Men det er fedt, når vi "vinder" og indfrier vores planer.

4. Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig?

- Der blev truffet mange beslutninger under corona, som havde stor betydning for vores økonomi, og hvordan vores gæster opfatter os. I starten var folk jo bange for at være sammen, og vi har et koncept, hvor du henter mad i en buffet, og hvor du er sammen med folk. Vi havde svært ved at isolere folk, men vi fik det til at fungere.

- Men for min egen karriere har det været afgørende, at jeg altid har jagtet udfordringer og taget imod dem, som kom til mig. Da jeg var butikschef i Jysk, der havde jeg et mål om at blive distriktschef. Det sagde jeg meget tydeligt til dem højere oppe i systemet.

5. Hvor meget arbejder du?

- Der er ikke tvivl om, at jeg arbejder meget, og det hænger sammen med, at jeg er ambitiøs omkring Restaurant Flammen. Det lyder som en floskel. Men når du er passioneret omkring noget, så vil du gerne lægge nogle timer i det. Jeg elsker mit arbejde og virksomheden. Men du skal lægge nogle timer, når du sidder for bordenden, og nu åbner vi jo først klokken 17.00, og det betyder, at der også er aftenopgaver. Jeg skal vide, hvad der sker ude i motorrummet.

6. Hvad er det bedste ved dit job?

- Teamet betyder meget, og så sætter jeg pris på den frihed og det ansvar, som ejerne giver mig og ledergruppen. De har deres gang på kontoret, men de har givet os stor frihed og ansvar. Vi får lov at gå den vej, som vi synes, er bedst.

7. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?

- De sidste to år med corona har været voldsomme. Det var vanvittigt at navigere rundt i det. Vi vidste ikke, om vi var købt eller solgt. Efter nedlukningerne vidste vi ikke, hvad vi vågnede op til. Hvordan så forbrugeradfærden ud? Hvad tænkte gæsterne om konceptet og det at gå ud at spise? Det var en voldsom periode.

8. Hvad er dit bedste karriereråd?

- Sådan noget er jeg meget ydmyg omkring. Men hvis jeg kigger 20 år tilbage, og skulle give mig selv et råd, så ville jeg sige, at jeg skulle få en mentor. Det kunne jeg godt have brugt for 20 år siden. Du behøver ikke kalde det en mentor, men det skal være en, hvor du kan stikke hovedet indenfor og få et godt råd. Der gik en håndfuld år før, jeg fik en "mentor", og nogle af de folk taler jeg fortsat med. Vi hjælper hinanden. Det er et privat netværk. Det er ikke noget, jeg betaler for at være en del af. Det er vigtigt, at du har nogle fortrolige, du kan tale med.

- Så vil jeg også understrege, at du er nødt til kende din virksomheds maskinrum. Du risikerer at træffe forkerte beslutninger, når du ikke kender virksomheden godt nok. Jeg skal vide, hvad der sker i køkkenerne og i restauranterne. Jeg skal kende mekanismerne derude, hvis jeg på et ledermøde skal kloge mig på, hvad der skal på menuen.

9. Hvad er det næste mål for dig og virksomheden?

- Virksomheden er back on track, men vi skal fortsat tilpasse os en ny virkelighed, og skal i gang med strategien. Det næste år handler om at lande på fødderne igen. Vi skal tilpasse os til en ny virkelighed, og vi skal hente nogle af de penge, vi har tabt.

- Derudover kommer den grønne omstilling også til at fylde meget for os. Vi har gjort meget i forvejen med blandt andet madspild. Men alt med den grønne dagsorden kommer til at fylde mere. 

Claus og Steen Bagger-Sørensen (billedet) har via selskabet Bagger-Sørensen & Co. købt sig ind i virksomheden Nerve Smart System, der udvikler en af markedets hurtigste opladere til el-biler. Familien Gundersen fra Fyn og familien bag Nic. Christiansen Gruppen er også nye medejere.  Arkivfoto: Mads Hansen

Milliardærer investerer i opladere, maskinfabrik har travlt med 5G-nettet og flere Tesla-ladere i Kolding

Her kan du læse korte nyheder om profiler, begivenheder og regnskaber i Trekantsområdet.

Investerer millioner i en ny oplader

Nic. Christiansen Gruppen med Niels Vrist Bertelsen i spidsen har købt sig ind i Nerve Smart Systemes, der står bag en en af verdens hurtigste opladere til elbiler. PR-foto

En af verdens hurtigste opladere til elbiler bliver udviklet i Danmark. Det er virksomheden Nerve Smart Systemes, der står bag, og nu har firmaet fået ny ejerkreds, som blandt andet består af tre danske milliardærfamilier.

Det er Kolding-familien bag Nic. Christiansen Gruppen, tyggegummi-milliardærerne Bagger-Sørensen fra Vejle og tobaksfamilien Gundersen fra Fyn, der har købt sig ind i virksomheden, skriver Finans. De nye ejere har tilsammen kastet 20,4 mio. kr. ind i virksomheden.

- Det er elbilopladerne, som er hovedårsagen til, at vi går ind i virksomheden. Den ligger i et forretningsområde, hvor vi godt kan se os selv, og så kan der være en god forretningscase i det, udtaler  administrerende direktør i Nic. Christiansen Gruppen, Niels Vrist Bertelsen.

Maskinfabrik har rygende travlt

Fredericia Smed & Maskinfabrik ApS med Anders Pedersen (tv) og Jesper Madsen i spidsen oplever stor vækst i takt med udrulningen af 5G-netværket. Firmaet leverer beslag til samtlige teleselskabers montering af sendeudstyr i master. Foto: Peter Friis Autzen

En mindre Fredericia-virksomhed har fået gevaldigt vind i sejlene efter, at teleselskaberne nu ruller 5G-netværket ud. Der er udsigt til at fordoble firmaets bedste resultat nogensinde. 

Fredericia Smede & Maskinfabrik laver blandt andet metaldele til montering af det sendeudstyr, som teleselskaberne monterer i master rundt i hele landet for at opgradere den digitale infrastruktur.

- Alle de selskaber, der monterer 5G-udstyr i masterne i disse år, køber deres beslag hos os. Alle som én, siger Anders Pedersen, der sammen med Jesper Madsen ejer firmaet, skriver Fredericia Dagblad

Tesla åbner ny supercharger-station ved storcenter

16 nye såkaldte supercharger ladestationer er nu på plads ved Kolding Storcenter. Pressefoto: Danske Shoppingcentre

Tesla og Danske Shoppingcentre indvier nu den første såkaldte supercharger-station ved Kolding Storcenter. Her er der i alt opstillet 16 spritnye ladestandere på parkeringspladsen ved indgang G, hvor alle elbil-ejere nu har mulighed for at få fyldt batterierne op, skriver JydskeVestkysten

- Med de nye ladestandere gør vi det lettere for både borgere og besøgende i Kolding at lade deres elbil op. På den måde er vi med til at fremme den bæredygtige udvikling med grøn transport i vores område, hvilket vi er enormt stolte af, siger centermanager Carsten Lindblad.