Skift til ny branche gav energi: Jeg er taknemmelig for at få chancen
Det er ikke så vigtigt, om du sælger en sofa, et par jeans eller et måltid mad. Grundlæggende handler det om at få kunden i butikken. Men det giver ny energi at skifte branche, fortæller Piet Klein, der i 2019 blev hentet ind som ny direktør i restaurantkæden Flammen.
I bund og grund handler det om at give folk en god oplevelse. Du skal sikre, at de kommer igen og samtidig tjene en lille skilling på det. Hvad du sælger, er ikke afgørende, siger Piet Klein.
På det personlige plan har det været en gevinst at komme ind i en branche, hvor han ikke havde arbejdet før.
- Det har været spændende, inspirerende og fornyende at skifte branche. Jeg vil ikke gå så vidt som at sige, at jeg var kørt fast i retail. Jeg kunne nemt være blevet. Men jeg manglede nok, at der skete noget nyt, siger Piet Klein.
KARRIERE: Der skulle ske noget nyt. I mere end 20 år havde Piet Klein arbejdet inden for retail. Han startede som butikschef i Jysk, steg hurtigt i graderne og havde på tidspunkt 120-140 rejsedage om året i den internationale koncern. Han har også været en smut forbi Levi’s og været ansvarlig for Ilva-kæden.
Men da han blev kontaktet af en headhunter, der var på udkig efter en topchef til Flammen, så lyttede han. Det er han glad for i dag, og han vil klart anbefale at skifte branche.
- Det har været spændende, inspirerende og fornyende at skifte branche. Jeg vil ikke gå så vidt som at sige, at jeg var kørt fast i retail. Jeg kunne nemt være blevet. Men jeg manglede nok, at der skete noget nyt, siger Piet Klein, der i begyndelsen af 2019 blev hentet ind som administrerende direktør i Flammen.
Piet Klein, administrerende direktør i FlammenFlammen havde brug for at få nogle andre øjnene på forretningen. Du kan godt stirre dig blind på nogle ting og ende med "sådan har vi altid gjort". Det er nemt at falde ned i.
Han kunne fortsat arbejde med hans spidskompetence: Kunderejsen. Det blev nu til en gæsterejse, men det handler fortsat om at "åbne en dør" og levere en god oplevelse. I den nye branche bliver kunderne bare hængende lidt længere tid.
- Når jeg kigger tilbage, så synes jeg selv, at det er fedt, at jeg tog skridtet. Det har været meget berigende, og jeg er faktisk taknemmelig for, at jeg fik muligheden i en anden branche, siger Piet Klein.
Friske øjnene på forretningen
På ganske kort tid havde restauranten udvidet antallet af restauranter, og ejerfamilien havde brug for en direktør, der havde erfaring med at drive en kæde.
- Flammen havde brug for at få nogle andre øjnene på forretningen. Du kan godt stirre dig blind på nogle ting og ende med "sådan har vi altid gjort". Det er nemt at falde ned i. Friske øjne giver noget. Omvendt har der også været ting, hvor jeg var spejlblank. Jeg er ikke kok, og vidste jo ikke så meget om mad på det tidspunkt, siger Piet Klein.
Opgaven var at bygge en organisation, der kunne understøtte driften af en voksende kæde og samtidig arbejde strategisk, og i dag er der skiftet ud på stort set alle poster på hovedkontoret i Kolding for at stille det stærkeste hold til at drive en kæde.
- I den proces er det i bund og grund ligegyldigt, hvad du sælger. Skal du sælge jeans, sofaer eller mad? I bund og grund handler det om at gøre det attraktivt at få folk ind i butikken eller restauranten, og give dem en god oplevelse. Du skal sikre, at de kommer igen og samtidig tjene en lille skilling på det. Hvad du sælger, er ikke afgørende, siger Piet Klein.
Ikke plads til en offday
Men selv om mekanismerne i bund og grund er de samme, så er der alligevel små forskelle. I retail kom der en vare ind på hylden, der skulle sælges. I restaurationsbranchen producerer du hver dag.
- Du skal selvfølgelig altid kende din forretning til bunds. Jeg vidste ikke, hvad bruttoavancen på fadøl skulle være. Men det var der andre kloge mennesker, der vidste noget om, så selvfølgelig er der forskel på at sælge en sofa og drive en restaurant. Værtskabet er en vigtig ting på restauranten, og der skal vi ramme rent. Der er nogle forventninger til det at gå på restaurant, og de bliver bare større og større hele tiden. Du forventer, servicen er i orden. Der skal være rent, pænt, og maden skal smage godt, siger Piet Klein.
Og så er der ikke plads til en svipser, og det stiller høje krav, når kunden ikke kun "investerer" i maden, men også bruger i gennemsnit halvanden time på restauranterne.
- Du kan faktisk ikke have en dårlige dag i restaurationsbranchen. Hver gæst har en forventning om, at de skal have en god oplevelse, når de er ude at spise, og der er hurtig afregning, hvis de er skuffet. I retail kan du godt tillade dig at have en offday, hvor du går lidt rundt på lageret. Her skal du være på, siger Piet Klein.
Fascinerende branche
I dag oplever han, at det er længe siden, at han skiftede branche. Det er ikke noget, han tænker over hver dag. Men han er fortsat glad for den energi, der præger branchen.
- Det er en branche, som altid har fascineret mig lidt. Hvem har ikke siddet en sen aften med et glas rødvin sammen med vennerne og talt om, hvad livet skal bruges til, hvor det er kommet op, at man drømmer om en lille restaurant eller café? Drømmen er sjældent så stor, at man realiserer den. Men det er en fascinerende branche. Der er liv, og der er vin og mad, og når andre lukker, så åbner vi, siger Piet Klein, der også sætter pris på, at tingene er blevet lidt "mindre".
For selv om restaurant Flammen fylder godt i Danmark og har 900 medarbejdere, så det en mindre virksomheden end Jysk, hvor han startede karrieren.
- Jeg startede på et tidspunkt i Jysk, hvor Lars Larsen fortsat sad for bordenden, og vi holdt møder i hans hus i Silkeborg. Det var meget nede på jorden. Nu er det en milliard-virksomhed, men jeg synes også, at det er rart at komme tilbage til noget mindre. Der er ikke langt fra tanke til handling i Flammen, siger Piet Klein.