Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Jeg føler, at jeg får mere fra hånden, og når jeg går hjem, så har jeg fri, siger Stephanie Andersen, der er commercial manager hos Sunset Boulevard, der nu har indført en arbejdsuge på fire dage. Foto: Henrik Kruse 

Her er weekenden på tre dage

Når de ansatte på Sunset Boulevards hovedkontor trykker på "luk computeren" torsdag eftermiddag, så er det weekend.

Fastfood-kæden har i to år prøvet kræfter med en fire dages arbejdsuge, og erfaringerne er så gode, at det nu bliver en permanent model. Lønnen er den samme, og man skal ikke arbejde længere fra mandag til torsdag. Men de ansatte SKAL arbejde på en ny måde.

Det betyder blandt andet, at fra klokken 9 til 11 er der helt stille på kontoret, og når der er frokost, så spiser alle ansatte samtidig. Prisen for at kunne sove længe fredag er nemlig, at arbejdsdagen er blevet sat i system. Hos Sunset Boulevard kalder de det et skoleskema.

Det var blandt andet corona og nedlukninger, der gjorde, at fastfood-kæden fik øjnene op for, at man kunne tilrettelægge arbejdet på en ny måde, og noget tyder på, at det en del af en større tendens. Fagforeningen Djøf har netop offentliggjort en undersøgelse, der viser, at to ud af tre ønsker en fire dages arbejdsuge, og i England har man netop sat gang i et kæmpe forsøg, der skal undersøge fordele og ulemper ved en fire dages arbejdsuge.

Det er ikke sikkert, at en fire dages arbejdsuge er for alle virksomheder, siger direktøren i Sunset Boulevard. Men nogle af værktøjerne kan måske inspirere til at gøre tingene anderledes.

God fornøjelse med læsningen.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
- Det er fedt at gå på weekend torsdag, og det er endnu ikke blevet en selvfølge. Det er lidt luksus, siger Stephanie Andersen, der er commercial manager hos Sunset Boulevard, der har hovedkontor i Kolding. Foto: Henrik Kruse

Fredag er nu en fridag hos fastfood-kæde: To timer med stilhed gør en forskel

Fredag kan de ansatte selv bestemme, hvornår de står op, og de kan hente børnene tidligt. Men noget af prisen for at have fri om fredagen er, at hverdagen er blevet mere skemalagt.

Sunset Boulevard fremhæver selv tre værktøjer, der er centrale for, at det kan lade sig gøre at holde fri om fredagen. Særligt to timer med ro om formiddagen gør en forskel.

- Det er det enkeltstående værktøj, der har haft den største effekt. Mængden af arbejdsopgaver, som man kan lave i rød tid, hvor der er tid til at koncentrere sig, er helt vildt. Jeg er ikke selv superstruktureret, og jeg kan godt lide larm og at tale med folk. Så i starten var det næsten tortur for mig. Jeg skulle lære at holde af det, siger Jens Broch, der er administrerende direktør i Sunset Boulevard.

Efter to år hvor Sunset Boulevard har øvet sig, har fastfoodkæde nu indført en arbejdsuge på fire dage på hovedkontoret. Det er særligt "rød tid", hvor der er to timer med ro og stilhed, der gør forskellen.

Arbejdstid: Ideen om en fire dages arbejdsuge blev mødt med både skepsis og forventningens glæde. For tænk hvis man kunne have fri om fredagen. Det var den første tanke hos Stephanie Andersen, da man for to år siden lancerede ideen.

Efter to år, hvor man har kørt efter et stramt "skoleskema", sat nye krav til møder og har indført et arbejdsredskab, der samler informationer ét sted, så er Sunset Boulevard gået over til en arbejdsuge på fire dage – og lønnen er den samme.

- Jeg gik fra det første møde med lidt sommerfugle i maven. For det lyder jo vildt godt. Men samtidig kunne jeg godt være lidt nervøs for, hvordan vi skulle komme frem til at kunne holde fri en dag, siger Stephanie Andersen, der dog bed mærke i, at det ikke handlede om at nå mere på kortere tid. De ansatte skulle være "bedre" de fire første dage af ugen.

- Det blev præsenteret sådan, at hvis vi holdt os inden for rammerne og brugte de nye værktøjer, så ville vi få en ekstra fridag. For det handler ikke om at stresse sig selv de fire dage for at få fri. Vi havde jo egentlig travlt i forvejen. Det var ikke sådan, at vi trillede tommelfingre, så jeg var spændt på, hvordan det ville fungere, siger Stephanie Andersen.

Virksomheden indførte et slags skoleskema. Det betyder blandt andet, at fra klokken 9 til 11 er der helt stille på kontoret, fuld fokus på arbejdsopgaverne, og kun de vigtigste telefonopkald bliver besvaret. Samtidig er der indført et krav om, at møder blev væsentligt bedre forberedt. Der skal ligge materiale klar 36 timer inden mødestart, og der skal være en klar dagsorden.

- Jeg føler, at jeg får mere fra hånden, og når jeg går hjem, så har jeg fri. Jeg kunne tidligere godt opleve, at jeg halsede bagefter. Jeg kunne blive forstyrret mange gange i løbet af dagen. Den nye mødestruktur og rød tid gør, at jeg ikke føler, at jeg er bagud med mine opgaver, siger Stephanie Andersen, der nu har weekend, når hun tjekker ud torsdag eftermiddag.

- Det betyder, at jeg går ind i min fritid med en lettere følelse alle dage - og ikke kun om torsdagen. Det er fedt at gå på weekend torsdag, og det er endnu ikke blevet en selvfølge. Det er lidt luksus, siger Stephanie Andersen.

Kan løse flere opgaver

Stephanie Andersen kan faktisk ikke finde en ulempe ved den måde, som Sunset Boulevard nu har sat arbejdsdagen i system. Men hvis hun skal finde håret i suppen, så handler det om, at hun ikke har noget valg.

- Der er nogen andre, der har valgt, at jeg skal arbejde på en bestemt måde. Jeg skal holde mig til skoleskemaet. Jeg har købt præmissen om, at jeg er helt stille mellem ni og elleve, hvor jeg laver mine fokusopgaver. Jeg har købt ind i en præmis om, at jeg skal være bedre til at planlægge mine dage, så er klar med pre-reads til møderne. Og jeg skal bruge det fælles redskab Monday som styringsværktøj. Vi havde jo vores egne "arbejdsgang" tidligere. Jeg brugte til selv Post-It og Outlook. Jeg har ledt mange gange i min indbakke. I dag er det hele samlet i Monday. Så jeg har underlagt mig nogle præmisser, men jeg synes, at det er det hele værd. Det er ikke en ulempe for mig. Jeg lever fint med det, når jeg nu får en fridag i den anden ende, siger Stephanie Andersen.

Stephanie Andersen er meget tilfreds med, at forsøget med en fire dages arbejdsuge nu bliver gjort permanent. - Det betyder, at jeg går ind i min fritid med en lettere følelse alle dage - og ikke kun om torsdagen, siger Stephanie Andersen. Foto: Henrik Kruse 

Grundlæggende kan det kun lade sig gøre kun at arbejde fire dag fordi, at hun er blevet mere fokuseret på at løse opgaverne i rød tid, og at man har indført en ny mødestruktur, lyder hendes vurdering. Det hænger blandt andet sammen med, at hun ligesom de fleste er skarpest om formiddagen.

- Det er der, hvor du kan løse de lidt tungere opgaver. Før havde jeg dem spredt ud over hele dagen, hvor jeg gik til og fra dem, fordi der var en kollega, der forstyrrede, eller telefonen ringede. Det kunne også være, der lige skete noget sjovt, man lige skulle være en del af. Jeg skulle jo også lige høre, hvad der blev sagt af sjove ting. Det er min oplevelse, at ting som jeg løste over tre-fire dage, det kan jeg nu løse med et eller to sprint. Det er det, der gør, at jeg når den samme mængde opgaver – og mere til - på fire dag. Men det kunne ikke lade sig gøre uden de nye værktøjer med blandt andet rød tid,  siger Stephanie Andersen.

Hårdt at være stille

Virksomheden har stille og roligt introduceret de forskellige værktøjer, og samtidig er antallet af fridage om måneden vokset, og så har man rettet til, og siden februar har fredag været en fridag for alle på hovedkontoret. Dog er der en vagtordning, så telefonen bliver taget, fortæller administrerende direktør Jens Broch.

- Det er et opgør med, hvordan vi bruger tiden. Vi skal stille langt større krav til, hvordan vi bruger vores tid og andres tid, siger Jens Broch, der blandt andet fik ny næring til den tankegang under corona.

- Tiden med corona viste os, at vi kan være langt mere effektive, end vi turde drømme om. Vi arbejder langt bedre, når vi får tid til at koncentrere os. Det viste også, at vi sagtens kan tage et opgør med alle de fast møder, og en hverdag hvor det er svært at finde tid til at fordybe sig. Så skal vi tage noget godt ud af corona, så er det nogle af de ting, siger Jens Broch, der særligt fremhæver rød tid som et afgørende værktøj.

- Det er det enkeltstående værktøj, der har haft den største effekt. Mængden at arbejdsopgaver som man kan lave i rød tid, hvor der er tid til at koncentrere sig, er helt vildt. Jeg er ikke selv superstruktureret, og jeg kan godt lide larm og tale med folk. Så i starten var det næsten tortur for mig. Jeg skulle lære at holde af det. Men det gør, at jeg er bedre til mit arbejde. Jeg er bedre forberedt, siger Jens Broch.

Fokus på værdi og ikke tid

I dag er direktøren godt tilfreds med de tilbagemeldinger, der har været fra medarbejderne. I en spørgeskemaundersøgelse svarer 72 procent, at de har mere overskud til andet end arbejde. 82 procent af medarbejderne mener, at de er blevet en smule eller meget mere effektive, og tæt på 100 procent vurderer, at Sunset Boulevard som virksomhed er blevet mere effektiv.

Endelig vil 82 procent af de ansatte anbefale Sunset Boulevard til andre som arbejdsplads. Det er er det højeste tal, som Sunset Boulevard har opnået nogensinde.

Vi vil gerne åbne nye restauranter. Men hvem har sagt, at for at løse den opgave, så skal vi arbejde 37 timer om ugen?

Jens Broch, direktør i Sunset Boulevard

- Det her kommer fra en drøm om at skabe en arbejdsplads, hvor vi har fokus på, hvordan vi bruger hinandens tid. Det er opgør med at måle værdi i, hvor mange timer man arbejder. Vi kigger i højere grad på, hvilken værdi man skaber, siger Jens Broch, der samtidig understreger, at færre arbejdstimer ikke betyder, at de letter på speederen.

Fastfood-kæden havde en historisk høj omsætning i 2021, og i år til dato er virksomheden vokset med 41 procent.

- Vi vil gerne vækste og vi vil gerne til udlandet. Vi vil gerne åbne nye restauranter. Men hvem har sagt, at for at løse den opgave, så skal vi arbejde 37 timer om ugen? Hvorfor accepterer vi ukritisk den præmis? I 1987 definerede vi, at arbejdsugen er på 37 timer. Men hvorfor? Jeg vil heller have, at ansatte er her fire dage, hvor de er virkelig gode. Så det er et opgør med, hvordan vi måler hinanden og bruger hinandens tid, siger Jens Broch.

Pressefoto: Agnete Nørgaard Larsen

Tre værktøjer er grundlaget for fire dages arbejdsuge

Det er meget klare rammer, som har gjort det muligt at indføre en fire dages arbejdsuge på hovedkontoret hos Sunset Boulevard. Der er blandt andet fastsat en fælles frokostpause og en fælles pause om eftermiddagen.

1. Skoleskema

Sunset Boulevard har indført et skoleskema i arbejdstiden, der for eksempel betyder, at de ansatte i tidsrummet fra klokken 9 til 11 ikke må forstyrres. Det er rød tid. Der er fælles frokost klokken 11.30-12.00. Det er grøn tid. Møder bliver først booket til efter frokost. Det er blå tid. Øvrig arbejdstid er gul tid. Om eftermiddagen er der sat 15 minutter af til smalltalk, hvor alle deltager. Fredag er der en vagtordning, så telefonen altid bliver taget.

2. Færre møder

Sunset Boulevard har arbejdet med at indkalde til færre møder, og der skal være færre mødedeltagere. Det er også et krav, at der skal være leveret et såkaldt pre-read før hvert møde. Det betyder, at mødedeltagerne er bedre forberedte, så man på møderne relativt hurtigt kan tage en beslutning.

3. Færre mails

Virksomheden har introduceret Monday, der er et arbejdsstyrings-software. Man bruger værktøjet til at styre projekter og dagsordener til møder. Her bliver informationer samlet ét sted, så informationerne ikke ligger i forskellige mail og dokumenter. Alt er samlet, og du får påmindelser om, hvornår man har deadline på sine forskellige opgaver. Det har medvirket til at skære ned på antallet mails, der flyver frem og tilbage.

- Ændrer du ikke på noget, så virker det ikke, at du skruer ned for arbejdstiden, lyder det administrerende direktør i Sunset Boulevard. Pressefoto: Sunset Boulevard

Fem ting du skal overveje, inden du lukker kontoret fredag

Til at starte med havde de ansatte fri en fredag om måneden. Så to og tre fredage, og nu er det hverdag, at de ansatte hos Sunset Boulevard kan gå hjem på weekend torsdag eftermiddag.

Dette understreger, at det har været en længere proces at finde den rette model i forhold til at tilrettelægge arbejdet, lyder det fra administrerende direktør Jens Broch, der her deler fem gode råd, hvis du synes, at en kortere arbejdsuge lyder interessant.

1. Ændrer du ikke på noget, så virker det ikke, at du skruer ned for arbejdstiden.

2. Du er nødt til at holde fast. Sunset Boulevard har øvet sig i to år på konceptet.

3. Du skal være opmærksom på, at den stramme struktur gør noget ved det sociale liv.

4. De ansatte skal affinde sig med, at de afgiver lidt frihed, når hverdagen er skemalagt.

5. En fire dages arbejdsuge passer ikke alle, men der er inspiration at hente.

Ansatte hos Sunset Boulevard skal arbejde mindre tid, men smartere. I knap to år har den danskejede fastfoodkæde på prøvebasis haft en fire dages arbejdsuge på hovedkontoret, men nu er ordningen gjort permanent.

Arbejdstid: Det lyder attraktivt, at man kan gå fra en arbejdsuge til "kun" at arbejde fire dage. Men inden alle virksomheder går den vej, så skal man overveje det grundigt.

Her kommer administrerende direktør i Sunset Boulevard, Jens Broch, med fem bud på, hvad man skal overveje. Det er nemlig ikke alle, der skal den vej.

1. Du skal gøre noget nyt

Det kræver en aktiv indsats. Det er det vigtigste at sige. Du skal ændre på den måde, du gør tingene. Ændrer du ikke på noget, så virker det ikke, at du skruer ned for arbejdstiden. Du skal se på strukturen og stoppe nogle opgaver. Du skal sige nej tak til pseudo-arbejde og kigge på den måde, du holder møderne. Du er nødt til at have en plan for, hvordan du gør din forretning bedre på fire dage.

2. Du skal være meget stædig

Det handler om fastholdelse, fastholdelse og fastholdelse. Vi har øvet os i det her i to år. Vi har blandt andet øvet os i rød tid, hvor der er helt stille to timer om formiddagen. Du skal være stædig og holde fast i, at du ikke accepterer et møde uden en agenda eller materiale, der gør, at I kan tage beslutninger. Internt er vi kommet meget langt, og nu arbejder vi videre samme med vores eksterne partnere. Men der er fortsat ting, vi skal arbejde med. Det er jo en hel kultur, vi skal ændre.

3. Du skal huske det sociale liv

Når du sætter en stram struktur op for arbejdsdagen, så skal du være opmærksom på noget omkring nærhed og det sociale, der kan komme under pres. Det skal du bygge ind i strukturen, så det ikke bliver gemt væk. Der kan gå "rød tid" i det hele. Du skal skabe rum til det sociale.

4. Du skal kunne afgive lidt frihed

Det kræver en høj grad af selvdisciplin at have en fire dages arbejdsuge. Samtidig skal du affinde dig med, at du afgiver lidt frihed, i hvert fald på den måde, som vi har gjort det. Vi arbejder med en fast struktur, og når vi for eksempel siger, at fra ni til elleve er der rød tid, så er det ikke til diskussion. Det skal du være indstillet på.

5. Du skal ikke nødvendigvis arbejde fire dage

Jeg tror ikke, at en fire dages arbejdsuge nødvendigvis er for alle. Men jeg tror godt, at du kan bruge nogle af værktøjerne, og være kritiske i forhold den måde, du arbejder på uden at lave en arbejdsuge på fire dage.

Stor rift om arbejdskraft, voldsomme prisstigninger udfordrer metalfirma, og Post Nord nedlægger 200 stillinger i Erritsø

Her kan du læse korte nyheder om profiler, begivenheder og regnskaber i Trekanten.

Virksomheder må sige nej til opgaver

Rengøring er blandt de brancher, hvor manglen på arbejdskraft er stor. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Virksomheder i Vejle Kommune må på ugentlig basis sige nej til opgaver - og indtjening - på grund af mangel på arbejdskraft. Det viser en rundringning til flere lokale virksomheder i forskellige brancher, som Vejle Amts Folkeblad har foretaget for at tage temperaturen på det lokale arbejdsmarked. 

Avisen har også kigget på tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der viser, at der aldrig været flere vejlensere i beskæftigelse end netop nu.

Godt 61.000 vejlensere er ifølge styrelsen lige nu i job, hvilket er omkring 7000 flere end umiddelbart før finanskrisen i 2008, hvor hjulene drejede hurtigt, og hvor omkring 54.000 vejlensere var i beskæftigelse.

200 arbejdspladser forsvinder om et år

1. juli 2023 slukker sorteringsanlægget og lyset hos Post Nords brevpostcenter på Snaremosevej. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Post Nord lukker fra 1. juli 2023 det store brevsorteringscenter i Erritsø for at flytte al sortering til Høje Taastrup. Det betyder nedlukning af omkring 200 arbejdspladser, skriver Fredericia Dagblad

- Vi har løbende tilpasset vores strutur i takt med digitaliseringen i Danmark, og vi er nu et sted i udviklingen på brevmarkedet, som betyder, at vi bliver nødt til at omstrukturere yderligere. Derfor slår vi nu vores to brevterminaler sammen, hvor vores store terminal i Høje Taastrup fremover vil kunne håndtere niveauet. I dag bliver tre ud af fire breve sendt fra Sjælland, og derfor er det naturligt at slå sorteringen sammen her, udtaler Michael Frølich, der er vicedirektør og ansvarlig for brevforretningen i Post Nord.

Prisstigninger giver minus i metalvirksomhed

Voldsomme prisstigninger gav røde tal i 2021 hos Tora, fortæller administrerende direktør Jesper W. Jensen (tv), der sammen med Jan Elsner ejer Tora A/S. Pressefoto

De seneste år har der været fine tal på bundlinjen, men sådan er det ikke gået i 2021 hos metalfabrikken Tora i Kolding. Mens resultatet for årene 2017 til 2020 samlet set endte på mere end 50 millioner kroner før skat, lyder resultatet for 2021 på et minus på 879.000 kroner før skat hos virksomheden, der beskæftiger omkring 80, skriver JydskeVestkysten.

Det er særligt voldsomme prisstigninger på råvarer, særligt stål, der trækker ned. 

- Det er utilfredsstillende. Sidste år blev vi ramt af eksplosive prisstigninger, og vi kunne ikke nå at ændre vores salgspriser, fordi det gik så stærkt. Det er det, der gør, at vi kommer ud med et så elendigt resultat, siger administrerende direktør Jesper W. Jensen, der sammen med Jan Elsner ejer Tora.