Fredag er nu en fridag hos fastfood-kæde: To timer med stilhed gør en forskel
Fredag kan de ansatte selv bestemme, hvornår de står op, og de kan hente børnene tidligt. Men noget af prisen for at have fri om fredagen er, at hverdagen er blevet mere skemalagt.
Sunset Boulevard fremhæver selv tre værktøjer, der er centrale for, at det kan lade sig gøre at holde fri om fredagen. Særligt to timer med ro om formiddagen gør en forskel.
- Det er det enkeltstående værktøj, der har haft den største effekt. Mængden af arbejdsopgaver, som man kan lave i rød tid, hvor der er tid til at koncentrere sig, er helt vildt. Jeg er ikke selv superstruktureret, og jeg kan godt lide larm og at tale med folk. Så i starten var det næsten tortur for mig. Jeg skulle lære at holde af det, siger Jens Broch, der er administrerende direktør i Sunset Boulevard.
Arbejdstid: Ideen om en fire dages arbejdsuge blev mødt med både skepsis og forventningens glæde. For tænk hvis man kunne have fri om fredagen. Det var den første tanke hos Stephanie Andersen, da man for to år siden lancerede ideen.
Efter to år, hvor man har kørt efter et stramt "skoleskema", sat nye krav til møder og har indført et arbejdsredskab, der samler informationer ét sted, så er Sunset Boulevard gået over til en arbejdsuge på fire dage – og lønnen er den samme.
- Jeg gik fra det første møde med lidt sommerfugle i maven. For det lyder jo vildt godt. Men samtidig kunne jeg godt være lidt nervøs for, hvordan vi skulle komme frem til at kunne holde fri en dag, siger Stephanie Andersen, der dog bed mærke i, at det ikke handlede om at nå mere på kortere tid. De ansatte skulle være "bedre" de fire første dage af ugen.
- Det blev præsenteret sådan, at hvis vi holdt os inden for rammerne og brugte de nye værktøjer, så ville vi få en ekstra fridag. For det handler ikke om at stresse sig selv de fire dage for at få fri. Vi havde jo egentlig travlt i forvejen. Det var ikke sådan, at vi trillede tommelfingre, så jeg var spændt på, hvordan det ville fungere, siger Stephanie Andersen.
Virksomheden indførte et slags skoleskema. Det betyder blandt andet, at fra klokken 9 til 11 er der helt stille på kontoret, fuld fokus på arbejdsopgaverne, og kun de vigtigste telefonopkald bliver besvaret. Samtidig er der indført et krav om, at møder blev væsentligt bedre forberedt. Der skal ligge materiale klar 36 timer inden mødestart, og der skal være en klar dagsorden.
- Jeg føler, at jeg får mere fra hånden, og når jeg går hjem, så har jeg fri. Jeg kunne tidligere godt opleve, at jeg halsede bagefter. Jeg kunne blive forstyrret mange gange i løbet af dagen. Den nye mødestruktur og rød tid gør, at jeg ikke føler, at jeg er bagud med mine opgaver, siger Stephanie Andersen, der nu har weekend, når hun tjekker ud torsdag eftermiddag.
- Det betyder, at jeg går ind i min fritid med en lettere følelse alle dage - og ikke kun om torsdagen. Det er fedt at gå på weekend torsdag, og det er endnu ikke blevet en selvfølge. Det er lidt luksus, siger Stephanie Andersen.
Kan løse flere opgaver
Stephanie Andersen kan faktisk ikke finde en ulempe ved den måde, som Sunset Boulevard nu har sat arbejdsdagen i system. Men hvis hun skal finde håret i suppen, så handler det om, at hun ikke har noget valg.
- Der er nogen andre, der har valgt, at jeg skal arbejde på en bestemt måde. Jeg skal holde mig til skoleskemaet. Jeg har købt præmissen om, at jeg er helt stille mellem ni og elleve, hvor jeg laver mine fokusopgaver. Jeg har købt ind i en præmis om, at jeg skal være bedre til at planlægge mine dage, så er klar med pre-reads til møderne. Og jeg skal bruge det fælles redskab Monday som styringsværktøj. Vi havde jo vores egne "arbejdsgang" tidligere. Jeg brugte til selv Post-It og Outlook. Jeg har ledt mange gange i min indbakke. I dag er det hele samlet i Monday. Så jeg har underlagt mig nogle præmisser, men jeg synes, at det er det hele værd. Det er ikke en ulempe for mig. Jeg lever fint med det, når jeg nu får en fridag i den anden ende, siger Stephanie Andersen.
Grundlæggende kan det kun lade sig gøre kun at arbejde fire dag fordi, at hun er blevet mere fokuseret på at løse opgaverne i rød tid, og at man har indført en ny mødestruktur, lyder hendes vurdering. Det hænger blandt andet sammen med, at hun ligesom de fleste er skarpest om formiddagen.
- Det er der, hvor du kan løse de lidt tungere opgaver. Før havde jeg dem spredt ud over hele dagen, hvor jeg gik til og fra dem, fordi der var en kollega, der forstyrrede, eller telefonen ringede. Det kunne også være, der lige skete noget sjovt, man lige skulle være en del af. Jeg skulle jo også lige høre, hvad der blev sagt af sjove ting. Det er min oplevelse, at ting som jeg løste over tre-fire dage, det kan jeg nu løse med et eller to sprint. Det er det, der gør, at jeg når den samme mængde opgaver – og mere til - på fire dag. Men det kunne ikke lade sig gøre uden de nye værktøjer med blandt andet rød tid, siger Stephanie Andersen.
Hårdt at være stille
Virksomheden har stille og roligt introduceret de forskellige værktøjer, og samtidig er antallet af fridage om måneden vokset, og så har man rettet til, og siden februar har fredag været en fridag for alle på hovedkontoret. Dog er der en vagtordning, så telefonen bliver taget, fortæller administrerende direktør Jens Broch.
- Det er et opgør med, hvordan vi bruger tiden. Vi skal stille langt større krav til, hvordan vi bruger vores tid og andres tid, siger Jens Broch, der blandt andet fik ny næring til den tankegang under corona.
- Tiden med corona viste os, at vi kan være langt mere effektive, end vi turde drømme om. Vi arbejder langt bedre, når vi får tid til at koncentrere os. Det viste også, at vi sagtens kan tage et opgør med alle de fast møder, og en hverdag hvor det er svært at finde tid til at fordybe sig. Så skal vi tage noget godt ud af corona, så er det nogle af de ting, siger Jens Broch, der særligt fremhæver rød tid som et afgørende værktøj.
- Det er det enkeltstående værktøj, der har haft den største effekt. Mængden at arbejdsopgaver som man kan lave i rød tid, hvor der er tid til at koncentrere sig, er helt vildt. Jeg er ikke selv superstruktureret, og jeg kan godt lide larm og tale med folk. Så i starten var det næsten tortur for mig. Jeg skulle lære at holde af det. Men det gør, at jeg er bedre til mit arbejde. Jeg er bedre forberedt, siger Jens Broch.
Fokus på værdi og ikke tid
I dag er direktøren godt tilfreds med de tilbagemeldinger, der har været fra medarbejderne. I en spørgeskemaundersøgelse svarer 72 procent, at de har mere overskud til andet end arbejde. 82 procent af medarbejderne mener, at de er blevet en smule eller meget mere effektive, og tæt på 100 procent vurderer, at Sunset Boulevard som virksomhed er blevet mere effektiv.
Endelig vil 82 procent af de ansatte anbefale Sunset Boulevard til andre som arbejdsplads. Det er er det højeste tal, som Sunset Boulevard har opnået nogensinde.
Jens Broch, direktør i Sunset BoulevardVi vil gerne åbne nye restauranter. Men hvem har sagt, at for at løse den opgave, så skal vi arbejde 37 timer om ugen?
- Det her kommer fra en drøm om at skabe en arbejdsplads, hvor vi har fokus på, hvordan vi bruger hinandens tid. Det er opgør med at måle værdi i, hvor mange timer man arbejder. Vi kigger i højere grad på, hvilken værdi man skaber, siger Jens Broch, der samtidig understreger, at færre arbejdstimer ikke betyder, at de letter på speederen.
Fastfood-kæden havde en historisk høj omsætning i 2021, og i år til dato er virksomheden vokset med 41 procent.
- Vi vil gerne vækste og vi vil gerne til udlandet. Vi vil gerne åbne nye restauranter. Men hvem har sagt, at for at løse den opgave, så skal vi arbejde 37 timer om ugen? Hvorfor accepterer vi ukritisk den præmis? I 1987 definerede vi, at arbejdsugen er på 37 timer. Men hvorfor? Jeg vil heller have, at ansatte er her fire dage, hvor de er virkelig gode. Så det er et opgør med, hvordan vi måler hinanden og bruger hinandens tid, siger Jens Broch.