Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

I bogen "Store Kriser" viser forskere fra Syddansk Universitet i Kolding, hvordan virksomheder forbereder sig og anvender de rette strategier til at overleve eller ligefrem udnytte kriser.

Hvad er vigtigt, når det hele ramler?

Hvis du leder efter SVARET på, hvordan virksomheden kan klare næste krise, så bliver du skuffet.

Men du kan uden tvivl blive klogere på, hvordan du kan gøre dig klar til næste krise, hvis du dykker ned i bogen "Store kriser - Parathed og strategier i danske virksomheder", der er udgivet af to forskere fra Syddansk Universitet i Kolding.

Du skal have penge på kistebunden, være klar til at sadle om og tænke nyt. Det er et par af pointerne. Det handler - måske ikke så overraskende om - at være parat, og når du skal vælge den mere langsigtede strategi, så er det sjældent en god idé at reducere. Du står stærkere ved at "vedligeholde" eller se efter nye løsninger.

Vi kommer også forbi Apollo Fitness i Vejle, der valgte at være offensive, da restriktioner lukkede landet under pandemien. De to forskere kalder fortællingen fra Vejle for en af deres heltehistorier, der viser, at man kan bruge en krise offensivt.

God fornøjelse med læsningen.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Forskerne Suna Løwe Nielsen og Kim Klyver har de netop udgivet bogen "Store kriser – Parathed og strategier i danske virksomheder". Bogens forfattere forsker i iværksætteri og entreprenørskab og har gennem en årrække undersøgt kriser - senest coronakrisen, der fungerer som en gennemgående case i bogen. Foto: Henrik Kruse

Hvad kan du lære af ”store kriser”?

Kriserne står i kø: Coranakrise, Ukraine-krise og klimakrise. Og der er ikke noget, der tyder på, at antallet af kriser pludselig forsvinder. Tværtimod lyder det fra to forskere fra Syddansk Universitet, der er eksperter i kriser, og hvordan de påvirker danske virksomheder.

- Der er ingen opskrifter på, hvad du skal gøre. Det er der heller ikke i vores nye bog. Men vi leverer en forståelsesramme, der gør, at man kan tænke over, hvordan man gør sig parat til næste krise, siger Kim Klyver, der er professor ved Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse på Syddansk Universitet i Kolding.

- Når du læser bogen, og du har din egen virksomhed i baghovedet, så kan du se, hvad der er det rigtige. Du får et begrebsapparat, der gør, at man kan tænke i kriseparathed og krisestrategi, og det skal så operationaliseres i forhold til den enkelte virksomhed, siger Kim Klyver.

Pas på med at skrue ned for blusset, når krisen rammer. Sådan lyder det fra to forskere, der har set nærmere på strategier og parathed i krisetider. - Vi tror ikke, at kriseledelse bliver en undtagelsestilstand. Det bliver en del af hverdagen, siger professor Kim Klyver.

Krisehåndtering: Det ville være rart med en opskrift på, hvordan man klarer næste krise. Men helt så enkelt er det ikke.

To forskere fra Syddansk Universitet har med udgangspunkt i danske virksomheder set nærmere på de store krise, og der altså ikke noget enkelt og entydigt svar.

- Der er ingen opskrifter på, hvad du skal gøre. Det er der heller ikke i vores nye bog. Men vi leverer en forståelsesramme, der gør, at man kan tænke over, hvordan man gør sig parat til næste krise, siger Kim Klyver, der er professor på Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse på Syddansk Universitet i Kolding.

- Når du læser bogen, og du har din egen virksomhed i baghovedet, så kan du se, hvad der er det rigtige. Du får et begrebsapparat, der gør, at man kan tænke i kriseparathed og krisestrategi, og det skal så operationaliseres i forhold til den enkelte virksomhed, siger Kim Klyver.

Klimakrisen bliver en megakatastrofe. Den gør, at der vil komme indgreb i forhold til erhvervslivet.

Kim Klyver, professor på Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse

Sammen med kollegaen Suna Løwe Nielsen har han netop udgivet bogen "Store kriser – Parathed og strategier i danske virksomheder". Begge forfattere har studeret kriser før, blandt andet finanskrisen, så da coronakrisen ramte, der smed de, hvad de havde i hænderne for at se nærmere på kriseledelse og krisestrategier, mens den udfoldede sig.

Tre afgørende faktorer

Selv om afsættet er coronakrisen, har man blik for kriser generelt. Forskerne har talt med virksomhedsledere og kombineret det med en række data, og en af konklusionerne er, at det ikke er en fordel at gå i bakgear.

- Reduktionsstrategien ser ikke ud til at virke, hvis vi ser på det helt generelt. Der kan godt være nogen, der kan slippe afsted med at reducere, men generelt så skal man gå efter innovations- og vedligeholdelsesstrategien eller en kombination. Du skal passe på med at reducere for at komme igennem en krise, siger Kim Klyver.

For at forstå hvad der sker, når de store kriser rammer, har forskerne opstillet en krise-model. Her taler de om:

  1. Parathed
  2. Påvirkning 
  3. Strategi 

- Når vi kigger på parathed, så er der tre ting, der er vigtige. Vi kigger på finansiel parathed. Altså har virksomheden en buffer. Det ramte mange i coronakrisen. Det handler også om, at du har en agil organisering, og endelig skal du have et entreprenant mindset. Har du de ting med, så er du meget bedre i stand til at reagere, og i stand til at bruge de rigtige strategier, når krisen rammer, siger Kim Klyver.

Påvirkning handler om, hvordan krisen rammer virksomheden. Er virksomheden et offer? Opstår der nye muligheder eller er virksomheden immun.

- Det var meget tydeligt under coronakrisen, at virksomhederne blev ramt meget forskelligt. Nogle blev ramt både positivt og negativt. Hele 32 procent af virksomhederne oplevede fremgang under den første del af krisen. Man kan sige, at 32 procent var krise-udnyttere eller krise-vindere. 38 procent var krise-ofre, mens 30 procent var immune. Det afspejlede jo ikke helt den diskurs, vi så i starten af krisen. Der handlede det om, at det hele blødte. Men de 32 procent der havde fremgang, de pralede jo heller ikke med det. Det ville jo også være lidt ufølsomt, siger Kim Klyver.

Endelig tager forskerne afsæt i tre strategier, der generelt er anerkendt inden for forskningen. Det handler om reduktionsstrategien, vedligeholdelsesstrategien og innovationsstrategien.

- Der var mange, der reducerede i aktiviteter og antal ansatte, da coronakrisen ramte. Men du kan også forfølge en vedligeholdelsesstrategi, der betyder, at du holder ved, selv når krisen raser. Du forsøger at optimere. Og den sidste del handler om innovationsstrategien, der handler om at spotte muligheder. Tidligere forskning har vist, at vedligeholdelses- og innovationsstrategier er til at komme gennem kriser, og det er det samme resultat, som vi kommer frem til. Du skal passe på med reduktionsstrategien, siger Suna Løwe Nielsen.

Derimod viste det sig, at det er en god idé at være proaktiv, også selv om at det nogle gange var panikløsninger, der så dagens lys under nedlukningerne.

-  Der var for eksempel flere tøjbutikker, der i panik begyndte at sælge deres tøj via online medier. De fandt ud af, at det var meget smart, og de skabte nogle nye relationer til deres kunder. Meget "panik-innovation" kan blive til gode løsninger. Det er vores oplevelse, at der faktisk var mange, der fik blod på tanden, når de gjorde noget, siger Suna Løwe Nielsen.

Vigtigt at være agil

Forskerne kan altså ikke servere en recept på at modstå en krise. Men der er nogle pointer, som virksomhederne kan tage med. Der er altid brug for en finansiel buffer, så man kan klare de første stød.

- Det siger næsten sig selv. Men det rummer samtidig også et paradoks, som vi beskriver i bogen. Du kan jo kun bruge pengene engang. Du kunne jo også investere i innovation i stedet for at holde på pengene til krisen rammer. Det er et paradoks, siger Suna Løwe Nielsen, og fortsætter:

- Det er samtidig ret tydeligt, at det gør en forskel, hvis du har formået at lave en agil organisering af virksomheden, så du kan rykke dig. Det betyder, at du under en krise nemmere kan rykke ind i innovationsstrategien, siger Suna Løwe Nielsen.

Store kriser

  • I bogen ”Store Kriser” viser forfatterne, hvordan virksomheder forbereder sig og anvender de rette strategier til at overleve eller ligefrem udnytte kriser. 
  • Bogen er skrevet af Kim Klyver og Suna Løwe Nielsen, der er ansat på Syddansk Universitet i Kolding. Store Kriser henvender sig til ledere, mellemledere og medarbejdere samt til studerende, der skal introduceres til strategi, forretningsudvikling og krisehåndtering. 
  • Bogen er udgivet af Akademisk Forlag, og du kan læse et uddrag af bogen på forlagets hjemmeside.

Netop evnen til at flytte sig hurtigt er vigtigt, når krisen rammer. Det kan være en udfordring i små og mellemstore virksomheder, hvis det er ejerlederen, der er omdrejningspunktet for det hele.

Ejeren kan hurtigt blive en slags flaskehals, fordi alle beslutninger skal forbi hans bord. Derimod er det en fordel at decentralisere beslutninger, så flere forstår processerne. Det er også behovet for at være agil, der får virksomhederne til trækker deres outsourcing tættere på, og fordeler ordrerne på flere leverandører.

- Det er dyrere. I 15-20 år har de fleste strømlinet og effektiviseret alt, men det har skabt forsyningskæder, der ikke er særlig agile. Men det er tydeligt, at virksomhederne nu går efter fleksibilitet, og ikke vil være afhængige af én leverandør. Du er nødt til at organiserer dig agilt, siger Kim Klyver, der ikke ser tegn på, at der er mindre behov for kriseledelse. Tværtimod.

Forfatterne er overbeviste om, at vi bevæger os ind i en tid, hvor kriser bliver det normale. ´

- Vi tror ikke, at kriseledelse bliver en undtagelsestilstand. Det bliver en del af hverdagen. Kriser skal tænkes ind i mange af de ting, som vi gør, og det handler om, at du skal være parat til at reagere. Du skal ikke tale om kriser hele tiden, men du er nødt til at være parat. Det kan jo godt være, at coronakrisen er forbi i Danmark. Men vi har den fortsat i Kina, og det skaber kæmpe forsyningsproblemer, og der vil komme flere kriser, siger Kim Klyver, der henviser til, at mange forskere forventer flere pandemier, og at klimakrisen vil ramme alle.

- Klimakrisen bliver en megakatastrofe. Den gør, at der vil komme indgreb i forhold til erhvervslivet. Det vil blive politisk valgte indgreb, men det vil skubbe til balancerne i erhvervslivet på en måde, som vil blive opfattet som en krise for den enkelte virksomhed. Og den fred, som vi har haft i mange år, kan godt blive udfordret i lang tid. Jeg tror, at vi kommer ind i en tidsalder, der bliver mere ustabil, og det vil bare skabe andre balancer i erhvervslivet, og det vil give kriser, siger Kim Klyver.

Anja Nielsen og Jon Sloth Hansen er indehavere af Apollo Fitness i Vejle, der brugte coronakrisen offensivt. - Hvor branchen melder om tilbagegang på mellem 20 og 30 procent, så har vi haft en vækst på 25-30 procent siden første nedlukning, siger Anja Nielsen. Foto: Søren E. Alwan

Fitnesscenter fandt muligheder, da den store krise ramte

Medejer af Apollo Fitness, Anja Nielsen, valgte at gå i offensiven, da coronakrisen ramte. Hun fandt inspiration til et loyalitetsprogram på nettet og i bøger, og så livestreamede de træninger fra centret.

Det betyder, at da centret åbnede, fik de flere medlemmer med ombord. Ifølge Anja Nielsen er det især det mentale aspekt og viljen til at gøre noget nyt, der er vigtigt, når krisen rammer.

- Vi kom op i helikopteren, og så havde vi tid til at arbejde med forretningen. Det blev til mere end bare end feeling. Vi kiggede på tal og statistikker, fordi vi havde tiden, og så søgte vi efter inspiration, og vi har jo fortsat loyalitetsklubben, som folk går helt vildt op i.

- Så hvor branchen melder om tilbagegang på mellem 20 og 30 procent, så har vi haft en vækst på 25-30 procent siden første nedlukning. Vi havde ikke nogen, der meldte sig ud, og fordi vi live-streamede, så kom flere med, da vi åbnede.

I bogen "Store kriser – Parathed og strategier i danske virksomheder" ser to forskere nærmere på kriser, og hvilke strategier der virker. Forskerne bag bogen fremhæver blandt andet Apollo Fitness i Vejle som et godt eksempel på, hvordan man kan afsøge nye muligheder i en krise.

Krisehåndtering: Nedlukninger og lukkede døre var hård kost for landets fitnesscentre. Men der er undtagelser. To forskere fra Syddansk Universitet har set nærmere på, hvordan virksomheder kom gennem coronakrisen, og en af ”heltehistorierne” er Apollo Fitness, der er ejet af parret Anja Nielsen, og Jon Slot Hansen, der også er medejer af Kraft Biler.

De holdt gryden i kog under alle nedlukninger, så da restriktionerne faldt væk, fik de flere medlemmer, end før krisen ramte, fortæller Anja Nielsen.

Hvad tænkte du, da landet lukkede ned?

- Der var to faser. Først gang troede vi, at det tog to-tre uger, så ville vi åbne igen. Så vi gjorde rent i centret og gav stedet et lille brush-up. Men da vi kunne se, at det trak ud, så begyndte vi at være meget aktive, blandt andet for at holde på medlemmerne.

- Vi valgte en strategi, hvor vi hurtigt sagde, at medlemmerne ikke skulle betale. De skulle ikke være bank for os, og så søgte vi hjælpepakker. Derefter gik vi i gang med de ting, der gjorde, at vi kunne holde kontakten til medlemmerne og ikke mindst personalet.

Hvad var næste skridt?

- Pengene fossede ud af kassen i både første og anden nedlukning. Så vi var presset. Men vi valgte at se det som tid, vi kunne bruge på markedsføring. Så vi arbejdede på at få en god kontakt til medlemmerne og gøre noget nyt. Vi streamede træning to gange om dagen, og så åbnede vi på et tidspunkt op for træning udenfor – blandt andet i sne og slud.

Det er den mentale tilgang, der er vigtig. Men selvfølgelig var det meget hårdt i perioder.

Anja Nielse, medejer af Apollo Fitness

- Som nyopstartet virksomhed var vi meget i drift, så pludselig fik jeg tid til at kigge på de ting, der stod i notesbogen. Så jeg meldte mig til et seminar om abonnementsordninger for at høre mere om loyalitetsklubber, og jeg læste bøger. Vi fik oprettet en loyalitetsklub, der var inspireret af, hvad SAS engang var gode til.

- Jo mere loyale medlemmer jo mere er der i det for dem, og for os handler det ikke om at jagte nye medlemmer. Det er jo ellers noget, man gør meget i vores branche. Og så nærstuderede jeg en masse data om vores medlemmer. Det tiltrak nye medlemmer, at vi var online, fordi det var gratis for alle. Og så sikrede det, at jeg ikke blev kuk i låget.

Hvad gjorde I jer af tanker i forhold til de ansatte?

- Det var tydeligt, at mange af vores instruktører havde brug for at komme på arbejde og for os var det vigtigt, at når vi skulle åbne igen, så havde vi noget personale, der var i form. Så de fik valget mellem lønkompensation eller at arbejde videre gratis. De fleste af vores instruktører, der ofte har et arbejde ved siden af, besluttede, at de ville gerne arbejde gratis for os. Det var en kæmpe gave.

Hvad har oplevelserne under nedlukningerne betydet for Apollo Fitness?

- Tingene kan hurtigt blive meget fancy pancy. Men når du står uden for på en parkeringsplads og er våd og beskidt, så får du noget sammen. Jeg kunne mærke, at det skabte et tilhørsforhold. Det gjorde noget ved sammenholdet og det gjorde en forskel for instruktørerne.

- I opstarten er du optaget af drift, markedsføring, kunder og at betale regningerne. Men vi kom op i helikopteren, og så havde vi tid til at arbejde med forretningen. Det blev til mere end bare end feeling. Vi kiggede på tal og statistikker, fordi vi havde tiden, og så søgte vi efter inspiration, og vi har jo fortsat loyalitetsklubben, som folk går helt vildt op i.

- Hvor branchen melder om tilbagegang på mellem 20 og 30 procent, så har vi haft en vækst på 25-30 procent siden første nedlukning. Vi havde ikke nogen, der meldte sig ud, og fordi vi live-streamede, så kom flere med, da vi åbnede.

Hvorfor reagerede I så offensivt?

- Det er den mentale tilgang, der er vigtig. Men selvfølgelig var det meget hårdt i perioder. Min kæreste sagde, at vi skulle ikke tænke på likviditet. Han stod klar. Derfor skulle vi have fokus på udvikling, og det kan du kun sige, forbi han var med som investor. Det var nok ikke gået, hvis skulle ned i banken hver måned og bede om penge til lønninger og husleje. Men han har fået pengene tilbage.

Hvordan kan du bruge erfaringerne i dag?

- Strategien har været, at vi vil være tæt på medlemmerne, og den tilgang har vist sig at være rigtig. Mange satser på, at prisen er afgørende. Det er det ikke for vores medlemmer. Vi dyrker det, at vi er sammen. Det kan være sociale arrangementer og events. Der har været snak om, at online træning tager over. Det tror jeg ikke. Efter tre måneder var folk mætte.

Har I brug for en ny krise?

 - Nej, ellers tak, men vi er ikke bange for en krise. Vi står stærkt, men nu vil vi gerne have noget hverdag, og der er ingen tvivl om, at vi gerne havde været for uden corona.

Underskud i både stor autolakerings-kæde og mel- og grynvirksomhed - og så er der et klap på skulderen til Monjasa

Her kan du læse korte nyheder om profiler, begivenheder og regnskaber i Trekanten.

Autolak-koncern med første underskud i flere år

Pierre.dk kunne for første gang i adskillige år notere et underskud i 2021 efter flere års fremgang. Foto: Søren E. Alwan

Pierre.dk, Danmarks største koncern inden for autolakering, måtte for første gang i mange år notere et underskud i 2021. Direktør fremhæver stor usikkerhed i prognosen for 2022, men tror på forbedring, skriver JydskeVestkysten

Ifølge CEO Bo Jacobsen er det især en kraftig nedgang i bilsalget i Danmark, som gør, at autolakeringsvirksomheden har haft langt færre opgaver end normalt. Tilbagegangen i bilsalget har været på over 17 procent sammenlignet med perioden, hvor covid-19 ramte, og det kan mærkes hos pierre.dk. 

Monjasa er en af landets mest veldrevne virksomheder

HR-direktørTracy Palm, COO Svend Stenberg Mølholt og specialist i sikkerhed, sundhed og arbejdsmiljø Eva Kjær Andersen med det synlige bevis på anerkendelsen for en veldreven virksomhed. Foto: Esben Zøllner Olesen

Det kører som smurt i olie for bunkervirksomheden Monjasa med hovedsæde i Fredericia. Og det skyldes blandt andet, at alt fungerer i baglandet, når folkene i frontlinjen laver handler på det globale oliemarked, skriver Fredericia Dagblad.

Den globale virksomhed har netop fået anerkendelse for, at man bag de ydre linjer driver en yderst effektiv virksomhed. Revisionsfirmaet Deloitte har udnævnt Monjasa til en af Danmarks bedst drevne virksomheder. 

Monjasa har sammen med andre danske virksomheder gennemført et forløb hos Deloitte om, hvordan man driver en virksomhed effektivt. En jury har efterfølgende udråbt i alt 16 virksomheder som landets mest veldrevne – heriblandt Monjasa.

Vejle-selskabet Lantmännen Cerealia fik igen underskud

Lantmännen Cerealia, der står for mærker som Amo, Axa og Kornkammeret, er blandt andet presset af prisstigninger og den hårde konkurrence på markedet for mysli, mel og kornprodukter. Foto: Mette Mørk 

Heller ikke i år lykkedes det mel- og grynvirksomheden Lantmännen Cerealia - det tidligere Havnemøllerne - at få plus på bundlinjen.

Selskabet kom ud med et underskud på 17 millioner kroner. Det viser årsregnskabet fra 2021, skriver Vejle Amts Folkeblad.

Lantmännen Cerealia har været presset af corona-nedlukninger og stigende råvarepriser forklarer Kim Madsen, som er administrerende direktør i Lantmännen Cerealia.