Hvad kan du lære af ”store kriser”?
Kriserne står i kø: Coranakrise, Ukraine-krise og klimakrise. Og der er ikke noget, der tyder på, at antallet af kriser pludselig forsvinder. Tværtimod lyder det fra to forskere fra Syddansk Universitet, der er eksperter i kriser, og hvordan de påvirker danske virksomheder.
- Der er ingen opskrifter på, hvad du skal gøre. Det er der heller ikke i vores nye bog. Men vi leverer en forståelsesramme, der gør, at man kan tænke over, hvordan man gør sig parat til næste krise, siger Kim Klyver, der er professor ved Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse på Syddansk Universitet i Kolding.
- Når du læser bogen, og du har din egen virksomhed i baghovedet, så kan du se, hvad der er det rigtige. Du får et begrebsapparat, der gør, at man kan tænke i kriseparathed og krisestrategi, og det skal så operationaliseres i forhold til den enkelte virksomhed, siger Kim Klyver.
Krisehåndtering: Det ville være rart med en opskrift på, hvordan man klarer næste krise. Men helt så enkelt er det ikke.
To forskere fra Syddansk Universitet har med udgangspunkt i danske virksomheder set nærmere på de store krise, og der altså ikke noget enkelt og entydigt svar.
- Der er ingen opskrifter på, hvad du skal gøre. Det er der heller ikke i vores nye bog. Men vi leverer en forståelsesramme, der gør, at man kan tænke over, hvordan man gør sig parat til næste krise, siger Kim Klyver, der er professor på Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse på Syddansk Universitet i Kolding.
- Når du læser bogen, og du har din egen virksomhed i baghovedet, så kan du se, hvad der er det rigtige. Du får et begrebsapparat, der gør, at man kan tænke i kriseparathed og krisestrategi, og det skal så operationaliseres i forhold til den enkelte virksomhed, siger Kim Klyver.
Kim Klyver, professor på Institut for Entreprenørskab og RelationsledelseKlimakrisen bliver en megakatastrofe. Den gør, at der vil komme indgreb i forhold til erhvervslivet.
Sammen med kollegaen Suna Løwe Nielsen har han netop udgivet bogen "Store kriser – Parathed og strategier i danske virksomheder". Begge forfattere har studeret kriser før, blandt andet finanskrisen, så da coronakrisen ramte, der smed de, hvad de havde i hænderne for at se nærmere på kriseledelse og krisestrategier, mens den udfoldede sig.
Tre afgørende faktorer
Selv om afsættet er coronakrisen, har man blik for kriser generelt. Forskerne har talt med virksomhedsledere og kombineret det med en række data, og en af konklusionerne er, at det ikke er en fordel at gå i bakgear.
- Reduktionsstrategien ser ikke ud til at virke, hvis vi ser på det helt generelt. Der kan godt være nogen, der kan slippe afsted med at reducere, men generelt så skal man gå efter innovations- og vedligeholdelsesstrategien eller en kombination. Du skal passe på med at reducere for at komme igennem en krise, siger Kim Klyver.
For at forstå hvad der sker, når de store kriser rammer, har forskerne opstillet en krise-model. Her taler de om:
- Parathed
- Påvirkning
- Strategi
- Når vi kigger på parathed, så er der tre ting, der er vigtige. Vi kigger på finansiel parathed. Altså har virksomheden en buffer. Det ramte mange i coronakrisen. Det handler også om, at du har en agil organisering, og endelig skal du have et entreprenant mindset. Har du de ting med, så er du meget bedre i stand til at reagere, og i stand til at bruge de rigtige strategier, når krisen rammer, siger Kim Klyver.
Påvirkning handler om, hvordan krisen rammer virksomheden. Er virksomheden et offer? Opstår der nye muligheder eller er virksomheden immun.
- Det var meget tydeligt under coronakrisen, at virksomhederne blev ramt meget forskelligt. Nogle blev ramt både positivt og negativt. Hele 32 procent af virksomhederne oplevede fremgang under den første del af krisen. Man kan sige, at 32 procent var krise-udnyttere eller krise-vindere. 38 procent var krise-ofre, mens 30 procent var immune. Det afspejlede jo ikke helt den diskurs, vi så i starten af krisen. Der handlede det om, at det hele blødte. Men de 32 procent der havde fremgang, de pralede jo heller ikke med det. Det ville jo også være lidt ufølsomt, siger Kim Klyver.
Endelig tager forskerne afsæt i tre strategier, der generelt er anerkendt inden for forskningen. Det handler om reduktionsstrategien, vedligeholdelsesstrategien og innovationsstrategien.
- Der var mange, der reducerede i aktiviteter og antal ansatte, da coronakrisen ramte. Men du kan også forfølge en vedligeholdelsesstrategi, der betyder, at du holder ved, selv når krisen raser. Du forsøger at optimere. Og den sidste del handler om innovationsstrategien, der handler om at spotte muligheder. Tidligere forskning har vist, at vedligeholdelses- og innovationsstrategier er til at komme gennem kriser, og det er det samme resultat, som vi kommer frem til. Du skal passe på med reduktionsstrategien, siger Suna Løwe Nielsen.
Derimod viste det sig, at det er en god idé at være proaktiv, også selv om at det nogle gange var panikløsninger, der så dagens lys under nedlukningerne.
- Der var for eksempel flere tøjbutikker, der i panik begyndte at sælge deres tøj via online medier. De fandt ud af, at det var meget smart, og de skabte nogle nye relationer til deres kunder. Meget "panik-innovation" kan blive til gode løsninger. Det er vores oplevelse, at der faktisk var mange, der fik blod på tanden, når de gjorde noget, siger Suna Løwe Nielsen.
Vigtigt at være agil
Forskerne kan altså ikke servere en recept på at modstå en krise. Men der er nogle pointer, som virksomhederne kan tage med. Der er altid brug for en finansiel buffer, så man kan klare de første stød.
- Det siger næsten sig selv. Men det rummer samtidig også et paradoks, som vi beskriver i bogen. Du kan jo kun bruge pengene engang. Du kunne jo også investere i innovation i stedet for at holde på pengene til krisen rammer. Det er et paradoks, siger Suna Løwe Nielsen, og fortsætter:
- Det er samtidig ret tydeligt, at det gør en forskel, hvis du har formået at lave en agil organisering af virksomheden, så du kan rykke dig. Det betyder, at du under en krise nemmere kan rykke ind i innovationsstrategien, siger Suna Løwe Nielsen.
Store kriser
- I bogen ”Store Kriser” viser forfatterne, hvordan virksomheder forbereder sig og anvender de rette strategier til at overleve eller ligefrem udnytte kriser.
- Bogen er skrevet af Kim Klyver og Suna Løwe Nielsen, der er ansat på Syddansk Universitet i Kolding. Store Kriser henvender sig til ledere, mellemledere og medarbejdere samt til studerende, der skal introduceres til strategi, forretningsudvikling og krisehåndtering.
- Bogen er udgivet af Akademisk Forlag, og du kan læse et uddrag af bogen på forlagets hjemmeside.
Netop evnen til at flytte sig hurtigt er vigtigt, når krisen rammer. Det kan være en udfordring i små og mellemstore virksomheder, hvis det er ejerlederen, der er omdrejningspunktet for det hele.
Ejeren kan hurtigt blive en slags flaskehals, fordi alle beslutninger skal forbi hans bord. Derimod er det en fordel at decentralisere beslutninger, så flere forstår processerne. Det er også behovet for at være agil, der får virksomhederne til trækker deres outsourcing tættere på, og fordeler ordrerne på flere leverandører.
- Det er dyrere. I 15-20 år har de fleste strømlinet og effektiviseret alt, men det har skabt forsyningskæder, der ikke er særlig agile. Men det er tydeligt, at virksomhederne nu går efter fleksibilitet, og ikke vil være afhængige af én leverandør. Du er nødt til at organiserer dig agilt, siger Kim Klyver, der ikke ser tegn på, at der er mindre behov for kriseledelse. Tværtimod.
Forfatterne er overbeviste om, at vi bevæger os ind i en tid, hvor kriser bliver det normale. ´
- Vi tror ikke, at kriseledelse bliver en undtagelsestilstand. Det bliver en del af hverdagen. Kriser skal tænkes ind i mange af de ting, som vi gør, og det handler om, at du skal være parat til at reagere. Du skal ikke tale om kriser hele tiden, men du er nødt til at være parat. Det kan jo godt være, at coronakrisen er forbi i Danmark. Men vi har den fortsat i Kina, og det skaber kæmpe forsyningsproblemer, og der vil komme flere kriser, siger Kim Klyver, der henviser til, at mange forskere forventer flere pandemier, og at klimakrisen vil ramme alle.
- Klimakrisen bliver en megakatastrofe. Den gør, at der vil komme indgreb i forhold til erhvervslivet. Det vil blive politisk valgte indgreb, men det vil skubbe til balancerne i erhvervslivet på en måde, som vil blive opfattet som en krise for den enkelte virksomhed. Og den fred, som vi har haft i mange år, kan godt blive udfordret i lang tid. Jeg tror, at vi kommer ind i en tidsalder, der bliver mere ustabil, og det vil bare skabe andre balancer i erhvervslivet, og det vil give kriser, siger Kim Klyver.