Kom retur fra barsel på nedsat tid og med fuld løn: Vi er gået et par skridt videre
Energinet har sammensat en forældrepakke, der skiller sig ud. Der er blandt andet fem barnets sygedage, og efter barsel kan de ansatte starte op på 32 timer med fuld løn. Det handler dybest set om, at de tager det alvorligt, når de taler om fleksibilitet, siger Kim Beyer Utoft, der er head of HR.
- Du får så meget igen, fordi medarbejderne også udviser fleksibilitet den anden vej, og ofte giver de en ekstra skalle, når behovet opstår. Vi har nogle medarbejdere, der giver meget til Energinet. Derfor er det naturligt at give noget tilbage, siger Kim Beyer Utoft.
Så selv om virksomheden tager kapacitet ud af organisationen, så regner HR-chefen med, at pakken har en positivt effekt. Det i hvert fald et stærkt kort, når virksomheden skal ud at rekruttere.
- Det er naturligvis svært at udregne præcist, hvordan de nye muligheder kommer til at fungere, og det er noget, vi skal mærke efter og vænne os til som organisation. Personligt håber og tror jeg på, at den nye pakke vil afspejle sig i medarbejdernes trivsel og motivation, og det vil have betydning for både vores effektivitet, og vores evne til at rekruttere og fastholde medarbejdere nu og i fremtiden, siger Kim Beyer Utoft.
Forældrepakke: Når den lille er kørt ind i vuggestuen, så kan forældre, der arbejder hos Energinet, komme tilbage på arbejdspladsen på nedsat tid og med fuld løn.
Ansatte på Energinet i Erritsø har nu mulighed for at vende tilbage på arbejdspladsen på 32 timer i et halvt år.
Ordningen er en del af en "forældrepakke", og det betyder blandt andet, at der er 24 ugers fuld løn til både mor og far/medmor, og de ansatte kan få tilknyttet en baby-buddy, så de holder kontakten til arbejdspladsen. Derudover betyder "pakken", at der er fem barnets sygedage med fuld løn.
Pakken kommer på forkant af, at der efter sommerferien er nye barselsregler, som blandt andet ligestiller barselsvilkår for mænd og kvinder.
- Vi kunne have valgt at ajourføre tingene til de nye barselsregler. Men der er vi gået et par skridt videre, siger Kim Beyer Utoft, der er head of HR i Energinet.
Kim Beyer Utoft, head of HR i EnerginetNår vi laver en strategi med mangfoldighed og ligestilling, så er det ikke kun tekst. Vi bakker det op med vores tilgang til medarbejderne.
Den nye pakke skal hjælpe med at fremme ligestilling og mangfoldighed og sikre, at mor og far vælger det miks af karriere og familie, der passer dem bedst.
- Vi ved, at tiden omkring forældreskabet, der træffer du nogle vigtige valg i forhold til familie og karrieren. Vi håber, at forældrepakken kan hjælpe familierne med at træffe de valg, som de synes passer bedst, og hvor der ikke længere skal gøres forskel på, om man er mor eller far, siger Kim Beyer Utoft.
Ikke kun en tekst
Udover at kunne tilbyde nogle gode rammer for de ansatte, så handler det også om, at det bliver nemmere at rekruttere.
- I tiden før, under og efter barsel - og generelt når du har mindre børn - der er du hårdt spændt for. Der er søvnløse nætter, og der er børn, der skal køres ind, og der er syge børn. Det er svært at få dagligdagen til at hænge sammen, og netop der vil vi gerne tilbyde lidt mere fleksibilitet, så familie- og arbejdsliv fungerer bedre sammen, siger Kim Beyer Utoft.
Han kan ikke sætte fingeren på, hvad der er det vigtigste i den nye forældrepakke. Men ordningen med fuld løn i 32 uger efter opstarten er selvfølgelig blevet bemærket.
Kort om
Energinet er en selvstændig offentlig virksomhed under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Energinet ejer og udvikler el- og gasnet i Danmark for at indpasse mere vedvarende energi, opretholde forsyningssikkerhed og sikre lige markedsadgang til nettene. Der er omkring 1.000 ansatte i Energinet.
- Jeg tror ikke, det er ét redskab, der gør hele forskellen. Det vi har hørt, er, at vi sender et stærkt signal om, at du har lige muligheder og vilkår som mor og far, og at du selv kan vælge, siger Kim Beyer Utoft, der fremhæver fleksibiliteten som et stærkt kort.
- Der er mange, der taler om fleksibilitet. Men vi gør det, og det får vi positivt feedback på, fordi vi går hele vejen. Når vi laver en strategi med mangfoldighed og ligestilling, så er det ikke kun tekst. Vi bakker det op med vores tilgang til medarbejderne, siger Kim Beyer Utoft.
Styrker evnen til at rekruttere
Virksomheden har igennem flere år haft fleksibilitet som et omdrejningspunkt for, hvordan de ansatte kan indrette arbejdslivet, og allerede op til covid-19 arbejdede Energinet målrettet med fleksibilitet. Det betyder blandt andet, at cirka halvdelen af de ansatte møder ind på hovedkontoret på en given dag.
- Allerede før corona tog fat arbejdede vi med den fleksible arbejdsplads, hvor medarbejdere og ledere sammen har et ansvar for at finde de løsninger som både tilgodeser Energinet, fællesskabet og den enkeltes behov og ønsker. Både i forhold til hvor du arbejder fra og hvornår du placerer din arbejdstid. Det er vores oplevelse, at jo bedre vi bliver til at tale sammen, jo bedre er vi til at se muligheder, siger Kim Beyer Utoft.
Det er noget af samme fleksibilitet, der skal afspejle sig i forældrepakken, og ifølge HR-chefen, så kommer det i sidste ende virksomheden til gode.
- Der er naturligvis omkostninger forbundet med at indføre en sådan pakke, men det handler primært om at vi tager kapacitet ud af organisationen, når ansatte går på nedsat tid eller tager mere barsel. Det, som kommer os til gode, er, at vi netop har arbejdet meget med fleksibilitet, og derfor har organisationen erfaring med, at håndtere fleksibilitet og forskellige tilgange til arbejde. Du får så meget igen, fordi medarbejderne også udviser fleksibilitet den anden vej og ofte giver de en ekstra skalle, når behovet opstår. Vi har nogle medarbejdere, der giver meget til Energinet. Derfor er det naturligt at give noget tilbage, siger Kim Beyer Utoft.
- Det er naturligvis svært at udregne præcist, hvordan de nye muligheder kommer til at fungere, og det er noget vi skal mærke efter og vænne os til som organisation. Personligt håber og tror jeg på, at den nye pakke vil afspejle sig i medarbejdernes trivsel og motivation, og det vil have betydning for både vores effektivitet, og vores evne til at rekruttere og fastholde medarbejdere nu og i fremtiden, siger Kim Beyer Utoft.