Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Vi håber, at forældrepakken kan hjælpe familierne med at træffe de valg, som de synes passer bedst, og hvor der ikke længere skal gøres forskel på, om man er mor eller far, siger Kim Beyer Utoft, der er head of HR hos Energinet. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Tilbage fra barsel til færre timer - og fuld løn

Hvis du giver, så får du meget igen. Det er tankegangen hos Energinet, der som en del af en ny forældrepakke tilbyder de ansatte, at de kan starte op på 32 timer med fuld løn.

Efter flere måneder sammen med den lille baby og utallige ture med barnevognen, så er det en omvæltning at komme tilbage på pinden. Selv om det kan være hårdt arbejde at stå klar med babymos døgnet rundt, så er tempoet og kravene alligevel i en anden kategori, når man vender tilbage til arbejdsmarkedet.

Læg dertil, at man stadigvæk skal have tingene til at hænge sammen på hjemmefronten. Hos Energinet har man derfor prioriteret, at far - eller mor - nu kan starte blidt op efter barslen. Man kan gå en time før hver dag i løbet af ugen eller samle lidt sammen, så man en gang imellem kan tage en kort dag.

Anledning til, at Energinet har lavet en forældrepakke, er de nye barselsregler, der træder i kraft i august, hvor man ligestiller forældrene med hensyn til barsel efter fødslen. Hos Energinet har de så puttet lidt mere i posen, og det handler om at d,e gerne vil stå stærkt, når de skal rekruttere.

Kan du lide dagens nyhedsbrev, og er du endnu ikke abonnent, så tilmeld dig vores nyhedsbrev her, og følg os på LinkedIn.

God fornøjelse

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
- Der er mange, der taler om fleksibilitet. Men vi gør det, og det får vi positivt feedback på, fordi at vi går hele vejen. Når vi laver en strategi med mangfoldighed og ligestilling, så er det ikke kun tekst. Vi bakker det op med vores tilgang til medarbejderne, siger Kim Beyer Utoft, der er head of HR hos Energinet. Maria Tuxen Hedegaard

Kom retur fra barsel på nedsat tid og med fuld løn: Vi er gået et par skridt videre

Energinet har sammensat en forældrepakke, der skiller sig ud. Der er blandt andet fem barnets sygedage, og efter barsel kan de ansatte starte op på 32 timer med fuld løn. Det handler dybest set om, at de tager det alvorligt, når de taler om fleksibilitet, siger Kim Beyer Utoft, der er head of HR.

- Du får så meget igen, fordi medarbejderne også udviser fleksibilitet den anden vej, og ofte giver de en ekstra skalle, når behovet opstår. Vi har nogle medarbejdere, der giver meget til Energinet. Derfor er det naturligt at give noget tilbage, siger Kim Beyer Utoft.

Så selv om virksomheden tager kapacitet ud af organisationen, så regner HR-chefen med, at pakken har en positivt effekt. Det i hvert fald et stærkt kort, når virksomheden skal ud at rekruttere.

- Det er naturligvis svært at udregne præcist, hvordan de nye muligheder kommer til at fungere, og det er noget, vi skal mærke efter og vænne os til som organisation. Personligt håber og tror jeg på, at den nye pakke vil afspejle sig i medarbejdernes trivsel og motivation, og det vil have betydning for både vores effektivitet, og vores evne til at rekruttere og fastholde medarbejdere nu og i fremtiden, siger Kim Beyer Utoft.

Energinet har sammensat en forældrepakke, der skal styrke ligestillingen, og samtidig bruges til at fastholde og rekruttere. - Vi har nogle medarbejdere, der giver meget til Energinet. Derfor er det naturligt at give noget tilbage, siger head of HR Kim Beyer Utoft.

Forældrepakke: Når den lille er kørt ind i vuggestuen, så kan forældre, der arbejder hos Energinet, komme tilbage på arbejdspladsen på nedsat tid og med fuld løn.

Ansatte på Energinet i Erritsø har nu mulighed for at vende tilbage på arbejdspladsen på 32 timer i et halvt år.

Ordningen er en del af en "forældrepakke", og det betyder blandt andet, at der er 24 ugers fuld løn til både mor og far/medmor, og de ansatte kan få tilknyttet en baby-buddy, så de holder kontakten til arbejdspladsen.  Derudover betyder "pakken", at der er fem barnets sygedage med fuld løn.

Pakken kommer på forkant af, at der efter sommerferien er nye barselsregler, som blandt andet ligestiller barselsvilkår for mænd og kvinder.

- Vi kunne have valgt at ajourføre tingene til de nye barselsregler. Men der er vi gået et par skridt videre, siger Kim Beyer Utoft, der er head of HR i Energinet.

Når vi laver en strategi med mangfoldighed og ligestilling, så er det ikke kun tekst. Vi bakker det op med vores tilgang til medarbejderne.

Kim Beyer Utoft, head of HR i Energinet

Den nye pakke skal hjælpe med at fremme ligestilling og mangfoldighed og sikre, at mor og far vælger det miks af karriere og familie, der passer dem bedst.

- Vi ved, at tiden omkring forældreskabet, der træffer du nogle vigtige valg i forhold til familie og karrieren. Vi håber, at forældrepakken kan hjælpe familierne med at træffe de valg, som de synes passer bedst, og hvor der ikke længere skal gøres forskel på, om man er mor eller far, siger Kim Beyer Utoft.

Ikke kun en tekst

Udover at kunne tilbyde nogle gode rammer for de ansatte, så handler det også om, at det bliver nemmere at rekruttere.

- I tiden før, under og efter barsel - og generelt når du har mindre børn - der er du hårdt spændt for. Der er søvnløse nætter, og der er børn, der skal køres ind, og der er syge børn. Det er svært at få dagligdagen til at hænge sammen, og netop der vil vi gerne tilbyde lidt mere fleksibilitet, så familie- og arbejdsliv fungerer bedre sammen, siger Kim Beyer Utoft.

Han kan ikke sætte fingeren på, hvad der er det vigtigste i den nye forældrepakke. Men ordningen med fuld løn i 32 uger efter opstarten er selvfølgelig blevet bemærket.

Kort om

Energinet er en selvstændig offentlig virksomhed under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Energinet ejer og udvikler el- og gasnet i Danmark for at indpasse mere vedvarende energi, opretholde forsyningssikkerhed og sikre lige markedsadgang til nettene. Der er omkring 1.000  ansatte i Energinet. 

- Jeg tror ikke, det er ét redskab, der gør hele forskellen. Det vi har hørt, er, at vi sender et stærkt signal om, at du har lige muligheder og vilkår som mor og far, og at du selv kan vælge, siger Kim Beyer Utoft, der fremhæver fleksibiliteten som et stærkt kort.

- Der er mange, der taler om fleksibilitet. Men vi gør det, og det får vi positivt feedback på, fordi vi går hele vejen. Når vi laver en strategi med mangfoldighed og ligestilling, så er det ikke kun tekst. Vi bakker det op med vores tilgang til medarbejderne, siger Kim Beyer Utoft.

Styrker evnen til at rekruttere

Virksomheden har igennem flere år haft fleksibilitet som et omdrejningspunkt for, hvordan de ansatte kan indrette arbejdslivet, og allerede op til covid-19 arbejdede Energinet målrettet med fleksibilitet. Det betyder blandt andet, at cirka halvdelen af de ansatte møder ind på hovedkontoret på en given dag.

-  Allerede før corona tog fat arbejdede vi med den fleksible arbejdsplads, hvor medarbejdere og ledere sammen har et ansvar for at finde de løsninger som både tilgodeser Energinet, fællesskabet og den enkeltes behov og ønsker. Både i forhold til hvor du arbejder fra og hvornår du placerer din arbejdstid. Det er vores oplevelse, at jo bedre vi bliver til at tale sammen, jo bedre er vi til at se muligheder, siger Kim Beyer Utoft.

Det er noget af samme fleksibilitet, der skal afspejle sig i forældrepakken, og ifølge HR-chefen, så kommer det i sidste ende virksomheden til gode.

- Der er naturligvis omkostninger forbundet med at indføre en sådan pakke, men det handler primært om at vi tager kapacitet ud af organisationen, når ansatte går på nedsat tid eller tager mere barsel. Det, som kommer os til gode, er, at vi netop har arbejdet meget med fleksibilitet, og derfor har organisationen erfaring med, at håndtere fleksibilitet og forskellige tilgange til arbejde. Du får så meget igen, fordi medarbejderne også udviser fleksibilitet den anden vej og ofte giver de en ekstra skalle, når behovet opstår. Vi har nogle medarbejdere, der giver meget til Energinet. Derfor er det naturligt at give noget tilbage, siger Kim Beyer Utoft.

- Det er naturligvis svært at udregne præcist, hvordan de nye muligheder kommer til at fungere, og det er noget vi skal mærke efter og vænne os til som organisation. Personligt håber og tror jeg på, at den nye pakke vil afspejle sig i medarbejdernes trivsel og motivation, og det vil have betydning for både vores effektivitet, og vores evne til at rekruttere og fastholde medarbejdere nu og i fremtiden, siger Kim Beyer Utoft.

- Med forældrepakken fremmer vi to af Energinets vigtige dagsordner: Fleksibilitet i arbejdslivet og ligestilling mellem kønnene, siger Kim Beyer Utoft, der er head of HR hos Energinet. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Fire punkter styrker fleksibiliteten med forældrepakken

Til august gælder de nye regler for barsel, hvor mor og far er ligestillet i forhold til at holde barsel. På forkant af de nye regler har Energinet, der har hovedkontor i Erritsø, sammensat en forældrepakke, hvor de har skruet op for goderne. Det betyder blandt andet, at de ansatte kan få en baby-buddy og fem barnet sygedage, fortæller Kim Beyer Utoft, der er head of HR.

- Når vi har valgt at indgå et samarbejde med Inspired Beyond Babies og lave en ordning med en baby-buddy er det fordi, vi kan se, at der er mange, der gerne vil have en tilknytning til arbejdspladsen, mens de er på barsel, siger Kim Beyer Utoft.

- Alle der har haft børn ved, hvor stressende det kan være med syge børn. "Vi håber, at den lille ikke er syg i morgen, for hvad gør vi så?". Det pres vil vi gerne tage væk. Vi har nogle medarbejdere, der er enormt fleksible i forhold til Energinet og de behov, som virksomheden har, siger Kim Beyer Utoft.

Her kan du i listeform danne dig et overblik over, hvad pakken indeholder og hvorfor Energinet har gået et skridt videre.

Energinet har indført en forældrepakke, der skal styrke fleksibiliteten og samtidig hjælpe virksomheden med at rekruttere og fastholde deres medarbejder, der typisk er højtuddannede. Her giver head of HR, Kim Beyer Utoft, de enkelte elementer en kommentar.

1.  Nedsat tid i et halvt år

Energinet tilbyder en mild opstart efter barsel med en 32 timers arbejdsuge til fuld løn i et halvt år. Det er et krav, at de ansatte har haft minimum 20 ugers barsel.

- Vi håber, at det kan være med til at skabe tryghed for nye forældre, og at de på en balanceret måde kan vende tilbage til arbejdslivet samtidig med, at de kan fokusere på de behov, der er i forhold til familien. For det er jo oftest efter barslen, at det bliver sværest for familierne. Det giver lidt, at du kan gå en time før eller holde en kort dag en gang imellem, det giver noget fleksibilitet. Vi vil gerne have, at de ansatte kommer tilbage på en god måde.

- Samtidig tilgodeser vi dem, der gerne vil lidt tidligere tilbage fra barsel. De har måske en partner, der kan tage mere barsel. Det er jo det, man ligger op til i den nye lovgivning. Men de der kommer tilbage tidligt, de skal måske ikke tilbage for fuld kraft.

2. Forældre får en baby-buddy

Energinet er blevet en del af barselsnetværket Inspired Beyond Babies og ansatte får mulighed for at få en kollega som "baby-buddy", der hjælper med at holde kontakten til arbejdspladsen.

- Når vi har valgt at indgå et samarbejde med Inspired Beyond Babies og lave en ordning med en baby-buddy er det fordi, vi kan se, at der er mange, der gerne vil have en tilknytning til arbejdspladsen, mens de er på barsel.

- Baby-buddy-ordningen betyder, at der er en ansat, der holder kontakten til vedkommende, der er på barsel, og at vedkommende bliver inviteret med til arrangementer. Inspired Beyond Babies dækker over en række forskellige aktiviteter, som hjælper med at holde tilknytningen til arbejdsmarkedet. Det kan være virksomhedsbesøg og netværksaktiviteter for dem, der går hjemme på barsel. 

Begge dele er selvfølgelig frivilligt. Men det er lidt ligesom en mødregruppe men bare på arbejdspladsen. Vi tror, at det kan lette den måde, som du kommer tilbage til arbejdspladsen. Det giver også mulighed for, at vores medarbejder på barsel kan netværke på tværs af afdelinger og enheder og møde nye kollegaer.

3. Der er 24 uger med fuld løn

Hos Energinet er der 24 ugers fuld løn efter fødslen til både mor og far/medmor og adoptivforældre. Tidligere var der 12 uger til far og 26 uger til mor. Nu er man endt på 24 uger, fordi man ikke må gøre forskel.

- Med forældrepakken fremmer vi to af Energinets vigtige dagsordner: Fleksibilitet i arbejdslivet og ligestilling mellem kønnene. Fleksibilitet er en kerne værdi for os. Det samme er mangfoldighed, og det styrker vi med den her pakke. Det er både et værdimæssigt valg for os, men også en forretningsmæssig nødvendighed. Vi har brug for at være en attraktiv arbejdsplads, og her er mangfoldighed og fleksibilitet to kerneelementer.

- Der sker meget teknologisk og med systemerne, så vi har brug for andre og nye kompetencer. Det handler ikke kun om mænd og kvinder og flere internationale medarbejder. Vi skal have nogle andre kompetencer, ellers kan vi ikke lykkes med vores opgaver. Vi skal være mere mangfoldige.

4. Fem barnets sygedage med fuld løn

Hos Energinet er der fem barnets sygedage med fuld løn. Det skal være med til lette presset, når de små bliver syge.

- Alle der har haft børn ved, hvor stressende det kan være med syge børn. "Vi håber, at den lille ikke er syg i morgen, for hvad gør vi så?". Det pres vil vi gerne tage væk. Vi har nogle medarbejdere, der er enormt fleksible i forhold til Energinet og de behov, som virksomheden har. De er klar til at tage en ekstra tørn, og så vil vi gerne værne om dem, når de er presset, og det er de, når de har syge børn. Tidligere havde vi to dage. Det er hævet til fem, og det "dækker"  jo influenza eller skoldkopper, hvor du har brug for nogle flere dage.

40-årige Hauke Daene begyndte sin karriere i Lidl i 2009 som områdeleder i sin hjemby Hamborg, nu bliver han ny HR-direktør i Danmark. Foto: Inge Lynggaard Hansen

Ny HR-direktør i Lidl, solidt regnskab fra CJ og stolthed over Tour de France

Her får du tre udvalgte historier fra virksomhederne i Trekanten.

Lidl ansætter ny HR-direktør

Hauke Daene starter d. 1. juli som ny HR-direktør Lidl Danmark. Foto: Inge Lynggaard Hansen

Hauke Daene er ny direktør for Human Ressources-området i Lidl Danmark. Og med mere end 13 års international erfaring i dagligvarekæden og senest et HR-ansvar for hele Lidl Tyskland, der er detailkædens største marked, kommer han med solid erfaring fra branchen, som han glæder sig til at bruge i Danmark.

- Vores vision i Lidl Danmark er at blive danskernes førstevalg for kunder og medarbejdere. Vi har fokus på at udvide vores teamlidl-kultur for at øge loyaliteten og opbygge et stærkt Employer Brand i Danmark. For at fortsætte vores vækst- og ekspansionsplaner i Danmark ønsker vi at tiltrække de dygtigste medarbejdere i branchen til vores butikker, vores logistikcentre og vores hovedkontor – som flytter til Aarhus næste sommer, siger Hauke Daene.

40-årige Hauke Daene begyndte sin karriere i Lidl i 2009 som områdeleder i sin hjemby Hamborg og har i løbet af sin tid været en tur i Lidl UK/Storbritannien, og siden 2020 har Hauke Daene bestredet jobbet som HR-direktør for Lidls tyske hovedkontor og 39 regioner i landet.

Solidt regnskab fra entreprenørfirmaet CJ

Entreprenørselskabet CJ, som har haft et voldsomt travlt 2021 og ser ind i et lige så travlt 22. Blandt de store opgaver er at være hovedentreprenør på den nye brintfabrik på Ydre Ringvej. Foto: Søren Gylling

CJ A/S knoklede sig til en omsætning på knap 424 mio. kroner i 2021. Det var 35 millioner kroner mere end året før, men overskuddet endte på 14 millioner kroner, hvilket var mindre end forventet. Det skriver Fredericia Dagblad.

- Vi er tilfredse, selvom vi ikke opfyldte vores ambitiøse budget. Men det har været en turbulent tid med corona og prismæssig uforudsigelighed på råvarerne, ligesom vi har investeret i en styrkelse af vores organisation for at kunne honorere fremtidens krav omkring bæredygtighed og den professionalisme et sådant fokus kræver, siger selskabets nye administrerende direktør Jonathan Smetana i en pressemeddelelse om resultatet.

Jonathan Smetana overtog rollen som øverst ansvarlig for virksomheder tidligere på året, hvor han afløste medgrundlægger Hans Jørgen Ebbesen. De to byttede roller i et længe planlagt generationsskifte. Johan Smetana forventer, at det kommende årsregnskab for 2021-22 bliver med en tilsvarende omsætning, mens det er svært at forudsige, hvad bundlinjen vil vise.

Læs hele artiklen i Fredericia Dagblad

Vejles borgmester: Tour de France har været en kæmpe succes

Tour de France etape-start i Vejle, var en stor succes i følge borgmester Jens Ejner Christensen (V). Foto: Mette Mørk

Efter tre dage med Tour de France i Danmark, er det i høj grad de danske fans, der med massivt fremmøde og opbakning er løbet med overskrifterne under det legendariske cykelløbs indledende etaper. På trods af de store menneskemængder blev dette års Grand Depart afholdt uden større problemer, lyder det fra flere af de kommuner, som lagde vej til enten start eller afslutning af løbene. Det skriver Ritzau.

Blandt andet i Vejle Kommune, hvor man sent vil glemme oplevelsen af at afholde Tour de France, fortæller borgmester Jens Ejner Christensen (V).

- Alt forløb, som det skulle. Vi havde besøg af omkring 100.000 gæster på ruterne, som havde en fantastisk god oplevelse. Tour de France er uden tvivl blandt de største sportsbegivenheder, og vi kommer til at huske det her i mange år. I Horsens taler man stadig om dengang, Giro d'Italia kom til byen, siger han til Ritzau.