Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Det er god stil at tilbyde outplacement. - Men det er også en gevinst for virksomheden, når de ansatte kommer videre gennem et outplacement-forløb, lyder det fra Per Frederiksen fra WeMatch. Foto: Henrik Kruse 

Hjælp de afskedigede videre - det betaler sig

Selv om jobmarkedet stadig er rødglødende, så er det - fortsat - en god idé at sende folk godt videre, hvis der skal skæres ned. For det første er det bare god stil. Men det er også vigtigt for virksomhedens fremdrift, at dem, der er tilbage i virksomheden, oplever, at virksomheden tager sig godt af de ansatte - og særligt når tingene blive tunge.

Outplacement har i lang tid været et HR-redskab i de største virksomheder, men de små og mellemstore virksomheder har også fået øje på fordelene, og at det er vigtigt, at de passer på deres omdømme. Det fortæller Per Frederiksen om i dagens nyhedsbrev.

Konsulenten har i øvrigt svært ved at forestille sig, at jobmarkedet kan blive mere "hot". Meldingerne fra virksomhederne er nemlig, at de begynder at se på, om de skal nedjustere. For lige nu er virksomhederne gearet til vækst. Alt andet lige vil det øge behovet for outplacement-forløb.

I dagens nyhedsbrev kan du også blive klogere på marketingværktøjet Ahrefs. Hen over sommeren skriver vi om konkrete værktøjer, der kan hjælpe i hverdagen. Ahrefs kan hjælpe dig med at give hjemmesiden en ansigtsløftning.

Har du lyst, er du meget velkommen til at følge med på Linkedin, hvor vi løbende deler vores artikler.  Er du endnu ikke blevet abonnent på Erhvervsliv Trekanten, kan du tegne abonnement på nyhedsbrevet på hjemmesiden.

God læselyst - og tak fordi du læser med.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Udgiften til outplacement er godt givet ud, lyder det fra Per Frederiksen. - Nogle ser det fortsat som en ekstra udgift. Så hvorfor skulle jeg bruge penge på det? Men i dag er det vigtigt, at du bevarer det gode omdømme og ry, og at du behandler dine ansatte godt. Det er i høj grad derfor, at du skal bruge det som et HR-redskab, siger Per Frederiksen. Foto: Henrik Kruse

Den afskedigede skal godt videre – også for virksomhedens skyld

Der er to centrale argumenter for, at virksomheder i dag bruger penge på at hjælpe folk videre, når de tager afsked med medarbejdere. Det handler om at opføre sig ordentligt, og at det er god forretning på længere sigt, lyder fra Per Frederiksen fra WeMatch, der er specialist i outplacement.

1. Du skal som virksomhed tage vare på dit omdømme, når du skal tiltrække folk. I dag har vi jo et meget gennemsigtigt jobmarked, der er stort set ikke de ting, du ikke kan finde på nettet. Det er regnskaber, værdier og anmeldelser på for eksempel Jobindex, hvor ansatte kan rate deres arbejdspladser. Tingene spreder sig i netværket, og det har aldrig været nemmere med sociale medier. Så der er måske en grund til, at en virksomhed ikke får de ansøgninger, de håber på, når de slår en stilling op, siger Per Frederiksen.

2. Nogle ser det fortsat som en ekstra udgift. Så hvorfor skulle jeg bruge penge på det? Men i dag er det vigtigt, at du bevarer det gode omdømme og ry, og at du behandler dine ansatte godt. Det er i høj grad derfor, at du skal bruge det som HR-redskab, siger Per Frederiksen.

Det er god stil. Men det er også en gevinst for virksomheden, når de ansatte kommer videre gennem et outplacement-forløb, lyder det fra Per Frederiksen fra WeMatch, der er specialist i at få specialister og direktører skubbet videre til det næste job.

HR: Hos de helt store virksomheder har det i mange år været en del af pakken, at når man tager afsked med medarbejdere, så er et outplacement-forløb helt normalt. Det handler om at tage sig godt at de ansatte, og der er også et omdømme, der skal plejes.

Samme tankegang spreder sig til de små og mellemstore virksomheder, hvor rekruttering er den helt store udfordring.

- Det er meget forskelligt, hvordan man går til det i de små og mellemstore virksomheder. Det afhænger meget af direktøren, om man tager det sociale ansvar, og om de er opmærksom på, at de kan bruge outplacement-redskabet. De store virksomheder ved godt, at det er noget, der hjælper dem, siger Per Frederiksen, der står bag konsulenthuset WeMatch, der er specialiseret i at hjælpe ledere, specialister og direktører til deres næste job, uanset om de er blevet opsagt eller selv ønsker nye udfordringer.

Jeg hører også fra kunder, at de lige nu ser på, om de skal justere. De fleste virksomheder er gearet til vækst, og når væksten udebliver, så begynder de at se på, hvad der skal ske.

Per Frederiksen, ejer af WeMatch

Per Frederiksen har arbejdet med outplacement siden 2004, hvor har han været rådgiver og leder i konsulenthuset AS3, der er et skandinavisk konsulenthus, der er markedsledere i Skandinavien. I 2017 gjorde han alvor af drømmen om at blive selvstændig, og han kan trække på en karriere, hvor han har været tæt på nogle af de meget store fyringsrunder i blandt andet Lego, Danfoss og Vestas.

- Lego er et godt eksempel på, at det virker. Folk vil meget gerne til Lego, og de har et virkeligt godt ry. De har en meget forankret politik om outplacement, og når de omorganiserer, så hjælper de deres folk videre. De ved godt – ligesom mange andre store virksomheder – at de skal passe på deres omdømme, siger Per Frederiksen.

Vigtigt HR-redskab

Der er to centrale argumenter for, at virksomheder i dag bruger penge på at hjælpe folk videre med et håndholdt forløb, hvor man lægger en køreplan for at lande det næste job. Først og fremmest handler det om, at virksomhederne gerne vil drage omsorg for sine medarbejdere.

- Du vil gerne sende et signal om, at man behandler folk ordentligt, når man skal af med folk. Nogle steder er det forankret i overenskomstaftalen, og direktørerne får det ofte forhandlet ind i deres kontrakter. Så markedet er modnet, hvis vi ser på det helt generelt, siger Per Frederiksen.

Det andet argument handler om at gøre det gode for virksomheden på lidt længere sigt.

- Jeg er ret sikker på, at virksomheder får mere brug for outplacement som en del af deres employer branding-strategi, de kommende år, siger Per Frederiksen. Foto: Henrik Kruse

- Du skal som virksomhed tage vare på dit omdømme, når du skal tiltrække folk. I dag har vi jo et meget gennemsigtigt jobmarked, der er stort set ikke de ting, du ikke kan finde på nettet. Det er regnskaber, værdier og anmeldelser på for eksempel Jobindex, hvor ansatte kan rate deres arbejdspladser. Tingene spreder sig i netværket, og det har aldrig været nemmere med sociale medier. Så der er måske en grund til, at en virksomhed ikke får de ansøgninger, de håber på, når de slår en stilling op, siger Per Frederiksen, der fortsat oplever, at små og mellemstore virksomheder ikke helt har set værdien af at bruge outplacement som et HR-redskab.

- Nogle ser det fortsat som en ekstra udgift. Så hvorfor skulle jeg bruge penge på det? Men i dag er det vigtigt, at du bevarer det gode omdømme og ry, og at du behandler dine ansatte godt. Det er i høj grad derfor, at du skal bruge det som et HR-redskab, siger Per Frederiksen.

Dårlig opførsel kan koste

Redskabet sikrer også, at det er nemmere at få tingene til at køre i forretningen efterfølgende, når man har sagt farvel til medarbejderen på en respektfuld måde.

- Den enkelte medarbejder er selvfølgelig altid træt af, at det blev dem, der skulle videre, men når det er sagt, så er det vigtigt, at de får en fair behandling. "Jeg blev ikke bare lukket ud ad bagdøren en tirsdag eftermiddag i regnvejr", siger Per Frederiksen, og den slags bliver bemærket.

- Hvis du investerer i outplacement, så er det mit argument, at det også er med til at fastholde dem, der sidder tilbage i virksomheden. De vil ofte spørge, hvorfor skal jeg blive tilbage og kæmpe? De har samtidig fået mere at lave. Der findes virksomhedsledere, der vil sige, at dem, der er tilbage, de er bare glade for at have et arbejde. Men det betyder noget for dem, der fortsat arbejder i virksomheden, at de kan se, at det er foregået på en ordentlig og værdig måde. Det motiverer de tilbageværende. Bliver det omvendt håndteret meget dårligt, så vil du ofte se, at virksomheden får tre-fire opsigelser lige bagefter, siger Per Frederiksen.

Og hvis det trækker flere opsigelser med sig, så kan det blive voldsomt dyrt på et arbejdsmarked, hvor der er rift om folk.

- Hvor du måske bare skulle af med én medarbejder, så er det pludselig nogle af de bedste, der er væk fordi, de ikke kan se sig selv i, hvordan virksomheden agerer, når de tager afsked med en ansat. Det var jo ikke planen. Det er dyrt. Det er så meget dyrere end et outplacement-forløb. Du kan faktisk ikke sammenligne det. Derfor er det altid en god ting at tage hånd om dem, du skal tage afsked med, siger Per Frederiksen.

Tegn på opbremsning

Lige nu er jobmarkedet rødglødende, og han forventer at få endnu mere travlt med outplacement-forløb i takt med, at dampen går af økonomien. Han har i hvert fald svært ved at forestille sig, at jobmarkedet ikke snart bliver ramt. Samtidig sker der en masse inden for blandt andet digitalisering, der kræver omstillinger i virksomhederne.

- Der vil komme flere omstillinger, nye strategier og tilpasninger. Der vil komme flere robotter – og flere kontorrobotter. Alt andet lige er der flere, der skal omplaceres til andre funktioner og stillinger. Jeg tvivler på, at vi kan komme længere "op" på jobmarkedet, siger Per Frederiksen og fortsætter:

- Jeg hører også fra kunder, at de lige nu ser på, om de skal justere. De fleste virksomheder er gearet til vækst, og når væksten udebliver, så begynder de at se på, hvad der skal ske. Det hænger sammen med rentestigninger, krigen i Ukraine og eftervirkninger af corona. Folk holder lidt igen, og det kan jeg også se i min egen omgangskreds. Du ser også byggerier, der bliver sat på pause. Hussalget bremser op. Jeg er ret sikker på, at virksomheder får mere brug for outplacement som en del af deres employer branding-strategi, de kommende år, siger Per Frederiksen.

Direktør Casper Harlev og hans marketingansvarlige i Maturix bruger marketingværktøjet Ahrefs. Uanset om man er B2B- eller B2C-virksomhed, kan man få værdi af at bruge værktøjet, mener han. Foto: Mathias Banke

Værdifuldt værktøj: Pift din hjemmeside op og forstå konkurrenterne med Ahrefs

'Tre værktøjer til en lettere hverdag' er et gennemgående element i Erhvervsliv-medierne, hvor virksomheder anbefaler deres bedste værktøjer til hinanden, og hen over sommeren deler vi anbefalingerne på tværs.

Vi lægger ud med marketingværktøjet Ahrefs, der kan bruges til at pifte din virksomheds hjemmeside op, genere mere trafik og sikre, at I ikke falder bagud i forhold til jeres konkurrenter.
 
Casper Harlev, direktør i Maturix i Odense, er fortaler for Ahrefs, og her deler han af sin viden og forklarer, hvilke fordele man kan få ud af at bruge værktøjet.
 
Ahrefs kan deles op i fem kerneområder, som den indsamler og præsenterer et væld af data om.

1) Site audit, der finder fejl såsom døde links på en hjemmeside.

2) Site explorer, der kan fortælle dig, hvordan dine konkurrenterne klarer sig i organiske og betalte søgninger.

3) Keywords explorer, der kan gøre dig klogere på, hvilke ord der kan få din hjemmeside i toppen af søgninger.

4) Content explorer, der kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilke emner der er mest populære.

5) Rank tracker, der rangerer dine nøgleord ud fra, hvor godt de klarer sig i søgninger.

- Det fortæller, hvor ens konkurrenter genererer deres trafik fra. Det kan næsten give dig en opskrift på, hvordan du mest effektivt skaber mere trafik, pointerer Casper Harlev.

Læs hele artiklen og find et nyt værktøj, der kan skabe værdi for din virksomhed.

Casper Harlev fra Maturix dykker ned i all-in-one marketingværktøjet Ahrefs og fortæller, hvad det kan give af fordele til din virksomhed.

MARKETING: Når det kommer til at få sin hjemmeside til at spille, sværger direktøren Casper Harlev fra Maturix til ét bestemt værktøj: Ahrefs.

For ham er det uden sidestykke det bedste all-in-one marketing og SEO-værktøj, der båder holder styr på ens egen og konkurrenternes performance.

- Det er lige fra din placering i Google til, hvilke søgeord der får folk ind på din hjemmeside, siger Casper Harlev.

Det kunne næsten ikke være mere lige til at bruge.

- Opsætningen er absolut minimal. Man taster bare adressen på den side, man vil have analyseret, ind, og så er man i gang. Efter lidt tid fortæller programmet dig så de kritiske punkter, du skal have rettet, siger Casper Harlev.

Værktøjer til en lettere hverdag

'Tre værktøjer til en lettere hverdag' er et fast element i Erhvervsliv-medierne, der hver især dækker virksomhederne i Aarhus, Esbjerg, Odense, Randers og Trekantområdet.

Det sker, når vi beder lokale virksomheder om at dele nogle af de værktøjer, som hjælper netop dem, og hen over sommeren går vi spadestikket dybere ved at præsentere de mest anvendte og anbefalede værktøjer på tværs af medierne inden for fem kategorier.

De fem udvalgte værktøjer er:

  • Kundeservice: Zendesk
  • Marketing: Ahrefs
  • Møder: Calendly
  • Kommunikation: Slack
  • Økonomi: Dinero


Følg med i dit Erhvervsliv-nyhedsbrev i løbet af sommeren - eller saml op på videndelingen efter ferien.

Objektiv vurdering af SEO

Ahrefs består af fem forskellige kerneværktøjer, der alle sammen tager udgangspunk i webadresser og søgeord:

  • Site audit, der finder fejl såsom døde links på en hjemmeside.
  • Site explorer, der kan fortælle dig, hvordan dine konkurrenterne klarer sig i organiske og betalte søgninger.
  • Keywords explorer, der kan gøre dig klogere på, hvilke ord der kan få din hjemmeside i toppen af søgninger.
  • Content explorer, der kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilke emner der er mest populære .
  • Rank tracker, der rangerer dine nøgleord ud fra, hvor godt de klarer sig i søgninger.

Hver af de fem værktøjer samler store mængder data og præsenterer dem i et overskueligt vindue, som man kan sortere og filtrere efter behov, og de fungerer både for ens egne domæner samt konkurrenternes, så man kan lære af dem, der rangerer bedre end en selv på internettet.

- Baseret på en URL-adresse giver det uendelig mange typer af rapporter på kryds og tværs af alle mulige data, siger Casper Harlev og pointerer:

- Mange laver også den fejl, at de bare søger på deres virksomheds navn på Google og ser, at de "ligger nummer et", men det dur ikke, når man gør det fra sin egen computer, for Google tager højde for den personlige søgning. Her får du en tredjepart til at vise, hvordan det rent faktisk ser ud.

Hold øje med konkurrenterne

For en ung virksomhed som Maturix, der har udviklet en smart måde til at måle, hvornår beton er størknet, giver Ahrefs betydelige fordele.

- Vi får et helt unikt indblik i, hvor konkurrenterne skaber trafik fra. Hvilke links har de, hvilke søgeord gør de brug af, og er der noget der, vi kan gøre endnu bedre?, siger Casper Harlev.

Det er med til at sørge for, at Maturix øger den organiske trafik til virksomhedens hjemmeside, og samtidig sikrer man, at hjemmesiden spiller, så indlæsningstiden holdes lav, og der ikke er links til hjemmesider, der ikke længere eksisterer.

To andre værktøjer

Casper Harlev har tidligere delt tre værktøjer i Erhvervsliv Odense, hvoraf Ahrefs var det ene, og det, som vi har valgt at gå i dybden med.

Her er en kort beskrivelse af de to andre værktøjer, der bliver brugt hos Maturix:

  • Loom, som gør det nemt at optage og dele videoer. I mange tilfælde, hvor man ville skrive mails til kunder eller kollegaer, bruger Maturix' medarbejdere nu video i stedet, og det sparer tid.
  • Al intern kommunikation hos Maturix foregår gennem Slack. App'en gør det nemt at kommunikere og dele filer, og for direktør Casper Harlev betyder det, at hans indbakke kun består af kommunikation med kunder.
https://erhvervslivodense.dk/artikel/tre-v%C3%A6rkt%C3%B8jer-der-g%C3%B8r-hverdagen-lettere-hos-maturix

Udnytter man dataene rigtigt i Ahrefs, kan det også gøre en klogere på, hvad der rører sig i ens branche, ligesom programmet i sidste ende sparer tid, for du bliver sikker på, at du lægger din energi der, hvor det har betydning.

- Det fortæller, hvor ens konkurrenter genererer deres trafik fra. Det kan næsten give dig en opskrift på, hvordan du mest effektivt skaber mere trafik. For os kan det være, at vi skal lave en artikel om vinterstøbning, fordi det er der, vores konkurrenter generer den største trafik, forklarer Casper Harlev.

Hvis ens konkurrenter ikke har styr på deres udgående links, kan man også bruge Ahrefs til at udnytte det.

- Hvis en af dine konkurrenter har et udgående link til en side, der ikke længere eksisterer, kan man jo bare købe den adresse, så linket henviser til ens egen virksomhed, så det kan også bruges lidt mere aggressivt.

Nemt at komme i gang

Ahrefs er abonnementsbaseret. Den billigste løsning, som giver adgang til de nævnte værktøjer, koster 712 kroner om måneden.

- Det er ikke helt billigt, men heller ikke sindssygt dyrt. De fleste kan få noget ud af det i perioder, så man kan jo afmelde efter en måned eller to. Det kan hurtigt være de 700 kroner værd, siger Casper Harlev.

Selvom det ifølge ham ikke kræver eksperterfaring at bruge Ahrefs, kræver nogle af rapporterne, programmet generer, at man kender noget til begreberne, der bruges i onlinemarketing.

Hos Maturix er det Casper Harlev og hans marketingansvarlige, der bruger Ahrefs og hiver den vigtige information ud af det.

- Det giver mening at bruge for B2B-virksomheder som os, men sælger man B2C gennem en webshop, kan man også sagtens bruge det.

Würth runder milliarden, bilkoncern får afgiftssmæk, og for få vælger en erhvervsuddannelse

Her får du ugens overblik, der indeholder flere af de seneste erhvervsnyheder fra Trekantområdet.

For få vælger en erhvervsuddannelse i Vejle

Regeringen nåede ikke sit mål om, at hver fjerde afgangselev skulle vælge en erhvervsuddannelse i 2020. Ligesom i Vejle er det i dag omkring hver femte af de unge, der søger mod uddannelser som murer, tjener, tømrer og mekaniker. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Virksomhederne skriger på faglærte. Men det er alt for få unge, der vælger en erhvervsuddannelse i Vejle Kommune. Faktisk klarer Vejle Kommune sig dårligst i Trekantområdet, skriver Vejle Amts Folkeblad

Hver femte afgangselev fra folkeskolen og 10. klasse i kommunen søger uddannelser som murer, tjener, tømrer og mekaniker. Sådan har det nogenlunde set ud i seks år, og udviklingen rykker sig ikke, viser nye tal fra Uddannelsesstatistik. 

Dermed er Vejle Kommune langt fra målet om, at 30 procent af afgangseleverne skal starte på en erhvervsuddannelse i 2025.

Plejefirma smidt på porten af kommunen

Sundplejen er blevet droppet af Fredericia Kommune. Arkivfoto: Morten Pape. Arkivfoto: Morten Pape

Det omstridte plejeselskab Sundplejen bliver nu smidt på porten af Fredericia Kommune, oplyser kommunen i  en pressemeddelelse. 

Tilliden til, at selskabet kan leve op til sine forpligtelser, er ganske enkelt væk. Blandt andet skriver kommunen, at der er eksempler på borgere, der ikke har fået den ydelse, som de er visiteret til. 

Ifølge kommunen er der tale om, at 242 borgere bliver ramt af, at kommunen har opsagt samarbejdet med leverandøren. De vil alle bliver kontaktet af visitationen, oplyser Fredericia Kommune. Du kan læse mere i Fredericia Dagblad.

Würth har rundet milliarden

Ledelsens forventninger er "realiseret tilfredsstillende", fremgår det af det seneste regnskab for Würth Danmark, der runder én milliard kroner i omsætning i 2021. Her er det administrerende direktør Donny Moerkerk. Arkivfoto: Søren Gylling

Det er et rekordregnskab, der just er blevet offentliggjort for Würth Danmark. Den store, tyske værktøjsproducent, der i Danmark har hovedsæde i Kolding, har nemlig for første gang rundet én milliard kroner i omsætning, skriver JydskeVestkysten

Årets resultat lander på 37,7 millioner kroner før skat. Dermed lever resultaterne op til ledelsens forventninger, der netop lød på at runde én milliard kroner, og af regnskabet fremgår det da også, at "ledelsens forventninger er realiseret tilfredsstillende". 

Juridisk plet på historisk rekordregnskab for bilkoncern

Nic Christiansen Gruppen importerer blandt andre mærker Hyundai til Danmark. Ifølge Motorstyrelsen har importørens datterselskab i en periode betalt alt for lidt i registreringsafgift for tusindevis af biler. Arkivfoto: Henrik Nordstrøm Holm

En af Danmarks absolut største bilkoncerner, Nic. Christiansen Gruppen, der har hovedsæde i Kolding, har fået et gigantisk afgiftssmæk på 265 mio. kr. fra Motorstyrelsen. Ifølge et afsnit på side 14 i koncernens netop offentliggjorte rekordregnskab er pengene indbetalt, selvom koncernen har anket afgørelsen. Kravet stammer tilbage fra perioden 2016 til 2017, skriver Finans.dk.

Koncernen har anket afgørelsen til Skatteankestyrelsen, og administrerende direktør Niels Vrist Bertelsen forventer, at sagen trækker ud. Der kan gå et eller to år inden, at Skatteankestyrelsen er klar med afgørelse, og taber man der, vil koncernen anke til byretten, udtaler han til Finans.dk