Den afskedigede skal godt videre – også for virksomhedens skyld
Der er to centrale argumenter for, at virksomheder i dag bruger penge på at hjælpe folk videre, når de tager afsked med medarbejdere. Det handler om at opføre sig ordentligt, og at det er god forretning på længere sigt, lyder fra Per Frederiksen fra WeMatch, der er specialist i outplacement.
1. Du skal som virksomhed tage vare på dit omdømme, når du skal tiltrække folk. I dag har vi jo et meget gennemsigtigt jobmarked, der er stort set ikke de ting, du ikke kan finde på nettet. Det er regnskaber, værdier og anmeldelser på for eksempel Jobindex, hvor ansatte kan rate deres arbejdspladser. Tingene spreder sig i netværket, og det har aldrig været nemmere med sociale medier. Så der er måske en grund til, at en virksomhed ikke får de ansøgninger, de håber på, når de slår en stilling op, siger Per Frederiksen.
2. Nogle ser det fortsat som en ekstra udgift. Så hvorfor skulle jeg bruge penge på det? Men i dag er det vigtigt, at du bevarer det gode omdømme og ry, og at du behandler dine ansatte godt. Det er i høj grad derfor, at du skal bruge det som HR-redskab, siger Per Frederiksen.
HR: Hos de helt store virksomheder har det i mange år været en del af pakken, at når man tager afsked med medarbejdere, så er et outplacement-forløb helt normalt. Det handler om at tage sig godt at de ansatte, og der er også et omdømme, der skal plejes.
Samme tankegang spreder sig til de små og mellemstore virksomheder, hvor rekruttering er den helt store udfordring.
- Det er meget forskelligt, hvordan man går til det i de små og mellemstore virksomheder. Det afhænger meget af direktøren, om man tager det sociale ansvar, og om de er opmærksom på, at de kan bruge outplacement-redskabet. De store virksomheder ved godt, at det er noget, der hjælper dem, siger Per Frederiksen, der står bag konsulenthuset WeMatch, der er specialiseret i at hjælpe ledere, specialister og direktører til deres næste job, uanset om de er blevet opsagt eller selv ønsker nye udfordringer.
Per Frederiksen, ejer af WeMatchJeg hører også fra kunder, at de lige nu ser på, om de skal justere. De fleste virksomheder er gearet til vækst, og når væksten udebliver, så begynder de at se på, hvad der skal ske.
Per Frederiksen har arbejdet med outplacement siden 2004, hvor har han været rådgiver og leder i konsulenthuset AS3, der er et skandinavisk konsulenthus, der er markedsledere i Skandinavien. I 2017 gjorde han alvor af drømmen om at blive selvstændig, og han kan trække på en karriere, hvor han har været tæt på nogle af de meget store fyringsrunder i blandt andet Lego, Danfoss og Vestas.
- Lego er et godt eksempel på, at det virker. Folk vil meget gerne til Lego, og de har et virkeligt godt ry. De har en meget forankret politik om outplacement, og når de omorganiserer, så hjælper de deres folk videre. De ved godt – ligesom mange andre store virksomheder – at de skal passe på deres omdømme, siger Per Frederiksen.
Vigtigt HR-redskab
Der er to centrale argumenter for, at virksomheder i dag bruger penge på at hjælpe folk videre med et håndholdt forløb, hvor man lægger en køreplan for at lande det næste job. Først og fremmest handler det om, at virksomhederne gerne vil drage omsorg for sine medarbejdere.
- Du vil gerne sende et signal om, at man behandler folk ordentligt, når man skal af med folk. Nogle steder er det forankret i overenskomstaftalen, og direktørerne får det ofte forhandlet ind i deres kontrakter. Så markedet er modnet, hvis vi ser på det helt generelt, siger Per Frederiksen.
Det andet argument handler om at gøre det gode for virksomheden på lidt længere sigt.
- Du skal som virksomhed tage vare på dit omdømme, når du skal tiltrække folk. I dag har vi jo et meget gennemsigtigt jobmarked, der er stort set ikke de ting, du ikke kan finde på nettet. Det er regnskaber, værdier og anmeldelser på for eksempel Jobindex, hvor ansatte kan rate deres arbejdspladser. Tingene spreder sig i netværket, og det har aldrig været nemmere med sociale medier. Så der er måske en grund til, at en virksomhed ikke får de ansøgninger, de håber på, når de slår en stilling op, siger Per Frederiksen, der fortsat oplever, at små og mellemstore virksomheder ikke helt har set værdien af at bruge outplacement som et HR-redskab.
- Nogle ser det fortsat som en ekstra udgift. Så hvorfor skulle jeg bruge penge på det? Men i dag er det vigtigt, at du bevarer det gode omdømme og ry, og at du behandler dine ansatte godt. Det er i høj grad derfor, at du skal bruge det som et HR-redskab, siger Per Frederiksen.
Dårlig opførsel kan koste
Redskabet sikrer også, at det er nemmere at få tingene til at køre i forretningen efterfølgende, når man har sagt farvel til medarbejderen på en respektfuld måde.
- Den enkelte medarbejder er selvfølgelig altid træt af, at det blev dem, der skulle videre, men når det er sagt, så er det vigtigt, at de får en fair behandling. "Jeg blev ikke bare lukket ud ad bagdøren en tirsdag eftermiddag i regnvejr", siger Per Frederiksen, og den slags bliver bemærket.
- Hvis du investerer i outplacement, så er det mit argument, at det også er med til at fastholde dem, der sidder tilbage i virksomheden. De vil ofte spørge, hvorfor skal jeg blive tilbage og kæmpe? De har samtidig fået mere at lave. Der findes virksomhedsledere, der vil sige, at dem, der er tilbage, de er bare glade for at have et arbejde. Men det betyder noget for dem, der fortsat arbejder i virksomheden, at de kan se, at det er foregået på en ordentlig og værdig måde. Det motiverer de tilbageværende. Bliver det omvendt håndteret meget dårligt, så vil du ofte se, at virksomheden får tre-fire opsigelser lige bagefter, siger Per Frederiksen.
Og hvis det trækker flere opsigelser med sig, så kan det blive voldsomt dyrt på et arbejdsmarked, hvor der er rift om folk.
- Hvor du måske bare skulle af med én medarbejder, så er det pludselig nogle af de bedste, der er væk fordi, de ikke kan se sig selv i, hvordan virksomheden agerer, når de tager afsked med en ansat. Det var jo ikke planen. Det er dyrt. Det er så meget dyrere end et outplacement-forløb. Du kan faktisk ikke sammenligne det. Derfor er det altid en god ting at tage hånd om dem, du skal tage afsked med, siger Per Frederiksen.
Tegn på opbremsning
Lige nu er jobmarkedet rødglødende, og han forventer at få endnu mere travlt med outplacement-forløb i takt med, at dampen går af økonomien. Han har i hvert fald svært ved at forestille sig, at jobmarkedet ikke snart bliver ramt. Samtidig sker der en masse inden for blandt andet digitalisering, der kræver omstillinger i virksomhederne.
- Der vil komme flere omstillinger, nye strategier og tilpasninger. Der vil komme flere robotter – og flere kontorrobotter. Alt andet lige er der flere, der skal omplaceres til andre funktioner og stillinger. Jeg tvivler på, at vi kan komme længere "op" på jobmarkedet, siger Per Frederiksen og fortsætter:
- Jeg hører også fra kunder, at de lige nu ser på, om de skal justere. De fleste virksomheder er gearet til vækst, og når væksten udebliver, så begynder de at se på, hvad der skal ske. Det hænger sammen med rentestigninger, krigen i Ukraine og eftervirkninger af corona. Folk holder lidt igen, og det kan jeg også se i min egen omgangskreds. Du ser også byggerier, der bliver sat på pause. Hussalget bremser op. Jeg er ret sikker på, at virksomheder får mere brug for outplacement som en del af deres employer branding-strategi, de kommende år, siger Per Frederiksen.