Ferien skal give mening og gøre noget godt for naturen
Når du kommer hjem fra ferie, så har du været med til at gøre verden til et lidt bedre sted.
Det er filosofien i et nyt projekt i Trekantområdet, hvor Naturpark Lillebælt er tovholder på et projekt med regenerativ turisme. Her handler det ikke om at skabe nogle oplevelser, der miljømæssigt er bæredygtige. De udenlandske turister skal forbedre området.
- Vi har før talt om, at turister skal være ansvarlige, og de skal "styres" rundt i området. Men nu vil vi gerne have, at de også hjælper med noget, der også er meningsfyldt for dem. Det regenerative betyder, at turisterne giver noget tilbage til det lokalområde, de besøger, siger Niels Ole Præstbro, der er sekretariatschef i Naturpark Lillebælt.
Projektet henter inspiration fra blandt andet Færøerne, hvor man har fået turister til at hjælpe med at lave stierne for at passe bedre på naturen.
Regenerativt: Tænk at tage hjem fra ferie med en god samvittighed, og samtidig har familien fået en oplevelse.
Det er afsættet for et nyt projekt i Trekantområdet, hvor Naturpark Lillebælt er tovholder på et projekt med regenerativ turisme. Det er et skridt videre end bæredygtighed, hvor man letter presset på naturen. Her skal gæsterne være med til at gendanne – og forbedre – omgivelserne.
- Vi har før talt om, at turister skal være ansvarlige, og de skal "styres" rundt i området. Men nu vil vi gerne have, at de også hjælper med noget, der også er meningsfyldt for dem. Det regenerative betyder, at turisterne giver noget tilbage til det lokalområde, de besøger, siger Niels Ole Præstbro, der er sekretariatschef i Naturpark Lillebælt.
Naturparken fungerer som sekretariat for projektet, der har fået knap tre millioner kroner til at afprøve, om der er basis for, at udenlandske turister vil betale for at gøre noget godt for havmiljøet omkring Lillebælt, og sekretariatschefen er fortrøstningsfuld.
Hjælp naturen i ferien
Projektet ”Regenerativ turisme på verdenskortet – lærende oplevelser og forbedringer over, under og ved havoverflade i Naturpark Lillebælt” er finansieret af blandt andet Erhvervsfremmestyrelsen.
Der er et samlet budget på 2,9 millioner kroner. Partnerne er blandt andet Destination Trekantområdet og Naturpark Lillebælt, der fungerer som sekretariat på projektet, der skal have tilknyttet en række af de lokale aktører, der arbejder med outdoor-turisme i området.
- Vi tror på, at vi kan få turister til at komme og betale for at hjælpe med for eksempel at plante ålegræs i vores fjorde. Det skal bare være sjovt, og så hjælper de samtidig med at skabe et bedre havmiljø med mere natur og biodiversitet, siger Niels Ole Præstbro.
- Det kan være noget med, at de snorkler og samtidig hjælper med at plante ålegræs. De får en unik oplevelse, hvor de har været med til at skabe noget, og så kommer de forhåbentlig igen efter nogle år for at se, hvad der er sket med det ålegræs, de har plantet, siger Niels Ole Præstbro.
Gode oplevelser til familien
Udfordringen bliver nu at skabe de rigtige rammer, og vi er ikke der, hvor turister lige nu fravælger Legoland for at lave fiskebørnehaver.
- Jeg tror ikke, at folk helt er klar til at betale for at gøre en forskel, men det er også derfor, vi laver projektet. Hvordan gør vi det her? Hvordan sætter vi en pakke sammen til en udenlandsk turist, der er på besøg i vores område, så det bliver en fed oplevelse, og de smider nogle penge? spørger Niels Ole Præstbro, der henviser til et projekt fra Færøerne, hvor man har fået turister til at hjælpe med at lave stierne for at passe bedre på naturen.
- Det er et yndlingseksempel. Færøerne har haft et boom i turismen, og de lavede et stykke fantastisk kommunikation, hvor de sagde, at de lukker Færøerne ned i en weekend, men folk må gerne komme, hvis de hjælper med at lave stier og vandreruter, siger Niels Ole Præstbro.
- Men skal folk betale for at gøre noget, så skal du sætte nogle gode pakker sammen. Det skal være sjovt. De skal opleve noget. De skal have noget god mad, og vi har heldigvis det hele. Nu skal vi sætte det sammen til en fortælling, siger Niels Ole Præstbro.