Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Sommerserien med "værktøjer" til en lettere hverdag fortsætter i dag, hvor det er søstermediet i Aarhus, der sætter spot på Slack, som flere virksomheder fremhæver som et meget brugbart værktøj til at gøre den interne kommunikation nemmere og bedre. Foto: Brendan Mcdermid/Reuters/Ritzau Scanpix

Gør den interne kommunikation mere enkel

Hvordan taler vi sammen, når kollegaerne pludselig er spredt mange steder? Det er der mange virksomheder, som har skullet finde ud af og ikke mindst øve sig i. En af dem der har knækket koden, er softwarevirksomheden Capturi, de bruger en kommunikationsplatform, der hedder Slack, og det gør den daglige kommunikation nem. Både til den faglige og den sociale snak.

- Det er et sted, hvor man kan tage et stort spring, også i en stor virksomhed, kulturmæssigt. Noget, der i en e-mail hurtigt vil blive meget formelt og hierarkisk, vil i en Slack-verden være nede på jorden og tilgængeligt. Det understøtter filosofien om, at det er ok at fejle, da det er den måde, vi lærer bedst på, fortæller Tobias Winther Troelsen, der er Head of Marketing and Analytics i Capturi.

I dagens nyhedsbrev graver vi lidt dybere i Slack, når vi fortsætter vores rundrejse hos vores søstermedier. Denne gang er vi i Aarhus hos Capturi, der fortæller om, hvordan de bruger slack til formel og uformel kommunikation,

Kan du lide dagens nyhedsbrev, og er du endnu ikke abonnent, så gør som hundredvis af virksomheder i Trekantområdet og tilmeld dig vores nyhedsbrev her og følg os på LinkedIn.

God læselyst.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Tobias Winther Troelsen (t.h.) der er head of marketing and analytics sammen med CEO i Capturi, Tue Martin Berg. De mener begge, at digitale værktøjer i hverdagen kan være med til at gøre afstandene mellem medarbejderne mindre. Foto: Kirsten Louise Laursen

Værdifuldt værktøj: Slack letter den interne kommunikation

Kommunikationsværktøjet Slack er til både formel og uformel kommunikation. Det fungerer som en vidensbase og integrerer til mange digitale værktøjer.

Head of marketing and analytics, Tobias Winther Troelsen er fortaler for Slack, som er et meget vigtigt værktøj i hverdagen hos softwarevirksomheden Capturi.

For at få succes med Slack kræver det et mindset, hvor alle både medarbejdere og ledere, tager værktøjet til sig og husker at al intern kommunikation skal foregå via platformen.

Til gengæld kan man få skabt et rum, der er lige dele socialt og fagligt, og dermed kan det være en støtte i en tid, hvor medarbejderne sidder meget spredt. Her deler Tobias Winther Troelsen ud af sin viden om Slack og forklarer, hvad man kan få ud af at bruge værktøjet.

Tobias Winther Troelsen fra softwarevirksomheden Capturi guider dig her igennem kommunikationsværktøjet Slack og fortæller, hvilke fordele det kan give din virksomhed.

Værktøj: Softwarevirksomheden Capturi arbejder med talegenkendelse og samtaleindsigter. Fra basen i Åbyhøj hjælper selskabet andre virksomheder med at analysere og forbedre deres dialoger med kunderne.

Når det handler om intern kommunikation, så sværger de i Capturi til kommunikationsværktøjet Slack, som de har brugt i flere år.

Slack er et beskedprogram, der er designet specifikt til arbejdspladsen. Udviklet af det amerikanske softwarefirma Slack Technologies og nu ejet af Salesforce. Slack tilbyder mange funktioner herunder vedvarende chatrum organiseret efter emne, private grupper og direkte beskeder.

- For os fjerner den grænserne mellem det fysiske møde og dem, der arbejder remote. Det er det moderne og uformelle intranet, siger Tobias Winther Troelsen, der er head of marketing and analytics.

Har deler han Capturis erfaringer med Slack.

Værktøjer til en lettere hverdag

"Tre værktøjer" til en lettere hverdag' er et fast element i Erhvervsliv-medierne, der hver især dækker virksomhederne i Aarhus, Esbjerg, Odense, Randers og Trekantområdet.

Det sker, når vi beder lokale virksomheder om at dele nogle af de værktøjer, som hjælper netop dem, og hen over sommeren går vi spadestikket dybere ved at præsentere de mest anvendte og anbefalede værktøjer på tværs af medierne inden for fem kategorier.

De fem udvalgte værktøjer er:

  • Marketing: Ahrefs
  • Møder: Calendly
  • Kommunikation: Slack
  • Økonomi: Dinero
  • Kundeservice: Zendesk

Følg med i dit Erhvervsliv-nyhedsbrev i løbet af sommeren - eller saml op på videndelingen efter ferien.

Hvad bruger man Slack til?

- ALT. Men især til kommunikation, hvor man har mange flere muligheder for, hvordan man strukturerer sine snakke, end hvad man kender fra traditionel e-mailkommunikation.

- Slack er faktisk et akronym. Det står for Searchable Log of All Communication and Knowledge. Det betyder i praksis, at det også fungerer som en vidensbase og log af specifikke aftaler og opdateringer i organisationen. På deres egen hjemmeside definerer de også sig selv om et digitalt hovedkontor. Det eksemplificerer, at det er meget mere end ‘bare’ en erstatning for typiske interne e-mailsystemer.

Hvordan bruger I det?

- Først og fremmest som kommunikationsplatform. Det favner alt fra formel til uformel kommunikation, fungerer som vidensbase og integrerer til mange af de digitale værktøjer, vi bruger i dagligdagen. På den måde samles al information på tværs af afdelinger i én platform.

- Som medarbejder får man derfor tilgang til den information, man har brug for, direkte i Slack. Hvis der er nye medarbejdere, der skal deltage i et projekt eller onboardes til et emne, så er det nemt at invitere dem til den relevante kanal, hvor al tidligere kommunikation og information er samlet og struktureret.

Hvilke fordele giver det?

-Hos Capturi ser vi ikke arbejdspladsen som et fysisk sted, hvor man skal befinde sig for at udføre sit arbejde. I stedet opfordrer vi til, at man følger sine egne præferencer for, hvornår man har lyst til at arbejde hjemmefra, og hvornår man foretrækker at være på kontoret.

-Slacks evne til at favne både formel og uformel kommunikation gør det til et perfekt værktøj til at bidrage til formel information og samtidig skabe en stærk kultur, der ikke kun omfatter dem, der foretrækker at møde op på kontoret hver dag. Derudover fordrer den uformelle tone i Slack i langt højere grad en ‘fail fast’-kultur, som generelt gennemsyrer vores måde at arbejde på.

Hvordan kommer man i gang?

- Det tekniske setup er intuitivt og gør det nemt at komme i gang. Det mest udfordrende er at lære, hvordan det skal passe ind i ens nuværende organisation.

Hvilke arbejdsgange skal ændres? Hvordan skal man strukturere sig i Slack (man opretter kanaler, som kan være defineret ud fra f.eks. emner eller afdelinger)? Hvilke principper for kommunikation skal man følge?

-Svarene på disse spørgsmål kan ændre sig over tid – så det bedste er at kaste sig ud i det og lade dem forme sig i brugen af platformen. Det vigtigste mindset man skal tage med – og opfordre både medarbejdere og ledelse til at følge – er, at al kommunikation foregår på Slack.

Foto: Peter Leth-Larsen/Jysk Fynske Medier

Dyrere fjernvarme, 47 ansatte skal finde nyt arbejde og røde tal hos Danpo

Her kan du læse korte nyheder om profiler, begivenheder og regnskaber i Trekanten.

Nu hæver Trefor prisen på varme

Det er blevet dyrere at indkøbe flis til at lave varme i fliskedlerne på Skærbækværket. Det har Trefor nu fået dokumentation for og er derfor nødt til at hæve fjernvarmeprisen. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Det bliver godt 1500 kroner dyrere årligt at varme et standardhus op med fjernvarme fra Trefor. Prisstigningen skyldes højere pris på biobrændsel hos Ørsted. Den aktuelle stigning betyder, at en standard husstand skal af med 650 kroner mere i år, skriver Fredericia Dagblad.

Fredericia Fjernvarme meldte allerede før sommerferien ud med en stigning på fjernvarmeprisen. Stigningen kom på baggrund af, at TVIS hævede priserne, fordi det blandet andet er blevet dyrere at indkøbe flis til kedlerne på Skærbækværket, hvorfra TVIS modtager den største del af varmen.

Trefor Varme valgte at udsætte beslutningen om at lade varmen stige, indtil der forelå helt sikker dokumentation på, at det var nødvendigt for TVIS at hæve prisen.

- Vi er til for at levere så billig og effektiv fjernvarme som muligt, så vi har sikret os, at vi hæver priserne på et veldokumenteret grundlag. Den dokumentation har vi fået nu, og det handler alene om, at råvareprisen på biobrændsel er steget. Det skyldes øget pres på markedet, og det tager vi til efterretning, siger infrastrukturdirektør hos Trefor Charles Nielsen.

47 medarbejdere opsagt efter konkursen i Adsbøll Entreprise

Den 50 år gamle Kolding-virksomhed Adsbøll Entreprise indgav konkursbegæring mandag den 11. juli. Først blev de 47 medarbejdere suspenderet, og nu er de altså opsagt. Foto: Martin Kjærgaard

Det er ikke lykkedes at redde Adsbøll Entreprise, den velkendte entreprenør-virksomhed fra Kolding.

Virksomheden indgav konkursbegæring den 11. juli, og håbet var til en start, at Adsbøll Entreprise muligvis ville kunne fortsætte på andre hænder efter en rekonstruktion - altså at virksomheden eller dele af den kunne sælges, skriver JydskeVestkysten. 

Men det er ikke lykkedes, fortæller advokat Anders Hoffmann Kønigsfeldt, der er den ene af de to kuratorer, som de seneste to uger har forsøgt at danne sig et overblik over konkurssagen.

De 47 medarbejdere, der nu er opsagt, var primært kontorpersonale, byggeledere og projektledere. Som totalentreprenør havde Adsbøll Entreprise projekt- og byggeledere ansat på entrepriserne, mens der ellers blev brugt underentreprenører til selve byggearbejdet.

Kæmpe kyllingevirksomhed taber stort millionbeløb

Der er hård konkurrence i kyllingebranchen. Det mærker man hos Danpo, der har fabrikker i Aars og Farre. Virksomheden fik i 2021 underskud for andet år i træk. Arkivfoto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpix

Brandskader for millioner, udvidelse og automatisering af fabrikkerne. Det har været et begivenhedsrigt års tid for Danpo og virksomhedens fabrik i Farre, og for nylig blev der tilføjet endnu en markant nyhed til kyllingevirksomheden. 

Danpos seneste regnskab, der går fra 1. januar til 31. december, viser nemlig, at virksomheden havde et underskud efter skat på 66,6 millioner kroner i 2021, skriver Vejle Amts Folkeblad. 

I årsrapporten konkluderer virksomhedens ledelse, at forbruget af kylling og kyllingeprodukter fortsat udvikler sig positivt, selvom de danske forbrugere generelt spiser mindre animalsk protein end tidligere.

På trods af det stigende forbrug er der ifølge Danpo stadig et udbud af konventionelle kyllinger i Danmark, der er mange gange større end efterspørgslen. Det øger konkurrencen på markedet og presser priserne.

Det er den hårde konkurrencesituation, der har fået Danpo og virksomhedens svenske ejerselskab, Scandi Standards, til at investere i maskiner, processer og uddannelse.